sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS-polycystic ovary syndrome)4 minuta čitanja

Većina žena je čula za pojam policističnih jajnika, a mi ćemo u ovom tekstu da objasnimo šta to znači, ali i šta je sindrom policističnih jajnika.

U današnje vreme dosta žena ima problema sa neredovnim ciklusima, plodnošću i mogućnošću da zatrudni. Jedan od krivaca za to može da bude i sindrom policističnih jajnika ( sindromi su skup simptoma ili bolesti koji ukazuju na neko stanje).

Koji su simptomi?

Ako imate problem sa neredovnom ciklusima ( nekad su jako obilni i bolni), imate akne i povećanu maljavost, počeli ste da se gojite, ako imate i probleme sa anksioznošću i depresijom možda je vreme da se obratite lekaru.

Današnji kriterijumi potrebni da bi se dijagnostikovao sindrom policističnih jajnika ili PCOS je da imate dva od ova tri simptoma :
1. Ciste na jajnicima što se utvrđuje ultrazvučnim pregledom
2. Neredovne cikluse, odnosno iregularne
3. Povećan nivo muških hormona kao što je testosteron što se utvrđuje preko krvi i/ili prisustvo povećane maljavosti na licu i ostalim delovima tela i muški tip ćelavosti ( gubitak kose na temenu ), kao i masno lice i pojava akni, mogu postojati i polja tamnije kože u pregibima.

Kako se sve ovo utvrđuje?

Naravno, treba otići kod ginekologa koji će prvo da Vam detaljno uzme anamnezu, veoma je bitno da li je neko u porodici iamo PCOS zato što je utvrđeno da postoji izvestan uticaj nasleđa i na pojavu ovog sindroma.

Drugo, obavlja se fizikalni pregled gde se između ostalog gleda i da li postoji prisutvo akni, ćelavosti ili povećane maljavosti.

Onda sledi ginekološki pregled i naravno na kraju pregled ultrazvukom gde se gledaju materica i jajnici i postojanje cista na njima.

Obično se kod onih koji imaju ovaj sindrom, nalaze uvećani jajnici čak i do 3 puta bez obzira na broj cista.

Nakon toga se daju analize krvi koje uključuju hormone ( folikostimulirajući , luteinizirajući, progesteron, estrogen, testostosteron, anti Milerov hormon…). Hormoni se rade da bi se utvrdilo zašto izostaju ciklusi, da bi se videlo da li ima ovulacije jer je sve to bitno ako žena jednog dana želi da zatrudni. Takođe žene kojima često izostaje ciklus imaju povećan rizik od karcinoma materice. Obavezno se radi i šećer, kao i test opterećenja glukozom, meri se i insulin jer često oni koji imaju ovaj sindrom imaju insulinsku rezistenciju, a mogu kasnije razviti i dijabetes tip 2

. Često u sklopu ovog sindroma postoji gojaznost koja vodi do nastanka insulinske rezistencije, a pošto su tada visoke vrednosti insulina , a smatra se da se pod njegovim uticajem stvara više androgenih (muških) hormona nego što je normalno za žene. Zbog toga se obavezno uključuje jedan lek koji se zove metformin koji povećava osetljivost tkiva na insulin, pa se insulin bolje iskorišćava, pa tako smanjuje i šećer u krvi, odnosno insulinsku rezistenciju.

Takođe je bitno da se rade holesterol i trigliceridi u krvi jer često su oni visoki kod ovog sindroma što može dovesti do srčanih oboljenja ( interlink za a.pectoris, infarkt, povišen krvni pritisak).

Često pod uticajem muških hormona čije vrednosti znaju da budu povećane u sklopu PCPS se javljaju akne, pojačana maljavost na telu, ali i gubitak kose na temenu (muški tip ćelavosti).

Kad se utvrdi postojanje ovog sindroma pristupa se lečenju. Terapija se obično započinje hormonima, zapravo anti bebi pilulama, a cilj je da se uspostavi hormonski balans i da se uspostavi redovan ciklus. Ako žena želi da zatrudni daju se lekovi koji će da stimulišu ovulaciju. Za regulisanje šećera i insulinske rezistencije uvodi se metformin. Ako se hormonskom terapijom ne smanji problem preterane maljavosti , uvodi se spironolakton jer blokira efekat testosterona , a samim tim i rast dlaka. Ako postoji anksioznost i depresija uključuju se i lekovi od strane psihijatra, a ako su pridruženi i visoke masnoće i visok krvni pritisak , onda se naravno uvodi terapija koja će da reši taj problem.

Kao što vidite sindrom policističnih jajnika je stanje kome treba ozbiljno pristupiti i ići kod ginekologa. Zašto? Zato jer kad se utvrdi da PCOS postoji, treba sagledati sve njegove aspekte da bi se uspešno lečio. Ono što je bitno je da savremena medicina može da pomogne u rešavanju ovog problema jer zdravlje žene sa ovim sindromom nije samo ginekološki problem, već on utiče i na druge organe kao i na samu psihu.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

1 komentar na članak “Sindrom policističnih jajnika (PCOS-polycystic ovary syndrome)4 minuta čitanja

  1. Prezentirano objašnjenje šta su uzroci policističnog ovarijumskog sindroma (PCOS) su zvaničnii stavovi medicinske nauke, ali to su samo posldice, a uzročnici su u sledećem tkstu prezentirani.

    Ovaj sindom treba detaljnije prikazati kako nastaje. Takodje, nauci nije poznato ni kako nastaju ciste koje su česte u organizmu. Nezna se ni zašto ženski jajnici luče muške hormone. Ovaj sindrom koji je usko povezan sa insulinskom rezistencijom (IR) je čest hormonski poremećaj koji se javlja kod žena u reproduktivnom periodu i karakterišu ga anovulatorni menstrualni ciklusi (ciklusi u kojima nije oslobođena jajna ćelija koja može biti oplođena) i hiperandrogenizam (posledice povišenih nivoa muških polnih hormona kod žena). Još uvek nije do kraja utvrđeno da li policistični jajnici dovode do nastanka IR ili IR uzrokuje nastanak policističnih jajnika. Najveći broj žena sa oligomenorejom (stanje kada je razmak između dva menstrualna krvarenja veći od 35 dana) ima PCOS, a 40% žena sa PCOS su gojazne (povećani trigliceridi) i imaju razvijenu IR, jer su enormno prisutni na membranama ćelija trigliceridi.(koji dižu temperaturu receptora za insulin što umanjuje magnetne osobine i eto insulinske rezistencije). Mnoge normalno uhranjene žene sa PCOS takođe imaju IR, što ukazuje da su IR i hiperinsulinemija uzročni ili doprinoseći faktori u razvoju PCOS i kod gojaznih i kod normalno uhranjenih žena.

    Ovaj sindrom proizvode anomaljska magnetna polja (AMP) i sve manifestacije su povezane sa AMP-ma lociranih na genitalnim organim u žena koje imaju normalni menstraualni ciklus. Kao prvo ovarijum i jajnici dobiju povećanje magnetne osobine (MO) jer su u AMP-u a to je aksiom. Struktura tkiva postaje gušća u odnosu na organe i tkiva koji nisu u AMP. Na jajnicima se pojavljuju šupljinice ispunjene vodom jer se ćelije zbog gustine medjusobno grupišu pod uticajem mozaičnog AMP, i tako nastaju ciste. Kako jajnici i ovarijum dobiju povećanje MO pa u metabolizmu koncentrišu više supstanci i elemenata sa paramagnetnim osobinama i primoravaju jajnike da luče muške hormone koji se manifestuju fenotipski sa muškim osobinama. Raznovrsnost pomenutih manifestacija omogućava mozaičnost AMP-a koji su uvek različitih karakteristika i zato se ciste u mnogome razlikuju. Ženski organi za lučenje seksualnih hormona dobijaju veću gustinu u AMP, a zna se da je muško telo veće gustine samim tim i većih MO i zato se u ženskom telu luči muški hormon testosteron. Zbog toga ženama su ispoljene neke muške osobe

    Sve prezentovano a i ostalo, je objektivan nalaz ali nema veze sa uzročnikom PCOS koji je AMP a gore sve spomenuto su samo posledica postojanja AMP iz spoljne sredine

    Akademik akademije RAS Nikola Trifunović dipl. Ing. geofizike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *