Pregled stomaka, šta bi sve trebalo da se uradi
Pregled stomaka, šta bi sve trebalo da se uradi

Pregled stomaka, kada postoje bolovi u njemu, je jedan od osnovnih pregleda svakog lekara opšte prakse.

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam približimo na koji način mi posmatramo i pregledamo pacijenta koji nam se javio zbog bolova u stomaku.

Kako mi pregledamo stomak pacijentu koji ima bolove?

Osnova pregleda stomaka predstavlja pipanje stomaka kako bi se videlo gde boli i da li je mek.

Takođe, sam izgled stomaka ima važnost.

Treba obratiti pažnju da li je iznad ili ispod ravni grudnog koša te da li na njemu postoji neki ožiljak od operaciji ili neko ispupčenje koje bi predstavljala kilu.

Pregled stomaka pipanjem podrazumeva da pacijent oslobodi stomak i da ga doktor pipanjem pregleda u potrazi za problemom.

Da bi ovaj proces lakše razumeli, stomak možete da zamislite kao polje ravnih ivica.

To polje podelimo na devet delova tri gore tri u sredini i tri dole, pri čemu svako polje predstavlja jedan deo našeg sistema.

Mi već refleksno bolove u stomaku svrstavamo u ta polja, ali za vas je bitno da barem orjentaciono kažete lekaru koji deo stomaka vas boli, recimo gore desno, gore sredina ili gore levo.

Važno je naglasiti da pregled onda počinje sa suprotne strane od bola kako bi se jasno utvrdile granice.

Šta znači kada boli neki deo stomaka?

 1. Bol koji se javlja u sredini stomaka ispod grudne kosti i oko pupka obično potiče od problema sa želucem. Kao na primer, gastritis, helikobakter pilori infekcija ili čir. Gastroezofagealni refluks je obično praćen bolom koji liči na žarenje i širi se u grudni koš. Ovi simptomi takođe podsećaju na infarkt srca…. Zato je obavezno uraditi EKG osobama sa bolom u stomaku jer se pacijenti koji imaju dijafragmalni infarkt, često žale na jak bol u želucu…
 2. Bol ispod desnog rebarnog luka može da bude znak upaljene žučne kese ili kamenja u njoj. Bolove u ovom delu stomaka daju i renalne kolike, tj pesak ili kamen u bubregu.
 3. Pojasni bol ili bol u levom gornjem delu stomaka može biti znak akutnog pankreatitisa.
 4. Bol u desnom donjem kvadrantu obično asocira na upalu slepog creva, ali ciste i tumori jajnika takođe mogu dati bol u toj regiji, naravno i u ostalim delovima trbuha, kao i PMS.
 5. Bol u srednjem donjem delu stomaka, obično predstavlja znak upale mokraćne bešike, problema sa jajnicima ili bolne menstruacije
 6. Posebna grupa bolesti, koje daju bolove u stomaku su inflamatorne zapaljenske bolesti creva. Kod njih mogu postojati grčevi u stomaku, nadimanje, zatvor ili dijareja
 7. Bolovi u stomaku praćeni visokom temperaturom i dijarejom obično znaju da budu infektivne prirode, ali ako traju duži vremenski period mogu da budu znak ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti.

Koje preglede treba još obaviti kada postoji bol u stomaku?

Pregled stomaka ne podrazumeva samo pipanje već i čitav niz drugih procedura koje su bitne u raščlanjivanju šta je uzrok bola.

 1. Merenje pritiska, slušanje srca, pluća, rađenje EKG-a,
 2. Ultrazvuk stomaka,
 3. Prvo orjentacionu krvnu sliku sa formulom i mokraćom, a zatim kompletnu laboratoriju i eventualno test na helikobakter pilori,
 4. Rektalni tuše, ukoliko ima krvi u stolici,
 5. Slanje pacijenta kod hirurga ili u bolnicu ukoliko su simptomi čudni ili jako izraženi,
 6. Eventualno skener ili magnet abdomena i male karlice.

Šta je važno ukoliko imate bolove u stomaku?

Prateći simptomi predstavljaju deliće slagalice koji sliku čine celom.

Uvek treba proveriti pritisak nekome ko ima bolove u stomaku.

Nizak pritisak i bolovi u stomaku predstavljaju nešto na šta treba uvek obratiti pažnju jer mogu da bude znak pucanja nekog organa ili krvnog suda.

Povraćanje krvi, krvava ili crna stolica su takođe hitna stanja jer predstavljaju krvarenja iz gastrointestinalnog trakta.

Simptomi kao što su problemi sa mokrenjem, nemogućnost mokrenja, povišena temperatura, žutica, jačina bola, lokalizacija i njegovo širenje, dužina trajanja, kakva je stolica i gomila drugih simptoma nama lekarima zapravo pomažu.

Bitno je da uvek lekaru kažete kako se osećate jer tako mi odlučujemo koje ćemo analize uraditi da bismo utvrdili šta je uzrok.

Mi smo protiv davanja lekova za bolove ukoliko neko ima problema sa stomakom a ne može se odrediti razlog bola.

Najbitnije od svega je da se pacijent obrati lekaru na vreme i da ne zapostavlja signale koje mu telo šalje.

Bolovi u stomaku uvek imaju uzrok, a često ako se ne reaguje na vreme može doći do komplikacija.

Zato čuvajte stomak, ima mnogo organa u njemu koji nam trebaju!

Ukoliko vam se dopada tekst, lajkujte, podelite i prokomentarišite ga. Čitajte i naše ostale tekstove na sajtu savetilekara.rs.

Vaši,
Saveti lekara

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime