Tumor marker

Tumor marker je od luksuza postalo sastavni deo svake ordinacije opšte prakse. Posebno važni tumor markeri su CEA i CA 19-9.

U ovom tekstu ćemo vam pojasniti kada ih dajemo i šta znače povišene vrednosti.

Šta je to CEA?

CEA predstavlja protein koji stvaraju različite vrste tumora ali i fetusa u razvoju. Otkriva se putem krvi jer ga tumorske ćelije otpuštaju u naš krvotok.

Koji tumori stvaraju CEA antigen?

CEA antigen pre svega stvaraju tumori debelog creva i rektuma ali i tumori, dojke, jajnika, uopšte gastrointestinalnog trakta, prostate, jetre, pankreasa i pluća. Ali on takođe može da skoči kod pušača, osoba koje boluju od ciroze jetre, upale creva, pankreatitisa…

Koje su normalne a koje povišene vrednosti za tumor marker CEA?

U zavisnosti od laboratorije do laboratorije vrednosti mogu da variraju ali do 3 ng/ml za nepušače i do 5 ng / ml za pušače.

Benigne promene daju vrednosti do oko 20 ng/ml dok vrednosti preko 100 ng/ml znače da već verovatno postoje metastaze.

Šta je to CA 19-9 tumor marker?

CA 19-9 je tumor marker koga oslobađa pre svega tumor pankreasa ali i kolorektalni karcinom, karcinom pluća i žučne kese.

Povišene vrednosti se mogu naći i kod drugih bolesti kao što su ciroza jetre, upala pankreasa ili kamenje u žučnoj kesi.

Koje su normalne a koje povišene vrednosti CA 19-9 tumor markera?

Normalne vrednosti su, u zavisnosti od laboratorije, do 37 U/ml, vrednosti iznad 37 U/ml mogu da znače postojanje tumora pankreasa, jetre, žučne kese, pluća ili stomaka, s ’tim što povišene vrednosti do 75 U/ml mogu da znače i postojanje neke druge bolesti, kao što je ciroza jetre ili pankreatitis.

Kada mi kao lekari opšte prakse tražimo tumor marker CEA i CA 19-9?

Nama u opštoj praksi tumor markeri CEA i CA 19-9 predstavljaju jednu od smernica u ispitivanju pacijenata koji imaju simptome koji mogu da se karakterišu kao prvi znaci tumora.

Recimo kada nam dođe pacijent sa nekim upornim prolivima, neobjašnjivom anemijom, bolovima koji ne prolaze ni na kakvu terapiju niti mogu da se objasne nekom bolešću onda mi damo da se urade i tumor markeri.

Pored tumor markera, obavezno damo da se uradi i ultrazvuk stomaka, stolica na okultno krvarenje i predložimo pacijentu da poseti gastroenterologa kako bi sa njim dogovorio gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Skener na žalost ne spada u analizu koju mogu da daju lekari opšte prakse. Njega mogu da preporuče i zakažu samo specijalisti iako bi nam on značajno olakšao rad i otkrivanje bolesti.

Da li su povećane vrednosti CEA i CA 19-9 siguran znak da postoji tumor?

Na žalost nisu i dalje ne postoji laboratorija koja definitivno i sa 100 % sigurnošću može da ukaže da postoji karcinom.

Samo 70-80 % tumora debelog creva daje povišene vrednosti CEA antigena, dok mnoga druga stanja daju skok u ovim tumor markerima.

Na njih ne možete da gledate sa sigurnošću već više kao smernice koje mogu da postave sumnju na nešto. Ukoliko postoje tegobe koje se ne mogu objasniti, onda se treba i dalje ispitivati i pokušati na sve načine naći uzrok, a opet pokušati u svoj toj jurnjavi gomili informacija i straha zadržati zdravu pamet.

I nemojte zaboraviti, nije sramota priznati da postoji problem, probleme treba rešavati, oni retko kada prođu sami od sebe.

31 KOMENTARA

 1. Da li neko zna sta znaci rezulat psa marker tumora rezultat0.199 ref vrednosti 4.00 samo to ima hvala ubija me neznanje dok neodem.u ponedeljak kod doktora

  • Poštovani,

   Normalne vrednosti za PSA su od 0 do 4 (0-4,00 -zaokružuju na dve decimale) . Vi imate 0,199 što znači da je PSA u okviru normalnih vrednosti.

 2. Da li je vrednost Ca 72-4 koja varira unutar par meseci (prvo 26, potom 11 i na kraju 19) razlog za uzbunu? Gornja referentna je 6.5. Svi nalazi (CT abdomena, UZ jajnika i dojke, jetre, pankreasa, žuči, rentgen srca i pluća, biopsija želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog, krvna slika) su u redu. Tegoba nema.

   • Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

    • Postovani,
     Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
     Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
     Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
     Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
     Hvala

     • Poštovana,
      To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
      Pozdrav

  • Postovani,
   Zbog hemangioma na jetri u martu 2018.radjen je AFP koji je iznosio 11,0 (ref.vr do 10,9).
   Prije dva mjeseca zbog ciste na jajniku (koja je pukla nakon menstualnog ciklusa, pa se opet pojavila) opet je radjen AFP i iznosio je 11,8 (iste ref.vr.)
   Ostali tu markeri su bili u granicama normale.
   Da li je ova vrijednost AFP normalna ili moze ukazivati na nesto?
   Hvala

   • Poštovana,
    To su male varijacije ali ipak varijacije na koje treba obratiti pažnju. Najbolje bi bilo da opet uradite ultrazvuk celog stomaka i male karlice i javite se hirurgu ili gastroenterologu na pregled.
    Pozdrav

  • Poštovana,

   Nalazi su dobri, ali nisu u pitanju samo nalazi , važno je i kako se ko oseća kao i sam razlog zbog koga se tumor markeri daju.

   Pozdrav

 3. Nalaz je pokazao vrednost 16 markera Ca 72-4 dok su ostali markeri u redu. Pritom, 3 meseca pijem pronizon zbog polimialgije (20mg). Izgubila sam na tezini i krvna slika je opala na 3,2 miliona (eritrociti). Zahvalna bih vam bila na komentaru ovakve situacije.

 4. Poštovana,
  Ca 72-4 je tumor marker čije se povišene vrednosti nalaze u osoba sa karcinomom želuca, karcinomom jajnika, karcinomom jednjaka, karcinomom dojke, karcinomom pluća . Povišene vrednosti se mogu se naći i kod pacijenata sa benignim bolestima, kao što su: pankreatitis, ciroza jetre, bolesti pluća, reumatska i ginekološka oboljenja, benignim bolestima jajnika i dojke i benignim poremećajima digestivnog trakta.Na osnovu samog tumor markera ne može ništa da se kaže. Pronison je lek koji obično uzrokuje povećanje ćelija krvi , a ne smanjenje.Takođe ispoljava i neželjena dejstva na sluznicu želuca. Uzimajući u obzira da imate pad u krvnoj slici , treba ispitati uzrok te anemije i da li je ona od digestivnog trakta ili nekog drugog organa. Ako imate smetnje sa želucem i crevima , treba odraditi stolicu na okultno krvarenje 3x , gastroskopiju i / ili kolonoskopiju, ultrazvuk gornjeg abdomena itd …Bilo bi dobro da posetite i ginekologa, ali naravno sve zavisi od simptoma koje imate.

 5. Molim Vas recite mi sta mislite o nalazu CA 19.9 rezultat 170 MOLIM VAS otac mi je bolestan a nemoze kod doktora dok mu ne urade CT kolonografiju koju ceka vec dva meseca i ko zma kada ce biti. Ako biste mi ukazali na ozbiljnost situacije pa da poguram privatno za sta inace nece da cuje.

  • Rezultat 170 je veliki i može da znači da postoji nešto u stomaku. Da li ste možda ponovili taj nalaz? Ako niste ponovite ali dodajte i ast,alt ,amilaze (u,s) alkalna fosfataza, bilirubini (u,d,i),kks i le formulu
   GGT i CEA. Trebalo bi inače da CT uradi što pre.

 6. Moji tumor markeri imaju sledeće vrednosti :
  s-ca …. 4,1 ( nisam pušač)
  s-ca 19,9 ….6,24
  Molim za komentar
  U napred hvala

  • Poštovani, da li ste radili i ostalu laboratoriju, da li bi mogli da nam pošaljete sliku svih analiza koje ste radili?

 7. Mozete li nam, molim vas, reci sta raditi dalje sa ovakvom analizom:
  CEA 4,86
  CA 19-9 32,5

  CA 72-4 33,0

  PSA 2,060

  Nema nikakvih tegoba.
  Unapred hvala.

  • Poštovana, pošto je rađen PSA pretpostavljamo da se radi o muškoj osobi. Ovako visoke vrednosti PSA ukazuju na postojanje tumora prostate, obavezno se javiti kod urologa bez obzira što nema tegoba.

   • Postovani, vrednost PSA je jedina u okvirima normalnog..izmedju 0 i 4 ona iznosi 2.
    Problematicno nam deluje previsok tumor marker zeludca, koji je 33, a gornja granica je 7.
    Kao i ca 19 9 koji je na gornjoj granici. Mogu li da vas zamolim da nam jos jednom pomognete u tumacenju? Hvala puno.

    • Iskreno razumeli smo da je PSA 2060 a ne 2,06 što je hvala Bogu dobro. Što se CA 72-4 tiče jeste povišen i treba ga ipak ozbiljno shvatiti bez obzira što nema tegoba. Ova laboratorija , sa ovim tumor markerim, je verovatno data zbog sumnje na postojanje nekog problema i treba nastaviti ispitivanje , posetiti gastroenterologa i uraditi gastroskopiju.

 8. Uradila sam CA 15-3 i on mi je povišene vrednosti 65,5.2017 god uradjena je masektomija desne dojke .sada sam uradila mamografiju leve dojke,ultra zvuk desnog ožiljka i snimak pluća i rezultati su dobri.Šta znači onda povećan tumor marker dojke?

  • Poštovana ,
   To znači da treba da se dodatno ispitate da nemate metastaze. Trebalo bi dodatno uraditi ultrazvuk abdomena i male karlice (ili skener) , eventualno i scintigrafiju skeleta , skener glave …

 9. Operisao sam tumor na debelog creva prvi CEA posle operacije je bio 1.11 a nakon 3 meseca hemoterapije je 1.82 da li je razloga za brigu.
  Hvala

  • Poštovani,

   Naj iskrenije, mi smo lekari opšte prakse i sa tumor markerima se srećemo na početku dijagnostike, sa praćenjem rasta i pada tumor markera posle hemoterapije nemamo mnogo kontakta jer to pre svega rade onkolozi ili hirurzi. Tako da Vam u ovom slučaju ne možemo sa sigurnošću pomoći .Stvarno ne volimo da dajemo naš sud o onome sa čime nemamo iskustva.

   Pozdrav i hvala na razumevanju

  • Poštovana,
   To ipak zavisi od tegoba koje pacijent ima. Mi bi u ovom slučaju dali da se uradi CEA CA 19-9 koji smo već spomenuli u tekstu.

 10. Dobar dan…molim za pomoc u tumacenju sledecih vrednosti
  CA 125 ref. 35 , rezultat 50
  HE4 ref. 74,3, rezultat 124,80
  Roma indeks-premenopauza ref. 11, 4, rezultat 43,40
  Roma indeks-postmenopauza ref.
  29,90,rezultat 45,00
  Hvala unapred

  • Poštovana ,
   Vrednosti tumor markera su povišene kao i ROMA indeks koji predstavlja algoritam za procenu rizika za karcinom (rak) jajnika i osoba čiji su ovo rezultati spada u grupu sa visokim rizikom za postojanje tog karcinoma. MOramo da napomenemo , da postoje mnoga druga stanja koja su dobroćudne prirode u kojima tumor markeri mogu da budu povišeni.Takođe, tumor markeri sami po sebi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze.

 11. Postovani, kod majke je uradjena mastektomija leve dojke pre godinu dana. Uradjeni su tumor markeri, CA 15-3 pokazuje da je u normali 20.1 < 23.4, ali je CK povecan 180 < 145 i alkalna fosfataza 106 34-104. Da li mi mozete reci nesto vise na osnovu ovih analiza. Hvala Vam unapred!

  • Poštovani ,
   CK predstavlja enzim poreklom iz mišića , srca i mozga. Serumski CK uglavnom meri aktivnost enzima koji potiču iz mišića. MOže da bude povećan u mnogim stanjima , počevši od prekomerne fizičke aktivnosti , primanja intramuskularnih injekcija , pod dejstvom lekova , ali i zbog nekih ozbiljnijih uzroka kao što je srčani udar(samo tada su vrednosti višestruko povećane) ili neke autoimune bolesti mišićnog sistema itd… Alkalna fosfataza je enzim kjoji uglavnom potiče iz jetre i kostiju i samim tim sve što dovodi do oštećenja ovih sistema može da bude uzrok povećanja ovog enzima. To mogu biti razna upalna stanja jetre i žučnih puteva , nedostatak vitamina D i osteoporoza , hiperparatireoidizam, ali i metastaze na kostima itd…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime