Tumor marker

Tumor marker je od luksuza postao sastavni deo svake ordinacije opšte prakse. Posebno važni tumor markeri su CEA i CA 19-9.

U ovom tekstu ćemo vam pojasniti kada ih dajemo i šta znače povišene vrednosti.

Šta je to CEA?

CEA predstavlja protein koji stvaraju različite vrste tumora ali i fetusa u razvoju. Otkriva se putem krvi jer ga tumorske ćelije otpuštaju u naš krvotok.

Koji tumori stvaraju CEA antigen?

CEA antigen pre svega stvaraju tumori debelog creva i rektuma ali i tumori, dojke, jajnika, uopšte gastrointestinalnog trakta, prostate, jetre, pankreasa i pluća. Ali on takođe može da skoči kod pušača, osoba koje boluju od ciroze jetre, upale creva, pankreatitisa…

Koje su normalne a koje povišene vrednosti za tumor marker CEA?

U zavisnosti od laboratorije do laboratorije vrednosti mogu da variraju ali do 3 ng/ml za nepušače i do 5 ng / ml za pušače.

Benigne promene daju vrednosti do oko 20 ng/ml dok vrednosti preko 100 ng/ml znače da već verovatno postoje metastaze.

Šta je to CA 19-9 tumor marker?

CA 19-9 je tumor marker koga oslobađa pre svega tumor pankreasa ali i kolorektalni karcinom, karcinom pluća i žučne kese.

Povišene vrednosti se mogu naći i kod drugih bolesti kao što su ciroza jetre, upala pankreasa ili kamenje u žučnoj kesi.

Koje su normalne a koje povišene vrednosti CA 19-9 tumor markera?

Normalne vrednosti su, u zavisnosti od laboratorije, do 37 U/ml, vrednosti iznad 37 U/ml mogu da znače postojanje tumora pankreasa, jetre, žučne kese, pluća ili stomaka, s ’tim što povišene vrednosti do 75 U/ml mogu da znače i postojanje neke druge bolesti, kao što je ciroza jetre ili pankreatitis.

Kada mi kao lekari opšte prakse tražimo tumor marker CEA i CA 19-9?

Nama u opštoj praksi tumor markeri CEA i CA 19-9 predstavljaju jednu od smernica u ispitivanju pacijenata koji imaju simptome koji mogu da se karakterišu kao prvi znaci tumora.

Recimo kada nam dođe pacijent sa nekim upornim prolivima, neobjašnjivom anemijom, bolovima koji ne prolaze ni na kakvu terapiju niti mogu da se objasne nekom bolešću onda mi damo da se urade i tumor markeri.

Pored tumor markera, obavezno damo da se uradi i ultrazvuk stomaka, stolica na okultno krvarenje i predložimo pacijentu da poseti gastroenterologa kako bi sa njim dogovorio gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Skener na žalost ne spada u analizu koju mogu da daju lekari opšte prakse. Njega mogu da preporuče i zakažu samo specijalisti iako bi nam on značajno olakšao rad i otkrivanje bolesti.

Da li su povećane vrednosti CEA i CA 19-9 siguran znak da postoji tumor?

Na žalost nisu i dalje ne postoji laboratorija koja definitivno i sa 100 % sigurnošću može da ukaže da postoji karcinom.

Samo 70-80 % tumora debelog creva daje povišene vrednosti CEA antigena, dok mnoga druga stanja daju skok u ovim tumor markerima.

Na njih ne možete da gledate sa sigurnošću već više kao smernice koje mogu da postave sumnju na nešto. Ukoliko postoje tegobe koje se ne mogu objasniti, onda se treba i dalje ispitivati i pokušati na sve načine naći uzrok, a opet pokušati u svoj toj jurnjavi gomili informacija i straha zadržati zdravu pamet.

I nemojte zaboraviti, nije sramota priznati da postoji problem, probleme treba rešavati, oni retko kada prođu sami od sebe.

76 KOMENTARA

 1. Da li neko zna sta znaci rezulat psa marker tumora rezultat0.199 ref vrednosti 4.00 samo to ima hvala ubija me neznanje dok neodem.u ponedeljak kod doktora

  • Poštovani,

   Normalne vrednosti za PSA su od 0 do 4 (0-4,00 -zaokružuju na dve decimale) . Vi imate 0,199 što znači da je PSA u okviru normalnih vrednosti.

 2. Da li je vrednost Ca 72-4 koja varira unutar par meseci (prvo 26, potom 11 i na kraju 19) razlog za uzbunu? Gornja referentna je 6.5. Svi nalazi (CT abdomena, UZ jajnika i dojke, jetre, pankreasa, žuči, rentgen srca i pluća, biopsija želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog, krvna slika) su u redu. Tegoba nema.

   • Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

    • Postovani,
     Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
     Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
     Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
     Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
     Hvala

     • Poštovana,
      To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
      Pozdrav

  • Postovani,
   Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
   Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
   Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
   Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
   Hvala

   • Poštovana,
    To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
    Pozdrav

    • Dobro veče… Imala bih pitanje. Maminin tumor markeri su
     CEA 23.9
     CA 19-9 6.1. Mozete li da mi pojasnite malo. Da li postoji problem? Ima zakazan skener. A radila je i magnetnu. Ako mozete odgovor na mail. Hvala Vam.

     • Poštovana,

      Tumor marker CEA jeste povišen, ali bez dodatne dijagnostike ne možemo mnogo da Vam pomognemo. Definitivno bi trebala da se detaljno ispita bez obzira što taj skok nije veliki.

  • Poštovana,

   Nalazi su dobri, ali nisu u pitanju samo nalazi , važno je i kako se ko oseća kao i sam razlog zbog koga se tumor markeri daju.

   Pozdrav

 3. Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

 4. Poštovana,
  Ca 72-4 je tumor marker čije se povišene vrednosti nalaze u osoba sa karcinomom želuca, karcinomom jajnika, karcinomom jednjaka, karcinomom dojke, karcinomom pluća . Povišene vrednosti se mogu se naći i kod pacijenata sa benignim bolestima, kao što su: pankreatitis, ciroza jetre, bolesti pluća, reumatska i ginekološka oboljenja, benignim bolestima jajnika i dojke i benignim poremećajima digestivnog trakta.Na osnovu samog tumor markera ne može ništa da se kaže. Pronison je lek koji obično uzrokuje povećanje ćelija krvi , a ne smanjenje.Takođe ispoljava i neželjena dejstva na sluznicu želuca. Uzimajući u obzira da imate pad u krvnoj slici , treba ispitati uzrok te anemije i da li je ona od digestivnog trakta ili nekog drugog organa. Ako imate smetnje sa želucem i crevima , treba odraditi stolicu na okultno krvarenje 3x , gastroskopiju i / ili kolonoskopiju, ultrazvuk gornjeg abdomena itd …Bilo bi dobro da posetite i ginekologa, ali naravno sve zavisi od simptoma koje imate.

 5. Molim Vas recite mi sta mislite o nalazu CA 19.9 rezultat 170 MOLIM VAS otac mi je bolestan a nemoze kod doktora dok mu ne urade CT kolonografiju koju ceka vec dva meseca i ko zma kada ce biti. Ako biste mi ukazali na ozbiljnost situacije pa da poguram privatno za sta inace nece da cuje.

  • Rezultat 170 je veliki i može da znači da postoji nešto u stomaku. Da li ste možda ponovili taj nalaz? Ako niste ponovite ali dodajte i ast,alt ,amilaze (u,s) alkalna fosfataza, bilirubini (u,d,i),kks i le formulu
   GGT i CEA. Trebalo bi inače da CT uradi što pre.

 6. Moji tumor markeri imaju sledeće vrednosti :
  s-ca …. 4,1 ( nisam pušač)
  s-ca 19,9 ….6,24
  Molim za komentar
  U napred hvala

  • Poštovani, da li ste radili i ostalu laboratoriju, da li bi mogli da nam pošaljete sliku svih analiza koje ste radili?

 7. Mozete li nam, molim vas, reci sta raditi dalje sa ovakvom analizom:
  CEA 4,86
  CA 19-9 32,5

  CA 72-4 33,0

  PSA 2,060

  Nema nikakvih tegoba.
  Unapred hvala.

  • Poštovana, pošto je rađen PSA pretpostavljamo da se radi o muškoj osobi. Ovako visoke vrednosti PSA ukazuju na postojanje tumora prostate, obavezno se javiti kod urologa bez obzira što nema tegoba.

   • Postovani, vrednost PSA je jedina u okvirima normalnog..izmedju 0 i 4 ona iznosi 2.
    Problematicno nam deluje previsok tumor marker zeludca, koji je 33, a gornja granica je 7.
    Kao i ca 19 9 koji je na gornjoj granici. Mogu li da vas zamolim da nam jos jednom pomognete u tumacenju? Hvala puno.

    • Iskreno razumeli smo da je PSA 2060 a ne 2,06 što je hvala Bogu dobro. Što se CA 72-4 tiče jeste povišen i treba ga ipak ozbiljno shvatiti bez obzira što nema tegoba. Ova laboratorija , sa ovim tumor markerim, je verovatno data zbog sumnje na postojanje nekog problema i treba nastaviti ispitivanje , posetiti gastroenterologa i uraditi gastroskopiju.

 8. Uradila sam CA 15-3 i on mi je povišene vrednosti 65,5.2017 god uradjena je masektomija desne dojke .sada sam uradila mamografiju leve dojke,ultra zvuk desnog ožiljka i snimak pluća i rezultati su dobri.Šta znači onda povećan tumor marker dojke?

  • Poštovana ,
   To znači da treba da se dodatno ispitate da nemate metastaze. Trebalo bi dodatno uraditi ultrazvuk abdomena i male karlice (ili skener) , eventualno i scintigrafiju skeleta , skener glave …

 9. Operisao sam tumor na debelog creva prvi CEA posle operacije je bio 1.11 a nakon 3 meseca hemoterapije je 1.82 da li je razloga za brigu.
  Hvala

  • Poštovani,

   Naj iskrenije, mi smo lekari opšte prakse i sa tumor markerima se srećemo na početku dijagnostike, sa praćenjem rasta i pada tumor markera posle hemoterapije nemamo mnogo kontakta jer to pre svega rade onkolozi ili hirurzi. Tako da Vam u ovom slučaju ne možemo sa sigurnošću pomoći .Stvarno ne volimo da dajemo naš sud o onome sa čime nemamo iskustva.

   Pozdrav i hvala na razumevanju

  • Poštovana,
   To ipak zavisi od tegoba koje pacijent ima. Mi bi u ovom slučaju dali da se uradi CEA CA 19-9 koji smo već spomenuli u tekstu.

 10. Dobar dan…molim za pomoc u tumacenju sledecih vrednosti
  CA 125 ref. 35 , rezultat 50
  HE4 ref. 74,3, rezultat 124,80
  Roma indeks-premenopauza ref. 11, 4, rezultat 43,40
  Roma indeks-postmenopauza ref.
  29,90,rezultat 45,00
  Hvala unapred

  • Poštovana ,
   Vrednosti tumor markera su povišene kao i ROMA indeks koji predstavlja algoritam za procenu rizika za karcinom (rak) jajnika i osoba čiji su ovo rezultati spada u grupu sa visokim rizikom za postojanje tog karcinoma. MOramo da napomenemo , da postoje mnoga druga stanja koja su dobroćudne prirode u kojima tumor markeri mogu da budu povišeni.Takođe, tumor markeri sami po sebi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze.

 11. Postovani, kod majke je uradjena mastektomija leve dojke pre godinu dana. Uradjeni su tumor markeri, CA 15-3 pokazuje da je u normali 20.1 < 23.4, ali je CK povecan 180 < 145 i alkalna fosfataza 106 34-104. Da li mi mozete reci nesto vise na osnovu ovih analiza. Hvala Vam unapred!

  • Poštovani ,
   CK predstavlja enzim poreklom iz mišića , srca i mozga. Serumski CK uglavnom meri aktivnost enzima koji potiču iz mišića. MOže da bude povećan u mnogim stanjima , počevši od prekomerne fizičke aktivnosti , primanja intramuskularnih injekcija , pod dejstvom lekova , ali i zbog nekih ozbiljnijih uzroka kao što je srčani udar(samo tada su vrednosti višestruko povećane) ili neke autoimune bolesti mišićnog sistema itd… Alkalna fosfataza je enzim kjoji uglavnom potiče iz jetre i kostiju i samim tim sve što dovodi do oštećenja ovih sistema može da bude uzrok povećanja ovog enzima. To mogu biti razna upalna stanja jetre i žučnih puteva , nedostatak vitamina D i osteoporoza , hiperparatireoidizam, ali i metastaze na kostima itd…

 12. Poštovani,
  mama je 2016 godine operirala cancer cekuma debelog careva u početnom stadiumu. Nije imala nikakve
  terapije. Do danas su tumor markeri bili mirni ( pa i pre operacije) do danas. Laboratorija danas CA 2,9
  a CA 19-9 – 35,1 a referentna vrednost 33,00. Svi ostali, kompletni, lobarotorijski nalazi su dobri. Šta mogu da očekujem dalje. Hvala

  • Poštovana,
   Taj tumor marker je malo povećan, ali Vaša majka verovatno ide na redovne kontrole kod hirurga i onkologa , oni će proceniti na osnovu ostalih nalaza da li je potrebno da se radi kolonoskopija i prateća dijagnostika.

 13. Postovani,rezultati C 19-9 su >1200. Inace postoji cista u predelu jajnika i materice koja je oko10cm. Da li je moguce da su vrednosti C 19-9 uvecane zbog postojanosti te ciste a da debelom crevu nije nista?
  Unapred Zahvalna!

  • Poštovana,

   Skok ca 19-9 u ovoj meri zahteva da detaljno ispitate ceo stomak , uradite ultrazvuk abdomena i male karlice, rtg pluća i javite se hirurgu ili gastroenterologu. Takođe trebalo bi da se javite i ginekologu na ponovni pregeld. Pri ovim vrednostima za Ca 19-9 treba biti otvoren za sve mogućnosti i razmišljati o svemui te se detaljno ispitati.

   • Postovani,da li je bolje odraditi CT abdomena i male karlice? Ili MSCT? Posto lekari to traze.
    Unapred Zahvalna!

 14. Postovani,molim Vas da mi rastumacite i pomognete–ca 19.9 39, crp je 7.15,mcv je 96.5, neut je 39.9. Inace vec duze vreme ima diateru koju nikako ne uspeva da umiri,imala je ranije dva puta upalu pankteasa,prate je i bolovi u stomaku,najvise po levoj strani.Molim za savet. Unapred hvala.

  • Poštovana ,
   Kad se radi o dijareji ona može da ima više uzroka. Prvi su zapaljenske bolesti creva koji mogu biti infektivne prirode što znači da uzročnici mogu biti bakterije, virusi , paraziti , gljivice (Candida najčešće) . Drugo su zapaljenske bolesti autoimune prirode u koje spadaju ulcerozni kolitis , Kronova bolest i druge. Takođe reakcija na lekove i nepodnošljivost određenih vrsta hrane može dati takve dijareje i na kraju naravno uzročnici mogu biti i tumori koji mogu biti dobroćiudni kap što su polipi , ali i maligni . Da bi se ustanovilo šta je uzrok tih proliva , pored biohemijskih analiza koje ste radili (CRP je malo povećan, CA 19-9 je malo iznad vrednosti , MCV malo iznad , neutrofili su malo ispod ref vrednosti ; takođe je bitno koliko su AST , ALt , G-GT , ALP , s,u -amilaza ,bilirubini, LDH , AFP ), potrebno je ispitati stolicu mikrobiološki , na okultno krvarenje , kao i uraditi stolicu na svarljivost. Naravno kolonoskopija je neprikosnovena kad se radi o bolestima creva i skener abdomena koji je dosta precizniji od ultrazvuka.Tek kad se to odradi , može da se zna nešto preciznije.

 15. Postovani, mozete li mi pojasniti…2017 mi je uradjena postedna orepacija dojke…tumor je bio hormonski zavistan, luminarni tip A…po preporuci onkologa redovno radim kontrolne preglede…tumor marker za dojku je pre operacije bio CA 15-3 29, pro svakoj kontroli on raste I danas je ta vrednost 39,8…da li je to neki znam za uzbunu…inace sam na nolvadeksu, primila ,36 doza zoladeksa, imam 41 godinu.

 16. Poštovana,
  Tumačenje rezultata ne zavisi samo od tumor markera , već i od ostalih analiza koje su rađene, ostalih rezultata laboratorije i snimanja koja ste obavljali , kao i pregleda konzilijuma koji sve te rezultate sagledava.. Vama su ostali rezultati verovatno uredni , pa taj porast tumor markera sa 29 (2017) na 39,8 (2021) ne predstavlja neki značajan porast i za sada nije razlog za uzbunu.

 17. Postovani moja baka je danas radila tumor markere pa me zami.a CA 5,3 i CA 19-9 57 lici mi da je uvecano sedimentacija je dobra ako bi mogli da protumacite,zali se danima na levi deo stomaka nize da je boli kod ginekologa je sve uredu,stolicu je trebala da da na analizu ali nije mogla u wc,nema dijareju.Hvala najlepse

 18. Postovani,
  da li je normalno da pacijent kojem je izvrsena operacija uklanjanja oba jajnika sa tumorom ima povisenu telesnu temperaturu?
  Unapred Zahvalna!

  • Poštovana ,

   Nema razloga za paniku ali ima za oprez, morate detaljno ispitati zašto je taj tumor marker skočio. Tj. javiti se lekaru koji će Vas dalje uputit na ispitivanja.

  • Poštovana, ukoliko su referentne vrednosti kao što smo ih naveli gore u tekstu tj. za CEA do 3 ng/ml a za ca19-9 37 u/ml , ovo bi trebalo da budu uredne vrednosti, ali imajte u vidu da ovi tumor markeri predstavljaju samo delić slagalice u ispitivanju i praćenju tumora.Takođe je najbitnije i šta će da pokaže patohistološki nalaz.

 19. Postovani , supruga je u junu prosle godine operisala tumor debelog creva do danas su tumor markeri bili u granicama normale , sada je tumor marker CEA skocio na 8,6. Nije primala nikakvu terapiju. Da li je skok ovog tumor markera zabrinjavajuc?
  Ostali tumor markeri su u granicama normale
  AFP – 1,9
  CA 19-9 – 29
  CA 125 – 6
  CA 15-3 – 10
  Unapred zahvalan

  • Poštovani, CEA zavisi i od toga da li je pušač , ali vidimo da i ca 19-9 ide ka gornjim vrednostima tako da bez obzira što je skok u CEA blag, ipak bi moralo to da se ispita.
   Pozdrav

 20. Postovani,
  Imam pitanje mozda bi mi mogli pomoci jer gubim nadu u Americki nacin otkrivanja bolesti. Pre oko 2.5 meseca sam poceo da osecam tupu bol u donjem delu stomaka kao neki pritisak i isto tako pritisak u tektumu kao da je nesto unutra, stolica mi je vec 3 god nekako malo tanja sa jedne strane ali ne spljostena ali je uvek mekse konzistentnosti i poceo sam da vidjam sluzi u stolici isto. Svaki dan sam redovan u wc a sto se tice testova za sada su radili brojne krve nalaze u kojima mi bela krvna zrnca skacu ( prvi put 10.8 sa neutrofilima of 78%, 2 nedelje posle 6.5 a neutrofili 66% a poslednji put 9.4 i neutrofili opet 78%. Rdw je malo ispod granice ove laboratorije 11.9. Nisam anemican hgb 16 rbc 5.24. Ultrazvuk uradjen nasli su kamen u zuci ali nisu opisali koliki je ali je receno da nema upale. Cak sam trazio tumor marker CEA 0.6 refer < 3.8 i CA 19-9 <1.2 refer <37. Gubim nadu da nadjem sta mi se desava ali moje pitanje je koliko su sigurni ovi tumor markeri sto se tice negativnog rezulta jer citam da nisu pouzdani sto se tice uvecanih vrednosti. Da li je moguce imati ovakve vrednosti i imati rak???

  • Poštovani ,
   Zlatan standard u otkrivanju bolesti creva je kolonoskopija. Tumor markeri sami po sebi nisu dovoljni kao dijagnostički test , ali kolonoskopija je prava metoda za otkrivanje uzroka jer sondom mogu da se vide sve promene unutar creva i da se uzme biopsija. Dodatno se se rade kompletne laboratorijske analize sa biohemijom, urin , mikrobiološke anlize stolice kao i test na okultno krvarenje,ultrazvuk abdomena i male karlice , po potrebi skener i ostalo.

 21. Можете ли ми рећи нешто више о овом налазу и који тумор маркер би открио да ли се ради о бенигној или малигној израслини?

 22. Nalozi moja supruga 43 godine su: 1. CEA 0,606 , 2 . GIMA(CA19-9) <2,5 , i 3. OMMA ( CA125) 7,68. Recite mi kakvi su i rezultati, dali su zagrizuvacki, ili? Hvala puno.

  • Poštovani, ovi nalazi se uklapaju u normalne vrednosti , ukoliko su referentne za laboratoriju u kojoj je radila do 3ng/ml za CEA kod nepušača 5ng/ml ukoliko puši, za ca 19-9 do 37 U/ml a za CA 125 od 0 – 35 units/ml . Postavlja se sada pitanje iz kojih je razloga ona radila ova ispitivanja, odnosno koje tegobe ima, tako da ne bi bilo loše da ih ipak odnese lekaru koji ih je napisao kako bi on nastavio dalja ispitivanja. Pozdrav

 23. Postovanje,
  Da li ima razloga za stres ako je CEA 8.96 ( pusac) i CYFRA 4.39. Cea uglavno zadnjih 5 godina je bio u linije od 6-7 a CYFRA se sad pojavio ( post-covid). Svi drugi tumor markeri su ok. Hvala unapred za vase misljenje.

  • Poštovani ,
   CYFRA 21-41 je tumor marker za nemikrocelularne karcinome pluća i on se više koristi u smislu za praćenje terapijskog odgovora kod onih koji su oboleli od karcinoma pluća , nego za samu dijagnostiku jer njegove povišene vrednosti se mogu naći i u drugim bolestima koje nisu malignog karaktera. Nalaz tumor markera ima značaj samo uz kompletnu kliničku sliku i ispitivanja.

 24. Poštovani,
  Molim Vas za pomoć pri tumačenju nalaza. Moja mama je radila biopsiju desne dojke, reziltat nalaza je:
  Dg Carcinoma ductale invasivum mammae ( HG3, NG2)
  Isječci tkiva dojke fokalno infiltrovani tumorskim tkivom koje gradedominantno tabekularne nakupine srednje krupnih ovalnih epitjela višeg n/c odnosa, niperhromnih jedara, acidofilne citoplazme, više mitotske aktivnosti. sTRUMA SLABIJE RAZVIJENA. Tubule formation 3, Nucler pleomorpshim2, Mitotic count 3.
  Rađen je skenrer pluca koji je u redu, kao i UZ abdomena je u redu. Rađene su analize krvi kao i tmor markeri CEA 2.4 i CA 15-3 iznosi 8. Da li se može znati na osnovu ovih informacija koliko je ozbiljno.
  Hvala puno,
  Jelena

 25. Ozbiljno je jer se radi o invazivnom duktalnom karcinomu dojke kojima tendenciju da se ubrzo proširi jer su ti opisani parametri visoki. Za sada je dobro što nema ničega na plućima i u abdomenu.

 26. Poštovani,
  vrednosti CA 125 je 24,22
  vrednosti HE 4 je 72,17
  vrednosti Roma indeks je 16,6
  Aktivan sam pušač. Zanima me da li je ovo početak tumora ?
  Unapred zahvalna, Tatjana.

  • Poštovana Tanja,
   Niste nam rekli da li ste u premenopauzi ili menopauzi jer su vrednosti različite za ta dva stanja. Drugo , kad su vrednosti povišene , potrebna je dopunska dijagnostika jer i dobroćudni tumori jajnika i ciste znaju da daju povišene vrednosti tumor markera.

 27. Poštovani rezultat mog muža je:
  S – CA 19-9 2
  S – CEA <1,73
  S ukupan PSA (tpsa) 1,24
  S slobodan PSA (fpsa) 0,36
  s – fpsa / tpsa 29,0
  Hvala unapred

  • Poštovana ,
   Rezultati za CA 19-9 je 2 ako ste dobro napisali ,a CEA je manji od 1,73 i to je u okviru referentnih vrednosti. Što se tiče indeksa za prostatu fPSA/t PSA , on je malo veći. Idealno je da bude između 15 % i 20 % . Kod Vašeg supruga je 29 % i to ne bi trebalo da bude za brigu , kad su vrednosti ispod 10 % (0,10) onda je problem. Ali , tumor markeri nisu dijagnostički parametri već samo pomoćmo sredstvo. Jer ima pacijenata kod kojih tumor markeri nisu povišeni a imaju rak.

 28. Postovani,
  Mama mi je operisala tumor dojke pre 4 godine.Do sada krvna slika sa tumor markerima kao i sve radiloske pretrage su bile ok.Medjutim sada je dobila rezultat sa blago povisenim CEA tumor markerom 4,68 a gornja vrednost je 3,8(nepusac ).Uradila je mamografiju,nalaz uredan,UZ abdomena,ginekoloski sve uredu.Da li imamo razloga za brigu ?Unapred hvala i pozdrav

  • Poštovana, kada su u pitanju tumor markeri, uvek treba biti oprezan, trbalo bi da ih ponovi i ipak se javi i hirurgu ili svom onkologu na rpegled za svaki slučaj.

   Pozdrav

  • Poštovani, ovo je znak da morate da nastavite ispitivanja odnosno da odete do gastroenterologa ili hirurga koji će Vam verovatno uraditi kolonoskopiju pogotovo ukoliko imate problema sa debelim crevom.

 29. Postovani.Radi se o pacijentu koji je vec radjena rekonstrukcija dojke zbog malignog tumora,pre godinu dana. CEA je trenutno 3.2 ng/ml i radi se o nepusacu.Da li treba brinutu?

  • Poštovana, ukoliko je granica 3 ng/ml za tu laboratoriju ovo su samo malo povećane vrednosti i trebalo bi da se ponove za nedelju dve kako bi se videlo da li će se zadržati. Ukoliko se zadrže ili počnu da skaču, onda bi trebalo ipak da se pacijentkinja javi onkologu na dalje ispitivanje. Sve doduše zavisi i od tegoba koje postoje, odnosno iz kog razloga je ova analiza rađena ? Trebalo bi takođe da uradite za svaki slučaj i BRCA 15-3 tumor marker .

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime