Osteoporoza

Osteoporoza – bolest kostiju4 minuta čitanja

Da li ste primetili da su kod starijih osoba jako česti prelomi? Tačnije da je i najmanji pad dovoljan da izazove prelom i tako zakomplikuje život osobi koja je pala ali i celoj porodici, jer nije ni malo lako čuvati nepokretnu baku…

Razlog zbog čega se to dešava je jedna podmukla bolest koja se zove osteoporoza.

Osteoporoza je u stvari slabost kostiju. Naše kosti se sastoje od soli kalcijuma. Da bi do naših kostiju došao kalcijum potreban je vitamin D koji se stvara sunčanjem preko kože i on učestvuje u preuzimanju kalcijuma iz sistema za varenje u organizam. Jednom kada kalcijum dođe do kostiju tu stupaju na scenu estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Verovatno ste čuli za ove hormone, to su polni hormoni i oni u jednom trenutku života prestaju da se stvaraju. Žene su tu prve na udaru, ulaskom u menopauzu prestaje stvaranje estrogena a samim tim i pada koncentracija kalcijuma u kostima. Muškarci su tu malo zaštićeniji, testosteron prestaje da se stvara tek u kasnijem razdoblju života ali onog trenutka kada i kod njih prestane da se stvara i oni ulaze u rizičnu grupu za osteoporozu.

Zašto je osteoporoza podmukla? Pre svega morate da znate da ona na samom početku ne mora da ima izražene simptome. Prvi simptomi osteoporoze mogu da budu bolovi u leđima, smanjenje visine pacijenta, krivljenje kičme i naravno prelomi koji u najtežim slučajevima mogu da nastanu i sami od sebe.

Koji su faktori rizika? Starost preko 60 godina, žene u menopauzi, podaci o prethodnom prelomu, podatak o osteoporozi u porodici, mršavost (nizak indeks telesne mase), pušenje, alkohol, bolesti štitaste žlezde, mala ili nikakava fizička aktivnost, korišćenje kortikosteroida duže od tri meseca, reumatoidni artritis, bolesti jetre, bubrežna insuficijencija, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji, loša ishrana…

Kako se dokazuje osteoporoza? Merenjem koštane mineralne gustine kostiju, denzitometrijom. Tehnika koja se koristi je metod absorciometrije rentgenskih zraka dvostruke energije ili DXA pri kojoj se emituje mala količina radijacije. Meri se koštana gustina na kuku i na kičmi i izražava se preko T-scora.

T scor kad je > od -1,0 (normalno) rizik za prelom je nizak.

T-scor od -1,0 do -2,5 nam govori o osteopeniji, smanjenoj gustini kostiju i rizik za prelom je iznad proseka. Tu je potrebno uključiti preparate kalcijuma i vitamina D u dozama preporučenim od strane lekara. Nekada se uljučuje i hormonska terapija kod žena u ranoj menopauzi. Ona bi trebalo da kratko traje i nosi sa sobom rizike za rak dojke i materice ( endometrijuma materice) kao i za trombozu.

T-scor < od -2,5 (npr. -2, 9) nam govori o osteoprozi i tada se uključuju pored vitamina D i kalcijuma i lekovi za osteoporozu.

T-scor < od -2,5 i prisustvo jednog ili više preloma govori o teškoj osteoprozi i tad se u terapiji koriste pored gore pomenute i lekovi za bolove.

Šta preduzeti da bi se sprečila osteoporoza? Pre svega morate da znate da je svaka druga žena posle 50 godine u riziku od preloma od osteoporoze. Ali opet to ne sme da znači da sada morate da se zatvorite u kuću, navučete zavese legnete i ostatak života provedete u krevetu. Naprotiv, lagana fizička aktivnost je neophodna. Bitno je jačati muskulaturu koja će podržavati kosti i sprečiti da dođe do fatalnog preloma. Mora da vas tzv. vidi sunce jer to je najprirodniji način stvaranja vitamina D, naravno postoje suplementi vitamina D ali ipak morate da budete oprezni sa njima, ne mogu se stalno piti šumeće tablete. Preporuka za količin vitamina D koja zadovoljava dnevne potrebe je različita. Za osobe između 18 i 49 godina je 200 IU, za one od 50-69 godina je 400 IU, a za starije je 600 IU. Takođe jako je bitno unositi dovoljno namirnica koje sadrže kalcijum, mleko, mlečni proizvodi…. Takođe i tu postoji čitav niz zamena za kalcijum, ali prirodan način je najbolji način. Šumeće tablete ne mogu da zamene pravilnu ishranu. Dnevne potrebe su 1000 mg ako ste u pubertetu i u odraslom dobu, ako ste u menopauzi i postmenopauzi su oko 1500 mg, a ako ste trudnica onda idu oko 1200-1500 mg, za dojilje je potreba još veća doza i ta vrednost ide do 2000 mg. Ako vam je već otkrivena osteoporoza, tu kao i svaku bolest morate da ispoštujete. Morate redovno da koristite terapiju i što je najbitnije morate da prihvatite da imate bolest koja je tu sa vama i da se ponašate u skladu sa tim tj. da pazite da se ne povredite, da izbegavate ekstremne sportove, ali pre svega da u drugim segmentima života živite normalno i uživate u životu koji vam je dat.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *