grip

Grip, koji su simptomi, kako se lečiti i da li treba da nas brine?3 minuta čitanja

Jeste li primetili da malo malo pa neko oko Vas počne da kija, ili da Vam je najbolji prijatelj ili prijateljica otkazala zakazanu kafu jer je prehlađena, šta da vam kažemo osim da nam stiže grip.

A šta je u stvari grip?

Grip predstavlja virusnu kapljičnu infekciju koja se prenosi preko vazduha.

Koji su simptomi gripa?

Počinje naglo, karakteriše ga visoka temperatura praćena slabošću, malaksalošću i bolovima u svim zglobovima i mišićima, curenje iz nosa, suv uporan kašalj, glavobolja, suvo grlo. Temperatura dostiže vrtoglavih 39-40 stepeni i prosto je čovek sav smlaćen od nje. Traje inače od 3-5 dana, ali potpuno ozdravljenje je u periodu od nedelju do dve nedelje.

Zasto se javljaju epidemije gripa?

Epidemije gripa su vrlo česte baš zbog tog načina prenošenja preko vazduha i to pogotovo u hladnijim mesecima, ima i logike jer zbog čuvanja toplote mi manje luftiramo prostorije i koncentracija virusa gripa u vazduhu je veća, a time i verovatnoća da će doći do nas.

Leti nam je sa druge strane stalno otvoren prozor i cirkulacija vazduha je veća a time je i manja koncentracija virusa u vazduhu. Zbog svega toga stalno provetravanje prostorija ali i izbegavanje velikih prostorija ispunjenih ljudima predstavlja bitan faktor u borbi protiv gripa.

Kako se leči grip?

S obzirom da je grip virusna infekcija dobar imunitet i redovno konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C predstavlja prirodan i jedan od glavnih načina borbe protiv njega.

Jedan od načina prevencije gripa je i redovno pranje ruku, izbegavanje mesta gde je puno ljudi, kijanje i kašljanje u maramicu jer se smanjuje prenosenje virusa kapljičnim putem.

A ako do infekcije ipak dođe, obaranje temperature, unošenje dovoljne količine tečnosti i uzimanje vitamina predstavlja osnovu u njegovoj terapiji.

Antibiotici sami po sebi nemaju veliki uticaj u terapiji gripa jer je grip virusna a ne bakterijska infekcija. Antibiotici dolaze u obzir u onom trenutku kada dođe do komplikacija tj do bakterijske superinfekcije (najčešče upale pluća ili gnojne infekcije grla, upale uha, bronhitisa) i njih određuje lekar na osnovu pregleda pacijenta.

Da li treba primiti vakcinu protiv gripa?

Jedan od glavnih načina borbe protiv virusa gripa je vakcinacija i nje se ne treba bojati, ali bitno je da tu vakcinu primate onda kada ste potpuno zdravi to jest da nemate nikakvu upalu, temperature, curenje iz nosa, kašalj to jest bilo kakvu akutnu novonastalu infekciju.

U suprotnom može doći do pogoršanja trenutne bolesti. Vakcinu bi trebali da prime svi bolesnici koji boluju od neke hronične bolesti (dijabetičari, srčani bolesnici, astmatičari, starije osobe) ali i svi oni koji rade sa velikim brojem ljudi i koji su izloženiji virusu.

Da li grip treba da nas zabrinjava?

Nemojte potcenjivati virus gripa, on nije ni malo naivan, komplikacije do kojih on može da dovede mogu da ugroze život, ako ste ga već dobili ispoštujte ga i odmirujte tih par dana koliko on traje. A ako ga niste dobili, koristite svakog dana neko voće bogato vitaminom C i često luftirajte prostorije to bi trebalo da smanji verovatnoću da ćete ga dobiti.

3 komentara na članak “Grip, koji su simptomi, kako se lečiti i da li treba da nas brine?3 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *