Giht i otok crvenilo zglobova
Giht i otok crvenilo zglobova

Giht je jedna od najčešće spominjanih bolesti zglobova u medicini.

Nazivana je bolest kraljeva i o njoj su govorili još stari egipćani, Hipokrat i srednjevekovni lekari.

Razlog za to je njena rasprostranjenost. Imaju je obično muškarci preko četrdesete godine i žene posle menopauze.

Simptomi gihta

Giht najčešće zahvata koren palca stopala, njegovu spoljašnju stranu.

Bol obično počinje iznenada. Pacijenti ga čest opisuju kao toliko jak i neprijatan da im smeta čak i prekrivač kojim su pokriveni.

Tegobe se često javljaju noću, mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Nakon prvog javljanja tegobe mogu potpuno nestati i ponovo se javiti tek posle nekoliko meseci ili godina.

Pored zgloba palca na stopalu, vremenom može zahvatiti i druge zglobove. Karakteristično je da u početku to obično bude samo jedan zglob.

Glavni simptomi gihta su:

  1. Jak bol u jednom zglobu,
  2. Crvenilo,
  3. Otok,
  4. Neprijatan osećaj toplote.

U slučaju da se giht ne leči, često javljanje napada gihta može da dovede do trajnog oštećenja u različitim zglobovima i stvaranja karakterističnih tvorevina unutar zglobova tj. tofija.

Tofiji se nalaze ispod kože i u vidu su bezbolnih izraslina koje mogu da deformišu zglob.

Zašto nastaje giht?

Giht nastaje kao posledica taloženja soli mokraćne kiseline unutar zglobova.

Mokraćna kiselina nema veze sa urinom, ona se nalazi u našoj krvi i predstavlja nusprodukt razgradnje purina u našem organizmu.

U slučaju da naš organizam ne uspeva da izbaci mokraćnu kiselinu, ona se u vidu soli taloži u zglobovima u vidu kristala.

Ti kristali naravno ne treba da budu unutar zgloba i zato se naš organizam bori protiv njih što vremenom dovodi do hronične upale koja stalno iritira zglob.

Kako se otkriva giht?

Giht se otkriva na osnovu tegoba, pregleda, laboratorijskih analiza i rendgena.

  1. Osnovu postavljanja dijagnoze predstavlja dolazak pacijenta kod svog lekara opšte prakse i prijavljivanje tegoba. Tu dolazimo do prvog problema u vezi otkrivanja gihta. Sama pojava bola na mestu korena palca često bude zanemarena, zaboravljena ili povezana sa nekom slučajnom povredom. Sledeće javljanje bola bude u nekom drugom zglobu što se onda poveže sa reumom ili nekom drugom bolešću zglobova. Vrlo često su prve tegobe pacijenata vezane za otok u kolenu, praćen crvenilom i bolom ili pak otok i bol u nekom od zglobova prstiju. Iz tog razloga ne treba odmah sve bolove u zglobovima povezivati sa reumom već treba razmišljati i o gihtu,
  2. Pregled podrazumeva da pacijent oslobodi zglob koji je zahvaćen a doktor da ga pregleda u potrazi za crvenilom i ispipa kako bi se videlo da li je topao. Ovde treba uvek biti oprezan i misliti i na druge bolesti kao što su crveni vetar ili proširene vene, pogotovo ukoliko se crvenilo širi izvan regije zgloba,
  3. Sledeća stavka predstavlja detaljnije ispitivanje u smislu rađenja laboratorijskih analiza i rendgena. Pod laboratorijsklm analizama se podrazumeva davanje krvi kako bi se otkrilo prisustvo povišene mokraćne kiseline u njoj ali i faktora zapaljenja kao što su sedimentacija i CRP. Rendgen se obično radi u potrazi za promenama unutar zgloba u vidu okoštavanja, ali i onda kada se sumnja da postoji neki prelom kostiju, jer kao što smo ranije rekli, veliki broj pacijenata bol u nozi povezuje sa nekom povredom od ranije.

Jednom kada se potvrdi prisustvo gihta, kreće se sa njegovim lečenjem o kojem ćemo pričati u narednom tekstu. 

2 KOMENTARA

  1. Kakvo je vase misljenje o homoopatiji? I isto tako sto se tice lecenja visokog nivoa mokracne kiseline i gihta?Da li homoopatija moze da resi taj problem?

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime