seks

Seks u trudnoći3 minuta čitanja

Pre nego što počnemo da pričamo detaljnije o ovoj temi, moramo nešto da naglasimo, to je da žene vole seks, bez obzira što muškarci ponekad misle da to nije slučaj, jako puno greše. I žene imaju osećanja, i libido, isto tako su željne pažnje i ljubavi bez obrzira što ponekada zbog obaveza nemaju vremena to da pokažu.

Seks u trudnoći je dozvoljen, samo što ipak postoje neka ograničenja koja morate da poštujete i Vi i vaš partner. Vrlo često se dešava da partneri i ne znaju za trudnoću i upražnjavaju seks bez ikakvih problema i to je u redu, nemojte se bojati ako ste i vi jedan od tih parova i niste znali da ste trudni. Činjenica stoji da seks u prvom trimestru treba izbegavati, to je onaj period kada je plod u opastnosti od spoljašnje infekcije, materica je počela da se razvija i ceo organizam polako ulazi u tzv. drugo stanje. Takođe vrlo često je sama želja za seksom u prvom trimestru smanjena, mučnine, promene raspoloženja, pa i razumevanje situacije i prihvatanje trudnoće kao drugog stanja sve ovo predstavlja faktore koji utiču na krhko raspoloženje budućih majki. Zato je razumevanje partnera, podrška i pre svega veliko strpljenje jako bitno za svaku buduću majku, ali i za samu zajednicu u kojoj se dvoje ljudi nalazi a novi član je na putu.

Što se drugog i trećeg trimestra tiče, ali i cele trudnoće jako je bitno da je trudnoća normalna i praćena od strane ginekologa, bilo kakav problem mora da se rešava u razgovoru sa ginekologom i ako postoje bilo kakvi problemi (krvarenje, hematomi, upale itd) seks nije dozvoljen. Takođe jako je bitno i da je partner zdrav i da nema nikakvu infekciju koja se može preneti na majku i ugroziti trudnoću.

Postavlja se pitanje, koje je i najvažnije naravno. A to je, da li je dete ugroženo tokom seksa? Odgovor je da nije, materica je mišićni organ i zajedno sa plodovom vodom koja je ispunjava u potpunosti štiti dete a sluzavi čep koji se nalazi na ulazu u matericu štiti dete od infekcije koja možda može biti uneta.Generalno trebalo bi da seks tokom trudnoće upražnjavate sa kondomom, jer u spermi se nalazi mala količina supstanci koje se zovu prostaglandini i koje mogu izazvati porođaj. Mišljene većine naučnika je da prevremeni porođaj može izazavati na taj način u osmom ili devetom mesecu trudnoće. Zato konsultujte ginekologa da li je seks dozvoljen. U većini slučajeva jeste, ali i njega upražnjavajte dok Vam prija i dok se osećate dobro.

Najbitnija od svega je ljubav i strpljenje, buduće majke traže jako puno pažnje i nežnosti. Ne zove se to za džabe drugo stanje.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *