insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija, predvorje dijabetesa3 minuta čitanja

Jede vam se stalno slatko, pogotovo posle slatkog doručka, imate pojas za spasavanje oko stomaka, stalno ste umorni i bezvoljni, teško mršavite kad ste na dijeti, a začas se ugojite kad normalno jedete, i imate padove šećera čim napravite malo veću pauzu između obroka tako da stalno nosite nešto slatko sa sobom. Na žalost, postoji mogućnost da patite od insulinske rezistencije, a to je predvorje za dijabetes.

Šta je insulinska rezistencija i kako nastaje?

Insulinska rezistencija predstavlja stanje organizma u kome vaše ćelije i tkiva ne reaguju na insulin kada unesete hranu, kao posledica toga i šećer bude visok jer ga insulin nije razgradio, a pankreas kao odgovor na to luči još više insulina, pa onda pored visokog šećera, imate i visok insulin.

Kako se to dokazuje? Jednostavnim testovima iz krvi.

Prvi je OGTT test (test opterećenja glukozom). Radi se tako što Vam se rano ujutru na prazan želudac uzme krv i izmeri glukoza (šećer), nakon toga se popije jako zaslađena voda i nakon dva sata Vam se opet izmeri šećer. Ta dva sata je potrebno da provedete sedeći i mirujući u čekaonici. Ako je šećer nakon dva sata ispod 7.8 , to su dobri rezultati. Ako je šećer iznad 11,1 , onda bolujete od dijabetesa, a ako su rezultati izmedju 7.8 -11.1 , onda imate insulinsku rezistenciju. Drugi test je merenje i šećera i insulina u krvi.

Šta raditi ako imate insulinsku rezistenciju? 

Prvo treba se odviknete od slatkiša, uopšte od sve hrane koja ima visoku koncentraciju šećera ( sokovi, bilo da su gazirani ili ne, torte, čokolade, kolači, med, suvo voće …), unos belog hleba smanjite i zamenite ga integralnim ako možete, treba da smanjite unos namirnica bogatih skrobom kao što su krompir, pirinač, pasulj, mahunarke uopšte, smanjite unos kukuruza i proizvoda od kukuruznog brašna, izbacite brzu hranu i peciva. To je neki početak. Što se tiče proteinske hrane (meso, mlečni proizvodi, jaja , riba ) najviše treba da se jede riba, ali za početak bar pokušajte da smanjite unos masnoća. Birajte nemasne delove mesa, mleko i mlečne proizvode takođe, a ribu jedite bar jednom nedeljno, pečenu u rerni ili kuvanu na pari, ako ne možete više puta nedeljno. Što se tiče povrća, svo povrće možete da jedete. Sa voćem je već drugačije jer i fruktoza je šećer bez obzira što je voćni. Bananu, lubenicu, dinju, grožđe i svo voće koje baš slatko, uključujući i suvo voće ne bi trebalo da jedete. Budite oprezni sa pomorandžama i mandarinama jer znaju da budu slatke, ali su neophodan izvor vitamina C. Grejprfrut, limun, nar, kisele jabuke su dozvoljene.

Na prvi pogled deluje kao da ima dosta ograničenja, ali je veliki korak ako izbacite koncentrovane šećere iz ishrane, verujte mi, bolje ćete se osećati. Bolje da promenite način ishrane, nego da kasnije obolite od dijabetesa, jer ako se ne reši insulinska rezistencija, ona posle prelazi u dijabetes.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

1 komentar na članak “Insulinska rezistencija, predvorje dijabetesa3 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *