Štitna žlezda

Da li ste nekada osetili iznenadno razlupavanje srca, možda počeli da se znojite, a kada ste se pogledali u ogledalo učinilo Vam se da ste jelte buljavi :).

Ili ste počeli možda mnogo da se gojite, da budete umorni i da vam nije ni do čega, a ishrana vam je ista…

Pogađate, možda je u pitanju štitna žlezda.

Šta je to štitna žlezda?

Štitna žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira.

Bitna je zato što učestvuje u svim metaboličkim procesima u organizmu.

Šta stvara štitna žlezda?

Štitna žlezda stvara hormone T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin).

Za pravilan rad štitne žlezde bitna su još dva hormona TSH (tireostimulišući hormon) i TRH (tireooslobađajući hormon) koji se stvaraju u mozgu.

Zašto je hormon TSH bitan za rad štitne žlezde?

Hormon TSH je jako bitan jer on diktira koliko će štitna žlezda da stvara T3 i T4.

Možete da ga zamislite kao kočnicu, ako T3 i T4 ima više nego što je potrebno, njegovo stvaranje opada, ali ako ih i ima manje on se javlja u većoj količini.

Takođe za normalno funkcionisanje štitne žlezde i ishrana treba da sadrži namirnice u kojima ima joda.

Kako da znate da imate problema sa štitnom žlezdom?

Pre svega morate da znate da funkcija štitne žlezde može da bude povećana i smanjena to jest da luči mnogo hormona ili malo hormona.

Šta se dešava kada štitna žlezda stvara mnogo hormona?

Kada štitna žlezda stvara mnogo hormona, govorimo o HIPERTIROIDIZMU (povećanju funkcije štitne žlezde) i tada se javljaju simptomi u vidu:

1. Napetosti

2. Gubitak kose

3. Izostanak menstruacije

4. Promene raspoloženja

5. Tahikardije

6. Pojačanog znojenja

7. Mršavljenja

8. Naglašavanja očnih jabučica (oči budu izbačene u napred, kao recimo kod kuca pekinezera… što naravno ne znači da i oni imaju problem sa štitnom žlezdom, prosto su takvi slatki).

Šta se dešava kada štitna žlezda ne stvara dovoljno hormona?

Kada štitna žlezda stvara malo hormona govorimo o HIPOTIROIDIZMU (smanjenoj funkciji štitne žlezde) i tada ljudi osećaju:

1. Umor

2. Nesanicu

3. Depresiju

4. Teškoće u koncentrisanju

5. Učestale menstruacije

6. Povećanje telesne težine (bez obzira na način ishrane).

Kako se otkriva da postoji problem sa štitnom žlezdom?

Da bi se ove bolesti otkrile, radi se pre svega utvrđivanje nivoa hormona T3, T4 i TSH u krvi.

Kada su vrednosti T3 i T4 visoke, tada se obično oslobađa manje TSH (njegove vrednosti su niže jer ima više T3 i T4) i tada govorimo o HIPERTIROIDIZMU ili povećana funkcija štitaste žlezde.

Kada su vrednosti T3 i T4 niske, tada ima više TSH u krvi, TSH pokušava da kaže štitnoj žlezdi da treba više ovih hormona da stvara, a pošto ona to ne može to stanje se naziva HIPOTIROIDIZAM ili smanjena funkcija štitaste žlezde.

Postoje još neke analize koje se rade putem krvi (antitela, kalcitonin…) zatim ultrazvuk vrata da se vidi struktura ( da li su prisutni neki čvorići…), scintigrafija itd…

Šta je za Vas bitno?

Ako posumnjate da imate problema sa štitnom žlezdom tj. ako imate neka nejasna razlupavanja srca, iznenada mršavite ili se gojite, uradite hormone štitne žlezde i ultrazvuk vrata i štitne žlezde jer važno je naći uzrok neke bolesti i nekih simptoma, a ne davati i piti lekove koji samo trenutno reše problem.

3 KOMENTARA

  1. Pozdrav,

    moja majka je od strane interniste zbog povećanog krvnog pritiska upućena da proveri hormone štitne žlezde. T3 i T4 su u normali, ali TSH je 6.32 a trebao bi biti između 0.55 i 4.78. Da li to znači da ima problem sa radom štitne žlezde?

  2. Poštovana, ovo su blago povišene vrednosti ali mogu da znače da postoji neki problem sa štitnom žlezdom. Dobro bi bilo da uradi ultrazvuk štitne žlezde i ponovi ove analize za dve nedelje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime