Kinoa je jedna fantastična biljka koja izgledom potseća na žitarice, a zapravo pripada porodici spanaća. Poreklom je iz Južne Amerike iz područja oko Anda, koristile su je drevne Inke, a zbog svojih hranljivih svojstava stručnjaci NASE su je uključili u ishranu astronauta.
Ova biljka u sebi sadrži gotovo sve materije koje tokom dana treba da unesemo u organizam.
Prvo sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, to su one koje isključivo hranom možemo da unesemo, a neophodne su za izgradnju proteina. Proteini imaju gradivnu ulogu u obnovi ćelija i tkiva i mi ih obično unosimo sa mesom, jajima, ribom i mlečnim proizvodima. Kinoa je biljka koja je bogata proteinima i kao takva je sjajna jer obrok sa njom može da zameni mesni. Drugo bogata je vitaminima B1, B2, B6 i malom količinom vitamina B3 i vitamina E, koji su neophodni za nervni sistem, za kosu i za kožu… Minerali kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe su njen sastavni deo a oni poboljšavaju i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima.
Kinoa je bez glutena, samim tim je pogodna za osobe koje su intolerantne na gluten.
Bogata je vlaknima što je odlično za varenje i za digestivni trakt. Takođe sadrži flavonoide, biljne antioksidante za koje je dokazano da imaju protivupalno, antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Sadrži ugljene hidrate od kojih stvaramo energiju, ali ima i nizak glikemijski indeks, pa je mogu koristiti i dijabetičari. Laka je za pripremu-kuva se kao pirinač!!!
Probajte je, postoji gomila recepata, ide uz voće, povrće, kao dodatak čorbama i salatama…
Kažu da zdravlje na usta ulazi a to je definitivno tačno za kinou!
Ova biljka u sebi sadrži gotovo sve materije koje tokom dana treba da unesemo u organizam.
Prvo sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, to su one koje isključivo hranom možemo da unesemo, a neophodne su za izgradnju proteina. Proteini imaju gradivnu ulogu u obnovi ćelija i tkiva i mi ih obično unosimo sa mesom, jajima, ribom i mlečnim proizvodima. Kinoa je biljka koja je bogata proteinima i kao takva je sjajna jer obrok sa njom može da zameni mesni. Drugo bogata je vitaminima B1, B2, B6 i malom količinom vitamina B3 i vitamina E, koji su neophodni za nervni sistem, za kosu i za kožu… Minerali kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe su njen sastavni deo a oni poboljšavaju i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima.
Kinoa je bez glutena, samim tim je pogodna za osobe koje su intolerantne na gluten.
Bogata je vlaknima što je odlično za varenje i za digestivni trakt. Takođe sadrži flavonoide, biljne antioksidante za koje je dokazano da imaju protivupalno, antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Sadrži ugljene hidrate od kojih stvaramo energiju, ali ima i nizak glikemijski indeks, pa je mogu koristiti i dijabetičari. Laka je za pripremu-kuva se kao pirinač!!!
Probajte je, postoji gomila recepata, ide uz voće, povrće, kao dodatak čorbama i salatama…
Kažu da zdravlje na usta ulazi a to je definitivno tačno za kinou!