Trudnoća, jedno drugo stanje!4 minuta čitanja

Ovo pišem iz mog ugla, kao trudnica. Neću da Vas davim sa previše detalja, ali ću pokušati da podelim sa vama kako se većina nas oseća u prvim mesecima trudnoća. To jeste drugo stanje zbog ludila hormona u vama, emocija koje pršte na sve strane. Od apatije, preko depresije, euforije, agresije. Ja sam u prvoj trudnoći bila super raspoložena, nisam vodila kung-fu sa svojim emocijama, prosto sam bila srećna i zadovoljna gotovo sve vreme. U ovoj trudnoći mi osećanja idu od ravnodušnosti prema svemu do toga da bih sve oko sebe digla u vazduh. Ono što pokušavam da kažem da sva ta pomešana osećanja koja imate u trudnoći su normalna stvar, pogotovo u prva tri meseca jer vaši hormoni prosto imaju svoj party time i dok se ne izlude, nema mira.

Ali idemo od početka. Šta raditi kad posumnjate da ste trudni? Uradite test koji kupujete u obližnjoj apoteci, bez obzira na rezultat, obratite se ginekologu. Jako je važno da nađete ginekologa kome ćete da verujete i koji će da Vam vodi celu trudnoću. Obično se trudnoća ultrazvukom potvrđuje u šestoj nedelji, a može i ranije. Ginekolog bi tada trebalo da vam da koje analize treba da uradite: to su vaginalni i cervikalni bris sa antibiogramom, Pappanikolau test, TORCH ( skup analiza na infekcije koje majka može da prenese detetu , a da ne zna da je prenosilac. (T-Toksoplazmoza ; O-ostale infekcije kao što su hepatitis B i C, sifilis, HIV ; R –rubella; C-Cytomegalovirus ; H-za genitalni herpes ) i biohemijske analize krvi. Vaš lekar će da proceni šta je u tom momentu zaista neophodno da uradite.

Dosta trudnica se pita da li da počne da pije neke preparate sa vitaminima ili ne? Generalno, možete da počnete da pijete, postoji mnogo preparata namenjenih trudnicama koji u sebi imaju vitamine, minerale, ali najbolju preporuku može da vam da Vaš ginekolog. Svi preparati namenjeni trudnicama imaju folnu kiselinu ( većina ih ima od 400-800 mikrograma ) što je dovoljna dnevna količina, ali se često i prepisuje da se pored toga pije folna kiselina u dozi od 5 mg dnevno. Folna kiselina je bitna za pravilnu deobu ćelije , odnosno embriona jer je stabilizator DNK.

Jod je takođe jako bitan, dnevne potrebe trudnice za njim su oko 150 mikrograma i zato je bitno da preparat koji uzimate ima jod u sebi. Ovaj element obično unosimo preko soli jer je ona jodirana, ali ta so gubi svojstva kuvanjem, a jod je bitan za hormone štitatste žlezde i za razvoj nervnog sistema, te je neophodno da se unosi u dovoljnoj količini. Naravno ako imate probleme sa štitastom žlezdom, onda će vam lekar dati terapiju i uputiti vas šta da koristite od suplemenata. Drugo dosta trudnica se u prvom trimestru žali na mučnine i prateće simptome, povraćanje, gubitak apetita, gađenje prema hrani, dok sa druge strane nemaju nikakvih problema sa apetitom. I jedno i drugo je sasvim uobičajeno. Dobra stvar je što nakon tri meseca svi ti problemi sa mukom obično prestaju, ali je bitan i odnos koji imate prema tome. Meni je mučninu u ovoj drugoj trudnoći otklanjao kukuruzni čips (to nije zdravo-ali nisam mogla da mu odolim), naravno pila sam i tabletice vitamina B6.

Kako odmiču nedelje , dolaze na red druge analize koje treba da se urade. Tu je DOUBLE test koji utvrđuje da li postoji rizik od hromozomskih anomamalija i to od Daunovog , Edvardsovog i Patau sindroma . Radi se između 11 i 14 nedelje , ali najbolje u 12-13 nedelji. Prvo je neophodno da odete kod ginekologa da se uradi ultrazvuk kojim se vidi debljina nuhalnog nabora tj nuhalne translucence ( gleda se na vratu fetusa) i smatra se da ako je ona do 3 mm da je rizik od anomalija manji. Drugo je davanje krvi (rade se hormoni PAPP i beta HCG ). Ono što je bitno jesu i godine trudnice (što je starost veća mogućnost za anomalije raste, pogotovo ako je više od 35 god), da li je prirodno i li vantelesno začeće, da li je pušač i težina. Rezultat se izražava kao 1 na prema nekoj brojci npr 1:5220 to znači da jedna trudnoća u 5220 ima rizik od hromozomskih anomalija. Najbolji rezultat je 1:10000.

Ono što je važno da je ovo statistička metoda koja govori o riziku za postojanje anomalija, NIJE DIJAGNOSTIČKA. I dobri i loši rezultati govore samo o riziku, tako da nemojte sami da tumačite rezultate nego ih odnesite GINEKOLOGU, ne idite kod komšinice, drugarice i po forumima jer ionako ste u drugom stanju, a to znači i da je psiha u drugom stanju i sve što čujete sa strane može da unese pometnju. Sa rezultatima pravo kod ginekologa i on će najbolje da Vam objasni šta je potrebno dalje da se uradi ( ultrazvuk , triple test, nifty, amniocenteza…) Većina testova se radi u drugom trimestru, ali ću o njima drugi put. Zato pokušajte da budete aktivni koliko je moguće, savete tražite od stručnih lica i nađite način za opuštanje. Sve najbolje!

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *