kafa

Kafa, kako ona utiče na naše zdravlje1 minuta čitanja

Kafa je postala sastavni deo našeg života, pa bila to prva jutarnja, kasna popodnevna ili ogromna na poslu.

Kafa je postala neka vrsta društvenog rituala, poziva za druženje, ali i navika koje se teško odreći. Ali kako ona utiče na naše zdravlje, zašto je nju teško ostaviti?

Kafa u sebi sadrži kofein  koji može imati stimulativan efekat na ljude. Razlaže se u jetri te je njeno dobro funkcionisanje jako bitno kod ljudi koji je konzumiraju.

Da li je ona sama po sebi zdrava ili ne i dalje predstavlja predmet istraživanja. Naučnici smatraju da umereno konzumiranje kafe kod zdravih osoba ima neutralan ili blago stimulativan efekat.

Istraživanja iz 2012 i 2014 su pokazala da umereno konzumiranje kafe dovodi do smanjenja smrtnosti, kardiovaskularnih bolesti, kao i smanjenje verovatnoće za razvoj diabetesa. Kofein deluje stimulišuće na metabolizam. Ubrzava razgrad­nju masti i povećava potrošnju energije. Kafa je takođe blagi diuretik čime dovodi i do blagog obaranja pritiska.

Sa druge strane konzumiranje veće količine kafe može da dovede do poremećaja spavanja, skoka pritiska, aritmija i migrene. Takođe osobe koje odluče da naglo prekinu konzumiranje kafe  mogu da osete tegobe u vidu glavobolje, poremećaja koncentracije i raspoloženja. Zdrava jetra je takođe bitna, jer kako smo ranije naveli kafa se metaboliše preko jetre.

Meni lično ona prija, ta prva jutarnja i druga posle ručka su mi nekako baš kako treba. A što se Vas tiče, ako ste zdravi i imate normalnu funkciju jetre, kafa u umerenim količinama Vam neće smetati već naprotiv blago koristiti.

Dve šoljice kafe dnevno su sasvim dovoljne da ostvare pozitivan efekat i da uživate u njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *