alergija

Prokleta alergija!4 minuta čitanja

Konačno je stiglo proleće, zamislite divan sunčan dan, sedite u nekoj baštici, čekate devojku ili momka svojih snova ,on/ona sa pojavljuje, a vi u sred pića negde na pola počnete da kijate i da slinite na sve strane, da se češkate, a ni predjelo nije stiglo. Ona/on vas gleda belo, ne zna da li ste prehlađeni ili alergični na njihov parfem! A zapravo je problem drvo ispod koga sedite i polen!!! Polenske alergije su najčešće jer mnogo biljaka cveta tokom proleća i leta, i s’ obzirom da se polen prenosi vazduhom, mi ga udišemo i on nam nadražuje disajne puteve, pa samim tim najviše tegoba imamo od strane respiratornog trakta.

Simptomi alergija se kreću od blagih, ali iritantnih kao što su curenje iz nosa, svrab očiju, nosa i usta, grebuckanje u grlu, kašljucanje do onih ozbilljnih da možete imati otežano disanje, sviranje u grudima koje može i da se razvije u anafilaktički šok gde pada pritisak, postoji mučnina, disajne tegobe se pogoršavaju, gubi se svest… Sada ste se verovatno uplašili, ali ne bojte se, te najteže reakcije su jako retke.

U svakom slučaju, svi oni koji pate od alergija bi trebalo da znaju na šta su tačno alergični da bi prevenirali ili smanjili obim alergijske reakcije. Npr, većina drveća cveta od marta do kraja maja ( vrba, breza , platan , tisa, jasen), trave cvetaju od aprila do oktobra, ali najveća koncentracija polena im je u junu i julu, korovi cvetaju od juna do septembra, a ambrozija koja spada u jedan od najvećih alergena od jula do novembra, s tim što nam najviše problema pravi u avgustu i septembru. Prema tom kalendaru cvetanja, bar možete da planirate svoje odlaske u prirodu. To ne znači da treba da se zatvorite u kuću stavite na glavu gas masku i tako probate da pijete čaj, jer u principu od polena se ne može pobeći, ali ako znate da ste alergični na platan ne morate baš stajati ispod njega u maju! Dobro perite voće i povrće jer polen bilo koje biljke zna da se zalepi za plodove, pa se sem udisanja, unese i oralnim putem, a tada zna da napravi mnogo gore alergijske reakcije. To važi i za one koji su alergični na ujede insekata. Ako znate da ste alergični na ujed pčele, nemojte odlaziti u pčelinjak ni u svemirskom odelu!

Ipak, ono što je najinteresantnije je kako se leči i da li može nekako da se smanji bar obim alergije na polen? Klasična terapija obuhvata terapiju antihistaminicima i kortikosteroidima ( postoje i u obliku kremova, tableta, sprejeva i injekcija). Ovakva terapija je neophodna za ozbiljne alergijske reakcije i anafilaktički šok, ali se primenjuje kratkotrajno, do deset dana u većini slučajeva i sigurno je da ako ste alergični na trave, da nećete da pijete 6 meseci antihistaminik jer one dugo cvetaju. Tu je naravno i imunoterapija gde se postepenim izlaganjem sve većim dozama alergena bukvalno organizam navikava na njega i na taj način se smanjuje alergija ali to mora da bude organizovano u strogo kontrolisanim uslovima uz stalni kontakt sa alergologom.

Postoje neki prirodni preparati koji mogu da preveniraju simptome polenske alergije, ali prvo vidite da niste i na njih alergični.
Prvi od njih, svima dostupan je čaj od koprive. Neke studije kažu da pola litra čaja dnevno podeljeno u pet doza zaista deluje kao antihistaminik . Posebno je zanimljiv kvercetin, prirodni antihistaminik koji postoji i u obliku kapsula, a inače se nalazi u bobičastom voću, crnom čaju, crvenom luku… On u kombinaciji sa vitaminom C , cinkom i vit B12 ima pravo dejstvo protiv alergija, mnoge studije su to dokazale. Još je u tom smislu efikasno i ulje crnog kumina koje su koristili i stari Egipćani, takođe ulje jagorčevine, kao i čaj od listova crne ribizle. Sve je to dostupno i u našim apotekama.

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, odete do najbliže prodavnice zaštitne opreme, kupite gas masku koja pokriva celo lice, zaštitno odelo koje će Vas štiti od svega sem od nuklearne katastrofe, sagradite sebi bunker i srećni u zaštitnom odelu provedete ove divne sunčane dane sigurni. Šalimo se naravno 🙂 .

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *