Činjenica da je dijabetes peti vodeći uzrok smrtnosti govori o tome koliko je ova bolest rasprostranjena.
Prema najnovijim podacima, skoro 770 hiljada ljudi u Srbiji boluje od nje, dok se smatra da je postoji veliki procenat onih kod kojih još uvek nije otkrivena.
Otkrivanje dijabetesa se uglavnom dogodi prilikom redovnih analiza vađenja krvi.
Normalan nivo šećera u krvi je obično manji od 5.6 mmol/L.
O normalnom nivou šećera pre i posle jela, kao i o visini šećera koji ukazuje na predijabetes ili dijabetes, više o tome na Kavanali.
Slatka pića
Svi ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 ili predijabetes bi trebalo da izbegavaju gazirane sokove, ledene čajeve, kupovne limunade i guste sokove jer su puni šećera.
Na primer, konzerva kole od 350 mililitara sadrži nešto više od 23 g šećera.
Ova pića sadrže ugljene hidrate, koji povećavaju nivo šećera u krvi.
Dok pritom ne daju organizmu nikakve hranljive materije.
Energetska pića
Iako određena energetska pića nemaju šećera, ona obično sadrže kofein ili druge dodatke koji povećavaju krvni pritisak i nisu dobra kombinacija sa lekovima za dijabetes.
Dok sva ona koja ne spadaju u ovu grupu imaju istu količinu šećera kao i sokovi.
Kafa
Kafa je napitak za koji zapravo smanjuje mogućnost od pojave dijabetesa.
Međutim, ljudi koji već boluju od ove bolesti bi trebalo da izbegavaju slatke kafe sa aromama i dodacima, jer one imaju isti uticaj kao i sokovi.
Predstavljaju prazne kalorije, pune su šećera i trebalo bi ih izbegavati.
Najbolje bi bilo da se držite espresa ili crne kafe.
Alkohol
Osobe koje imaju dijabetes bi trebalo da izbegavaju ili ograniče unos alkoholnih pića.
Konzumiranje istih može ograničiti sposobnost jetre da oslobađa glukozu, a takođe može uticati na delotvornost lekova.
Najbolje bi bilo da se konsultujete sa vašim lekarom o efektima koje će imati po vaše zdravlje.
Ali trenutne smernice za unošenje alkohola preporučuju ograničenje od jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.
Slatkiši
Rafinisani ugljeni hidrati koji se nalaze u dezertima i većini slatkiša podižu šećer u krvi, a pored toga povećavaju rizik za razvoj gojaznosti.
Stoga, najbolje bi bilo da ih izbegavate.
Umesto slatkiša u ishranu možete ubaciti razno voće, kao što su jabuke, kruške ili pomorandže.
Ono sadrži mnogo vlakana koja pomažu u usporavanju apsorpcije glukoze, tako da su daleko bolji izbor.
Ono što je bitno da znate je da je vreme kada konzumirate voće itekako bitno.
Jer ukoliko ga recimo jedete posle jela, može doći do povećanje šećera u krvi.
Suvo voće
Mnoge hranljive materije i vakna su nešto što se nalazi u svakom suvom voću.
Takođe, ono što se nalazi u njemu je i šećer, koji nije dobar za dijabetičare.
Ljudi uglavnom mogu da pojedu mnogo više sušenog voća nego običnog, pa na taj način dolazi do skoka šećera u krvi.
Umesto njega, možete konzumirati sveže voće, koje je bogato vlaknima, pa dovodi do normalne vrednosti šećera u krvi posle jela.
Testenina
Beli hleb, testenina i peciva od belog brašna se nalaze na listi ugljenih hidrata niskog kvaliteta.
Kada organizam krene da ih vari, oni deluju kao šećer, odnosno povećavaju nivo glukoze.
Ukoliko imate problema sa šećerom u krvi najbolje bi bilo da ih zamenite celim zrnom žitarica, kao što su smeđi pirinač, ječam, ovas i mnoge druge.
Organizam ih mnogo sporije razlaže, pa su mnogo bolje za sve dijabetičare.
Meso
Ljudi koji imaju dijabetes bi trebalo da izbegavaju meso sa visokim sadržajem masti.
U tu kategoriju spada svinjetina, govedina, viršle, kobasice, slanina i mnogi drugi.
Ove namirnice nisu dobre za dijabetičare, jer sadrže zasićene masti koje povećavaju holesterol, a samim tim mogu dovesti do ozbiljnijih problema.
Kao alternativu, možete koristiti piletinu, ćuretinu, kao i ribu, koje su mnogo zdravija opcija.
Pržena hrana
Sve namirnice koje su pržene u ulju sadrže nezdrave zasićene masti i veliku količinu kalorija.
Pomfrit, pržena piletina ili pohovana hrana su poprilično nezdrave za ishranu.
Pritom, one su problematične za svakog dijabetičara, jer se sporo vare i povećavaju nivo šećera u krvi.
Kako biste izbegli prženu hranu, najbolje bi bilo da koristite druge metode za pripremu.
Kao na primer kuvanje, pečenje na roštilju ili sada već veoma popularne air fryer friteze.
Grickalice
Većina kupovnih grickalica je puna nezdravih ugljenih hidrata i rafinisanog šećera.
Upravo zato, ona nije dobra za dijabetičare, jer veoma brzo podiže nivo šećera u krvi.