Đumbir

• Koristi se još od vremena starih Rimljana i Grka.

• Postoji ograničenje u dnevnom korišćenju đumbira.


Đumbir se zbog svog lekovitog dejstva odomaćio u našoj kulturi i ishrani.

Koristimo ga kao začin za sve, od napitaka do jela.

Zdrav je i potpomaže našem organizmu u borbi sa različitim bolestima i stanjima.

Ovaj tekst je posvećen njemu.

Šta je to đumbir?

Đumbir predstavlja podzemni deo biljke koja raste pre svega u jugoistočnoj Aziji.

Po svetu se proširio zbog svog lekovitog dejstva i predstavlja jedan od prvih začina koji je uvožen u Evropu još od vremena starih Grka i Rimljana.

Danas je jedan od najvećih proizvođača djumbira Indija ali ga proizvode i mnoge druge zemlje i izvoze po celom svetu.

U kom obliku đumbir može da se koristi?

Đumbir može da se koristi u:

1. Svežem obliku za pripremu napitaka i čaja,

2. U obliku praha ili sušen kao začin u ishrani,

3. U obliku tableta ili drugih farmaceutskih proizvoda.

Zašto je đumbir zdrav?

Đumbir sadrži čitav niz vitamina i minerala.

Pre svega on sadrži vitamine iz grupe B, magnezijum, vitamin C, kalijum, cink, gvožđe.

Sadrži jedan određeni deo vlakana, masti i proteina.

Ali pre svega sadrži supstancu koja se zove đinđerol.

Đinđerol je supstanca koju sadrži samo đumbir.

Ona predstavlja sastojak koja đumbir čini tako zdravim.

Za šta se sve koristi đumbir?

Pre svega morate da znate da đumbir nije lek.

On predstavlja dodatak u ishrani čija je uloga da spreči razvoj pojedinih stanja i bolesti, ali i da ih olakša.

Može da se koristi za:

1. Poboljšava varenje i smanjuje mučninu,

2. Smanjuje upalu zglobova i olakšava simptome upale,

3. Pomaže našem organizmu u borbi protiv virusa i bakterija,

4. Smanjuje aktivno bakterija u usnoj duplji i time čuva zube,

5. Neke studije su pokazale da je dobar u borbi protiv raka,

6. Smanjuje količinu šećera u krvi,

7. Olakšava menstrualne bolove,

8. Smanjuje nivo holesterola u krvi,

9. Deluje kao antioksidans i štiti organizam od srčanih tegoba.

Koliko đumbira je dnevno dozvoljeno?

Naučnici smatraju da je dnevno dozvoljeno 3-4 grama đumbira dnevno, trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od 1 grama dok je za decu mlađu od 2 godine zabranjen.

Što se dojenja tiče, smatra se relativno sigurnim i u nekim delovima sveta se daje kako bi se poboljšalo stvaranje mleka, mada istraživanja na tom planu nisu kompletna.

Kao što vidite, smatra se zdravom namirnicom koja može da potpomogne kod više različitih stanja.

Imajte ipak na umu, đumbir je samo dodatak, ne i lek zato se tako i ponašate prema njemu.

Ukoliko imate neki za vas karakterističan i lep recept za korišćenje đumbira, podelite ga sa nama u komentarima.

3 KOMENTARA

  1. Jabi da pitam kolikoje dobrò? Ja pravim kefir Sam a kako. Kupim 5 litra mleka 2 flase kefira od litra uzmem jednu vanglu veliku i sveto pomesam dodam Pola kasike secera kasiku soli jedan ili dva lumina sok i kasiku punu kvasac u prahu sveto promesam dobrò i ostavim 5/6 sati pokriveno posle sipam u flase od kefira i ostavim u frizider po’ potrebi uzimam i ostavim da prenoci za ujutru malo kisni i gustoje gusce od jogurta

  2. Kefir se pravi sa gljivom kefira. Potopite je u teglu mleka, pokrijte čistom krpom da prenoći. Ujutru procediti kroz plastičnu cedaljku. Zatim gljivu operete i opet koristite. Gljiva se lako umnožava, pa je delim prijateljima. Ako nećete da pravite kefir, stavite gljivu u teglu sa vodom

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime