Prolećni umor

Dolaskom proleća kod mnogih ljudi se javlja i prolećni umor.

On predstavlja kratkotrajnu promenu raspoloženja i stanja organizma koja bi trebala da nestane za nekoliko dana od same pojave.

Ukoliko traje duže, onda ipak zahteva detaljno ispitivanje i treba ga shvatiti ozbiljno.

Zašto se javlja prolećni umor?

Sam razlog javljanja prolećnog umora nije sasvim jasan.

Mada se smatra da nastaje kao posledica više faktora koji dolaze sa promenom godišnjih doba odnosno prelaskom iz hladne zime u toplije proleće.

Ti faktori pre svega obuhvataju:

  1. Vreme potrebno da se naš organizam navikne na toplije vreme koje dolazi sa prolećem. Svaka promena zahteva da joj se prilagodimo, pa tako i promena godišnjih doba.
  2. Toplota koja dolazi sa prolećem širi krvne sudove i samim tim dovodi do pada krvnog pritiska. Nizak pritisak dovodi do tegoba u vidu slabosti, malaksalost i pospanosti. Pacijenti se žale da ne mogu da drže glavu ispravljenu i oči otvorene, samo bi da bi da spavaju.
  3. Dolazi do poremećaja ustaljenom sistema hormona melatonin koji je zadužen za spavanje i hormona serotonin koji je zadužen za dobro raspoloženje. U toku zime se zbog dužeg trajanja noći stvarao više melatonin dok u toku proleća sa povećanjem broja sunčanih dana i toplotom stvara sve više serotonin hormona sreće. Organizam ne može od jednom da reši problem povećanog stvaranja sertonina i sve dok se ravnoteža melatonin/serotonin ponovo ne uspostavi mogu da se jave simptomi prolećnog umora.
  4. Dolaskom proleća količina obaveza koje se obavljaju napolju se povećava. Zbog mirovanja u zimskim mesecima logično je očekivati da će doći do gubitka kondicije i povećanja kilaže. Organizmu je potreban određeni vremenski period da povrati kondiciju ali i dovede kilažu u neku razumnu meru.

Koji su simptomi prolećnog umora?

Simptomi prolećnog umora su pre svega povezani za pospanošću i umorom, malaksalošću, zevanjem…

Mogu da budu praćeni neraspoloženjem i stanjem sličnom depresiji, ali ponavljamo sve ovo je prolazno karaktera i trebalo bi da se stanje organizma normalizuje za par dana.

Ukoliko se ipak to stanje produžilo ili su tegobe previše izražene morate se ipak javiti lekaru na pregled.

Kako izbeći prolećni umor?

Osobe koje su sklone ovom tipu ponašanja realno ne mogu očekivati da će te tegobe zauvek nestati.

Treba ih očekivati i u periodu sledeće promene vremena.

Ali ono što bi trebalo da uradi je:

  1. Pijete voćne sokove i konzumirate zeleno povrće koje je tek stiglo, na taj način ćete osvežiti organizam i uneti preko potrebne zdrave hranljive materije, vlakna, minerale i vitamine,
  2. Unosite barem dva litra tečnosti dnevno. Ukoliko radite neki teži fizički posao i dosta se znojite, možete popiti i više od toga.
  3. Budite što više napolju kako bi organizam imao vremena da se navikne na promenu vremena,
  4. Ukoliko je sunce previše jako, nosite kapu,
  5. Konzumirajte laganu pre svega kuvanu hranu,
  6. Pokušajte da imate dovoljno sna…

2 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime