· Kinou su koristile još stare Inke.
· Predstavlja odličan balans hranljivih materija.
· Ne sadrži gluten.
Kinoa je jedna fantastična biljka koja izgledom potseća na žitarice, a zapravo pripada porodici spanaća.
Poreklom je iz Južne Amerike iz područja oko Anda mada se danas zbog povećane potražnje proizvodi i u drugim delovima sveta.
Koristile su je drevne Inke, zbog svojih hranljivih svojstava stručnjaci NASE su je uključili u ishranu astronauta.
Šta sadrži kinoa?
Kinoa u sebi sadrži gotovo sve materije koje tokom dana treba da unesemo u organizam.
1.Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, to su one koje isključivo hranom možemo da unesemo, a neophodne su za izgradnju proteina.
Proteini imaju gradivnu ulogu u obnovi ćelija i tkiva.
Mi ih obično unosimo sa mesom, jajima, ribom i mlečnim proizvodima zbog čega je kinoa dobra zamena.
2.Bogata je vitaminima B1, B2, B6 i malom količinom vitamina B3 i vitamina E, koji su neophodni za nervni sistem, kosu, kožu…
3.Minerali kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe su njen sastavni deo.
Oni poboljšavaju i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima.
4.Bogata je vlaknima što je odlično za varenje i digestivni trakt jer vlakna predstavljaju osnovu za formiranje normalne stolice.
5.Ne sadrži gluten i samim tim je pogodna za osobe koje su intolerantne na gluten a ne mogu da nađu namirnicu sa dobrim balansom hranljivih sastojaka .
6.Sadrži ugljene hidrate od kojih stvaramo energiju, ali ima i nizak glikemijski indeks, što je bitno za dijabetičare .
7.Takođe sadrži flavonoide, biljne antioksidante za koje je dokazano da imaju protivupalno, antivirusno i antikancerogeno dejstvo.
Zašto je kinoa zdrava?
Svi gore navedeni sastojci su u kinoi dobro raspoređeni.
Iz tog razloga, kinoa ima pozitivan uticaj na zdravlje.
Aminokiseline koje sadrži učestvu u izgradnji organizma. Minerali, vitamini i flavanoidi poboljšavaju funkcionisanja organizma i učestvuju u njegovoj borbi protiv raznih spoljašnjih faktora koji mu štete.
Vlakna omogućavaju formiranje normalne stolice.
Takođe ta vlakna daju osećaj sitosti, što vremenom može dovesti do mršavljenja.
Ne sadrži gluten, što je jako bitno osobama koje ga ne podnose .
Kako se sprema kinoa?
Kinoa se priprema relativno lako.
- Treba je oprati i ostaviti da odstoji malo u vodi (dve šolje vode na jednu šolju kinoe) kako bi se učinila lakšom za varenje,
- Kada je kuvate, 1 šolju kinoe sipati u šerpu i preliti sa 2 šolje vode,
- Malo posoliti,
- Pustiti da voda proključa,
- Smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok kinoa ne upije svu vodu (15-20 minuta),
- Servirati.
Kažu da zdravlje na usta ulazi a to je definitivno tačno za kinou!