Dekubitus

Dekubitus tj. rane do ležanja predstavljaju jedan od najvećih problema koji prate nepokretne ili slabo pokretne pacijente.

One mogu da zagorčaju život već bolesnom pacijentu ali i porodici.

Razlog za to je njihovo komplikovano i dugotrajno lečenje koje za sobom povlači patnju pacijenta ali i cele porodice koja je oko njega.

Kako se leči dekubitus tj. rane od ležanja?

Ukoliko čitate ovaj tekst, verovatno predstavljate osobu kojoj je pao na teret taj težak ali neizbežan posao nege nepokretnog člana porodice koji je na svu muku dobio i rane od ležanja.

Evo šta bi trebalo da uradite u ovom slučaju.

 1. Kontaktirajte najbliži dom zdravlja, verovatno postoji služba koja dolazi kući, pregleda i previja ovu vrstu bolesnika. Pozovite ih i zakažite njihov dolazak. Pre dolaska, stavite pacijentu čistu posteljinu, promenite pelenu i pokušajte koliko toliko da ga operete makar i brišući ga vlažnim maramicama. To je važno kako bi previjanje bilo u što čistijim uslovima i kako se kasnije ne bi nekim radnjama dodatno opteretila rana, otpala gaza ili zavoj.
 2. Pratite kako oni previjaju ovu vrstu rana i pitajte ih da vas poduče. To je jako važno ne da bi ih zamenili, njihovi dolasci su u sledećih mesec dana neizbežni i neophodni, već iz drugog razloga. U kasnim večernjim satima kada budete bili sami, prilikom menjanja posteljine ili pelene postoji mogućnost da ćete slučajno skinuti zavoj ili da će flaster kojim je zalepljena gaza otpasti. Morate biti sposobni da se snađete u toj situaciji i previjete kako tako ranu do dolaska medicinske sestre koja to radi pofesionalno.
 3. Osobu koja ima dekubitus, bez obzira na previjanje morate okretati u različite položaje na dva sata. To okretanje je vrlo često praćeno vikom, kukanjem i odbijanjem nepokretne i dementne osobe. Ali morate da budete istrajni, jer to je za njihovo dobro.
 4. Ukoliko rana ne zarasta, možete dati uzorak u laboratoriju i uraditi antibiogram u potrazi za bakterijama. Nemojte da se preterano uzdate u antibiotike odnosno da će se rana zatvoriti odmah po njihovom uzimanju, terapija će verovatno trajati duže i zahtevati više uzimanja uzoraka. Osnova nastanka ovih rana nije upala kože već pritisak tela na podlogu na kojoj pacijent leži. Zato je još jednom važno ponoviti da ležećeg pacijenta morate da okrećte u razne položaje na dva sata.
 5. Ukoliko se rana nalazi na peti ili laktu, pokušajte taj deo tela da odignete podmetanjem jastuka ili nekim drugim materijalnom kako bi se rana našla bez pritiska podloge. Naravno menjajte mesto na kom držite jastuk kako se ne bi slučajno nova rana otvorila na mestu pritiska jastuka i tela.
 6. Pored standardnog previjanja postoji čitav niz preparata koji služi u tretiranju ovih rana. Ti preparati mogu da budu različite kreme, preparati na bazi srebra, specijalne gaze… Ono što je za njih zajedničko je da su mnogi jako skupi. Terapija njima traje više nedelja i jednom kada krenete sa jednim od njih budite istrajni jer ti preparati neće poput čarobnog štapića odmah da uklone problem.
 7. Ukoliko imate dovoljno novca možete nabaviti antidekubitni dušek ili neku podlogu sličnu njima. Ova vrsta dušeka pomoću specijalnog motora vibrira i time omogućava da se cirkulaciji u pritisnutom delu tela očuva. Ovi dušeci su jako skupi, ali možete naći, pozajmiti ili kupiti neki polovni.
 8. Pratite ostale delove tela i masiraje ih neutralnim uljima i kremama, jednom kada se rana pojavi na recimo sedalnom delu, težnja da se zaštiti taj deo tela dovodi do opterećenja nekog drugog dela i mogućnošću da se i tamo napravi rana.
 9. Ukoliko je osoba dijabetiačar ili boluje od neke druge hronične bolesti, vodite računa i o toj bolesti kako se ne bi dodatno ugrozio život pacijenta
 10. Luftirajte često prostorije. Ovaj tip rana spada u gangrenozne nekrotičene rane koje se jako osećaju. Čist vazduh će prijati vama, pacijentu ali i osoblju koje dolazi da previja obolelog.
 11. Nepokretnu osobu držite čistom i suvom, redovno menjajte pelene i kupajte je kako god možete.
 12. Naoružajte se sa mnogo strpljenja, na žalost imali smo pacijente koje je ovaj tip rana pratio do kraja života.

Zašto nastaje dekubitus ili rana od ležanja?

Ovaj tip rana nastaje kod ležeći nepokretnih pacijenata koji mogu ali i ne moraju da budu oboleli od neke teške bolesti.

Pritisak tela koje se nalazi u jednom te istom položaju dovodi do toga da se na mestu dodira tela sa dušekom, naborima posteljine ili bilo čime drugim pogoršava cirkulaciju i ishranjivanje kože.

Kao posledica toga u početku dolazi do mikro oštećenja kože i krvnih sudova.

Vremenom su ta oštećenja sve veća i dolazi do odumiranja dela kože koji je pod pritiskom, odnosno nekroze.

Ukoliko se ništa ne preduzme, odumiranje tkiva se nastavlja u dubinu i često dolazi do kostiju.

Ta oštećenja su dobra podloga za razvoj različitih često otpornih bakterijski sojeva koje dodatno pogorašvaju upalu kože.

Rane koje u tom procesu nastaju teško zarastaju, groznog su izgleda i mirisa i iz njih često curi gnojavi sadržaj pomešan sa krvlju.

Gde se najčešće javljaju dekubitalne rane?

Rane do ležaja mogu da se jave na bilo kom delu tela koji je pod stalnim pritiskom.

Tu ipak treba izdvojiti pete, sedalni predeo i trticu, laktove i gornji deo leđa.

Kod kojih pacijenata najčešće nastaje dekubitus?

Dekubitus može da se javi kod bilo kojeg pacijenta koji je u ležećem položaju.

Postoje naravno određeni pacijenti kod kojih postoji veća verovatnoća da će da se jave i to su:

 1. Dementne osobe ili psihički izmenjene osobe u stalno ležećem položaju ali i osobe obolele od teške depresije,
 2. Osobe koje su duži vremenski period bez svesti ili u komi,
 3. Osobe obolele od teških bolesti koje dovode do nepokretnosti,
 4. Pacijenti koji su pretrpeli teške telesne povrede zbog kojih su ostali nepokretni,
 5. Pacijenti koji su zbog šloga ili krvarenja u mozgu ostali nepokretni.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime