Bakterijske infekcije

• Bakterije su svuda oko nas i predstavljaju sastavni deo našeg života.

• Nisu sve bakterije opasne, neke do njih su naši prijatelji i od njih zavisi naš imunitet.


Bakterijske infekcije nastaju onog trenutka kada u naš organizam uđe neka štetna bakterija.

Međutim nisu sve bakterije štetne.

Najbolji primer za to su dobre bakterije koje žive u našem stomaku.

U ovom tekstu ćemo vam pričati pre svega o lošim bakterijama i načinu na koji one mogu da naštete našem organizmu.

Šta su to bakterije?

Bakterije su jednoćelijski organizmi koji žive svuda oko nas.

Mogu da opstanu i u najtežim životnim uslovima.

Smatra se da one predstavljaju jedan od prvih organizama koji se razvio na našoj planeti.

Mogu da budu različitog oblika i veličine.

U glavnom su bezopasne, ali postoji i čitav niz bakterija koje su opasne po nas.

Podela bakterija

Postoji više podela bakterija koje se zapravo definisane njihovim osobinama.

Jedna je od podela prema obliku:

1. Mogu biti sferične ili loptaste i onda se nazivaju koke.

Svi su čuli za streptokoke koje formiraju lanac, stafilokoke koje formiraju grozd.

2. Takođe postoje one koje su štapićaste, pa se onda nazivaju bacilima (npr antraks).

3. Ali mogu biti i spiralnog oblika, pa se onda nazivaju spirili ili oblika zareza vibrioni kao što je recimo kolera.

Druga podela je po Gramu, na Gram negativne koje imaju deblji ćelijskih zid prekriven slojem lipopolisaharida, i na Gram pozitivne koje su bez tog sloja.

Bojenje po Gramu, kao i kultivisanje bakterija, tj davanje uzoraka na mikrobiološku analizu i određivanje osetljivosti bakterija na antibiotike (antibiogram) su značajni u određivanju adekvatne terapije kao i prognozi.

Postoji još nekoliko podela, prema tome da li koriste kiseonik ili ne (aerobne, anaerobne), prema načinu na koji se razmnožavaju, prema načinu ishrane itd.

Kako nastaju bakterijske infekcije?

Bakterijska infekcija nastaje ulaskom bakterije u naš organizam.

Prema načinu ulaska u naš organizam, odnosno koji organ našeg tela zahvataju, infekcije bismo podelili:

1. Na infekcije preko disajnih organa, odnosno respiratorne infekcije od kojih bismo izdvojili upale grla, upale sinusa, upale pluća.

2. Na infekcije kože, koje mogu nastati i ikad je koža neozleđena , ali češće ako postoji rana ili bilo kakva povreda.

3. Infekcije urogentalnog trakta koje obuhvataju infekcije mokraćnih i polnih organa.

4. Preko gastrointestinalnog trakta, tj. putem hrane koju unosimo.

Koji su simptomi bakterijske infekcije?

Bakterijske infekcije daju različite simptome u zavisnosti od od toga koji deo tela je inficiran, ali zajedničko za sve njih su Opšti simptomi u koje spadaju:

1. Visoka temperatura preko 38° C i groznica,

2. Malaksalost i umor,

3. Gubitak apetita,

4. Glavobolja ili bolovi u nekom drugom delu,

5. Mučnina, često i nagon za povraćanje kao i samo povraćanje,

6. Otečeni i uvećani limfni čvorovi na vratu, u pazušnoj jami i preponama.

Ovi opšti simptomi su uglavnom zajednički za sve bakterijske infekcije, a druge simptome koje daju zavise od organa koji je inficiran.

1. Ako se radi o infekciji disajnih puteva, ako su zahvaćeni gornji onda postoje kijanje, curenje iz nosa, zapušenost nosa, promuklost, a ako se radi o donjim putevima, tj bronhijama i plućima onda dominira kašalj koji može biti suv ili sa iskašljavanjem, kratak dah, iskašljavanje krvi ili sekreta, bol u grudima…

2. Bakterijske infekcije urinarnog trakta izazivaju smetnje pri mokrenju u vidu pečenja, učestalog ali ne obilnog mokrenja, urina koji je neprijatnog mirisa i mutan, često tamnije ili crvenkasto prebojen.

3. Bakterijske infekcije kože podrazumevaju obično crvenilo i zategnutost kože, često je koža i oznojena, ali može postojati i gnoj.

4. Bakterijske infekcije polnih organa mogu dati promene na samim genitalijama, kao što daju sifilis i gonoreja, ali i pojavu sekreta neprijatnog mirisa, bolove u maloj karlici, nelagodnost pri seksualnim odnosima.

5. Bakterijske infekcije mozga i moždanih ovojnica spadaju u najteže jer pored opštih simptoma, pacijenti imaju problema sahodom, česte su vrtoglavica i povraćanje, gubitak svesti i uopšte izmenjen mentalni status.

6. Kod infekcija gastrointestinalnog trakta bakterijska infekcija zahvata želudac i creva i nastaje unošenjem zaražene hrane ili tečnosti, ali može i putem prljavih ruku.

Samim tim se simptomi ogledaju u mučnini, povraćanju i dijareji.

Kako se leče bakterijske infekcije?

Bakterijske infekcije se leče antibioticima.

Antibiotike uvodi lekar na osnovu pregleda ali ponekad i na osnovu antibiograma.

Antibiograma je ispitivanje kojim se utvrđuje koja bakterija je prisutna i koji antibiotik deluje na nju što je jako bitno.

Što se vrste antibiotika tiče, oni se dele na one koji direktno deluju na uništavanje bakterija ali i na one koji zaustavljaju razmnožavanja bakterija.

Postoje različite vrste antibiotika i svaki od njih ima svoju svrhu.

Važno je da se terapija koja je uvedena mora ispiti do kraja.

Ukoliko se bakterijske infekcije ne leče adekvatno ili je pacijent sa oslabljeni imunitetom, može doći do razvoja sepse što je već stanje opasno po život.

Od čega zavisi da li će da se razvije bakterijska infekcija?

Razvoj bakterijske infekcije, ali i simptomi koje pravi, u mnogome zavise od stanja imunog sistema našeg organizma.

Naš imuni organizam je taj koji se bori protiv bakterija, prepoznaje ih kao napadače i uništava.

Ukoliko pijete neke lekove koji obaraju imuni sistem, bolujete od neke hronične bolesti ili stanja, vaš imuni sistem je slabiji i tegobe mogu da budu više izražene.

Podelite Vaše iskustvo sa nama u komentarima.

27 KOMENTARA

 1. Postovani,
  Da li moze organizam sam da se izbori ako na rani posle operacije dodje do infekcije tj crvenila i gnoja ili moraju antibiotici da se ukljuce? Koji su najbolji antibiotici za postoperativne zahvate? Unapred hvala!

 2. Postovani,
  Da li se organizam moze sam izboriti sa infekcijom postoperativne rane ili se moraju uzeti antibiotici? Koji antibiotici su najbolji za uzimanje ako su u pitanju ginekoloski zahvati i infekcije rane na trbuhu?
  Unapred hvala!

  • Poštovana, sve zavisi od toga koliko je infekcija, kolika je rana, toga kako se pacijent oseća itd. Mada u glavnom mora antibiotik koji se određuje na osnovu toga kolika je upala .

 3. Dete (6 god) dobilo je amoksiklav za terapiju (2x7ml), ali suprug nije zapamtio koliko dana. Da li je 7 dana dovoljno?
  I koja bi to bakterijska infekcija mogla biti kada sem visoke temp dete nema nikakve druge simptome?
  Hvala unapred na odgovoru!

  • Poštovana, ovaj lekmse obično pije od 5-7 dana tako da bi to trebalo da bude dovoljno, ukoliko se tegobe nastave, tebalo bi opet da s ejavite pedijatru na pregled.

 4. Mene zanima ,dali ppstoji mogucnost da u organizmu ima bakterije ako su simptomi svrab iza usiju,takogje na anusu i oko te tegije,podujen stomak i nadvoresni hemoroidi

  • Poštovana, svrab oko anusa i te regije će pre biti posledica problema sa hemoroidima, sigurnosti radi možete da uradite koprokulturu i stolicu na parazite i jajašca u mikrobiološkoj laboratoriji. Što se svraba iza ušiju tiče, to će pre biti problem na nivou kože, pre neka iritacija. Možda ukoliko nosite naočare…..

  • Poštovani, preko krvne sileke se bakterijska infekcija prikazuje u vidu skoka belih krvnih zrnaca i granulocita, ali nije samo stvar u krvnoj slici , mngo ima i u samom osećaju i tegobama koje čovek ima kao i u pregledu .

 5. Poštovanje
  Imala sam visoku temperaturu 38,4, boleo me je čeoni deo glave, suvi kašalj, upala grla za koju je moj lekar rekao blaga katastrofa. Prepisao mi je panklav jer mi je test na covid negativan. Posle dva dana upala je prošla ali me muči suvi kašalj. Čim počnem da se smejem, počinjem da kašljem i jedva dolazim do vazduha
  Šta mislite da bi mi pomoglo?

  • Poštovana, nadamo se da Vam je već bolje ali ukoliko nije predložili bismo Vam da ipak uradite i rtg pluća za svaki slučaj kao i krvnu sliku sa leukocitnom formulom. Na osnovu tih nalaza, kao i slušanja pluća, bi trebalo da s eodredi šta dalje. Pozdrav

 6. Na mjestu skinutog konca u desnoj preponi postoji otok vec 12 dana, dr,koja je skinula konce savetovala da sama previjam.Operacija je radjena u Beogradu na GAKu, dg,PLANOCELULARNI CA VULVE INVAZIVUM

  • Poštovana, nadamo se da su se tegobe smirile ili da ste već do sada opet otišli na kontorlu kod ginekologa da pogleda taj otok opet

 7. Postovanje
  Poslije ugriza insekta na gornjem dijelu stopala pojavio se otok i crvenilo ,posle nekog vremena otok je nestao ali crvenilo je jos tu, bio sam kod doktora dobio sam antibiotica kremu acido fosidico da nazem svakih 8 sati ,I antibiotik takodze da pijem 8 dana Clindamycine 300mg i i po jednu tabletu dnevno za zastitu stomaka ,poslije tretmana nista se nije bitno promijenilo.opet sam bio kod doktora ovaj put mi je zarezao mjesto uboda i ocistio i opet mi dao antibiotica da pijem 3 dana dicloxacilina 500mg…..poslije zavrsene kure crvenilo je jos tu precnika oko 5 cm. Vrijeme od uboda do danas je oko 45 dana ,dali image neki savjet za mene hvala unapred

  • Poštovani ,
   Koji insekt Vas je ujeo ? Da li ste radili zapaljenske parametre iz krvi i bris promene koju imate? Da li se ta promena širi kad ste završili antibiotike , da li je topla , da li se opet pojavio otok? Da li ste dijabetičar ili imate neka druga hronična oboljenja? Možete da odete kod dermatologa da pogleda tu promenu .

 8. Neznam sta me je ujelo najvjerovatnije pauk , to se desilo u kolumbiji gdje se i sada nalazim.Nisam radio nikakav bris ,crvenilo se smanjilo ali ne i nestalo,otoka vise nije bilo ,crvenilo nije toplo .Diabetici nisam i nemam nikakva hronicna oboljenja …

  • Poštovani, iskreno nismo upoznait sa vrstama pauka koje tu postoje, ali bilo kakav ujed neće proći brzo . U svakom slučaju ako i dalje traje trebalo bi da se javite lekaru na pregled.

 9. Dobro jutro moj sin ima neku bakterijsku infekciju pije Pancef od Ponedeljka stim da ima temperaturu visoku do 40 ima glavobolju mlaksalost nema apetit mucnine i povraca radili smo laboratoriske analize i urin samo mu je crp povezan i malo je dehidrirao sad me zanima kada bi barem te mucnine i temperatura prosla

  • Pozdrav. Da li je uzimao još nešto osim Pancefa i koliko dana je bilo potrebno da prođe ta temperatura? Dečko je u istoj situaciji trenutno, pa me interesuje zbog temperature.

 10. Dobar dan dete 10god imq temp 39 od juce i povracao je 2puta.Crp mu je 29 a leukociti 16.Da li mozemo da sacekamo do sutra ili dq se javimo pedijatru da odredi terapiju

 11. Dobro vece Dr Ja imam gusenje i agresivan kasalj vec 2 godine Koristim Foster pumpicu gotovo 2 godine i ona mi pomaze da mogu izaci kad su ljetni dani i visoke temperature ali ono sto mi izaziva kasalj i gubitak daha je i dalje prisutno Pluca su mi u redu kao i drugi nalazi a Dr kaze sve je u redu dok ja ne mogu podnijeti ni gasove dimove mirise hemikalije gotovo sve mi smeta i izaziva tezak iscrpljujuci kasalj i dok ne iskasljem sav slajm iz nosa i grla ne mogu duboko udahnuti Prije 10 god imala sam jak bronhitis gdje mi je Dr propisao Ventolin pumpicu i 20 dana nisam mogla se oporaviti Prije 4 godine imala sam jak kasalj pa i u grudima me bolilo dok kasljem i Dr mi je dala Ospen tbl 1000 mg koje nisam do kraja ispila i mislim da od tada nastaju ovi problemi Mnogo mi je tesko zivjeti sa ovim tegobama Molim vas ako mozete dati savjet Spostovanjem Ljiljana Maksimovic

  • Poštovana, pretpostavljamo da ste do sada već uradili rtg pluća te bris grla nosa u mikrobiološkoj laboratoriji kao i da ste dali ispljuvak u mikrobiološkoj laboratoriji . Ukoliko niste bilo bi dobro da uradite i to . Ukoliko ste već to uradili i sve je ok, ostaje Vam jedino da se ponovo javite pneumoftiziologu tj.grudnom lekaru na pregled kako bi Vam korigovao terapiju .

   Pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime