OGTT test

Reč je o testu opterećenja glukozom koji omogućava da se na vrlo pouzdan i precizan način ispita sklonost ka dijabetesu i obavlja se u laboratorijskim uslovima, analizom krvi.

Mogu biti razne indikacije za ovu vrstu analize, ali je važno napomenuti da o tome treba da odluči vaš lekar (endokrinolog ili ginekolog).

Radi se onda kada postoji sumnja na postojanje poremećaja u metabolizmu ugljenih hidrata.

Ali se radi i kao sastavio deo analiza kod trudnica i kod žena koje imaju problem sa policističnim jajnicima.

Dijagnostički značaj

Njegov dijagnostički značaj je veliki jer rezultati pouzdano i lako mogu pokazati prisustvo insulinske rezistencije u organizmu čoveka i njeno rano otkrivanje koje je važno kako ne bi došlo do razvoja ozbiljnijih tipova dijabetesa.

A koji kasnije može doneti još mnogo drugih simptoma i komplikacija.

Osim običnog OGTT testa, može biti potreban i OGTT test sa insulinemijama kada se pored nivoa glukoze prati i nivo insulina, a sve to u tačno određenim vremenskim intervalima i tačno utvrđenom metodologijom.

Zato rezultate treba isključivo da tumači lekar budući da se ono odvija po tačno utvrđenim matematičkim modelima.

Sve podatke koje možete naći na internetu i stručnim tekstovima treba shvatiti kao informativne, a svaki pacijent rezultate treba da ponese na tumačenje lekaru koji poznaje njegov zdravstveni status.

Priprema za analizu

Adekvatna priprema za OGTT test je od ključnog značaja, a ne zahteva ništa što je komplikovano.

Međutim, postoje neke nijanse kada je priprema u pitanju u zavisnosti od toga gde radite OGTT test, zato informacije o pripremi treba da tražite direktno od laboratorije u koju planirate da odete.

Preporučuje se da se dan pre zakazanog OGTT testa pacijent ne izlaže fizičkom naporu i da se uveče nakon 22.00 časa ne unosi nikakva hrana niti piće.

To znači da ni ujutru nije dozvoljeno konzumiranje napitaka i hrane.

Ako uzimate neke od lekova koji utiču na metabolizam glukoze potrebno je da se privremeno obustavi njihov unos.

Tokom trajanja analize ne preporučuje se konzumiranje pića i hrane, kao ni pušenje cigareta za one koji su skloni tome. A potrebno je potpuno mirovanje.

Kako se sprovodi testiranje?

Nakon adekvatne pripreme testiranju se pristupa rano ujutru kada se analiza započinje uzimanjem uzorka krvi i kada se određuje nivo glukoze i insulina.

Nakon toga pacijentu se daje rastvor glukoze (čija gramaža zavisi od telesne težine) u vodi koji pacijent treba da popije u što kraćem roku.

Nakon toga meri se koncentracija glukoze i insulina u krvi u tačno određenim intervalima koji mogu biti u 30, 60, 90, 120 minutu.

To zavisi od zahteva lekara koji vas je uputio.

Nakon poslednjeg vađenja uzorka krvi preporučuje se doručak i pacijent se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima bez teškoća.

Ako je pacijent nedavno bio bolestan ili aktuelno oseća neke simptome o tome treba da obavesti medicinsko osoblje koje može proceniti da li je potrebno da se termin odloži.

Takođe je važno ako pacijent konzumira neku redovnu terapiju da o tome obavesti medicinsko osoblje s obzirom da neke grupe lekova mogu uticati na glukozu u krvi i time dati „lažne” razultate OGTT testa.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime