perikarditis

Perikarditis predstavlja upalu srčane maramice koja obavija srce.

To je stanje koje može da bude potencijalno opasno za život i treba ga uvek ozbiljno shvatiti.

Šta je to srčana maramica i kako izgleda struktura srca?

Da bi razumeli šta je to perikarditis, ukratko ćemo vam objasniti šta je to srčana maramica.

Srčana maramica ili perikard predstavlja kesu u kojoj se nalazi srce.

Sastoji se od dva sloja između kojih se nalazi mala količina tečnosti koja omogućava nesmetan rad srca.

Ispod unutrašnjeg sloja perikard se nalazi srčani mišić miokarda a ispod njega endokard ili unutrašnja ovojnica srca koja je okrenuta ka unutrašnjosti komora srca.

Dakle:

 1. Upala perikarda, kese koja obavija srce je perikarditis,
 2. Upala srčanog mišića miokarda je miokarditis, najčešće posledica virusne infekcije.
 3. Upala unutrašnjeg sloja srca endokard koje obuhvata i srčane zaliske je endokarditis, a obično ga uzrokuju bakterijske infekcije (najčešće streptokoke).
 4. Kombinovano zapaljenje mišićnog sloja i perikarda predstavlja mioperikarditis.

Koje tegobe nastaju kada neko ima upalu srčane maramice ili perikarditis?

Kad dođe do upale srčane maramice, obično pacijenti počnu da se žale na:

1) Bol u grudima koji je kao ubod nožem, ali može da se širi u vrat i ramena. Neki naravno osećaju i konstantan bol ili pritisak u grudima.
2) Na bol pri udahu kao i na kratak dah.
3) Na visoku temperaturu ali  obično ne višu of 37,5, mada može i da bude viša, to zavisi od uzroka i imunog statusa pacijenta.
4) Na malaksalost i brzo umaranje.
5) Na tahikardiju i/ili aritmiju, ali i otoke oko nogu.
6) Takođe osećaju olakšanje kad sede ili su nagnuti napred, dok se tegobe pogoršavaju dok leže ili kad su u pokretu, odnosno u bilo kakvom naporu.

Zašto nastaje upala srčane maramice tj. perikarditis?

1) Među uzrocima bismo prvo pomenuli viruse i bakterije koji uzrokuju respiratorne infekcije.

Obično do perikarditisa dođe nakon neke respiratorne infekcije.

Medju njima su najčešći kao izazivači ove upale CMV (citomegalovirus), Coxackie, Parvo B19, Epstein-Barr i dr.

U poslednje vreme se prijavljuju i slučajevi čiji je uzročnk COVID 19.

Od bakterije koje mogu izazvati upalu srčane maramice bi izdvojili stafilokok, streptokok i pneumokok.

Ono što je bitno je da težina respiratorne infekcije ne mora da znači da ćete imati perikarditis.

Mnogi od pacijenata koji su imali bronhitis ili upalu pluća nisu imali ovu komplikaciju.

Sa druge strane, ljudi koji su imali lakše simptome u vidu obične prehlade i preležali ih na nogama su nažalost, žargonski rečeno, zaradili perikarditis.

Iz tog razloga je potrebno mirovanje kad imate neku infekciju disajnih organa.

2)Na drugom mestu perikarditis može biti komplikacija hirurških zahvata, ali se javlja i kao komplikacija nakon infarkta srca, obično nakon nekih 14 dana.

3)Autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis ili lupus.

4)Povrede grudnog koša.

5)Neka druga stanja i bolesti kao što su bolesti jetre i bubrega, hipotiroidizam, HIV itd, karcinomi…

6)Neki lekovi takođe mogu da dovedu do perikarditisa, ali su to ređi uzroci.

Kako se postavlja dijagnoza upale srčane maramice perikarditisa?

Dijagnoza perikarditisa se postavlja odlaskom kod lekara koji će da vas detaljno ispita i pregleda.

Poslušaće vam srce i pluća, uraditi  EKG, poslati na rendgensko snimanje srca i pluća da bi video oblik i veličinu srca što bi moglo da mu ukaže na postojanje veće količine tečnosti oko srca.

Takođe će da vas uputi na ultrazvuk srca kojim može da se potvrdi postojanje perikarditisa i postojanja veće količine tečnosti.

Nekada se rade i skener ili magnetna rezonanca kao dopuna.

Takođe je bitno odrediti uzrok perikardtisa jer od uzroka zavisi i terapija.

U većini slučajeva uzrok perikarditisa su virusi i često se zato u dijagnostici traga za njima.

Pored toga traga se i za drugim uzrocima koje smo već gore pomenuli.

Kako se leči upala srčane maramice tj. perikarditis?

Terapija perikarditisa zavisi od uzroka.

U većini slučajeva kada se radi o virusnim perikarditisima čiji su uzročnici virusi koji se prenose kapljičnim putem (Coxackie, Epstein-Barr, CMV, COVID 19….), u terapiju se uključuju anti-inflamatornim lekovi, vitamini i mirovanje i za njih ne postoji neka specifična terapija.

Ako ta terapija ne deluje, lekar dodatno može da uključi i druge lekove kao što su kortikosteroidi ili kolhicin i mnogi drugi što zavisi od indikacija.

Ako su uzrok perikarditisa neke druge bolesti, prvenstveno se uključuju lekovi za tu bolest shodno opštem stanju pacijenta i pridruženim bolestima.

Terapija traje dugo, ponekad i više od mesec dana i važno ju je ispoštovati do kraja, kako se ne bi stvorile komplikacije kao što su recimo priraslice na srcu koje mogu da predstavljaju dugoročni problem za zdravlje.

Koje vrste perikarditisa postoje?

Postoji nekoliko vrsta perikarditisa:

 1. Akutni perikarditis – to je najčešći oblik koji se obično javlja nakon gore pomenutih uzroka. Obično traje do tri nedelje i u najvećem broju slučajeva ne ostavlja posledice.
 2. Rekurentni ili povratni oblik perikarditisa je kad se perikarditis javi nakon izvesnog perioda od prvog puta, obično nakon nekih godinu i po do dve.
 3. Hronični oblik je kad se perikarditis javi čim se prestane sa antiinflamatornom terapijom. Ovaj vid perikarditisa je obično rezultat autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis, lupus i druge.

Koje komplikacije mogu da nastanu kao posledica upale srčane maramice?

Prvo treba pomenuti perikardni izliv, to jest skupljanje tečnosti u perikardnoj kesi koja takođe može da bude pratilac perikarditisa.

Posle nekog vremna mogu da se razviju priraslice na srcu koje mogu da dovedu do povremeno bola i probadanja u rukama.

Ove dve komplikacije su najčešće.

Zatim treba spomenuti teže komplikacije perikarditisa koje na prvom mestu mogu da budu:

 1. Tamponada srca koja se dešava kad naglo i brzo nastane veći izliv u perikardnoj kesi, pa samim tim vrši pritisak na srce da ne može da  pumpa, što vodi padu pritiska. To je jedno od urgentnih stanja koje se rešava hirurškim putem.
 2. Druga najčešća komplikacija je konstruktivni perikarditis kad perikard bude pun ožiljaka čime se gubi elastičnost i onda zapravo bude kao omotač oko srca koji se ne pokreće, pa samim tim smanjuje akciju srca. To je retko stanje i kad se desi, to je obično kod onih koji imaju hronični perikarditis ili nakon nekih kardiohirurških intervencija.

Kako da se spreči nastanak perikarditisa?

Akutni perikarditis ne može da se spreči prevencijom u klasičnom smislu, ali zato njegov relaps, tj. ponovno pojavljivanje može.

Glavni način za to je tako što će pored poštovanja terapije da se poštuje i onaj drugi deo koji zahteva mirovanje i izbegavanje fizičkog napora.

Mirovanje posebno teško pada nekim ljudima, mnogi misle da lagana šetnja ne spada u neki poseban napor.

To možda jeste tačno kad ste zdravi, ali kad imate perikarditis, odmirujte koliko treba, odnosno koliko vam lekar kaže.

Podelite vaše iskustvo sa nama u komentarima i kažite nam šta mislite o ovom tekstu tj. da li vam je bio od korist, hvala.

25 KOMENTARA

 1. Hvala na korisnoj i formaciji, mislim da sam se pronašla u vezi ove bolesti, što mene jako muci
  Hvala❤️

 2. Kad dontor upise st post perikarditis
  Kako se ponasati dali se smije pocet laganim treningom, trcanje za vracanje sportskim akrtivnosti?

  • Poštovani, zavisi od stanja pacijenta, koliko je prošlo od perikarditisa, kakve su analzie , kakav eho srca….. Teško je proceniti na konto par rečenica, najbolje je da o tome porazgovarate sa doktorom koji je to napisao .

   Pozdrav

 3. Odlican tekst. Ja sam prelezala koronu dva puta i „zaradila“ suvi perikarditis, sa priraslicama na srcu. Dr mi je rekla da cu ceo zivot osecati povremeno bolove i to mi se i desava. Budem super par meseci onda opet neko vreme bol i tako u krug.

 4. Dobar dan, mojoj devojčici od 2 god su dijagnostifikovali perikarditis nakon dve respiratorne infekcije praćene kovidom. Od simptoma je imala ponavljaju visoku temperaturu i žalila se na bolove u stomaku, mada mala je pa je taj bol mozda bio i drugde lokalizovan. Kakva su vasa iskustva u oporavku tako male dece od ovog stanja, obzirom da sam pročitala da perikarditis obično zahvata stariju populaciju? Hvala unapred na odgovoru.

 5. Dijagnostikovan mi pericarditis .6-7 mm dali Sam zivotno ugrozena I koje analize trebam uraditi da se otkrije uzrok nastanka bolesti. Terapija mi je indapres I b.blokaror

  • Poštovana ,
   Vi ćete svakako morati da ponovite eho srca za mesec dana . A perikarditisi često nastaju kao posledica virusnih infekcija kao što su Coxackie , Parvo B19 , CMV , SARS COV2 ( Korona ) …. Ako ste imali skoro koronu , možda je to jedan od razloga, ako ne radi se analize na gore pomenute viruse… Takođe i neka druga oboljenja kao što su bolesti štitaste žlezde mogu da dovedu do perikarditisa , ali i mnoga druga. Najbolje da porazgovarate sa svojim kardiologom koje pretrage da uradite , nemojte ništa na svoju ruku.

 6. Поштовање, имао сам перикардитис и бол ми се често јављао након престанка терапије и прошло је 6мјесеци и више ми се није јављало и супер се осјећам али има још минимална количина излива да ли кад нестане тај излив смијем ли се вратити спорту и да ли знате за колико то изађе од прилике, хвала унапред

  • Poštovani ,
   Kad nestane taj izliv i ako se budete dobro osećali , verovatno ćete moći da se vratite sportskim aktivnostima ,
   ali to morate da radite pažljivo i najbolje uz konsultaciju Vašeg kardioologa kod kojeg ćete sigurno da odete opet na eho srca. Posle svake pauze , fizičko opterećenje mora da se pažljivo dozira, tu je bitno da idete postepeno i polako , da se ne forsirate nikako. Što se tiče nestanka izliva , nezahvalno je prognozirati kad će da nestane sobzirom da je prošlo 6 meseci , a on i dalje postoji.

 7. Postovanje.Dijagnostikovan mi je hronicni perikarditis sa priraslicama i prolaps mitralne valvule lakog stepena,pre mesec dana je radjen ultrazvuk i pregled kardiologa.Cesto osecam malaksalost,otezano disanje,stezanje i blagi pritisak u predelu grudnog kosa(retko osetim ostar bol i probadanje),automobil ne mogu da vozim duze od 10 minuta,naglu malaksalost osetim i mucninu,sto se setnje tice to mi ne predstavlja problem(dnevno prepesacim minimum 5 km).Momenat opstrukcije traje nekad par sekundi a nekad se oduzi i na par desetina minuta.Kovid sam prelezao u januaru.Savetuje mi kardiolog da uradim gastroskopiju zbog moguce pojave hijatus hernije.Juce sam bio na pregledu kod gastroenterologa i rekao mi je da mi je malo masnija jetra ali da nema potrebe da radim gastroskopiju za sada i on misli da je sve to sto osecam zbog tih priraslica na srcu.Veoma sam zabrinut,imam 32 godine i nikada se ovako slabo i iscprljeno nisam osecao,vec duzi period..Molim vas vase strucno misljenje i savet..Unapred hvala..Srdacan pozdrav.

 8. Poštovani ,
  Kod Vas postoji miks simptoma ,ali opšth koji nisu specifični. Dobra stvar je što možete da pešačite i što u toku fizičke aktvnosti ne osećate bolove ,zamor, stezanje u grudima , mučninu ni malaksalost. Taj položaj u kolima u kojima Vam se javlja mučnina i malksalost mogu da budu od postojanja hijatusne hernije , ali onda biste i nakon svakog većeg obroka imali problem u smislu nadimanja , pritiska u grudima , a to bi se pogotovo ispoljavalo ako nakon jela legnete. Tad biste imali i tahikardiju verovatno i bolove , gorušicu , osećaj gorčine u ustima…Priraslice zbog perikarditisa mogu da daju te bolove , ali i problemi i sa hijatusnom hernijom i želucem u smislu gastritisa itd…Ako ste gojazni naročito u pojasnom delu ,to je još jedan od faktora koji doprinosi Vašim tegobama. Pratite situacije u kojima Vam se inteziviziraju tegobe , da li je promena vremena , stres , obroci , fizička aktivnost ili nešto drugo uzrok kad su Vam tegobe izraženije. Ideja kardiologa da se uradi gastroskopija ima smisla , ali u zavisnosti od toga kako se osećate , videćete da li ćete to uraditi u nekom periodu iako gastroenterolog kaže da nema potrebe za sada. Možda Vam je potreban i pravi odmor …

 9. Postovani!dobila sam inekciji fajzer,posle par nedelja srce ubezano radi i boli me kao nozom takodje se nekad mnogo umiri kao da ne kuca radila analize krvi ekg srca 24 h ultra zvuk srca sve je dobro po rezultatima,imam neku cudnu vrtoglavicu nekad tesko progutam imam osecaj kao da cu se onesvestiti .

 10. Postovani, pre dve god.sam imala perikarditis izazvan koksaki virusom. Od tada povremeno zamaranje, probadanje u grudima. Na uz srca samo zadebljan perikard. Pre 15 dana sam dobila samo temper.do 38, a posle sedam dana zamaranje, tahikardiju, otezano disanje, temper.do 37 i dalje. Na eho srca ono sto nije bilo pre je da je AR u tragu…Perikard hiperehogen bez prisustva tecnosti raslojen do 4mm. Septum granuliran…Dr kaze da sada nemam upalu i salje me na NMR srca a ja se osecam isto kao pre dve god. A magnet ko zna kada cu zakazati Kakvo je vase misljenje, da li je ovo opet perikarditis? Da li je zabrinjavajuci nalaz uz srca? Hvala

 11. Postovani, pre dve godine sam imala koksaki virus i perikarditis bez izliva., samo hiperehogen perikard.4 mes.sam se oporavljala. Pre dve ned.sam imala temp.do 37.8 sada se zamaram imam tahikarfiju i bolove u grudima. Na uz srca: ono sto nije bilo na prethodnom- AR u tragu. Perikard hiperehogen bez izliva, minimalno raslojen do 4mm. Septum granuliran. Crp 20 d dimer 828. Dr kaze da nije upala, da mirujem pijem aspirin i concor. A ja se osecam kao pre 2 god.i temper.oko 37. Sta vi mislite?

  • Poštovana,
   Doktor Vas zato i šalje na NMR da bi video da li postoji još neka promena na srcu jer se na taj način precizno može utvrditi da li postoji kardiomiopatija imajući u vidu da Vam je septum granuliran. Za sad taj opis eha srca ide u prilog tome da su to stare promene koje Vam je taj prethodni perikarditis napravio , ali Vi u svakom slučaju se odmarajte , poštujte terapiju i pratite kaoko se osećate, pa ćete se javiti kod kardiologa i pre NMR-a ako treba.

 12. Poatovani, uradila sam NMR srca a kontrolu kardiologa imam tek za 20 dana, pa me interesuje vase misljenje nalaza:
  Vrsta pregleda: MR PREGLED SRCA I KRVNIH SUDOVA Nalaz: Pregled srca je uradjen u standardnim ravnima primenom funkcionalnih TrueFISP sekvenci i primenom morfoloških sekvenci TSE u tri ravni, posle primene kontrasta IR sekvencom, kao i korišćenjem miokardnih T1 i T2 mapa pomoću MOLLI sekvence. LEVA KOMORA: Leva komora je normalnih dimenzija šupljine i zidova, bez segmentnih ispada u kontraktilnosti. EDD LK 4,9 cm, ESD LK 3,3 cm, IVS 1,0 cm, ZZ 0,9 cm. Volumetrija leve komore: EF 64,52%, EDVI 68,02 ml/m2, ESVI 24,13 ml/m2, SVI 43,89 ml/m2, CI 2,81 l/min/m2, myocardial mass (at ED) 53,49 g/m2, myocardial mass (avg) 50,52 g/m2. PERFUZIJA: Studija CMR perfuzije u miru: Nema defekata u perfuziji u miru. STUDIJA TKIVNE KARAKTERIZACIJE: Na STIR sekvencama se ne uočava postojanje edema. Nakon davanja kontrasta registruje se punktiformni subepikardni LGE fenomen dominantno u medijalnom inferolateralnom segmentu leve komore. Studija kvantifikacije LGE fenomena: Manje od 1% od ukupne mase miokarda. Myocardial T1 i T2 mapping: Na T2 i nativnim T1 mapping sekvencama se ne uočavaju zone izmenjenog T2 i nativnog T1 vremena. DESNA KOMORA: Normalnih dimenzija kavuma i zidova, bez patoloških promena. EF desne komore očuvana. PRETKOMORE: Leva pretkomora uredne veličine, kontraktilna, bez stranog sadržaja. Desna pretkomora uredne veličine, kontraktilna, bez stranog sadržaja. VALVULARNI APARAT: Mitralna valvula nije izmenjena. Nema hemodinamski značajne regurgitacije. Trikuspidna valvula je uredne funkcije. Nema hemodinamski značajne regurgitacije. VELIKI KRVNI SUDOVI: Aorta i plućna arterija su u prikazanom delu urednog dijametra, uredne debljine zida, očuvane funkcije zalistaka. PERIKARD: Perikard je sa priraslicama uz bazalni i medijalni inferolateralni, kao i lateralni apikalni segment leve komore, bez izliva. ZAKLJUČAK: nalaz odgovara stanju nakon fokalnog mioperikarditisa, sa registrovanim LGE fenomenom (manji od 1% mase miokarda leve komore). Ne uočavaju se znaci edema miokarda, akutnog niti produženog miokarditisa. Leva komora očuvane globalne sistolne funkcije, kao i neinvazivno izmerenih hemodinamskih parametara, bez segmentih ispada u kontraktilnosti. Desna komora očuvane EF. Valvularni aparat bez pat. promena. Perikard je sa priraslicama uz bazalni i medijalni inferolateralni, kao i lateralni apikalni segment leve komore, bez izliva. Kontrola nadležnog karidologa.

  • Poštovana,
   NMR srca koji ste uradili ide u prilog prošlom mioperikarditisu . Taj LGE fenomen koji zahvata manje od 1 % srčanog tkiva odgovara verovatno ožiljku koji je taj mioperikarditis napravio u levoj komori srca i sa zahvatanjem srčane maramice okolo. Zato i imate te priraslice koje same po sebi mogu da Vam prave probleme u smislu proboda u grudima , kratkog daha i smetnji pri disanju…Ono što je dobro je da EF frakcija očuvana , da nema nikakvih drugih morfoloških i hemodinamskih poremećaja i da nema znakova otoka tkiva niti produženog miokarditisa. Za sada ovaj nalaz znači da morate redovno da se kontrolišete kod kardiologa .

 13. Hvala na objasnjenju u vezi perikarditisa, odavno nisam procitala ovako strucno objasnjeno medecinsko stanje na obicnom jeziku kojeg svi znamo, sve pohvale.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime