kinoa

Kinoa je jedna fantastična biljka koja izgledom potseća na žitarice, a zapravo pripada porodici spanaća. Poreklom je iz Južne Amerike iz područja oko Anda, koristile su je drevne Inke, a zbog svojih hranljivih svojstava stručnjaci NASE su je uključili u ishranu astronauta.

Ova biljka u sebi sadrži gotovo sve materije koje tokom dana treba da unesemo u organizam.

Prvo sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, to su one koje isključivo hranom možemo da unesemo, a neophodne su za izgradnju proteina. Proteini imaju gradivnu ulogu u obnovi ćelija i tkiva i mi ih obično unosimo sa mesom, jajima, ribom i mlečnim proizvodima. Kinoa je biljka koja je bogata proteinima i kao takva je sjajna jer obrok sa njom može da zameni mesni.
Drugo bogata je vitaminima B1, B2, B6 i malom količinom vitamina B3 i vitamina E, koji su neophodni za nervni sistem, za kosu i za kožu…
Minerali kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe su njen sastavni deo a oni poboljšavaju i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima.

Kinoa je bez glutena, samim tim je pogodna za osobe koje su intolerantne na gluten.

Bogata je vlaknima što je odlično za varenje i za digestivni trakt.
Takođe sadrži flavonoide, biljne antioksidante za koje je dokazano da imaju protivupalno, antivirusno i antikancerogeno dejstvo.
Sadrži ugljene hidrate od kojih stvaramo energiju, ali ima i nizak glikemijski indeks, pa je mogu koristiti i dijabetičari.
Laka je za pripremu-kuva se kao pirinač!!!

Probajte je, postoji gomila recepata, ide uz voće, povrće, kao dodatak čorbama i salatama…

Kažu da zdravlje na usta ulazi a to je definitivno tačno za kinou!

Copyright © 2020 Ivana i Ivan
Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime