dijabetes

Podmukli dijabetes4 minuta čitanja

Šta znači kada Vam doktor kaže da imate šećernu bolest, tj dijabetes?
Pre svega to znači da ne smete da se plašite i ne smete da paničite, jer bez obzira što to strašno zvuči, leči se i uz tu bolest može da se živi potpuno normalno… ok, možda malo morate da smanjite slatkiše, ali sa druge strane postoje slatkiši koji su pravljeni samo za Vas.

Kada neko kaže da bolujete od dijabetesa on Vam u stvari kaže da Vaš organizam ne može da razgradi šećer iz krvi koji ste vi uneli hranom. Taj šećer se postepeno povećava i povećava sve do trenutka kada se primete prve tegobe u vidu sušenja usta i čestog noćnog mokrenja, povećane žeđi i povećanog apetita. Ponekada se primeti i miris znoja i mokraće na aceton ali to samo u ekstremnim slučajevima kada se svi ostali simptomi prethodno ignorišu.

U suštini dijabetes je podmukla bolest, koja ne daje jasne simptome već niz sporednih znakova koji moraju skupa da se gledaju. Inače dijabetes je nasledan, tako da ko ga ima u porodici mora na vreme da počne da vodi računa o ishrani. Izaziva ga stres, pogotovo onaj iznenadni jaki ali i hronični jer organizam se u stresu priprema za akciju i pod opterećenjem je, organizmu treba gorivo a šećer je naše gorivo koje se u tim situacijama povećava u krvi, stim što u jednom trenutku naš organizam ne može više da ga prihvati i tu nastaje dijabetes…

Kako mi lečimo dijabetes?
Pre svega započinjemo sa dijetom, morate da smanjite ili izbacite hleb iz ishrane pogotovo beli, slatkiše treba da izbacite i grickalice. Što se tiče mesa, ono je dozvoljeno u normalnim količinama i sa manje masnoća. To isto važi i za mlečne proizvode, bitno je da jedete one sa manje masnoća. Kada se radi o povrću, tu gotovo sve možete da jedete, a morate jedino da pazite na ono koje ima skrob u sebi jer je to isto ugljeni hidrat ( šećer ), a to su pasulj, grašak, krompir, sočivo… Alkohol, gazirana pića i sokovi su zabranjeni. Dozvoljeno je voće koje nije mnogo slatko (banane, lubenice, dinje i šljive ne bi trebalo da jedete). Takođe pokušamo da objasnimo ljudima koliko je važan normalan ciklus spavanja za organizam kako bi se smanjilo opterećenje organizma, a ponekad šaljemo ljude i kod psihijatra.
Uz dijetu uvodimo i lekove. Njihovo uvođenje je postepeno, proces uvođenja je dug i mora se imati dosta strpljenja ( ali i obavezno voditi računa o ishrani jer nisu samo lekovi rešenje !!!!! ).

Vrlo često nas ljudi pitaju šta je bolje, lekovi ili insulin?
I lekovi i insulin imaju svoje mesto u terapiji. U Srbiji se obično koriste metformin i preparati sulfonilureje, ali postoje lekovi novijih generacija koji još uvek kod nas ne idu na recept jer su skupi, ali su jako efikasni u regulaciji šećera.
Kada se iscrpe rezerve pankreasa sa insulinom koji stvara organizam, tu lekovi nemaju efekta i potrebno je da se uvedu preparati insulina koji se daju u obliku injekcija.
Disciplina u ishrani, ponašanju, terapiji je jako bitna. Jednom započeta terapija se mora striktno poštovati i ne izbegavati. Mora se uvesti dijeta, čak bez šećera u kafi a o slatkišima i tortama da ne govorimo. Hleb se mora izbaciti kao i ostala peciva, ne sme se piti alkohol, obavezne su šetnje, stres da ne spominjem.

Suma sumarum, dijabetes ili šećerna bolest je jedna podmukla bolest koja može da izazove niz komplikacija, problema sa cirkulacijom, drugačiji osećaj za bol tj. smanjen prag bola zbog propadanja perifernih nervnih završetaka tako da u poodmaklom stadijumu desi se da se čovek opeče a da i ne oseti, zatim problema sa vidom, bubrežne slabosti itd…
Zato nemojte da čekate, lečite se i držite dijetu, sa dijabetesom se može živeti potpuno normalno i te komplikacije u opšte ne moraju da se pojave, ali važna je disciplina.
E da i ako ste ljubitelji slatkiše, postoji čitav niz slatkiša koji su dizajnirani za dijabetičare, čak od tih preparata možete i tortu da napravite i naravno pojedete 🙂 zato ne očajavajte nego se borite za sebe i svoje zdravlje!

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *