Suvo grlo

Jedan od čestih problema koji imaju pacijenati je suvo grlo.

Ovaj problem zna da traje duži vremenski period i u glavnom ne predstavlja ništa strašno.

Sa druge strane, povremeno može da bude i znak neke ozbiljnije bolesti.

Zbog toga smo odlučili da ovaj tekst posvetimo ovom problemu.

Na šta se najčešće žale pacijenti kada imaju suvo grlo?

Ovaj problem pacijenti često pomenu samo onako uzgred.

U glavnom tegobu suvog grla opisuju kao osećaj da imaju papir u ustima.

Otežano gutaju ili kao da imaju iglice pozadi u grlu.

Često je ovaj problem praćen suvim nosem i suvim ustima.

Pojedini pacijenti posle početnog simptoma suvog grla dobiju i simptom infekcije u vidu temperature i kašlja, ali najčešće bude bez toga.

Simptomi mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Vezani su često za godišnje doba njčešće zimu.

Zimi je zbog grejanja životnog prostora vazduh suvlji, a tegobe izraženije.

Posebno su izraženije ujutru nakon buđenja kod osoba koje hrču ili spavaju otvorenih usta.

Zbog čega se javlja suvo grlo?

Pre svega do osećaja suvog grla dolazi zbog:

 1. Niske vlažnosti u stanu odnosno suvog vazduha. Ljudska bića najbolje funkcionišu kada je relativna vlažnost vazduha tu od oko 30 do 60 procenata. Kada je vlažnost vazduha niža, dolazi do isparavanja tečnosti sa naše kože i sluznica. Koža i sluznica postaju krte, mogu da se naprave ranice i da dođe do crvenila.

To posebno dolazi do izražaja u toku noći, zimi, kada se spava u zagrejanim prostorijama, pogotovo ako se spava otvorenih usta.

U tom slučaju sluznica grla se suši, postaje gruba i dolazi do osećaja pečenja u grlu.

Tegobe se obično povlače kada se popije voda u toku noći ili ujutru.

Ovo može da dovede do poremećaja spavanja i umora u toku narednog dana.

Pored poremećaja spavanja može da dovede i do drugih problema može da dođe do pojave ranica na sluzokoži i istanjivanja sluzokože.

To pogoduje virusima i bakterijama koji zbog istanjene sluznice lakše prodiru u naš organizam i izazivaju infekciju.

Suv vazduh olakšava lebdenje i održavanje virusa u prostorijama.

Ovi patogeni su suvlji lakši i pokretljiviji što pogoduje njihovom prenošenju.

Rešenje za ovaj problem prdstavlja korišćenje ovlaživača vazduha u vidu posebnih aparata za to ili prostog držanja šerpi sa vodom na vremenom telu .

 1. Kao drugi razlog javljanja osećaja suvog grla su naravno infekcije. Infekcije mogu da budu virusne, bakterijske ali povremeno i gljivične u smislu infekcije usta kandidom. Od virusnih infekcija bismo pre svega spomenuli:
 • Prehladu, virusnu infekciju koja se po nekim istraživanjima može javiti i tri puta godišnje.
 • Njeni simptomi su blagi u vidu osećaja peckanja i suvog grla, niske temperature,glavobolje, kijanja i zapušenog nosa.
 • Povremeno može da se javi i blagi kašalj ali tegobe se uz unošenje dovoljno tečnosti, čajeva, vitamina, sprejeva za nos i lekova za ublažavanje bolova povuku za nekoliko dana,
 • Grip ova infekcija spada u teže virusne infekcije.
 • Karakteristična je za zimski period i prate je visoka temperatura, bolovi u kostima, zglobovima, grlu, glavobolja, kašalj.
 • Prisutan je opšti osećaj slomljenosti i teškog ustajanja iz kreveta.
 • Tegobe mogu da potraju i 7 do 10 dana što naravno zahteva javljanje lekaru.
 • Infekcija Korona virusom. Na žalost jedan od simptoma sve prisutne infekcije Covid 19 je često i osećaja suvog grla.
 • Ali pored toga se obično javlja i temperatura, bolovi u sinusima, glavi,kašalj, opšta malaksalost, gubitak čula ukusa i mirisa, proliv i povraćanje.
 • Iako ova infekcija spada u virusne infekcije, njeno lečenje zahteva detaljnije pretrage jer se vrlo često ispod simptoma prehlade krije upala pluća koja može da bude opasna po život i zahteva ozbiljnu terapiju.

Što se bakterijskih infekcija tiče, osećaj suvog grla je u ovom slučaju izraženiji.

Može se često reći da to više nije suvo grlo koje prolazi samo od sebe već bol u grlu praćen povišenom temperaturom, crvenim grlom, čepovima i beličastim naslagama na krajnicima.

Sve ovo zahteva antibiotsku terapiju i mirovanje.

 1. Pod trećim razlogom za javljanje suvog grla bismo naravno spomenuli i nedovoljno unošenje tečnosti ili unošenje neadekvatne tečnosti. Našem organizmu je potrebno minimum dva litra vode dnevno da bi normalno funkcionisao. Gazirana pića, alkohol, energetska pića idr.ne mogu da zamene konzumiranje obične vode. Vrlo često pitamo pacijente da li piju ovu količinu tečnosti i vrlo često je odgovor ne. Iz tog razloga, ukoliko osećate da vam je često suvo grlo ,uzmite jednu flašu od dva litra, napunite je vodom i gledajte da je u ravnomernom vremenskom periodu u toku celog dana ispijete. Ukoliko popijete i preko toga tečnosti dobro je. Mi smo pre svega bića koja su najvećim delom sastavljena od vode. Ali ta voda se u toku dana gubi iz organizma i treba je nadoknaditi.

Pored ovih razloga javljanja osećaja suvog grla, tu su i manje česti, alergije, izloženost gasovima dimu i prašini ali i neke hronične upale grla koje znaju da zadaju mnogo muka.

Ono što je sada pitanje je:

Kada se javiti kod lekara ako ne suvo grlo?

Odgovor na ovo pitanje nije lak, ali probaćemo da vam ga damo u obliku primera.

Recimo, ukoliko je zima, probudili ste se sa osećajem suvog grla, nemate simptoma infekcije u smislu povišene temperature, kašlja, slabosti malaksalosti itd.

Ne morate odmah da se javlajte lekaru, stavite šerpicu na radijator ili dodajte još jednu kako bi se obezbedila dovoljna vlažnost prostorija.

Proluftirajte prostoriju pre spavanja i pijte dovoljno tečnosti.

Trebalo bi da se tegoba izgubi za dan dva.

Ukoliko se tegobe ne gube, pogoršavaju se ili ste dobili neki od simptoma infekcije, morate da se javite izabranom lekaru .

Izabrani lekar će vas pogledati, odrediti terapiju i ukoliko se stanje ne smiri dati vam uput za bris grla i nosa u mikrobiološkoj laboratoriji.

Na kraju ukoliko se i pored toga tegobe ne smire uputiće vas na pregled ORL lekaru i dalje ispitivanje.

2 KOMENTARA

 1. Meni je cesto bilo suvo grlo,posebno ujutru cim se probudim,ali sam ja to povezala sa suvim,ustajalim vazduhom.I bila sam u pravu.Trudim se da sto manje luftiram stan,zbog zagadjenja,pa sam kupila fotokataliticki preciscivac vazduha i resila sam svoju suvocu,a dobila cist vazduh.

 2. Mojoj deci najviše pomaže preparat najbolje od pčele sa homoljskim medom koji pomešaju sa malo mlake vode i detoxamina /aktiviranog zeolita/ a ovu čudrsnu kombinaciju otkrila je moja mladja ćerka jer je njoj pomoglo to što je sama zbućkala.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime