magnezijum

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na pozitivne i negativne efekte uzimanja suplemenata magnezijuma, kao i njegovoj upotrebi zajedno sa lekovima.

Magnezijum u glavnom upotrebljavaju pacijenti koji imaju bar jedan lek u svojoj hroničnoj terapiji i zato moraju da obrate pažnju na par stvari kada ga koriste.

Koji su pozitivni efekti magnezijuma?

 1. Diže energiju tako što pomaže u stvaranju molekula koji su njeni izvori (čuveni ATP-adenozin trifosfat).
 2. Pomaže kod opstipacije jer opušta creva i smanjuje lučenje hlorovodonične kiseline u želucu i na taj način podstiče rad creva, a samim tim olakšava i pražnjenje.
 3. Pomaže kod nesanice jer je utvrđeno da utiče na povećanje melatonina koji je hormon zadužen za spavanje, a sa druge strane smanjuje kortizol „hormon stresa“.
 4. Bitan je jer učestvuje u aktivnom transportu jona natrijuma, kalijuma i kalcijuma kroz ćelijske membrane što je bitno za neuromišiće impulse, za mišićne kontrakcije i srčani ritam. Dovoljno magnezijuma opušta mišiće (ne dozvoljava bolno grčenje), takođe je važno jer pomaže u obezbeđivanju pravilnog srčanog rada, a magnezijum i kalcijum pomažu u regulisanju krvnog pritiska
 5. Posebno mesto ima u izgradnji kostiju zato što na više nivoa učestvuje u tim procesima. Bitan je jer reguliše i nivo vitamina D i na taj način sprečava osteoporozu.
 6. Sprečava nastanak migrene i uopšte glavobolje jer učestvuje u otpuštanju hormona koji ublažavaju bol.
 7. U toku su istraživanja kakvu ulogu ima uzimanje suplemenata magnezijuma u regulaciji šećera. Neke studije su pokazale da uzimanje suplemenata magnezijuma povećava osetljivost tkiva na insulin kod onih koji imaju dijabetes tip 2.

Koje su štetne posledice velike doze magnezijuma?

Kad se uzmu veće doze od ovog može doći do laksativnog efekta jer magnezijum podstiče pokrete creva, pa može doći do dijareje mučnine i grčeva u stomaku.

Višak magnezijuma se izbacuje putem urina, pa je očuvana bubrežna funkcija takođe važna.

Znaci trovanja ovim mineralom se pojavljuju pri dozama većim od 5000 mg dnevno i uključuju hipotenziju, mučninu, aritmije, teškoće sa disanjem, komu…

Da li magnezijum može da se kombinuje  sa lekovima?

Treba znati par pravila kako da uzimate magnezijum jer je ispoljio interakcije sa nekim lekovima, mi ćemo pomenuti najznačajnije.

 1. Kombinacija sa antibioticima. Antibiotici iz grupe tetraciklina (npr doksiciklin) ili fluorohinolona (ciprofloksacin, levofloksacin, norfloksacin) stvaraju sa magnezijumom nerastvorljive komplekse koji se talože i zato ove antibiotike treba uzimati najmanje dva sata pre magnezijuma ili 4-6 sati nakon njegovog uzimanja. Kad su u  pitanju aminoglikozidi (gentamycin, amikacin), oni  povećavaju izlučivanje magnezijuma urinom.
 2. Na drugom mestu su bifosfonati kao što je alendronska kiselina koja je standard u lečenju osteoporoze i uzimanje magnezijuma istovremeno smanjuje njenu apsorpciju, pa bi trebalo da razmak između uzimanja ovih lekova bude bar 2 h.
 3. Inhibitori protonske pumpe koji se koriste za smanjivanje lučenja kiseline kod bolesti želuca (pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol, omeprazol) ozbiljno smanjuju nivo magnezijuma ako se koriste duže od godinu dana, pa je preporuka da se uzimaju suplementi ovog minerala.
 4. Diuretici Henleove petlje kao što su furosemid, bumetanid povećavaju i izlučivanje magnezijuma, a oni koji štede kalijum kao što su spironolakton i amilorid smanjuju njegovo izlučivanje urinom.

Koliko dugo se magnezijum sme koristi u kontinuitetu?

Opšte preporuke su da se može koristiti od 4 nedelje do 6 meseci maksimalno u kontinuitetu s tim što treba napomenuti da korišćenje duže od mesec dana može da bude jedino po preporuci lekara.

2 KOMENTARA

 1. Ja već godinu dana koristim magnezijum rastvor samoinicijativno(umanjuje mi glavobolju, a čini mi se da mi malo popravlja raspolożenje).Grešim li i treba li da pravim pauzu (kad ga duže ne uzimam krenu učestale glavobolje).Joș da napomenem da sam u perimenopauzi.
  Hvala na odgovoru, pozdrav.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime