Tumor marker

Tumor marker je od luksuza postao sastavni deo svake ordinacije opšte prakse. Posebno važni tumor markeri su CEA i CA 19-9.

U ovom tekstu ćemo vam pojasniti kada ih dajemo i šta znače povišene vrednosti.

Šta je to CEA?

CEA predstavlja protein koji stvaraju različite vrste tumora ali i fetusa u razvoju. Otkriva se putem krvi jer ga tumorske ćelije otpuštaju u naš krvotok.

Koji tumori stvaraju CEA antigen?

CEA antigen pre svega stvaraju tumori debelog creva i rektuma ali i tumori, dojke, jajnika, uopšte gastrointestinalnog trakta, prostate, jetre, pankreasa i pluća. Ali on takođe može da skoči kod pušača, osoba koje boluju od ciroze jetre, upale creva, pankreatitisa…

Koje su normalne a koje povišene vrednosti za tumor marker CEA?

U zavisnosti od laboratorije do laboratorije vrednosti mogu da variraju ali do 3 ng/ml za nepušače i do 5 ng / ml za pušače.

Benigne promene daju vrednosti do oko 20 ng/ml dok vrednosti preko 100 ng/ml znače da već verovatno postoje metastaze.

Šta je to CA 19-9 tumor marker?

CA 19-9 je tumor marker koga oslobađa pre svega tumor pankreasa ali i kolorektalni karcinom, karcinom pluća i žučne kese.

Povišene vrednosti se mogu naći i kod drugih bolesti kao što su ciroza jetre, upala pankreasa ili kamenje u žučnoj kesi.

Koje su normalne a koje povišene vrednosti CA 19-9 tumor markera?

Normalne vrednosti su, u zavisnosti od laboratorije, do 37 U/ml, vrednosti iznad 37 U/ml mogu da znače postojanje tumora pankreasa, jetre, žučne kese, pluća ili stomaka, s ’tim što povišene vrednosti do 75 U/ml mogu da znače i postojanje neke druge bolesti, kao što je ciroza jetre ili pankreatitis.

Kada mi kao lekari opšte prakse tražimo tumor marker CEA i CA 19-9?

Nama u opštoj praksi tumor markeri CEA i CA 19-9 predstavljaju jednu od smernica u ispitivanju pacijenata koji imaju simptome koji mogu da se karakterišu kao prvi znaci tumora.

Recimo kada nam dođe pacijent sa nekim upornim prolivima, neobjašnjivom anemijom, bolovima koji ne prolaze ni na kakvu terapiju niti mogu da se objasne nekom bolešću onda mi damo da se urade i tumor markeri.

Pored tumor markera, obavezno damo da se uradi i ultrazvuk stomaka, stolica na okultno krvarenje i predložimo pacijentu da poseti gastroenterologa kako bi sa njim dogovorio gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Skener na žalost ne spada u analizu koju mogu da daju lekari opšte prakse. Njega mogu da preporuče i zakažu samo specijalisti iako bi nam on značajno olakšao rad i otkrivanje bolesti.

Da li su povećane vrednosti CEA i CA 19-9 siguran znak da postoji tumor?

Na žalost nisu i dalje ne postoji laboratorija koja definitivno i sa 100 % sigurnošću može da ukaže da postoji karcinom.

Samo 70-80 % tumora debelog creva daje povišene vrednosti CEA antigena, dok mnoga druga stanja daju skok u ovim tumor markerima.

Na njih ne možete da gledate sa sigurnošću već više kao smernice koje mogu da postave sumnju na nešto. Ukoliko postoje tegobe koje se ne mogu objasniti, onda se treba i dalje ispitivati i pokušati na sve načine naći uzrok, a opet pokušati u svoj toj jurnjavi gomili informacija i straha zadržati zdravu pamet.

I nemojte zaboraviti, nije sramota priznati da postoji problem, probleme treba rešavati, oni retko kada prođu sami od sebe.

160 KOMENTARA

 1. Da li neko zna sta znaci rezulat psa marker tumora rezultat0.199 ref vrednosti 4.00 samo to ima hvala ubija me neznanje dok neodem.u ponedeljak kod doktora

  • Poštovani,

   Normalne vrednosti za PSA su od 0 do 4 (0-4,00 -zaokružuju na dve decimale) . Vi imate 0,199 što znači da je PSA u okviru normalnih vrednosti.

 2. Da li je vrednost Ca 72-4 koja varira unutar par meseci (prvo 26, potom 11 i na kraju 19) razlog za uzbunu? Gornja referentna je 6.5. Svi nalazi (CT abdomena, UZ jajnika i dojke, jetre, pankreasa, žuči, rentgen srca i pluća, biopsija želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog, krvna slika) su u redu. Tegoba nema.

   • Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

    • Postovani,
     Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
     Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
     Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
     Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
     Hvala

     • Poštovana,
      To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
      Pozdrav

  • Postovani,
   Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
   Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
   Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
   Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
   Hvala

   • Poštovana,
    To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
    Pozdrav

    • Dobro veče… Imala bih pitanje. Maminin tumor markeri su
     CEA 23.9
     CA 19-9 6.1. Mozete li da mi pojasnite malo. Da li postoji problem? Ima zakazan skener. A radila je i magnetnu. Ako mozete odgovor na mail. Hvala Vam.

     • Poštovana,

      Tumor marker CEA jeste povišen, ali bez dodatne dijagnostike ne možemo mnogo da Vam pomognemo. Definitivno bi trebala da se detaljno ispita bez obzira što taj skok nije veliki.

  • Poštovana,

   Nalazi su dobri, ali nisu u pitanju samo nalazi , važno je i kako se ko oseća kao i sam razlog zbog koga se tumor markeri daju.

   Pozdrav

   • Poštovani, molim vas za odgovor koliko je alarmantna situacija kod supruga u vezi sa povišenim AFP (9,39), dok je vrednost HCG <1,0 u pitanju je NESH. I ostale vrednosti su povišene ALT je 113, AST je 79. Unapred zahvalna Tatjana

    • Poštovana ,
     Kod njega je dijagnostikovan NESH (obično se definitivna dijagnoza postavlja biopsijom jetre i na taj način se utvrđuje stadijum bolesti). Vrednosti AST i ALT jesu povećane , ali kod hroničnih oboljenja jetre one znaju da fluktuiraju , tj da se povećavaju i smanjuju i obično su povećane od 2-5 puta.AFP nije mnogo povećan . Ono što je bitno to je da Vaš suprug se redovno kontroliše , a pored biohemijskih analiza krvi , radi se i fibrosken gde se prati stepen oštećenja jetre i naravno i druge procedure ako ima potrebe, što zavisi i od pridruženih bolesti.

 3. Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

 4. Poštovana,
  Ca 72-4 je tumor marker čije se povišene vrednosti nalaze u osoba sa karcinomom želuca, karcinomom jajnika, karcinomom jednjaka, karcinomom dojke, karcinomom pluća . Povišene vrednosti se mogu se naći i kod pacijenata sa benignim bolestima, kao što su: pankreatitis, ciroza jetre, bolesti pluća, reumatska i ginekološka oboljenja, benignim bolestima jajnika i dojke i benignim poremećajima digestivnog trakta.Na osnovu samog tumor markera ne može ništa da se kaže. Pronison je lek koji obično uzrokuje povećanje ćelija krvi , a ne smanjenje.Takođe ispoljava i neželjena dejstva na sluznicu želuca. Uzimajući u obzira da imate pad u krvnoj slici , treba ispitati uzrok te anemije i da li je ona od digestivnog trakta ili nekog drugog organa. Ako imate smetnje sa želucem i crevima , treba odraditi stolicu na okultno krvarenje 3x , gastroskopiju i / ili kolonoskopiju, ultrazvuk gornjeg abdomena itd …Bilo bi dobro da posetite i ginekologa, ali naravno sve zavisi od simptoma koje imate.

 5. Molim Vas recite mi sta mislite o nalazu CA 19.9 rezultat 170 MOLIM VAS otac mi je bolestan a nemoze kod doktora dok mu ne urade CT kolonografiju koju ceka vec dva meseca i ko zma kada ce biti. Ako biste mi ukazali na ozbiljnost situacije pa da poguram privatno za sta inace nece da cuje.

  • Rezultat 170 je veliki i može da znači da postoji nešto u stomaku. Da li ste možda ponovili taj nalaz? Ako niste ponovite ali dodajte i ast,alt ,amilaze (u,s) alkalna fosfataza, bilirubini (u,d,i),kks i le formulu
   GGT i CEA. Trebalo bi inače da CT uradi što pre.

 6. Moji tumor markeri imaju sledeće vrednosti :
  s-ca …. 4,1 ( nisam pušač)
  s-ca 19,9 ….6,24
  Molim za komentar
  U napred hvala

  • Poštovani, da li ste radili i ostalu laboratoriju, da li bi mogli da nam pošaljete sliku svih analiza koje ste radili?

 7. Mozete li nam, molim vas, reci sta raditi dalje sa ovakvom analizom:
  CEA 4,86
  CA 19-9 32,5

  CA 72-4 33,0

  PSA 2,060

  Nema nikakvih tegoba.
  Unapred hvala.

  • Poštovana, pošto je rađen PSA pretpostavljamo da se radi o muškoj osobi. Ovako visoke vrednosti PSA ukazuju na postojanje tumora prostate, obavezno se javiti kod urologa bez obzira što nema tegoba.

   • Postovani, vrednost PSA je jedina u okvirima normalnog..izmedju 0 i 4 ona iznosi 2.
    Problematicno nam deluje previsok tumor marker zeludca, koji je 33, a gornja granica je 7.
    Kao i ca 19 9 koji je na gornjoj granici. Mogu li da vas zamolim da nam jos jednom pomognete u tumacenju? Hvala puno.

    • Iskreno razumeli smo da je PSA 2060 a ne 2,06 što je hvala Bogu dobro. Što se CA 72-4 tiče jeste povišen i treba ga ipak ozbiljno shvatiti bez obzira što nema tegoba. Ova laboratorija , sa ovim tumor markerim, je verovatno data zbog sumnje na postojanje nekog problema i treba nastaviti ispitivanje , posetiti gastroenterologa i uraditi gastroskopiju.

 8. Uradila sam CA 15-3 i on mi je povišene vrednosti 65,5.2017 god uradjena je masektomija desne dojke .sada sam uradila mamografiju leve dojke,ultra zvuk desnog ožiljka i snimak pluća i rezultati su dobri.Šta znači onda povećan tumor marker dojke?

  • Poštovana ,
   To znači da treba da se dodatno ispitate da nemate metastaze. Trebalo bi dodatno uraditi ultrazvuk abdomena i male karlice (ili skener) , eventualno i scintigrafiju skeleta , skener glave …

 9. Operisao sam tumor na debelog creva prvi CEA posle operacije je bio 1.11 a nakon 3 meseca hemoterapije je 1.82 da li je razloga za brigu.
  Hvala

  • Poštovani,

   Naj iskrenije, mi smo lekari opšte prakse i sa tumor markerima se srećemo na početku dijagnostike, sa praćenjem rasta i pada tumor markera posle hemoterapije nemamo mnogo kontakta jer to pre svega rade onkolozi ili hirurzi. Tako da Vam u ovom slučaju ne možemo sa sigurnošću pomoći .Stvarno ne volimo da dajemo naš sud o onome sa čime nemamo iskustva.

   Pozdrav i hvala na razumevanju

  • Poštovana,
   To ipak zavisi od tegoba koje pacijent ima. Mi bi u ovom slučaju dali da se uradi CEA CA 19-9 koji smo već spomenuli u tekstu.

 10. Dobar dan…molim za pomoc u tumacenju sledecih vrednosti
  CA 125 ref. 35 , rezultat 50
  HE4 ref. 74,3, rezultat 124,80
  Roma indeks-premenopauza ref. 11, 4, rezultat 43,40
  Roma indeks-postmenopauza ref.
  29,90,rezultat 45,00
  Hvala unapred

  • Poštovana ,
   Vrednosti tumor markera su povišene kao i ROMA indeks koji predstavlja algoritam za procenu rizika za karcinom (rak) jajnika i osoba čiji su ovo rezultati spada u grupu sa visokim rizikom za postojanje tog karcinoma. MOramo da napomenemo , da postoje mnoga druga stanja koja su dobroćudne prirode u kojima tumor markeri mogu da budu povišeni.Takođe, tumor markeri sami po sebi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze.

 11. Postovani, kod majke je uradjena mastektomija leve dojke pre godinu dana. Uradjeni su tumor markeri, CA 15-3 pokazuje da je u normali 20.1 < 23.4, ali je CK povecan 180 < 145 i alkalna fosfataza 106 34-104. Da li mi mozete reci nesto vise na osnovu ovih analiza. Hvala Vam unapred!

  • Poštovani ,
   CK predstavlja enzim poreklom iz mišića , srca i mozga. Serumski CK uglavnom meri aktivnost enzima koji potiču iz mišića. MOže da bude povećan u mnogim stanjima , počevši od prekomerne fizičke aktivnosti , primanja intramuskularnih injekcija , pod dejstvom lekova , ali i zbog nekih ozbiljnijih uzroka kao što je srčani udar(samo tada su vrednosti višestruko povećane) ili neke autoimune bolesti mišićnog sistema itd… Alkalna fosfataza je enzim kjoji uglavnom potiče iz jetre i kostiju i samim tim sve što dovodi do oštećenja ovih sistema može da bude uzrok povećanja ovog enzima. To mogu biti razna upalna stanja jetre i žučnih puteva , nedostatak vitamina D i osteoporoza , hiperparatireoidizam, ali i metastaze na kostima itd…

 12. Poštovani,
  mama je 2016 godine operirala cancer cekuma debelog careva u početnom stadiumu. Nije imala nikakve
  terapije. Do danas su tumor markeri bili mirni ( pa i pre operacije) do danas. Laboratorija danas CA 2,9
  a CA 19-9 – 35,1 a referentna vrednost 33,00. Svi ostali, kompletni, lobarotorijski nalazi su dobri. Šta mogu da očekujem dalje. Hvala

  • Poštovana,
   Taj tumor marker je malo povećan, ali Vaša majka verovatno ide na redovne kontrole kod hirurga i onkologa , oni će proceniti na osnovu ostalih nalaza da li je potrebno da se radi kolonoskopija i prateća dijagnostika.

 13. Postovani,rezultati C 19-9 su >1200. Inace postoji cista u predelu jajnika i materice koja je oko10cm. Da li je moguce da su vrednosti C 19-9 uvecane zbog postojanosti te ciste a da debelom crevu nije nista?
  Unapred Zahvalna!

  • Poštovana,

   Skok ca 19-9 u ovoj meri zahteva da detaljno ispitate ceo stomak , uradite ultrazvuk abdomena i male karlice, rtg pluća i javite se hirurgu ili gastroenterologu. Takođe trebalo bi da se javite i ginekologu na ponovni pregeld. Pri ovim vrednostima za Ca 19-9 treba biti otvoren za sve mogućnosti i razmišljati o svemui te se detaljno ispitati.

   • Postovani,da li je bolje odraditi CT abdomena i male karlice? Ili MSCT? Posto lekari to traze.
    Unapred Zahvalna!

 14. Postovani,molim Vas da mi rastumacite i pomognete–ca 19.9 39, crp je 7.15,mcv je 96.5, neut je 39.9. Inace vec duze vreme ima diateru koju nikako ne uspeva da umiri,imala je ranije dva puta upalu pankteasa,prate je i bolovi u stomaku,najvise po levoj strani.Molim za savet. Unapred hvala.

  • Poštovana ,
   Kad se radi o dijareji ona može da ima više uzroka. Prvi su zapaljenske bolesti creva koji mogu biti infektivne prirode što znači da uzročnici mogu biti bakterije, virusi , paraziti , gljivice (Candida najčešće) . Drugo su zapaljenske bolesti autoimune prirode u koje spadaju ulcerozni kolitis , Kronova bolest i druge. Takođe reakcija na lekove i nepodnošljivost određenih vrsta hrane može dati takve dijareje i na kraju naravno uzročnici mogu biti i tumori koji mogu biti dobroćiudni kap što su polipi , ali i maligni . Da bi se ustanovilo šta je uzrok tih proliva , pored biohemijskih analiza koje ste radili (CRP je malo povećan, CA 19-9 je malo iznad vrednosti , MCV malo iznad , neutrofili su malo ispod ref vrednosti ; takođe je bitno koliko su AST , ALt , G-GT , ALP , s,u -amilaza ,bilirubini, LDH , AFP ), potrebno je ispitati stolicu mikrobiološki , na okultno krvarenje , kao i uraditi stolicu na svarljivost. Naravno kolonoskopija je neprikosnovena kad se radi o bolestima creva i skener abdomena koji je dosta precizniji od ultrazvuka.Tek kad se to odradi , može da se zna nešto preciznije.

 15. Postovani, mozete li mi pojasniti…2017 mi je uradjena postedna orepacija dojke…tumor je bio hormonski zavistan, luminarni tip A…po preporuci onkologa redovno radim kontrolne preglede…tumor marker za dojku je pre operacije bio CA 15-3 29, pro svakoj kontroli on raste I danas je ta vrednost 39,8…da li je to neki znam za uzbunu…inace sam na nolvadeksu, primila ,36 doza zoladeksa, imam 41 godinu.

 16. Poštovana,
  Tumačenje rezultata ne zavisi samo od tumor markera , već i od ostalih analiza koje su rađene, ostalih rezultata laboratorije i snimanja koja ste obavljali , kao i pregleda konzilijuma koji sve te rezultate sagledava.. Vama su ostali rezultati verovatno uredni , pa taj porast tumor markera sa 29 (2017) na 39,8 (2021) ne predstavlja neki značajan porast i za sada nije razlog za uzbunu.

 17. Postovani moja baka je danas radila tumor markere pa me zami.a CA 5,3 i CA 19-9 57 lici mi da je uvecano sedimentacija je dobra ako bi mogli da protumacite,zali se danima na levi deo stomaka nize da je boli kod ginekologa je sve uredu,stolicu je trebala da da na analizu ali nije mogla u wc,nema dijareju.Hvala najlepse

 18. Postovani,
  da li je normalno da pacijent kojem je izvrsena operacija uklanjanja oba jajnika sa tumorom ima povisenu telesnu temperaturu?
  Unapred Zahvalna!

  • Poštovana ,

   Nema razloga za paniku ali ima za oprez, morate detaljno ispitati zašto je taj tumor marker skočio. Tj. javiti se lekaru koji će Vas dalje uputit na ispitivanja.

  • Poštovana, ukoliko su referentne vrednosti kao što smo ih naveli gore u tekstu tj. za CEA do 3 ng/ml a za ca19-9 37 u/ml , ovo bi trebalo da budu uredne vrednosti, ali imajte u vidu da ovi tumor markeri predstavljaju samo delić slagalice u ispitivanju i praćenju tumora.Takođe je najbitnije i šta će da pokaže patohistološki nalaz.

 19. Postovani , supruga je u junu prosle godine operisala tumor debelog creva do danas su tumor markeri bili u granicama normale , sada je tumor marker CEA skocio na 8,6. Nije primala nikakvu terapiju. Da li je skok ovog tumor markera zabrinjavajuc?
  Ostali tumor markeri su u granicama normale
  AFP – 1,9
  CA 19-9 – 29
  CA 125 – 6
  CA 15-3 – 10
  Unapred zahvalan

  • Poštovani, CEA zavisi i od toga da li je pušač , ali vidimo da i ca 19-9 ide ka gornjim vrednostima tako da bez obzira što je skok u CEA blag, ipak bi moralo to da se ispita.
   Pozdrav

 20. Postovani,
  Imam pitanje mozda bi mi mogli pomoci jer gubim nadu u Americki nacin otkrivanja bolesti. Pre oko 2.5 meseca sam poceo da osecam tupu bol u donjem delu stomaka kao neki pritisak i isto tako pritisak u tektumu kao da je nesto unutra, stolica mi je vec 3 god nekako malo tanja sa jedne strane ali ne spljostena ali je uvek mekse konzistentnosti i poceo sam da vidjam sluzi u stolici isto. Svaki dan sam redovan u wc a sto se tice testova za sada su radili brojne krve nalaze u kojima mi bela krvna zrnca skacu ( prvi put 10.8 sa neutrofilima of 78%, 2 nedelje posle 6.5 a neutrofili 66% a poslednji put 9.4 i neutrofili opet 78%. Rdw je malo ispod granice ove laboratorije 11.9. Nisam anemican hgb 16 rbc 5.24. Ultrazvuk uradjen nasli su kamen u zuci ali nisu opisali koliki je ali je receno da nema upale. Cak sam trazio tumor marker CEA 0.6 refer < 3.8 i CA 19-9 <1.2 refer <37. Gubim nadu da nadjem sta mi se desava ali moje pitanje je koliko su sigurni ovi tumor markeri sto se tice negativnog rezulta jer citam da nisu pouzdani sto se tice uvecanih vrednosti. Da li je moguce imati ovakve vrednosti i imati rak???

  • Poštovani ,
   Zlatan standard u otkrivanju bolesti creva je kolonoskopija. Tumor markeri sami po sebi nisu dovoljni kao dijagnostički test , ali kolonoskopija je prava metoda za otkrivanje uzroka jer sondom mogu da se vide sve promene unutar creva i da se uzme biopsija. Dodatno se se rade kompletne laboratorijske analize sa biohemijom, urin , mikrobiološke anlize stolice kao i test na okultno krvarenje,ultrazvuk abdomena i male karlice , po potrebi skener i ostalo.

 21. Можете ли ми рећи нешто више о овом налазу и који тумор маркер би открио да ли се ради о бенигној или малигној израслини?

 22. Nalozi moja supruga 43 godine su: 1. CEA 0,606 , 2 . GIMA(CA19-9) <2,5 , i 3. OMMA ( CA125) 7,68. Recite mi kakvi su i rezultati, dali su zagrizuvacki, ili? Hvala puno.

  • Poštovani, ovi nalazi se uklapaju u normalne vrednosti , ukoliko su referentne za laboratoriju u kojoj je radila do 3ng/ml za CEA kod nepušača 5ng/ml ukoliko puši, za ca 19-9 do 37 U/ml a za CA 125 od 0 – 35 units/ml . Postavlja se sada pitanje iz kojih je razloga ona radila ova ispitivanja, odnosno koje tegobe ima, tako da ne bi bilo loše da ih ipak odnese lekaru koji ih je napisao kako bi on nastavio dalja ispitivanja. Pozdrav

 23. Postovanje,
  Da li ima razloga za stres ako je CEA 8.96 ( pusac) i CYFRA 4.39. Cea uglavno zadnjih 5 godina je bio u linije od 6-7 a CYFRA se sad pojavio ( post-covid). Svi drugi tumor markeri su ok. Hvala unapred za vase misljenje.

  • Poštovani ,
   CYFRA 21-41 je tumor marker za nemikrocelularne karcinome pluća i on se više koristi u smislu za praćenje terapijskog odgovora kod onih koji su oboleli od karcinoma pluća , nego za samu dijagnostiku jer njegove povišene vrednosti se mogu naći i u drugim bolestima koje nisu malignog karaktera. Nalaz tumor markera ima značaj samo uz kompletnu kliničku sliku i ispitivanja.

 24. Poštovani,
  Molim Vas za pomoć pri tumačenju nalaza. Moja mama je radila biopsiju desne dojke, reziltat nalaza je:
  Dg Carcinoma ductale invasivum mammae ( HG3, NG2)
  Isječci tkiva dojke fokalno infiltrovani tumorskim tkivom koje gradedominantno tabekularne nakupine srednje krupnih ovalnih epitjela višeg n/c odnosa, niperhromnih jedara, acidofilne citoplazme, više mitotske aktivnosti. sTRUMA SLABIJE RAZVIJENA. Tubule formation 3, Nucler pleomorpshim2, Mitotic count 3.
  Rađen je skenrer pluca koji je u redu, kao i UZ abdomena je u redu. Rađene su analize krvi kao i tmor markeri CEA 2.4 i CA 15-3 iznosi 8. Da li se može znati na osnovu ovih informacija koliko je ozbiljno.
  Hvala puno,
  Jelena

 25. Ozbiljno je jer se radi o invazivnom duktalnom karcinomu dojke kojima tendenciju da se ubrzo proširi jer su ti opisani parametri visoki. Za sada je dobro što nema ničega na plućima i u abdomenu.

 26. Poštovani,
  vrednosti CA 125 je 24,22
  vrednosti HE 4 je 72,17
  vrednosti Roma indeks je 16,6
  Aktivan sam pušač. Zanima me da li je ovo početak tumora ?
  Unapred zahvalna, Tatjana.

  • Poštovana Tanja,
   Niste nam rekli da li ste u premenopauzi ili menopauzi jer su vrednosti različite za ta dva stanja. Drugo , kad su vrednosti povišene , potrebna je dopunska dijagnostika jer i dobroćudni tumori jajnika i ciste znaju da daju povišene vrednosti tumor markera.

 27. Poštovani rezultat mog muža je:
  S – CA 19-9 2
  S – CEA <1,73
  S ukupan PSA (tpsa) 1,24
  S slobodan PSA (fpsa) 0,36
  s – fpsa / tpsa 29,0
  Hvala unapred

  • Poštovana ,
   Rezultati za CA 19-9 je 2 ako ste dobro napisali ,a CEA je manji od 1,73 i to je u okviru referentnih vrednosti. Što se tiče indeksa za prostatu fPSA/t PSA , on je malo veći. Idealno je da bude između 15 % i 20 % . Kod Vašeg supruga je 29 % i to ne bi trebalo da bude za brigu , kad su vrednosti ispod 10 % (0,10) onda je problem. Ali , tumor markeri nisu dijagnostički parametri već samo pomoćmo sredstvo. Jer ima pacijenata kod kojih tumor markeri nisu povišeni a imaju rak.

 28. Postovani,
  Mama mi je operisala tumor dojke pre 4 godine.Do sada krvna slika sa tumor markerima kao i sve radiloske pretrage su bile ok.Medjutim sada je dobila rezultat sa blago povisenim CEA tumor markerom 4,68 a gornja vrednost je 3,8(nepusac ).Uradila je mamografiju,nalaz uredan,UZ abdomena,ginekoloski sve uredu.Da li imamo razloga za brigu ?Unapred hvala i pozdrav

  • Poštovana, kada su u pitanju tumor markeri, uvek treba biti oprezan, trbalo bi da ih ponovi i ipak se javi i hirurgu ili svom onkologu na rpegled za svaki slučaj.

   Pozdrav

  • Poštovani, ovo je znak da morate da nastavite ispitivanja odnosno da odete do gastroenterologa ili hirurga koji će Vam verovatno uraditi kolonoskopiju pogotovo ukoliko imate problema sa debelim crevom.

 29. Postovani.Radi se o pacijentu koji je vec radjena rekonstrukcija dojke zbog malignog tumora,pre godinu dana. CEA je trenutno 3.2 ng/ml i radi se o nepusacu.Da li treba brinutu?

  • Poštovana, ukoliko je granica 3 ng/ml za tu laboratoriju ovo su samo malo povećane vrednosti i trebalo bi da se ponove za nedelju dve kako bi se videlo da li će se zadržati. Ukoliko se zadrže ili počnu da skaču, onda bi trebalo ipak da se pacijentkinja javi onkologu na dalje ispitivanje. Sve doduše zavisi i od tegoba koje postoje, odnosno iz kog razloga je ova analiza rađena ? Trebalo bi takođe da uradite za svaki slučaj i BRCA 15-3 tumor marker .

 30. cea(s)*- 0,950
  AFP(s)*- 5,33
  CA-19-9(s)* – 59,36
  CA 72-4(s) -0,898
  CA 125(s)*- 11,65
  Ca 15-3(s) -24,88
  CA 19-9 je pokaceno 59,36 dal prestavlja opasnost i dal je u neki zagrizuvacki stadum
  sa ogledom da je nad normala, ima poduenost u stomaku sa desne strane a vec nekoliko dana je prosledena bol samo uvece,obicno kad jede to se desava posle nekoliko sata nema zuto lice i oci a stolica je bleda zakazano je gastroskopija za u ponedeljak. hocu da znam dali je u opasnot zivot.

 31. Postovanje. Pre 12 godina ustanovljeno je da imam hemagiome jetre uradjen skener sa kontrastom gde je potvrdjena dijagnoza svih ovih godina radjen ultra zvuk abdomena gde je dijagnoza ista. Do pre mesec dana radjen magnet gde radiolog napise mogucnost hemaingiome jetre ali ne iskljucuje drugu mogucnost da nesto postoji. Radjeni su Tu markeri C125 29.3 Cea 2.24 AFP 8.1 a granicna vrednost 7.0 cekam na rezultatCa 19-9 svi drugi rezultati su uredu pa bih vas zamolila za vase misljenje hvala unapred.

  • Poštovana, verovatno imate stare snimke sa prethodnih pregleda, najbolje bi bilo da sve to skupite i odnesete hirurgu koji Vs prati kako bi on uporedio stare i nove nalaze. Na osnovu toga da vidite dalje šta da preduzimate. Pozdrav

 32. Poštovanje. Uradjen mi je tumor marker CAE rezultat je 1,21 i CA 19-9 rezultat manji od 2,5 IU/ml. Interesuje me da li po vašem mišljenju stanje ozbiljno. Da li da nastavim sa daljim ispitivanjem?
  Unapred hvala na odgovoru i savetu.

 33. Imam 66 g posto češće i malo otežano mokrim….. radio sam PSA marker rezultet je 4.09 …zatim sam radio ultzrazvuk prostate : uvecana je 54X46X53mm promenentnog medijalnog lobusa, grublje zrnaste, adenomatozno izmenjene strukture, umereno zadebljane kapsule)…..molim vas komentar…..unapred hvala

   • Poštovana, odgovorili smo mejlom na prvo pitanje koje ste poslali , sada vidimo i drugi nalaz . Jeste ovo sad normalno ali je bio prethodni skok pa bismo Vam ipak savetovali da se javite gastroenterologu na pregled. Postavlja se pitanje i koje tegobe ste imali pa ste radili ove analize . Pozdrav

 34. Postovani,
  Ako moze savet,vec mesec dana imam problema sa stomakom u smislu neke nelagode ispod zadnjeg levog rebra kao zuljanje,povremenog bola izmedju pupka i dna grudne kosti,bola u ledjima koji se siri ka levoj lopatici najvise posle jela, gasova, podrigivanja, krcanja creva posle jela. Nema mucnine,povracanja, dijareje,zatvora,mrsavljenja,gubitka apetita.
  CAE <1,73
  CA 19-9 2,99
  AFP 2,1
  TPSA 0,49
  CRP 2
  Sedimentacija 4
  LDH 189
  Alkalna fosfataza 60
  Fibrinogen 2,1
  Eritrociti 5,66
  Hemoglobin 163
  Trombociti 248
  Leukociti 7,9
  Gvozdje 29,5
  Ultrazvuk abdomena uredan.
  Da li po vasem misljenju ima razloga za preveliku brigu (zbog predugog trajanja tegoba) posto danas svi mislimo samo o tumorima?

  • Poštovani, da li bi mogli da nam pošaljete sliku cele laboratorije na mejl [email protected] ? Vidimo da u ovim nalazima nema amilaza iz urina i seruma koje bi pokazale da li postoji i neki problem sa pankreasom , tako da bi trebalo i njih da uradite dodatno ako niste. Takođe i test na helikobakter pilori iz stolice za svaki slučaj.

 35. Postovani molim za odgovor,pre tri godine sam operisala tumor dojke,danas sam dobila rezultat tumor markera: CEA(opsti,kolon) 2,5. CA 15-3–14,3 da li je to u redu.

  • Poštovana, ukoliko je gornja granica za CEA 3 onda je CEA u redu , takođe ukoliklo je granica za CA 15-3 30 U/ml onda je i on u normalnim granicama tj sve je uredu. Pretpostavljamo da je i ultrazvuk dojki i ostali nalaz naravno uredan….

 36. Poštovani molim za tumačenje rezultata : predmenupauza CA 125 9,63 -HE4 33.13 – Roma Indeh 2.85 . Unapred hvala .

 37. Poštovani,

  Mojoj mami su uvećani tumor markeri CEA, CEA19-9 i CA125. Da li Vam mogu poslati sliku pa da me uputite kome dalje da se obratimo?

  Hvala

  • Poštovan ,
   Možete poslati sliku. Ali je pitanje , koje tegobe ima Vaša mama i šta je još sve radila od analiza?

 38. Postovani,da li je normalno da vrednosti CA 125 budu 23,3 godinu dana nakon vadjenja jajnika i jajovoda?
  Unapred Hvala!

 39. Molim vas da mi kažete da li je zabrinjavajuće ako su mi tumor markeri CEA = 4 I C 19-9 = 51,3
  Dobro se osećam, ne boli me ništa sem hemoroida i opalo mi je malo groždje. Bilo je 18.5 a sada je 13,1

 40. Postovani, molim vas ako mozete da mi kazete sta znace ovi rezultati
  CA 19-9 651,2
  CEA > 550
  FERITIN 1001
  Hvala unapred

 41. I da li to sigurno znaci postojanje tumora ili moze biti u pitanju i neka druga bolest. To su rezultati mog oca, on kaze da se dobro oseca

  • Poštovani, ovo su jako visoke vrednosti i mogu da znače postojanje nekog malignog procesa odnosno tumora, ali jedini sigurni način da to proverite je da ga odvedete kod gastroentrologa ili hirurga na pregled bez obzira što se dobro oseća.

 42. Poštovani, reumatolog mi je pistavio sumnju na sy sjogren susp, zbog suvog oka ( oftalmolog – keratokonjuktivitis sicca ) a scintgrafuja pljuvacnih žlezda ukazuje na poremećaj u radu, ostalo je da uradim biopsiju plj žlezda, inače samo mi je oko suvo i usta, I bolovi u mišićima i zglobovima i malaksalost ( povremeno ) ANA + 1 : 80 ima li razloga za brigu, srdačan pozdrav

  • Poštovani ,
   Imajući u vidu Vaše simptome i nalaze , postoji mogućnost da imate Sjogrenov sindrom , uostalom zato ćete i uraditi biopsiju pljuvačnih žlezda da se vidi da li je to u pitanju. Što se tiče ANA antitela koja su pozitivna , ona mogu biti pozitivna i kod zdravih ljudi , ali kad se nađe da su ona pozitivna kod ljudi koji imaju tegobe kao Vi , onda se rade još neka antitela (Anti-SSa/Ro, anti-Smith…). Bitno je da ćete uraditi biopsiju jer na taj način može da se postavi definitivna dijagnoza.

 43. Postivani aki mi mozete pojasniti,zena operisala karcinom deb.creva 4-ti stepen sa metastazama,dva meseca je na hemioterapijama.
  Podlednji nslaz CA 2.2 ref.vred.za pusace<5 za nepusace<4
  CEA 19-9 je 5 ref vred. Je 0-37.00
  Hocu da pitam da li je dobro ili ne ako je CA smanjen u odnosu na ranije a CEA je povecan.

  • Poštovana, dobro je što su tumor markeri spali ali nema opuštanja. Dijagnoza nije ni malo naivna i mora da nastavi redovno sa terapijama , pregledima, kontrolama….

 44. Postovani,
  Moja mama ima dijagnozu C20 i C18.3 i prima HT vec 5 ciklusa po dve boce od 22 h Folfoks 4. Rezultati tumor markera su:
  (09/22) CEA 150.7 CA 19.9 <0.8 – pocetak HT
  (12/22) CEA 240.6 CA 19.9 1.2 – posle 5-og ciklusa
  Ako dobro razumem CA 19.9 je dobar ali CEA se uvecao, da li je to normalno kod takve terapije?
  Unapred puno hvala na odgovoru.

  • Poštovana ,
   Uvećanje tumor markera CEA ne znači uvek da je bolest uzela maha , kod pacijenata koji su na hemioterapiji može da se uoči prolazan skok CEA kao odgovor na terapiju. Prosto , nisu tumor markeri dovoljni da bi se videlo kako bolest napreduje. Vaša majka radi još gomilu analiza da bi se videlo kakvo je stanje , tako da nemojte samo da gledate tumor markere.

 45. Poštovani,
  Posle ooeracije debelog creva, 25 radio terapija, suprug prima 6,-u hemioterapiju.
  Tumor markeri:
  CEA 4.47
  CA 19-9 110,5
  CA 125 17.96
  ŠTA ZNAČI UVEĆANJE CA 19-9?
  HVALA

 46. Poštovana,
  CA 19-9 je povećan u odnosu na referentne ( normalne vrednosti) , ali Vas pitam da li se on smanjio ili povećao u odnosu na vrednosti pre hemioterapije ? To se gleda.

 47. Rezultati
  CEA-3.40
  C19.9-0.60
  AFP-4.24
  Radio skoro MSCT abdomena,sve ostalo uredu osim
  Jetra normalne velicine,homogene strukture sa prostim cistama u SII promera 7mm i 13mm,u SVI promera 4mm,u SV promera 3mm i 4mm
  Zakljucak:MSCT nalaz ukazuje na multiple manje ciste u jetri,nesignifikantne
  Ostali nalazi u morfoloskim gramicama
  Inace CEA u junu mesecu bio 2.37

 48. Postovani,da li mogu dobiti jedan savet?
  Majka je operisana pre 2 godine od karcinoma jajnika gde su jajnici uklonjeni i sve je bilo u redu posle toga.
  Zadnjih godinu dana pratimo nalaze urina i na svakom ima sveze eritrocite 2-5 i smezurane eritrocite i ponekad leukocite. Doktori su rekla da to nije nista. Odradili smo u oktrobru ultrazvuk abdomena gde je dijagnostikovana cista na bubregu od 1mm i gde je receno da to nije nista strasno. Bez daljih terapija ili saveta. Mama ima cudan osecaj najverovatnije zbog tih eritrocita u urinu dok mokri i kao da je naduta besika posle mokrenja. Danas smo dobili analize da je Ca 19-9 uvecan i iznosi 95. Da li mozemo dobiti savet sta dalje? Gde ici? Sta uraditi? Unapred Hvala!

  • Poštovana, pre svega treba da se javi onkologu zbog uvećanog tumor markera jer treba dodatno to ispitati . U svakom slučaju ćete verovatno morati da uradite CT gornjeg i donjeg abdomena pa će to možda razjasniti i tu krv u mokraći .

 49. Postovani,
  U okviru priprema za konizaciju dobila sam da odradim i tumor markere pri cemu je CA 19-9 povisen, 43. A ref vrednost 39.
  Leukociti 3,70 4-10
  Limfociti 45,6. 20 – 45

  Da li se dalje obratiti gastroenterologu ili kom lekaru? Unapred zahvalna

  Pozdrav

  • Poštovana, na žalost tek sada dolazimo do Vašeg pitanja . Nadamo se da ste se za počtak javili kod Vašeg ginekologa a nakon toga ponovili ove nalaze i javili kod gastroenterologa.

 50. Postovani,

  Nakon operacije debelog crijeva, stigli su sledeci rezulati Tu markera: AFP 2.52 , Cea 3.16 , CA 19-9 3.46..
  Mozete li molim Vas pomoci u tumacenju, hvala..

  • Poštovana, pretpostavljamo da su granične vrednosti za laboratoriju u kojoj ste radili ove vrednosti u normalnim granicama ili blago povišene. Što se tumačenja tiče, sve zavisi od toga koliko je prošlo od operacije, kakvi su bili ostali nalazi ( CT, eho , rtg srca i pluća ….) te samog tumora koji je pronađen. Sve u svemu taj nalaz ( kao i sve ostale) treba da odnesete onkologu ili hirurgu koji je uradio operaciju .

 51. Poštovani, Imam cistu na desnom jajniku veličine 3o x 35 uradila sam C125 8,95 He 4 95,35 i roma 14,9 imam 66 godina . Molim savet za dalje lečenje.

  • Poštovana,
   Treba da se javite ginekologu. Prema toj vrednosti ROMA indexa koja je kod Vas 14, 9 % , to predstavlja nizak rizik za karcinom jajnika. Ali nisu samo tumor markeri pokazatelji ozbiljnosti bolesti , već i dopunske dijagnostičke metode i zato se obratite vašem ginekologu.

  • Poštovana,
   Vrednost CA 19-9 od 2,50 nije za brigu jer su normalne vrednosti u većini laboratorija do 35. Ako imate tegobe koje zahtevaju dopunska ispitivanja , rade se dopunska ispitivanja jer taj tumor marker je specigičan za tumore gastrointenstinalnog trakta , pre svega za tumore debelog creva. Pa ako imate tegobe u tom smislu radi se kolonoskopija i ostalo…

 52. Poštovani,
  možete li mi pojasniti sledeći problem – verovatno da postoji malignitet na dojci (na osnovu ultrazvuka, mamografije i magnetne rezonance), ali me interesuje da li je došlo do metastaza (s obzirom da je hirurg pomenuo kao mogućnost). Rezultati krvi su sledeći: CEA 6.08 (ref. vrednosti pušači manje od 5.5, nepušači manje od 3.8), CA 15-3 iznosi 26.8 (ref vrednosti manje od 34.5), limofciti su 1.16 (ref. vrednosti 1.19-3.35), hemoglobin 158 (ref. vrednosti 119-157). HDL, LDL, gvožđe nije rađeno, dok su ostali parametri u granicama normale. Takođe me intersuje do koje vrednosti tumor markera mogu da budem „mirna i spokojna“, tj. do koje vrednosti se ne sumnja na metastaze?
  Hvala

  • Poštovana ,
   Ne procenjuje se mogućnost metastaziranja samo na osnovu vrednosti tumor markera, nekada su tumor markeri mirni , a postoji malignitet. Tumor markeri su samo pomoćno sredstvo , kod nekih oblika malignog procesa su značajni kad se njihove vrednosti prate serijski u smislu reakcije na terapiju ( ako padaju verovatno terapija deluje i obrnuto). Ove vrednosti tumor markera kao i ostale koje ste naveli nemaju neka značajna odstupanja za sada da bi na osnovu njih mogla da se predvidi situacija , odnosno za sada nisu za uzbunjivanje. Kod malignih procesa je bitnija klinička slika i dijagnostičke procedure u smislu ispitivanja i snimanja ,takođe je bitan patohistološki nalaz tumora zbog terapije, a tumor markeri su samo pomoćno sredstvo. Iz laboratorije su bitniji krvna slika i biohemijske analize (glikemija , urea , kreatinin , AST , ALT , G-Gt, ALP , Na , K , Ca, bilirubini , LDH.. ). Naravno , ako su tumor markeri višestruko povećani , to ima značaj , ali ne treba samo njih gledati.

 53. Poštovani,
  Da li mi možete reći šta znači kada je tumor marker CEA u normalnim granicama ,a CA 19-9 76,60, da li treba brinuti?

 54. Moze li kod velikog hemangioma na jetri od 12cm skociti CA 19-9 i preko 1000,kao i doci do povecanja parametra jetre?Hvala

  • Postovana, najiskrenije to je veliki skok tumor markerima, postoji verovatnoca da hemangiom poveca tumor markere ali ove vrednosti su prevelike . Trebalo bi da uradite detaljna ispitivanja, pregled lekara, kolonoskoppija skener…..

 55. Poštivana, moja majka već šest meseci se oseća loše, više kao umor i da gubi snagu. Bila je tri puta u Urgentnom i radili joj ultrazvuk i snimanja pluća i sve u redu, vraćali je kući. Radila je kolskopiju i gastroskopuju isto je dobro za njene godine, ima u utrašnje hemoroide. Ima problem sa štitnom ali nalaz je u redu sem Anti-TPO koji je 114.64, Anti-Tg preko 1000. Radila je analizu Tireoglobulin(Tg) koji je ispod 0,1.
  CEA je 2.6
  CA 19.9 je 1252.8
  Dobila je uput za onkologiju. Sva sam sluđena kako to niko nije dao da se uradi.
  Hvala Vam

 56. Poštovana ,
  Da li je Vaša majka išla kod ginekologa na pregled i da li je radila tumor markere CA 125 , Ca 15-3 i kalcitonin? Što se tiče gastroskopije i kolonoskopije , bitno je da li je to radila sad kada je CA 19.9 ovoliko povećan ili je to bilo pre?
  Trebalo bi da ode kod ginekologa , od tog nalaza zavisi šta dalje.

 57. Uradio sam analizePSA ukupan rezultat 0.10 ng/ml imam 61 godinu metoda CLIA i fPSA slobodan je <0.01 ng/ml .

  • Poštovani , ukupan PSA je dobar , ali je to mala vrednost , pa samim tim i ovaj fPSA ( slobodni PSA) ima male vrednosti, ali gledajući samo referentne vrednosti , to je uredno. Ipak je najbitnije kakve tegobe imate , da date krv i urin na analizu (KKs , glikemija , urea , kreatin , Na , K , urin , urinokultura) , ultrazvuk mokraćne bešike i prostate i pregled urologa. Sami tumor markeri bez ovih analiza ako imate tegobe su bez značaja.

 58. Dobar dan ,hocete mi pojasniti suprug 61 god uradio je PSAukupan rezultat 0.10 ng/ ml metoda CLIO i fPSA slobodan<0.01 ng/ml

 59. Poštovani,
  pre godinu dana sam se požalila lekaru da imam kao blago otok iza i u dubljenu iza ključne kosti, urađeni su mi nalazi i tumor markeri, vrednosti CEA 15,18; CA125 11,0; CA19-9 15,86; CA15-3 22,4; AFP 8,59; INTAKTNI PTH 6,25.
  Znači povišen samo CEA, zbog kojeg sam uradila sve analize i preglede ultrazvukom štitna žlezda, snimak pluća, orl, dojke, abdomen, ginekolog svi markeri u redu. Rečeno mi je da pratim taj CEA i ja to radim već godinu dana, vrednosti idu dalje ovako: posle mesec dana je bio 10,90; dalje 8,79, mart 2023 pada na 3,98 i dalje jul 2023 vrednost je 10,31, znači počinje ponovo da se povećava, dok drugi markeri su sniženi i stabilni CA19-9 14,57; CA15-3 20,1; AFP 7,70 Ponovo sam kontrolisala samo CEA pre dva dana, znači posle 2 meseca, sada je 21,28. Malo sam se zabrinula od ovog rezultata.
  Ja se osećam dobro, pijem samo terapiju protiv holesterola, Ezoleta 10mg i Hipolip 10mg.
  Molim Vas za objašnjenje i savet.

  • Poštovana,
   Ako ste pušač ili ste bili do skoro , CEA  može da raste. U suštini , to može jedino da se prati ,pogotovo što Vi nemate nikakve simptome , pa ciljano ne može ništa da se radi. Ako nisu nađene nikakve promene ni na  jednom organu koje ste ispitivali , ne bi trebalo da bude ništa zabrinjavajuće. Jedino što možete je da se redovno kontrolišete. Ima lekova koji mogu da povećaju CEA , jedan od njih je Orlistat ( lek za mršavljenje ali i za hiperholesterolemiju), da li ste ga možda pili ranije pre nego što ste počeli da pijete Ezoletu i Hipolip?
   Ezoleta i Hipolip ne utiču na povećanje CEA.

   • Poštovani,
    Veliko hvala na odgovoru. Nisam pušač, takođe nisam nikada pila lek Orlistat. Imam 59 godina, …povremeno, da ne kažem često, tri četiri puta godišnje u poslednjih nekoliko godina imam infekciju mokraćnih puteva i imam problema sa sitnim zglobovima prstiju šake, počele su blage nezametne deformacije. Da li od ovih infekcija-problema može biti povećan CEA? Unapred hvala.

 60. Pozdrav. Nakon koliko od operacije debelog crijeva opada vrijednost tumor markera CEA?? Majka je prije mjesec dana imala operaciju debelog crijeva ( tumor ascendentnog dijela, velicine 6 cm), trenutna vrijednost CEA iznosi 7,68. Tumor marker CA 19-9 je u granicama normale. Na CT-a ambomena i male karlice nema udaljenih metastaza na plucima, i jetri, od 13 limfnih cvorova 3 su pozitivna na tumorsku masu.Unaprijed zahvalna na odgovoru.

 61. Interesuje me da li tumor markeri rastu tokom hemoterapije i na sta ukazuje rast. Majka je na hemoterapiji, CEA je 11 (ref. vrednosti 5), a CA15-3 oko 48.9 (ref. Vrednosti oko 32). Pre hemoterapije CA15-3 je bio u normali, a CEA neznatno povisen (oko 6). Jos da pomenem da je rec o neoadjuvantnom lecenju, dakle operacija jos nije izvrsena

  • Poštovani ,
    Tokom neoadjuvantne hemioterapije može da se desi da tumor markeri privremeno porastu jer terapija deluje tako da kancerozne ćelije odumiru brzo i raspadaju se, pa se zato oslobađa više tumor markera .

 62. Postovani,

  Radio sam tumor markere i hormone na zbog promene na štitnoj žlezdi koja je iste veličine već 10 godina

  Sve je u granicama normale. CEA je 2.94. Referentna vrednost <5 za nepušače. Pošto većini laboratorija CEA je <3, gde bi ki rezultat bio na gornjoj granici. Da li bi trebalo da ponovim CEA u drugoj laboratoriji, pošto mi ova referentna vrednost nije uobičajena.

 63. Poštovani, CA 19-9 je 61 rezultat, ostali rezultati koji su uradjeni bez konoloskopije i stolice su dobri. Ne osećam nikakve tegobe, sem posle jela što imam gasove i nadujem se malo u stomaku. Uradiću i ostale analize naravno. Molim vas da mi kažete da li imam potrebe za brigu i šta to može da znači ? Hvala vam unapred na odgovoru.

 64. Postovanje ,da li Vam mogu poslati nalaz na tumacenje ?C19-9 je 43 ,pacijent nije imao niakave tegobe osim naglog pada kilaze i anemije ,poslednjih par meseci izrazito visok secer 29 ,uvodjenjem gluformina u terapiju naglo je smrsao ,i pre 10 dana je imao mozdani udar ,magnet cist,rtg pluca u redu ,uz abdomena manje vise u redu ,prisutan kamen u zucnoj kesi ,cista na jetri 18 mm,nakon mozdanog pacijent dobrog opsteg stanja .Crp u znatnom padu sa 123 na 59.Ceka se skener,zbog pojave Klostridije odlaze se gastroskopija i kolonoskopija .hvala

  • Poštovana ,
   Možete nam poslati nalaze , samo na mail , nemojte na komentare zbog Vaše privatnosti.

 65. Postovanje.Ginekolog me je poslao da odradim tumor marker CA125.Moji rezultati su sledeci. Roma index(premenopauza)4.10,CA125(roma)7,5 i he4 je 39.Sta mislite o rezultatima?Hvala unapred

 66. Postovanje, mama je radila tumor markere i ovo su vrednosti :
  CEA : 8,19
  C 19.9 : 8,6
  Ca 125 :13,4
  Da li ima razloga za brigu? Da napomenem,strastveni je pusac.
  Hvala Vam unapred na odgovoru !

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime