D dimer

D – dimer predstavlja jedno važno oružje u otkrivanju teških bolesti i stanja.

Pojavom bolesti Covid 19, njegova važnost je podignuta na još veći nivo.

Iz tog razloga smo odlučili da napišemo ovaj tekst i objasnimo vam šta je D dimer i u kojim slučajevima šaljemo pacijente da ispitaju da li je kod njih povišen.

Šta je D dimer i kako nastaje?

U našem organizmu postoji mehanizam koji služi za zaustavljanje krvarenja.

On se sastoji od niza faktora čija je uloga da na mestu oštećenja krvnog suda stvori čep koji će zaustaviti krvarenje i omogućiti krvnom sudu da se oporavi.

Taj proces je jako složen ali dva osnovna sastojka tog procesa su trombociti i fibrin.

Trombociti se talože na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda, dok fibrin stvara neku vrstu mreže koja učvršćuje trombocite.

Na taj način se formira čep ili tromb koji sprečava krvarenje i omogućava krvnom sudu da se oporavi.

Istovremeno sa procesom zgrušavanja i nastanka tromba, aktivira se i proces razgrađivanja tromba.

Prilikom razgradnje tromba razlaže se ta fibrinska mreža i njeni delovi se oslobađaju u krv.

Jedan od tih fragmenata fibrinske mreže tj.delova fibrina je i D dimer.

Koje su normalne vrednosti D dimera?

Normalne vrednosti D dimera zavise od laboratorije do laboratorije ali uglavnom je do 0, 5 ng/ml normalan nalaz.

Taj nalaz može da zavisi od starost, postojanja drugih oboljenja ili stanja pa ga ne treba tumačiti na svoju ruku.

Kada raste količina D dimera u krvi i šta taj porast znači?

Kada postoji neka mala posekotina ili neko manje krvarenje koje zaraste, količina D dimera je mala i zanemarljiva.

Ali ukoliko postoji neki tromb ili više trombova, koji stalno rastu i u kojima je taj proces stvaranja i razgrađivanja stalno prisutan.

Logično je reći, da će količina D dimera u krvi biti veća i konstantna.

Tako da povećan nalaz D dimera u krvi znači postojanje nekog tromba.

Kada se ispituje postojanje D dimera u krvi?

Važno je naglasiti da nalaz povećanih vrednosti D dimera u krvi može da znači da postoji negde neki tromb ali ne može da kaže tačno gde.

Kao i u mnogim drugim bolestima, vrednosti D dimera se upoređuju sa samim stanjem pacijenta.

Porast D dimera je pre svega bitan u ovim stanjima:

 1. Duboka venska tromboza i tromboza vena uopšte,
 2. Plućna embolija,
 3. Diseminovanu intervaskularna koagulacija (DIK).

Kao lekari opšte prakse mi ga pre svega tražimo kada sumnjamo na prisustvo tromba u donjim ekstremitetima odnosno kada nam se jave pacijenti koji imaju:

 1. Bol u predelu donjih ekstremiteta,
 2. Novonastalo crvenilo ili promena boje u predelu donjih ekstremiteta,
 3. Otok u predelu donjih ekstremiteta,
 4. Kada ne možemo da napipamo ili otežano pipamo pulseve u predelu svoda stopala.

Plućna embolija i diesminovana intervaskularna koagulacija realno spadaju u urgentna stanja koja moraju da se zbrinjavaju u bolničkima uslovima.

Skok D dimera i korona virus?

Veliki broj lekara je primetio skok D dimera kod pacijenata obolelih od korona virusa.

Iz tog razloga je rađen je niz studija i istraživanja koji je pokazao da od veličine skoka D dimera kod obolelih od bolesti Covid 19 zavisi prognoza bolesti.

Opšti zaključak bi bio da skok D dimera kod kovid pacijenata u vrednostima 3 do 4 puta više predstavlja i lošiju prognozu za pacijenta.

Takav skok bi se objasnio agresivnošću korona virusa i prejakom aktivacijom imunog odgovora organizma.

Ali mora se uzeti u obzir da su ovo i dalje istraživanja i da sve vezano za korona virus treba i dalje uzimati sa rezervom.

Kada još mogu da skoče vrednosti D dimera?

Vrednosti D dimera mogu da skoče i u sledećim bolestima i stanjima:

 1. Kod dugo ležećih pacijenata,
 2. Maligniteta,
 3. U trudnoći,
 4. Kod postojanja različitih infekcija,
 5. Posle povreda ili većih operacija,
 6. Kod šloga,
 7. Kod nekih urođenih poremećaja…

Podelite svoje iskustvo na ovu temu u komentarima ili na forumu i pomozite drugima.

35 KOMENTARA

 1. Da li kada padne vrednost d dimera, znaci da vise ne postoje trombovi? Da li preporucujete kolor doplere posle kovida gde su bile povecane vrednosti d dimera? Hvala

  • Poštovana ,
   Kada padne vrednost D-dimera to znači da trombovi ne mogu da dovedu do nekih fatalnih posledica i problema .U nekim slučajevima pad D-dimera znači da su se u potpunosti razgradili , a u nekim da se tromb organizovao . U principu , Dopler krvnih sudova se preporučuje ako ima indikacija , a to Vaš izabrani lekar može da uradi.

 2. Postovani,

  Imala sam operaciju nosa 28.12. Potom sam dobila korona virus, blage simptome sam imala. Danas sam radila kontrolni pregled i d dimer mi je 900. Rečeno mi je da može biti posledica operacije.
  Ostala krvna slika je u redu, ali me ovo malo brine.

 3. Poštovana,
  Pretpostavljam da su ref vrednosti do 250 ng/ml , tih 900 je povećano i treba da se obratite lekaru radi uvođenja terapije.

 4. Postovani, da li se analiza D-dimera moze uraditi u drzavnoj zdravstvenoj ustanovi ili samo u privatnoj laboratoriji? Imala sam korona virus, kao i moja mama i momak, ali ni jednom od nas lekar nije dao da uradimo D-dimer, a radili smo analizu krvi i rentgen nekoliko puta. Hvala unapred

 5. Zdravo
  Hvala na članku.
  Da li D dimer moze malo da poraste u zavisnosti od ciklusa, tj.menstruacije? Ili i tada bude ispod 500?
  Pozdrav
  Tamara

 6. Postovani,imao sam operaciju kolena i kada sam izasao iz bolnice dobio sam koronu.Vec sedam dana imam temperaturu ,crp mi je bio 31,d dimer 700.Lekar kaze da je to sve tako i zbog operacije,primam i injekcije u stomak.Danas sam opet vadio krv crp je 13,d dimer 1200 i temperatura oko 37.Sta da radim.Hvala.

  • Poštovani, jedino što možemo da Vam kažemo je da morate ponovo da konsultujete Vašeg lekara, možda treba korigovati dozu antikoagulantne terapije koju primate. Pozdrav

 7. Postovani, pijem lekove za pritisak ali nedavno otekle noge i testisi, bio kod lekara, dimer povecan, dobio lek. Nakon par dana kontrola- dimer u blagom padu, nastavio sa lekovima ali ni nakon 10-ak dana otok ne prolazi. Da li da nastavim tako do sledece kontrole ili da menjam nesto?

  • Poštovani, stanje u kojem se nalazite nije lako i trebaće vremena da se sve tegobe povuku mada bi otok već trebao da se smanji tako da ipak treba ponovo da se javite lekaru na pregeld. Pozdrav

 8. 5 meseci posle korone d dimer ni se povećao na 640 ( referentna vrednost 480). Osim toga limfociti su mi malo povišeni a trombociti malo sniženi. Da li ima potrebe za brigom? Hvala.

 9. Veliki pozdrav za divne lekare koji se svakodnevno trude da medicinu približe običnom čoveku. 🙂

  Kovid sam preležala u decembru u kućnim uslovima. Sada sam 10. nedelja trudnoće. Prošle nedelje sam rutinski prekontrolisala D dimer na zahtev endokrinologa i rezultat me je šokirao – 1830, gornja je 500 prema tabeli za gestacijsku zrelost moje trudnoće. Dobila sam 7 doza Fraxiparina od 0.6, isprimala – prekontrolisala, D dimer je pao na 580 što opet blago probija gornju granicu. Hematolog je napisala da nastavim sa aspirinom od 100mg. Da li se može desiti da mi D dimer ponovo skoči? Da li savetujete češće kontrole D dimera? Rečeno mi je da proverim za 3 nedelje, mada sam skeptična, ne bih prepuštala ništa slučaju.

  • Poštovana, hvala puno, veliki pozdrav i za Vas 🙂 . Ne verujemo da je skok d dimera sada vezan za koronu koju ste imali ranije. Terapija koju ste primili je odreagovala i u glavnom se posle Fraxiparina nastavi sa nekim od lekova iz roda acetilsalicilne kiseline ( kod Va sa aspirinom) i ponovna laboratorija se uradi za 2-3 nedelje, tako da ukoliko se razmišljate, možete uraditi i za dve nedelje. Što se vašeg pitanja da li će da skače ili neće, pa mpže da se desi, ali nadamo se da će ipak da se normalizuje.

   Pozdrav i laku nć

 10. Poštovani
  Samoinicijativno sam uradila d dimer i rezultat je 3,6 a referentna vrednost je <0,55. Nisam preležala covid 19, imam izražene vene koje su bolne ali nema otoka i crvenila. Nemam pridruženih bolesti. Molim za savet odakle da krenem sa pregledima.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   To su visoke vrednosti i govore u prilog postojanju tromba tako da bi trebalo da se javite lekaru d bi se uradio Color dopler krvnih sudova nogu da bi se videlo gde je tromb i da bi se uvela antikoagulantna terapija.

 11. Postobani
  Moja kcerka je u 37 god imala infarkt ,pte 4 godine, ima 2 stenta , samoinicijativno smo uradili d-dimer vrednost je 470.
  Sta da uradimo ,odakle da pocnemo?

  • Poštovana,

   Pretpostavljamo da su granične vrednosti manje od 250 tako da je ovo povećani nivo. Pre svega pitanje je kakve tegobe ima , ukoliko ima problema sa venama na nogama trebala bi da se javi vaskularnom hirurgu ili opštem hirurgu, ukoliko nema tih problema onda bi trebala da se javi svom internisti ili kardiologu . Jedan od tih lekara bi trebalo da odredi terapiju koja će da snizi te vrednosti .

   Pozdrav

 12. Postovani,
  Molim Vas za pomoc. Trenutno sam u zacaranom krugu i ne znam sta da radim. Trudna sam, 23 + 1. Utvrdjena mi je trombofilija prije 5 nedelja, mutacije MTHFR C677T heterozigot i PAI-1 4g/4g. Doktorica hematolog mi je prepisala fragmin 5000 j dnevno, prokrvarila sam sa poslije tri dana, jako obilno sa ogromnim ugruscima koji na moju srecu i na silno iznenadjenje ginekologa nisu pricinili nikakvu stetu bebici. Poslije par dana pauze i prestanka krvarenja, smanjena mi je doza na 2500 j, nakon koje sam opet nakon par dana prokrvarila. I tako redom, lezim u bolnici, primim fragmin, krvarim, cekam da stane krvarenje, pa opet. Sad prokrvarim 12 h poslije samo jedne inekcije fragminom. Cim prestanem sa fragninom krvarenje stane. Vrijednosti d dimera u pocetku terapije su bile 1.2, vec sada mi je d dimer skocio, da li od silnog krvarenja na 3.7. KKS i crp su mirni. Ginekoloski pregled pokazuje da je sve u redu, i bebica i posteljica, radim ultrazvuk i krvnu sliku jednom sedmicno. A nerijetko, vade mi krv svaki drugi, treci dan.
  Molim Vas za pomoc, jer vrtim se u zacaranom krugu, i ne znam sta da radim, kome da se obratim, jer moji doktori ocigledno nemaju rjesenje za moj problem ili rjesenje mozda i ne postoji. Recite mi molim Vas gdje da idem, sta da radim, na koji nacin mogu sprijeciti potecijalnu opasnost od trombofilije ako ne smijem primati fragmin. Postoji li rjesenje?
  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Srdacan pozdrav,

  • Poštovana, Vaše stanje jeste problematično, možda bi eventualno trebalo da se proba nekom drugom vrstom antikoagulantne terapije to je sve u domenu hematologa ali iskreno Vam ne možemo mnogo pomoći jer je stanje u kojem se nalazite kompleksno . U svakom slučaju morate da nastavite da redovno idete kod ginekologa i radite sva ta ispitivanja ma koliko ona bila naporna.

   Pozdrav

 13. Molim vas za objašnjenje.Drugarica vakcinisana,revakcinisana i razbolela se od corone.Evo 3meseca prima terapiju faksiparin i D-Dimer joj ne opada čak se povećava.Sad je vrdnost 2000.Šta da radi?Hvala

  • Poštovana, mora da se javi kardiologu i hirurgu verovatno treba da se izdozira nova antikoagulantna terapija. U međuvremenu bi trebala da uradi dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta ali i ultrazvuk stomaka i male karlice i možda nije problem u koroni. Pozdrav

 14. Postovani, moja majka ima 85 god. Prelezala je covid i oporavila se, dobro se oseca. Imala je upalu pluca i bila je u bolnici sest dana. Problem je sto stalno ima veliki D-Dimer, od 1000 do 10200. Dok prima injekcije faxiparin-a on spadne, cim prestane on ide gore. Bila je kod pulmologa i kardiologa , sve je dobro, u skladu njenih godina. Nema nikakvu terapiju, jedna od retkih u njenim godinama. Jedini joj je problem sto joj se trese desna ruka, ali ne pije nikakav lek. Kako regulisati veliki D-Dimer? Hematolog joj propisuje injekcije. Dokle, prima ih od marta, s malim pauzama od par dana?

  • Poštovana,

   Možda je problem negde drugde, niste napisali da li ima problema sa venama. Mogli bi da uradite majci i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta i nakon toga posetite i hirurga. Ukoliko je i to u redu, moraćete onda da nastavite sa teraijom kod hematologa, trebalo bi vremenom da se to smiri.

 15. Moj otac je star 97 godina,proslw godine u novembru prelezao je covid 19.,bez temperature.
  Danas prilokom refovne analize utvrfjen mu je D Dimmer 950 …..internista ga je poslala na urgentni
  Prehlet uz vena…na sta je venski kirurg rekao da
  Je D Dimmer 950 normalns vrednost za njegove
  Godine. UZ VENA JE BP

 16. Poštovani,
  Da li povišene vrednosti troponina i d-dimera mogu značiti postojanje akutnog infarkta miokarda, tj da li d-dimer spada pod dijagnosticko sredstvo u postavljanju dijagnoze infarkta miokarda?

  • Poštovana, troponini su jedan od markera akutnog infarakta miokarda. Što se tiče D-dimera on raste i u akutnom infarktu miokarda, ali i u mnogim drugim stanjima kao što je plućna embolija, bilo koja druga tromboza , kao i kod korone itd…

 17. Postovani,
  U oktobru sam imala vrednosti d dimera preko 10 000,sada mi je poslednje dve a alice oko 330 vrednosti d dimera, kome se treba obratiti za dalje ljecenje.

  • Poštovana, to zavisi od tegoba koje imate , ukoliko imate problema sa venama onda vaskularni hirurg, ukoliko neamte onda internista ili kardiolog, ali možete u svakom slučaju prvo da se javite i svom lekaru opšte prakse na pregled pa da njemu , na osnovu pregleda, prepustite tu odluku .

   Pozdrav

 18. Postovani, u novembru covid,kucno lecenje, bio d dimer 480, gornja gran 500. Od januara on ide gore dole ,najveca vrednost 780. Pila aspirin, Xarelto 10mg, radila uz stomaka,stitne, krvnih sudova nogu, vrata, glave sve je ok. Vaskularni hir kaze da je dobro. Krvna sl crp 2,2 , holesterol,secer i ostalo sve u normali, protrom vreme 11,7 ,ref vred 10,7- 14,2,. INR 0,92 ref vred bez terapije 1-1,25, sa ter 2-4,5. Trombociti 463 gornja vred 450. Par dana pre vadjenja rezultata bila na terapiji antibioticima imala gnojavu anginu. Kazu mi dr, hematolog, vask hirurg da ne obracam paznju a kardiolog kaze da pijem xarelto . Pijem ga od pre dva dana. Mozda je bitno i to da sam dobila perikardni izliv , povuko se ali mije skroz, u septembru na kontrolu. Zasto oscilira i da li ce to da se nekada sredi? Imam 66god, ne pijem nikakve lekove.
  Gde da idem,kod kog dr da mi odredi prevu terapiju?
  Hvala!!

 19. Postovani, u novembru covid,kucno lecenje, bio d dimer 480, gornja gran 500. Od januara on ide gore dole ,najveca vrednost 780. Pila aspirin, Xarelto 10mg, radila uz stomaka,stitne, krvnih sudova nogu, vrata, glave sve je ok. Vaskularni hir kaze da je dobro. Krvna sl crp 2,2 , holesterol,secer i ostalo sve u normali, protrom vreme 11,7 ,ref vred 10,7- 14,2,. INR 0,92 ref vred bez terapije 1-1,25, sa ter 2-4,5. Trombociti 463 gornja vred 450. Par dana pre vadjenja rezultata bila na terapiji antibioticima imala gnojavu anginu. Kazu mi dr, hematolog, vask hirurg da ne obracam paznju a kardiolog kaze da pijem xarelto . Pijem ga od pre dva dana. Mozda je bitno i to da sam dobila perikardni izliv , povuko se ali mije skroz, u septembru na kontrolu. Zasto oscilira i da li ce to da se nekada sredi? Imam 66god, ne pijem nikakve lekove.
  Kome da se obratim za pravu terapiju?
  Hvala!!

 20. Poštovana , perikardni izliv je verovatno posledica covid-a , bitno je da se povlači i da se Vi oporavljate. Te oscilacije d-dimera su normalne sve dok postoji upalno stanje , a kod Vas je to perikarditis i perikardni izliv . Povećan D-Dimer se često nalazi kod upalnih stanja , a ne samo kod kod tromboze i sličnih stanja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime