D dimer

D – dimer predstavlja jedno važno oružje u otkrivanju teških bolesti i stanja.

Pojavom bolesti Covid 19, njegova važnost je podignuta na još veći nivo.

Iz tog razloga smo odlučili da napišemo ovaj tekst i objasnimo vam šta je D dimer i u kojim slučajevima šaljemo pacijente da ispitaju da li je kod njih povišen.

Šta je D dimer i kako nastaje?

U našem organizmu postoji mehanizam koji služi za zaustavljanje krvarenja.

On se sastoji od niza faktora čija je uloga da na mestu oštećenja krvnog suda stvori čep koji će zaustaviti krvarenje i omogućiti krvnom sudu da se oporavi.

Taj proces je jako složen ali dva osnovna sastojka tog procesa su trombociti i fibrin.

Trombociti se talože na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda, dok fibrin stvara neku vrstu mreže koja učvršćuje trombocite.

Na taj način se formira čep ili tromb koji sprečava krvarenje i omogućava krvnom sudu da se oporavi.

Istovremeno sa procesom zgrušavanja i nastanka tromba, aktivira se i proces razgrađivanja tromba.

Prilikom razgradnje tromba razlaže se ta fibrinska mreža i njeni delovi se oslobađaju u krv.

Jedan od tih fragmenata fibrinske mreže tj.delova fibrina je i D dimer.

Koje su normalne vrednosti D dimera?

Normalne vrednosti D dimera zavise od laboratorije do laboratorije ali uglavnom je do 0, 5 ng/ml normalan nalaz.

Taj nalaz može da zavisi od starost, postojanja drugih oboljenja ili stanja pa ga ne treba tumačiti na svoju ruku.

Kada raste količina D dimera u krvi i šta taj porast znači?

Kada postoji neka mala posekotina ili neko manje krvarenje koje zaraste, količina D dimera je mala i zanemarljiva.

Ali ukoliko postoji neki tromb ili više trombova, koji stalno rastu i u kojima je taj proces stvaranja i razgrađivanja stalno prisutan.

Logično je reći, da će količina D dimera u krvi biti veća i konstantna.

Tako da povećan nalaz D dimera u krvi znači postojanje nekog tromba.

Kada se ispituje postojanje D dimera u krvi?

Važno je naglasiti da nalaz povećanih vrednosti D dimera u krvi može da znači da postoji negde neki tromb ali ne može da kaže tačno gde.

Kao i u mnogim drugim bolestima, vrednosti D dimera se upoređuju sa samim stanjem pacijenta.

Porast D dimera je pre svega bitan u ovim stanjima:

 1. Duboka venska tromboza i tromboza vena uopšte,
 2. Plućna embolija,
 3. Diseminovanu intervaskularna koagulacija (DIK).

Kao lekari opšte prakse mi ga pre svega tražimo kada sumnjamo na prisustvo tromba u donjim ekstremitetima odnosno kada nam se jave pacijenti koji imaju:

 1. Bol u predelu donjih ekstremiteta,
 2. Novonastalo crvenilo ili promena boje u predelu donjih ekstremiteta,
 3. Otok u predelu donjih ekstremiteta,
 4. Kada ne možemo da napipamo ili otežano pipamo pulseve u predelu svoda stopala.

Plućna embolija i diesminovana intervaskularna koagulacija realno spadaju u urgentna stanja koja moraju da se zbrinjavaju u bolničkima uslovima.

Skok D dimera i korona virus?

Veliki broj lekara je primetio skok D dimera kod pacijenata obolelih od korona virusa.

Iz tog razloga je rađen je niz studija i istraživanja koji je pokazao da od veličine skoka D dimera kod obolelih od bolesti Covid 19 zavisi prognoza bolesti.

Opšti zaključak bi bio da skok D dimera kod kovid pacijenata u vrednostima 3 do 4 puta više predstavlja i lošiju prognozu za pacijenta.

Takav skok bi se objasnio agresivnošću korona virusa i prejakom aktivacijom imunog odgovora organizma.

Ali mora se uzeti u obzir da su ovo i dalje istraživanja i da sve vezano za korona virus treba i dalje uzimati sa rezervom.

Kada još mogu da skoče vrednosti D dimera?

Vrednosti D dimera mogu da skoče i u sledećim bolestima i stanjima:

 1. Kod dugo ležećih pacijenata,
 2. Maligniteta,
 3. U trudnoći,
 4. Kod postojanja različitih infekcija,
 5. Posle povreda ili većih operacija,
 6. Kod šloga,
 7. Kod nekih urođenih poremećaja…

Podelite svoje iskustvo na ovu temu u komentarima ili na forumu i pomozite drugima.

239 KOMENTARA

 1. Da li kada padne vrednost d dimera, znaci da vise ne postoje trombovi? Da li preporucujete kolor doplere posle kovida gde su bile povecane vrednosti d dimera? Hvala

  • Poštovana ,
   Kada padne vrednost D-dimera to znači da trombovi ne mogu da dovedu do nekih fatalnih posledica i problema .U nekim slučajevima pad D-dimera znači da su se u potpunosti razgradili , a u nekim da se tromb organizovao . U principu , Dopler krvnih sudova se preporučuje ako ima indikacija , a to Vaš izabrani lekar može da uradi.

  • Poštovani, danas sam samoinicijativno uradila analize d dimera i vrednost je 334. Piše da treba da bude manje od 243. Preležala sam koronu pre 10ak dana. Imam 30 godina. Da li je to razlog za brigu i da li bih trebala da uvedem neku terapiju? Hvala unapred na odgovoru.

   • Poštovana, ovo jesu blago povišene vrednosti , verovatno već pijete neku terapiju u vidu acetilealicilne kiseline koja služi za zaštitu krvnih sudova tako da bi to trebalo da regliše te vrednosti tako da će za pet dana kada budete ponovili ta vrednost da se snizi. U svakom slučaju ukoliko na ponovnom nalazu opet bude skok , moraćete do lekara na pregled.

 2. Postovani,

  Imala sam operaciju nosa 28.12. Potom sam dobila korona virus, blage simptome sam imala. Danas sam radila kontrolni pregled i d dimer mi je 900. Rečeno mi je da može biti posledica operacije.
  Ostala krvna slika je u redu, ali me ovo malo brine.

 3. Poštovana,
  Pretpostavljam da su ref vrednosti do 250 ng/ml , tih 900 je povećano i treba da se obratite lekaru radi uvođenja terapije.

 4. Postovani, da li se analiza D-dimera moze uraditi u drzavnoj zdravstvenoj ustanovi ili samo u privatnoj laboratoriji? Imala sam korona virus, kao i moja mama i momak, ali ni jednom od nas lekar nije dao da uradimo D-dimer, a radili smo analizu krvi i rentgen nekoliko puta. Hvala unapred

 5. Zdravo
  Hvala na članku.
  Da li D dimer moze malo da poraste u zavisnosti od ciklusa, tj.menstruacije? Ili i tada bude ispod 500?
  Pozdrav
  Tamara

 6. Postovani,imao sam operaciju kolena i kada sam izasao iz bolnice dobio sam koronu.Vec sedam dana imam temperaturu ,crp mi je bio 31,d dimer 700.Lekar kaze da je to sve tako i zbog operacije,primam i injekcije u stomak.Danas sam opet vadio krv crp je 13,d dimer 1200 i temperatura oko 37.Sta da radim.Hvala.

  • Poštovani, jedino što možemo da Vam kažemo je da morate ponovo da konsultujete Vašeg lekara, možda treba korigovati dozu antikoagulantne terapije koju primate. Pozdrav

 7. Postovani, pijem lekove za pritisak ali nedavno otekle noge i testisi, bio kod lekara, dimer povecan, dobio lek. Nakon par dana kontrola- dimer u blagom padu, nastavio sa lekovima ali ni nakon 10-ak dana otok ne prolazi. Da li da nastavim tako do sledece kontrole ili da menjam nesto?

  • Poštovani, stanje u kojem se nalazite nije lako i trebaće vremena da se sve tegobe povuku mada bi otok već trebao da se smanji tako da ipak treba ponovo da se javite lekaru na pregeld. Pozdrav

 8. 5 meseci posle korone d dimer ni se povećao na 640 ( referentna vrednost 480). Osim toga limfociti su mi malo povišeni a trombociti malo sniženi. Da li ima potrebe za brigom? Hvala.

 9. Veliki pozdrav za divne lekare koji se svakodnevno trude da medicinu približe običnom čoveku. 🙂

  Kovid sam preležala u decembru u kućnim uslovima. Sada sam 10. nedelja trudnoće. Prošle nedelje sam rutinski prekontrolisala D dimer na zahtev endokrinologa i rezultat me je šokirao – 1830, gornja je 500 prema tabeli za gestacijsku zrelost moje trudnoće. Dobila sam 7 doza Fraxiparina od 0.6, isprimala – prekontrolisala, D dimer je pao na 580 što opet blago probija gornju granicu. Hematolog je napisala da nastavim sa aspirinom od 100mg. Da li se može desiti da mi D dimer ponovo skoči? Da li savetujete češće kontrole D dimera? Rečeno mi je da proverim za 3 nedelje, mada sam skeptična, ne bih prepuštala ništa slučaju.

  • Poštovana, hvala puno, veliki pozdrav i za Vas 🙂 . Ne verujemo da je skok d dimera sada vezan za koronu koju ste imali ranije. Terapija koju ste primili je odreagovala i u glavnom se posle Fraxiparina nastavi sa nekim od lekova iz roda acetilsalicilne kiseline ( kod Va sa aspirinom) i ponovna laboratorija se uradi za 2-3 nedelje, tako da ukoliko se razmišljate, možete uraditi i za dve nedelje. Što se vašeg pitanja da li će da skače ili neće, pa mpže da se desi, ali nadamo se da će ipak da se normalizuje.

   Pozdrav i laku nć

 10. Poštovani
  Samoinicijativno sam uradila d dimer i rezultat je 3,6 a referentna vrednost je <0,55. Nisam preležala covid 19, imam izražene vene koje su bolne ali nema otoka i crvenila. Nemam pridruženih bolesti. Molim za savet odakle da krenem sa pregledima.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   To su visoke vrednosti i govore u prilog postojanju tromba tako da bi trebalo da se javite lekaru d bi se uradio Color dopler krvnih sudova nogu da bi se videlo gde je tromb i da bi se uvela antikoagulantna terapija.

 11. Postobani
  Moja kcerka je u 37 god imala infarkt ,pte 4 godine, ima 2 stenta , samoinicijativno smo uradili d-dimer vrednost je 470.
  Sta da uradimo ,odakle da pocnemo?

  • Poštovana,

   Pretpostavljamo da su granične vrednosti manje od 250 tako da je ovo povećani nivo. Pre svega pitanje je kakve tegobe ima , ukoliko ima problema sa venama na nogama trebala bi da se javi vaskularnom hirurgu ili opštem hirurgu, ukoliko nema tih problema onda bi trebala da se javi svom internisti ili kardiologu . Jedan od tih lekara bi trebalo da odredi terapiju koja će da snizi te vrednosti .

   Pozdrav

 12. Postovani,
  Molim Vas za pomoc. Trenutno sam u zacaranom krugu i ne znam sta da radim. Trudna sam, 23 + 1. Utvrdjena mi je trombofilija prije 5 nedelja, mutacije MTHFR C677T heterozigot i PAI-1 4g/4g. Doktorica hematolog mi je prepisala fragmin 5000 j dnevno, prokrvarila sam sa poslije tri dana, jako obilno sa ogromnim ugruscima koji na moju srecu i na silno iznenadjenje ginekologa nisu pricinili nikakvu stetu bebici. Poslije par dana pauze i prestanka krvarenja, smanjena mi je doza na 2500 j, nakon koje sam opet nakon par dana prokrvarila. I tako redom, lezim u bolnici, primim fragmin, krvarim, cekam da stane krvarenje, pa opet. Sad prokrvarim 12 h poslije samo jedne inekcije fragminom. Cim prestanem sa fragninom krvarenje stane. Vrijednosti d dimera u pocetku terapije su bile 1.2, vec sada mi je d dimer skocio, da li od silnog krvarenja na 3.7. KKS i crp su mirni. Ginekoloski pregled pokazuje da je sve u redu, i bebica i posteljica, radim ultrazvuk i krvnu sliku jednom sedmicno. A nerijetko, vade mi krv svaki drugi, treci dan.
  Molim Vas za pomoc, jer vrtim se u zacaranom krugu, i ne znam sta da radim, kome da se obratim, jer moji doktori ocigledno nemaju rjesenje za moj problem ili rjesenje mozda i ne postoji. Recite mi molim Vas gdje da idem, sta da radim, na koji nacin mogu sprijeciti potecijalnu opasnost od trombofilije ako ne smijem primati fragmin. Postoji li rjesenje?
  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Srdacan pozdrav,

  • Poštovana, Vaše stanje jeste problematično, možda bi eventualno trebalo da se proba nekom drugom vrstom antikoagulantne terapije to je sve u domenu hematologa ali iskreno Vam ne možemo mnogo pomoći jer je stanje u kojem se nalazite kompleksno . U svakom slučaju morate da nastavite da redovno idete kod ginekologa i radite sva ta ispitivanja ma koliko ona bila naporna.

   Pozdrav

 13. Molim vas za objašnjenje.Drugarica vakcinisana,revakcinisana i razbolela se od corone.Evo 3meseca prima terapiju faksiparin i D-Dimer joj ne opada čak se povećava.Sad je vrdnost 2000.Šta da radi?Hvala

  • Poštovana, mora da se javi kardiologu i hirurgu verovatno treba da se izdozira nova antikoagulantna terapija. U međuvremenu bi trebala da uradi dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta ali i ultrazvuk stomaka i male karlice i možda nije problem u koroni. Pozdrav

 14. Postovani, moja majka ima 85 god. Prelezala je covid i oporavila se, dobro se oseca. Imala je upalu pluca i bila je u bolnici sest dana. Problem je sto stalno ima veliki D-Dimer, od 1000 do 10200. Dok prima injekcije faxiparin-a on spadne, cim prestane on ide gore. Bila je kod pulmologa i kardiologa , sve je dobro, u skladu njenih godina. Nema nikakvu terapiju, jedna od retkih u njenim godinama. Jedini joj je problem sto joj se trese desna ruka, ali ne pije nikakav lek. Kako regulisati veliki D-Dimer? Hematolog joj propisuje injekcije. Dokle, prima ih od marta, s malim pauzama od par dana?

  • Poštovana,

   Možda je problem negde drugde, niste napisali da li ima problema sa venama. Mogli bi da uradite majci i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta i nakon toga posetite i hirurga. Ukoliko je i to u redu, moraćete onda da nastavite sa teraijom kod hematologa, trebalo bi vremenom da se to smiri.

  • Poštovanje,
   Možda bi prof. Bora Kamenov iz Niša, imao odgovor.
   Ako ste rešili problem, volela bih da znam procedure.
   Pozdrav od Dobrile

 15. Moj otac je star 97 godina,proslw godine u novembru prelezao je covid 19.,bez temperature.
  Danas prilokom refovne analize utvrfjen mu je D Dimmer 950 …..internista ga je poslala na urgentni
  Prehlet uz vena…na sta je venski kirurg rekao da
  Je D Dimmer 950 normalns vrednost za njegove
  Godine. UZ VENA JE BP

 16. Poštovani,
  Da li povišene vrednosti troponina i d-dimera mogu značiti postojanje akutnog infarkta miokarda, tj da li d-dimer spada pod dijagnosticko sredstvo u postavljanju dijagnoze infarkta miokarda?

  • Poštovana, troponini su jedan od markera akutnog infarakta miokarda. Što se tiče D-dimera on raste i u akutnom infarktu miokarda, ali i u mnogim drugim stanjima kao što je plućna embolija, bilo koja druga tromboza , kao i kod korone itd…

 17. Postovani,
  U oktobru sam imala vrednosti d dimera preko 10 000,sada mi je poslednje dve a alice oko 330 vrednosti d dimera, kome se treba obratiti za dalje ljecenje.

  • Poštovana, to zavisi od tegoba koje imate , ukoliko imate problema sa venama onda vaskularni hirurg, ukoliko neamte onda internista ili kardiolog, ali možete u svakom slučaju prvo da se javite i svom lekaru opšte prakse na pregled pa da njemu , na osnovu pregleda, prepustite tu odluku .

   Pozdrav

 18. Postovani, u novembru covid,kucno lecenje, bio d dimer 480, gornja gran 500. Od januara on ide gore dole ,najveca vrednost 780. Pila aspirin, Xarelto 10mg, radila uz stomaka,stitne, krvnih sudova nogu, vrata, glave sve je ok. Vaskularni hir kaze da je dobro. Krvna sl crp 2,2 , holesterol,secer i ostalo sve u normali, protrom vreme 11,7 ,ref vred 10,7- 14,2,. INR 0,92 ref vred bez terapije 1-1,25, sa ter 2-4,5. Trombociti 463 gornja vred 450. Par dana pre vadjenja rezultata bila na terapiji antibioticima imala gnojavu anginu. Kazu mi dr, hematolog, vask hirurg da ne obracam paznju a kardiolog kaze da pijem xarelto . Pijem ga od pre dva dana. Mozda je bitno i to da sam dobila perikardni izliv , povuko se ali mije skroz, u septembru na kontrolu. Zasto oscilira i da li ce to da se nekada sredi? Imam 66god, ne pijem nikakve lekove.
  Gde da idem,kod kog dr da mi odredi prevu terapiju?
  Hvala!!

 19. Postovani, u novembru covid,kucno lecenje, bio d dimer 480, gornja gran 500. Od januara on ide gore dole ,najveca vrednost 780. Pila aspirin, Xarelto 10mg, radila uz stomaka,stitne, krvnih sudova nogu, vrata, glave sve je ok. Vaskularni hir kaze da je dobro. Krvna sl crp 2,2 , holesterol,secer i ostalo sve u normali, protrom vreme 11,7 ,ref vred 10,7- 14,2,. INR 0,92 ref vred bez terapije 1-1,25, sa ter 2-4,5. Trombociti 463 gornja vred 450. Par dana pre vadjenja rezultata bila na terapiji antibioticima imala gnojavu anginu. Kazu mi dr, hematolog, vask hirurg da ne obracam paznju a kardiolog kaze da pijem xarelto . Pijem ga od pre dva dana. Mozda je bitno i to da sam dobila perikardni izliv , povuko se ali mije skroz, u septembru na kontrolu. Zasto oscilira i da li ce to da se nekada sredi? Imam 66god, ne pijem nikakve lekove.
  Kome da se obratim za pravu terapiju?
  Hvala!!

 20. Poštovana , perikardni izliv je verovatno posledica covid-a , bitno je da se povlači i da se Vi oporavljate. Te oscilacije d-dimera su normalne sve dok postoji upalno stanje , a kod Vas je to perikarditis i perikardni izliv . Povećan D-Dimer se često nalazi kod upalnih stanja , a ne samo kod kod tromboze i sličnih stanja.

 21. Poštovani ,za poslednjih šest meseci moja noga leva je počela da bude ispunjena plavim popucalim kapilarima i paukastom venama ,u stopalu nožni prsti mi trnu i veoma teško savijam levo stopalo .prisutan je i bol u levoj nozi .imam 47 godina .pre 2 dana aam uradila D – dimer i rezultat je 0,47 mg/ml .kad uspravim nogu uza zid ti plavi kolutovi sa ispucalim venama nestaju .sa desnom nogom nemam nikakav problem .Molim Vas poštovani doktori savetujte mi šta dalje da uradim hvala Vam puno

  • Poštovana,
   Treba da uradite Dopler krvnih sudova nogu i nakon toga da se javite izabranom lekaru ili vaskularniom hirurgu u zavisnosti od nalaza .

 22. Postovani,
  Posle preleuanog covida u bolnici..stalno imam problem sa ddimerom.
  Zadnjih 2.5 meseca ddimer mi je bio 2200
  dobila 5 faxiparina 0.6
  spao na 930…potom dobijem xalerto 15mg ..mesec dana..spadne na 530..dobijem opet xalerto 15 mg.on se povecao na 680..ovo je zacarani krug..iz kog se verovatno ne moze izaci…
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Referentne vrednosti za D-dimer u većini laboratorija su do 500. Kad su vrednosi preko 2000 , onda postoji mogućnost za trombozu. Taj D-dimer koji je 680 nije razlog za brigu ako Vi nemate neke tegobe i neke pridružene bolesti. Npr , ljudi koji imaju proširene vene mogu imati povećan d-dimer i trebalo bi da rade Dopler krvnih sudova nogu. Takođe , pušači često imaju povećane vrednosti . ima još dosta bolesti u kojima taj parametar može biti povećan. Poenta je da ne treba gledati samo njegove vrednosti , već i celokupno stanje organizma , tj koje još tegobe imate i od kojih još bolesti bolujete , da li je terapija koju imate adekvatna itd… Razlog za povećan D-dimer ne mora da bude samo posledica COVID-a , postoje i druga stanja koje ga mogu povećati i njih treba ispitati u zavisnosti od tegoba i pridruženih bolesti.

 23. Molim Vas za odgovor, ddimer mi je bio 420 ng/ml u drzavnoj lab…a u privatnoj je 0,74 ug/ml.. Da li to znaci da bi mi u državnoj bio 740 ng/ml?

  • Poštovani,

   Različite laboratorije imaju različite testove sa različitim jedinicama .Iskreno, upravljajte se prema graničnim vrednostima koje one imaju , tegobama koje osećate odnosno imate i pregleda koji je obavio lekar, nemojte se opterećivati proračunavanjem .

   Pozdrav

 24. Suprug ima 55 godina. Pozitivan je na covid, dobio je terapiju i preporuku da uradi nalaz crp i d dimer. Nalaz je pokazao crp 22.10 a d dimer 0,7. Možete li mi reći da li to zahteva dodatno javljanje lekaru ili su to neka normalna odstupanja kod covida. Uzgred, ima proširene vene. Unapred hvala
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Treba da se javi lekaru , u većini slučajeva se uvodi antikoagulantna terapija pogotovo kod starijih od 50 godina , pogotovo ako ima pridružene bolesti , u ovom slučaju proširene vene. Taj d-dimer obično poraste tek nakon 7 dana i treba da se kontroliše.

 25. Bila sam prije skoro tri mj hisoitalizovana zbig dvt,tromb se rekanalisao prije mj dana je bila zadovoljavajuca rekanalizacija,porod mi se blizi i rekli su da ce biti carski,danas sam radila nalaze d dimer mi je 490 a prije mj dana je bio 390 primam kleksane ujutro i nacvece da li treba da me zabrine ovaj porast d dimera?

 26. Molim Vas da mi kazete sto da radim.Nakon 5 mj od prelezane korone (tezi oblik upala pluca i 2 dana kisina 12.3.2021) sad je moj d dimer 1200(granica 500).Color dopler uradjen i nalazi sve ok osim dimera.Niko mi nije dao nista da pijem.Hematolo,moja doktorica kaze da je to rako nakon kovida i da nema potrebe za terapijom jer nemam ugrusak.Sta da radim?Hvala

  • Poštovana, dobro je da je kolor dopler uredan i da nemate trombova , verovatno već pijete neki lek iz roda acetisalicilne kiseline ( andol, kardiopirin itd. ) koji štiti dodatno Vaše krvne sudove . U svakom slučaju
   ovakva situacija se dešava posle kovida i trebalo bi da pratite uputstva koja Vam je dala hematolog .
   Pozdrav

 27. Molim vas da cujem vase misljenje,svakako idem kod lekara.Trudnica sam,sesti mesec 24 nedelja.Normalna vrednost je 0,53 a meni pokazuje 2,59.Svakako da vidim da je povisen,meni je ovo 3 trudnoca i prvi put mi se ovo desava,tako da ne znam dal je ova povisenost mnogo rizicna za bebu.

  • Poštovana, treba da se obratite svom ginekologu jer vrednosti za d dimer u drugom trimestru kod trudnica su drugačije od žena koje nisu u drugom stanju. Ove vrednosti u svakom slučaju jesu povišene i trebalo bi da uradite dopler krvnih sudova nogu a verovatno će Vam ginekolog odrediti neku terapiju. Što se tiče toga da li postoji opasnost za plod ili za Vas, povećane vrednosti d dimera jesu za zabrinutost i ne treba ih zanemarivati.

 28. Imam 67 godina. Dva dana sam imala blago povisenu temperaturu 37.4 malaksalost curenje iz nosa. uradila sam CRP 9.1 D diner 124. da li to ukazuje na koronu i treba li da se javim lekaru? Inace sam vakcinisana i revakcinisana i trebalo bi da primim trecu dozu vakcine. Dali smem sa takvim nalazom CRP? Hvala

  • Poštovana, na žalost korona nastavalja da nas iznenađuje. Vakcinacija pomaže da se bolest lakše prebrodi ali opet bi trebalo da se javite kod lekara na pregled za svaki slučaj. Što se treće doze tiče, sve dok imate tegobe ne bi trebalo da je primite, takođe ne bi bilo loše da odete na pregled kako bi se proverilo da nemate neku blažu formu kovida jer ako imate vakcinacija trećom dozom se odlaže.

 29. Evo mn opet,danas sam radila d dimer i sada je 580 da li je to ok s obzirom da se blizi porod,vec sam pisala da sam bila hospitalizovana zbog dvt noge prije 3 mj.porod su mi rekli da ce biti carski,primam kleksane ujutro i navece, prije mj dana bila zadovoljavajuca rekanalizacjja,zanima me da li sta moze da se iskkmplikuje na porodu..malo sam uplasena hvala vam unapred…

  • Poštovana, za trudnice su malo više vrednosti u trećem trimestru tako da su ove vrednosti zadovoljavajuće. Čini nam se da ste nam u prethodnom mejlu rekli da su vrednosti bile mnogo veće. Tretman koji primate je uobičajen , tako da što se toga tiče pokriveni ste terapijom i verujemo da će biti sve ok. Želimo Vam sve najbolje i puno pozdrava od nas, bebe su ukras sveta 🙂 . Pozdrav

   • da vrednosi su bile vece na pocetku tromboze zatim su opadale i sada malo pred porod opet porasle,ali eto to je normalno za treci trimestar.. vi kazete da je u redu i da nastabum sa terapijom bit ce sve u redu..hvala vam na odg

 30. Postovani,D dimer mi je 266,8 prelezao sam dva puta koronu i zadnji put pre sedam dana,imao sam pre problema sa trombozom,jel to normalna vrednost ili ne?Hvala puno

  • Poštovani ,
   Pretpostavljam da ste d-dimer radili u laboratoriji gde su referentne vrednosti do 500 ?
   Ako je to slučaj , onda je 266, 8 vrednost u okviru normale.

 31. Postovani d dimer mi je 330
  Referentne vrednosti su do 500
  Da li ima razloga za brigu ill ne
  Trombociti su mi dobri
  Hvala unapred

 32. Molim vas šta da radim d dimer mi je 1,45 a ref.vred. manje od 1,14 pred kraj sam sa terapijom zbog koči da. Imam 67 god. Pozdrav i hvala.

 33. Poštovani,
  Prelezao sam koronu pre pola godine.
  Merio sam D dimer inon iznosi 312 (ref vrednost 250).
  Da li treba da preduzmem po Vašem misljenu za neku terapiju. Trombociti su ubredu i kompletna krvana slika! Hvala unapred!

 34. Postovani ,
  D dimer mi je 1,8 ,a CRP 114,7 pozitivan sam na Covid ,imam temparaturiu devet dan izmedju 37 i 38,5 pijem lekove sutra se javljam lekaru sa rezultatima .Brinu me mnogo rezultati koji nisu dobri i ukazuju na tezi slucaj kovida.

 35. Poštovani,

  Merio sam D dimer posle prelezane korome pre pola godine. Iznosi 312 (ref vred 250). Da li je to zBrinjavajuci i uvesti terapiju. Kompletna Krvna slika i trombociti su ok.
  Hvala unapred ! Pozdrav

  • Poštovani ,
   To za sada ne predstavlja zabrinjavajuću vrednost , ali bi ipak trebalo da vidite sa Vašim izabranim lekarom da li smatra da Vam treba neka terapija bar u vidu kardiopirina (aspirina, acetilsalicilne kiseline) ili neki drugi lek što bi zavisilo oda toga da li imate pridružene bolesti i dosadašnje simptomatologije..

 36. U januaru sam imao koronu i povećanje d-dimera je liječeno injekcijama kleksan i odrzavano na vrijednost 1. Posle korone, nastavio sam piti kardiopirin. Nakon 3 mjeseca mi je d-dimer bio 1,82, a nakon 8 mjeseci je bio 3,44, iako nijesam prestajao sa kardiopirinom. Uradio sam dopler krvnih sudova nogu i on je OK, nema znakova tromboze. Sad opet primam injekcije kleksan, od 0,8. Nakon 3 dana i dvije injekcije dnevno, d-dimer je pao sa 3,44 na 1,21. Nastavio sam 4 dana po jednu injekciju i tada je bio 1,27. Sad primam po jednu injekciju dnevno narednih 7 dana.
  Očigledno on raste ukoliko ne primam kleksan.
  Vakcinisan sam i revakcinisan Sinofarmom tokom jula.
  Šta kod mene dovodu do rasta d-dimera?

  • Poštovani,
   Na to pitanje, mi ne možemo da Vam odgovorimo. D-dimer predstavlja jedan od parametara inflamacije ( upale) i njegovo povećanje ne ukazuje samo na moguću trombozu. On može vda bude uvećan kod pušača , kod pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti , kod onih koji slabije kreću , kod onih koji imaju neke poremećaje sa krvlju , kod pacijenata koji imaju karcinome itd… Nije samo COVID i tromboza razlog skoka D-dimera. Uzrok mora da nađe Vaš izabrani lekar , odnosno on mora da pokrene ispitivanje.

 37. Postovani,
  Imam problem sa limfom. Idem na drenazu. D-dimer mi.je bio 1360, primala sam u bolnici inekcije u stomak. Sva snimanja pokazuju da nema tromboze.
  Posle 1 meseca, bez terapije, radila sam kontrolu i sada je d-dimer 1180.
  Kome da se obratim za dalje lecenje?
  Unapred vam hvala.
  Zorica Milin (64)

  • Poštovana ,
   D-dimer raste u mnogim stanjima… To zavisi i od Vaših pridruženih bolesti i simptoma. Ne znam da li imate kardiovaskularna oboljenja iliu neka druge hronične bolesti ili ste onkološki pacijent , takođe zavisi i od toga koliko ste pokretni i aktivni , da li ste pušač, ali bi trebalo da se dogovorite sa izabranim lekarom u odnosu na Vašu anamnezu , gde bi bilo još dobro da Vas uputi. Internista kardiolog , hematolog …

 38. Poštovani, imam 52 godine …D dimer 7-dan korone 800, CRP-21,6 trombociti 240
  D dimer 14-dan korone 900, CRP-5,6 trombociti 460 -granica je 450×10 na 9/l, nemam pridruženih bolesti. Prepisali su mi Xaralto 20mg, jednom dnevno
  Da li se je ovo ukazuje na tromb koji treba da se razbije…. Prepadnuta. Hvala

  • Poštovana, korona kod pojedinih osoba podiže vrednosti D dimera, ova vrednost bi trebal za desetak dana pod terapijom ovog leka da padne tako da samo proverite vrednosti ponovo za desetak dana. Ne bi trebalo da bude razloga za zabrinutost.

   • Поштовани,
    у току короне, Д-димер ми је износио 800 и 900 након шест инекција фраксипарина од о,3 је износио 840, а након још 6 инекција од 0.6 Д -димер је 810….да ли могу да нставим са аспирином и којим….По савету лекара не треба да узимам ништа

 39. Poštovani, pozitivan sam na kovid, pre dve nedelja ležao sam u bolnici, lakša upala pluća, pa blagompogoršana, sada treba da idem na kontrolu, uradio sam d dimer rezulatat je 370 , a referentna vrednost je 0-500 ug/l

  Da li je to ok s obzirom na to što sam imao?

  Hvala unapred

 40. Poštovani sada mi je d-dimer 0,4 ref vrednost →0,5 a bio je do 0,78 od korone je prošlo 26 dana. Da li je sad ovo u redu? Inr mi je 1,23 povećao sam dozu farinom na 10mg savet je bio lekara sada čekam da se stabilizuje inr 2.00-4,50 je idealno. Malo se zamara i teške su mi noge još uvek sam na bolovanje molim vaš savet.

  • Poštovani, d dimer jeste u redu, ali zbog zamaranja koje imate bi ipak trebalo da uradite i eho srca za svaki slučaj. Pogotovo ukoliko se zamaranje nastavi. INR jeste nizak, idealno bi bilo da bude od 2-3 , nadamo su Vas isto savetovali da ponovite INR te da ga odnesete kod lekara da pogleda.

 41. Poštovana, preležala sam Covid 19 pre 10ak dana, a imam prositene vene. Uradila sam d dimer i rezultat je 3,87 a dozvoljeno <1,14. Da li je to dosta povišeno? Hvala unapred

 42. Postovani! Imam obostranu upalu pluca…pila sam 5 antibiotika do sad i na zadbjem nalazu crp mi je bio 10,a d dimer 1,8.Dobila sam xerelto i ne znam da li je dovoljna jedna kutija od deset tableta ili trebam jos nastaviti sa terapijom i da li moze da se nastavi sa aspirinom?

 43. Dobar dana, danas sam vadila d dimer vrednost je bila 519 pre 2 nedelje sam prelezala koronu, da lj imam razloga za brigu? HVALA

  • Poštovana, Pretpostavljamo da je gornja granica 500 tako da je ovo mali odskok od graničnih vrednosti te ne bi trebalo da bude razloga za strah , ponovite ponovo vrednost za 7 do deset dana . Obraite apžnju samo na druge simptome, da nemate slučajno problema i sa venama….

 44. Moj suprug ima analizu CP_D_dimer rezultat1.1 a vrednost je<0.5 jedinica ug FEU/ml da li je to opasno i sta treba da uzima od lekova prelezao je koronu bez siptoma hvala unapred

 45. Moj suprug je radio nalaz CP_D_dimer jedinice ug FEU/ml rezultat je 1.1 a ref.vrednost je<0.5 a pozitivan na koronu bez simptoma da li je to opasno i sta da loristi od lekova jer koristi samo vitamine

  • Poštovana ,
   To zavisi od njegovih komorbiditeta, tj pridruženih bolesti. Trebalo bio da se javi lekaru jer se terapija određuje ne samo na osnovu vrednosti D-dimera , već i težine pacijenta , pridruženih bolesti i celokupnog rizika za razvoj tromboze i ostalih komplikacija. Ako nije alergičan na aspirin (acetilsalicilna kiselina) i nema čir na želucu i sklonost ka krvarenju i dobri su mu trombociti , može da počne aspirin od 100 ( cardipirin , midol i sl). . Većina lekara kad su vrednosti D-dimera pređu 1,bar kratkotrajno uvede neki antikoagulantni lek , pa se provere vrednosti d-dimera. Ali kao što rekoh , mora kod lekara.

 46. Postovani/a,
  Danas mi je 9.dan od kad sam pozitivna na covid.
  Sve je islo super jer sam vakcinisana, uzimala sam nedelju dana ogomne doze nekog japanskog antivirusnog leka po imenu flavirapir (takav je protokol u NBG Koviambulanti) vitamine i apsirin (jer imam pozitivnu anamnezu na karrdiovaskualrne bolesti u poroici) .
  Terapiju sam zavrsila 5. dana, ali 8. su mi otekli kapci skroz i dobila sam pecate nalik koprivnjaci po svim zglvobovima, vratu, podlakticama, dali su mi injekciju sinopena i analgozena i da pijem XYzal 4-5 dana.
  Nisam alergicna ni nasta ali sam prekinula sa svim vitmainima i i aspirinom odmah, crvenilo je nestalo kao i otok kapaka i ociju.

  I evo, dan kasinje, na skocnom zglobu imam novo crvenilo i i boli me levo stopalo, a gornja usna je otekla.
  Googlanjem nailazim da moze biti usled d-dimera (koji nsiam kontroilsala jer mi je tek 9.dan kovida, vakcinisana sa, imam 37 godi), al ne mogu nista od toga proveriti privanto jer sma pozitivna verovano i dalje.

  Imate li ikakav savet za mene- jer ovo alergijska rekacija, ili reakcija tela na previse stvari datih jetri da preradi ili d-dimeri? :(((

  Hvala unapred.

  • Poštovana, reakcija koju imate zbog otoka usne ipak izgleda kao alergijska , verovatno terapija xizalom nije dovoljna, nadamo se da ste se javili ponovo u kovid ambulantu da Vam je pojačaju . Ponovna reakcija bi takođe mogla da bude kao posledica alergijske reakcije zbog tog otoka usta, mada je čudan taj bol u stopalu koji imate. Crvenilo bi išlo uz alergijsku reakciju ali uz otok bi mogla da bude neka upala zlgloba ali i vena ukoliko je prema potkolenici… U svakom slučaju je teško reći bez pregleda…

 47. U medjuvreenu mi je d-dimer 0.99 od 0.55, pa mi je receno da pijem vessel ujutru i flavex po podne. Ima li Vam to smisla (potencijalno sam mozda alergicna na spirin)? Savet mi je davan preko telefona, bew pregleda, pa nisam sigurna da li sam dobro upste ukacila terapiju.

  • Što se ove terapije tiče, ukoliko ste sada alergični na penicilin, ima logike, pogotovo ako postoji sumnja na postojanje problema sa venama apropo onog bola u stopalu i crvenila . D dimer jeste povećan, ali bi ova terapija u svakom slučaju trebala da ga spusti pa ga proverite ponovo za 7 dana . Nadamo se da je otok usta i stopala pao ?

   • Najlepse hvala na odgovoru!
    Bila sam u medjuvremenu kod alergologa, njeno misljenje je da je ili pojavi koprivnjace doprineo taj aspirin ili , pak, da je sve ovo reakcja na japanski antivirusni lek flavirapir (mada se prva rekacija pojavila 3 dana nakon prestanka terapije) , ali joj najverovatnije deluje da je prosot sve indukovano kovid-om.

    Svakako nastavljam terapiju za d-dimer , otoka vise nema, samo se osip pojavi na pola sada, po kolenima ili butinama i onda sam od sebe nestane…

    A internet kaze da koprivnjaca ide sa povisenis d-dimerom, te sve deluje kao neka kokos ili jaje prica, nazalost…..

 48. Poštovani/a
  Uradila sam 1.10 analize krvi radi redovne kontrole .Sve je u redu osim sedimentacije ,koja je 16 ….ref.vred 0-11
  Uz to sam samoinicijativno uradila D-dimer i CRP
  D- dimer mi je bio uvećan 1.205 …treba da bude manji od 500 ; CRP je 0,86 što je dobro . Doktorka mi je savetovala da pijem Aspirin i posle nedelju dana da ponovim D-dimer .Bio je još veći 1.668…
  Zatim mi je dato da uradim CEA …..2,71
  CA 19-9 ……◀️2,50
  CLIA,serološki ….21,30
  Savetovano mi je da uradim dopler krvnih sudova nogu ,zbog proširenih vena . Dopler je odličan .
  Rečeno mi je da je uvećan D-dimer posledica preležane korone .Ja nisam imala nikakve simptome i bila sam zbog toga iznenađena . Doktorka mi je prepisala Xarelto20 mg,film tablete rivaroksaban 1X1 …..
  Posle 8 dana sam ponovo uradila D- dimer i bio je 164,0 Na pitanje da li da i dalje pijem ove tablete , rečeno mi je kako ja želim i da za dve nedelje ponovim D- dimer …
  Za mene je ovo neprofesionalan odnos i odgovor jednog doktora,prema pacijentu …Ja bih Vas zamolila da mi odgovorite ,ako je moguće ,da li je moguće da tablete Xarelto20 mg. za 8 dana skinu vrednost D- dimera sa
  1.668 na 164,0 ? Ako su ove vrednosti tačne ,da li da i dalje pijem ove tablete ? Unapred zahvalna ! Pozdrav

  • Poštovana, moguće je da je ovaj lek oborio d dimer , ostaje samo pitanje zašto je on uopšte skočio tako da treba definitivno da ga uradite ponovo za dve nedelje .

 49. Postovani,; na mojoj majci 79 god pred Skoro 2 meseca
  D dimer je bio 10900 Nije imao simtome covida .u 25.06 je primila vtora doza astra Seneca vakc.ljekar je dao cleksane 0.6 dva put dnevno 10 Dana .pa se spustile na
  1500 pa ljekar jedao harelto 20.nakon deset dana.d.dim
  Se pokacilo na 3000 pa produzi so fraxiparine 0.6 inj
  14 Dana je napravio test d dimer se pokacilo na6000
  Sto dalje .molim vase mislenje pozdr.

  • Poštovani ,
   Mora da se vidi zato Vaša majka ima tako visoke vrednosti d-dimera. Najčešći razlog je tromboza vena . Treba da se vidi da li ima proširene vene , da se uradi Dopler krvnih sudova nogu da se vidi da li možda negde postoji tromb. To je neki početak, Ako postoji tromboza , upućuje se hirurgu. Ako ne postoji , treba da ode kod interniste hematologa da se kompletno ispita koagulacioni status. D-dimer može da poraste iz različitih razloga , zavisi i od toga od kojih hroničnih bolesti boluje. Njen izabrani lekar najbolje može da je uputi jer ima kompletnu sliku o njenom zdravstvenom stanju , kao i o terapiji koju koristi.

 50. Postovani. Proslo je 20 Dana od kada sam dobila COVID. Osecam se dobro iako mi je ustanovljena blaga upala na desnom krilu pluca. Pijem antibiotice. Uradila krvnu sliku. Trombociti 450. D-dimer 1.87. CRP 27.70 ima li me sta za zabrinutost. Izrazene vene nemam. Ne kasljem, ne zamaram se.

  Hvala puno

 51. Postovani
  Citajuci komentare,prvo moram da pohvalim Vasu profesionalnost.Imam pitanje.Pocetkom aprila bila sam tezak pacijent CoVid 19(imam 40 godina),17 dana bolnickog lecenja,NAV,kiseonik..imala sam D dimer 1200..nakon izlaska pila sam cardipirin i d dimer mi je bio 359.Od tada ga pratim svakih 4_5 meseci.Do sada je bilo u redu,medjutim danasnja vrednost..663..u medjuvremenu imam problem sa vratnim delom kicme(dopler krvnih sudova vrata bio u redu)…da li ima potrebe za terapijom

  • Poštovana,
   Svako upalno stanje može da poveća d-dimer, u suštini ako nema pravih indikacija na tu vrednost d-dimera se ne uključuje antikoagulantna terapija, već obično samo kardiopirin od 100 i slično. Naravno , procenu najbolje može da izvrši Vaš lekar u skladu sa Vašom kliničkom slikom i istorijom bolesti.

 52. Poštovani, pre 24 dana bio sam pozitivan na koronu ,nalaz je pokazao i virusnu upalu pluća .Tegobe sam imao samo dva dana i to tempetaturu 37,4 i nelagodu u mišićima ,popio sam samo jedan paracetamol . Evo više od tri nedelje nemam skoro nikakvih simptoma . Ni jednog trenutka se nisam zamarao ,niti mi je nedostajao vazduh ,saturacija non stop 98 .Imam 64 godine ,vakcinisan i revakcinisan .Nemam nikakvu pridruženu bolest . Pritisak 120/75 puls 60 . Ali pre 10 dana mi je d dimer bio 1800 u početku je bio zdovoljavajući. Doktor mi je prepisao xarelto 20 pijem ga već 8 dana. Ponavljam i dalje se dobro osećam ,da li smem da malo povećam fizičku aktivnost?

  • Nije pitanje,samo da dodam da sam pio antibiotike 10 dana i pronizon po šemi . Već više od 10 dana pijem samo vtamine i 8 dana xarelto . Bio bih vam zahvalan na odgovoru !

 53. Danas sam uzeo rezultat za d dimer od juče , za 7 dana koršćenja leka xarelto ,sa 1800 pao na 327 . Ja se i dalje osećam dobro bez ikakvih simptoma !

  • Poštovani ,
   Ta vrednost d-dimera je dobra sada, ali se ipak javite lekaru da biste mu je pokazali. Kada padne na normalnu vrednost , obično se prekida sa Xareltom, a nastavlja se sa acetilsalicilnom kiselinom od 100 mg (kardiopirin , aspirin protect i sl) ako nema kontraindikacija, ali to naravno zavisi od procene Vašeg lekara i pridruženih bolesti.

 54. Poštovanje,
  U avgustu lecen bolnički od korone. D-dimer dostizao 11750. CT skener otklonio sumnju na PTE. NA otpustu d-dimer 3000. Terapija fragmin i midol. Dve nedelje kasnije na kontroli d-dimer je bio 560. Doktorica sa infektivne i ukida i fragmin i midol.
  Uradjen dopler krvinh sudova nogu koji je bio uredan.
  Ddimer 810 na sledecoj kontroli. Doktorica opste prakse mi uvodi Midol ponovo.
  Posle mesec dana ddmier 610. Posle jos jednog meseca ddimer 700. Pulmolog mi onda ukida Midol i kaze da nema potrebe koristiti neku terapiju za za tolike vrednosti, da posle korone on tako raste.
  Molim vas utisak o tome da li mi je ipak potrebna neka terapija i ako jeste kom specijalisti da se javim za terapiju.
  Hvala mnogo!

  • Poštovani, u situaciji u kojoj ste se našli najbolje bi bilo da se javite internisti koji bi trebalo da doda još neku terapiju za ovaj problem. Postoje lekovi koji se uzimaju kada postoji skok d dimera na način na koji je skočio kod Vas odnosno posle korona infekcije. Takođe , trebalo bi ipak da nastavite da pratite d dimer i uradite ga ponovo.

 55. Postovanje
  Ja sam prelezala koronu o nakon prestanka izolacije sam uradila d dimer i krvnu sliku i crp po preporuci lekara. Svi nalazi su i redu osim d dimera . Njegova vrednost je 1,3. Dobila sam inekcije fraksiparina od 0,6 četiri dana a onda po preporuci interniste xerodoxo od 20mg. Ako možete da mi kazete da li mogu da primam inekcije i toku menstrualnog ciklusa? Hvala

  • Poštovana, lek koji pijete bi trebao da Vam reši problem pa Vam inekcije Bože zdravlje neće trebati, proverite samo ponovo D dimer onako kao što Vam je internista preporučio.

   Pozdrav

 56. Postovana,

  Zbog tromba (nastalog nakon korone) na desnj potkolenici sam primala 5 dana po dve injekcije fraxiparina u stomak, pa onda nastavila sa terapijom- 2x xeralto 15 mg i tako 21 dan!

  Osecam se super, nakon dve nedelje mirovanja, noge me ne bole tokom setnje, samo mi je malo cudan osecaj kada idem stepenicama. Moje pitanje za Vas je- da li Vi smatrate da ja smem ici na posao (nastavnik sam uosnovnojs skoli) ?

  Potpuno samo od soka prenebregnula da to pitam kardio-vaskularnog lekara koji mi je radio dijagnostiku i prepisao terapiju. U medjuvremenu sam isla na dopler vrata, preventivno i specijalista vaskularne medicine mi je rekao da smem – ali da kad god sednem podignem noge na stolicu i da ne stojim!

  Da li je neodgovorno od mene prema smeni samoj da idem na posao ako se osecam dobro?

  Hvala puno unaped,
  Zorana

 57. Postovana,

  Nakon Corone mi je pronadjen svez tromb u desnoj nozi, odmah mi je prepisano 10 fraxiparin injekcija i 21 dan x 2 Xaretlo pillue od 15mg.

  Kardio-vaskularni hirurg je prepisao i svakodnevnu laganu setnju, bez stajanja i zamaranja i ja se stvarno osecam okej, kad hidam mnogo bolje nego kada samo lezim .

  No, potpuno sam od soka zaboravila da pitam tada da li smem da idem na posao (predajem engleski u osnovnoj skoli i u tom trenutku sam bila na raspsustu i uplasena od dijagnoze).

  U medjuvremenu sam bila i na dopleru vrata, cisto preventivno, sve je u redu, pa sam tu pitala nekog drugog specijalistu vaskularne medicine smem li na posao i on je rekao da smem ukoliko izbegavam stajanje sto vise i podignem noge na stolicu cim sednem.

  Stoga je moje pitanje za Vas, sada sam na 20. piluli Xarelta (od 42 prepisane pre kontrole) da li je risknantno ici na posao (15 min prevozom, ako tokom nastave stalno sedim i podignem noge, mada moram malo i da hodam od ucionie do ucionice)?

  Hvala unapred,
  Zorana
  P.S svi oko men mi govore da moram biti nepokretna, a meni lepo pise da se savetuje svakodnevna umerena setnja

  • Poštovana,
   Sve zavisi od toga kakvo će biti stanje tromba, odnsono trebalo bi da ponovo uradite d dimer i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta. Sa tim rezultatima da se ponovo javite kardiovaskularnom hirurgu na pregeld. Na osnovu tih nalaza će se proceniti da li ćete moći da krenete na posao . Pratite savete kardiovaskularnog hirurga u svakom pogledu.

   Pozdrav

   • Svakakao, ali problem je u tome sto moram cekati mesec dana na kontrolu (kao i dopler) kako bih znala u kojem je stadijumu tromb i kako je reagovao na celu terapiju…. D-dimer je u redu, jer ova terapija je prilicno heavy bila….

 58. Poštovani,

  Da li površinske proširene vene mogu da uzrokuju povišen d dimer?
  Moja mama je imala koronu u februaru ove godine, d dimer je tada bio neznatno povišen, uz terapiju vitamina i antibiotika uveden je i aspirin. D dimer je stagnirao sve do jula, kada počinje da raste. Normalno je do 500 ng/mL, njoj je bio 880 ng/mL. Kardiolog joj je uveo Fraxiparin od 0,6 -11 dana, potom kontrola gde joj je pao na 390 ng/mL. Ponovna kontrola za 10 dana pokazuje vrednost od 520 ng/mL. Doktor savetuje da 10 dana ne uzima nikakvu terapiju i da onda uradi d dimer, pa će po potrebi uvesti ponovo Fraxiparin. Do tada joj savetuje da ne prima 3. dozu vakcine (Sinopharm). Proširene vene su nam u genetici, od prabake svi se patimo sa tim, u jednom momentu je ima i tromboflebitis, ali mislim da joj tada nije ni rađen d dimer, to je bilo pre 5 godina.
  Moje pitanje je dakle, mogu li te površinske proširene vene da budu uzrok povećanog d dimera?

  Srdačan pozdrav

  • Poštovana, ukoliko postoji neki tromb u površinskim venama ili pak upala tih površinskih vena može da dođe do skoka u d dimeru što samo po sebi zahteva terpiju.

   Pozdrav

 59. Poštovani,
  Covid sam preležala početkom aprila,bez značajnih simptoma osim povišenog d dimer a.Koristila sam aspirin i posle mesec dana je bio 380a ref.vrednost 500.
  Danas sam ponovo proveravala i skočio je na 1320. Primetila sam na rukama,grudima, stomaku i butinama sitne crvene tačkice poput anngioma.Čitala sam da se to javlja kod razređen krvi kad se pije aspirin.. Da li smem da počnem da pijem aspirin ponovo? Hvala.

  • Poštovana ,
   Trebalo bi da odradite i krvnu sliku da se vidi koliki su trombociti i da se javite lekaru da vidi te crvene tačkice čisto da li su petehije ( tačkasta krvarenja ) ili angiomi.

 60. Dobro vece,postovanje i veliko hvala na izdvojenom vremenu.
  Imam 42 god ,troje dece i zbog anksioznosti th 1/4×2-3 propanolol.
  10.10 sam dobila temperaturu.11.10 sam bila u kovid ambulanti ,brzi test negativan lab(Le 3,48 ,limfociti 0,47: CRP24,8)trombociti 203
  Th klacid jedan dnevno i paracetamol po potrebi.1910 KKS i CRP u granici normale ,D dimer 577 th cardiopirin
  08.11 D dimer 2051(<500),vaskularni hirurg dao terapiju Sintrom 1/4 ,INR 1,18 ,povecao na 1/2
  Mnogo sam uplasena,anksiozna i pred panicnim .Imam malo dete sa PP i po ceo dan smo sami.Dajte mi neki savet,sta da jedem?Da li da setam i koliko?Imam uzasan strah.Da li insistirati na UZ vena.RTG pluca odlican
  Puno hvala

  • Poštovana,
   Nemojte da vsxe plašite , spašće te vrednosti D-dimera sa terapijom. U svakom slučaju , Vi ćete da ponovite opet D-dimer i otići ćete na kontrolu kod vaskularnog hirurga. Dopler krvnih sudova nogu možete da uradite .

   • Postovani ,D dimer je 240 (<500) uz terapiju Sintroma.Situacija je sledeca.Zbog paradentoze hitno bi bilo izvaditi vise zuba.Zubar je dao amoksicilin.A vaskularni hirurg se nada da ce za 15 ak dana ukinuti Sintrom koji sada pijem 1/2;1/4;1/4;1/2 itd
    Iz Vaseg iskustva,postoji li mogucnost stabilizacije D dimera ili da ocekujem skok po prestanku terapije Sintromom?
    Imam 42 god,kardiolog kaze sve ok,vaskularni hirurg sve ok
    Puno hvala

 61. Poštovani imam jedno pitanje za Vas,preležala sam koronu prošlog meseca,posle izolacije d dimer je bio 473 ,pila sam cardiopirin dva puta dnevno 15 dana,zatim kontrola d dimera koji se povećao na 5880,primila sam sedam dana fraxiparin 0.7 i d dimer je pao na 98(radila kontrolu na svoju ruku)Otišla na kontrolu kod vaskularnog hirurga koji mi je bez ikakvih pretraga rekao da nastavim aspirin od 100(po meni skroz nestručno,jer ujedno imam i proširene vene)koje nije ni pogledao.Za dva dana ću ići na dopler vena koji sam isto tražila samoinicijativno.Interesuje me da li treba da pijem aspirin ako dopler bude u redu?Hvala.

  • Poštovana,
   Aspirin od 100 se i ovako pije za cirkulaciju i daje se često ljudima koji imaju proširene vene . Naravno piju ga i pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. On se u te svrhe pije preventivno u toj dozi od 75 mg-100 mg dnevno. Ako nema nikakvih kontraindikacija , Vi možete da nastavite da ga pijete . U svakom slučaju kao uradite Dopler krvnih sudova , javite se izabranom lekaru čisto da pogleda nalaz i prosto pošto je verovatno najupućeniji u vaše zdravstveno stanje i zna i od kojih još bolesti bolujete (ako bolujete) može da Vam najbolje kaže šta dalje. Kardiopirin od 100 i aspirin od 100 su isto…

 62. Poštovana imam bol u koljenu i toplija mi je noga od druge vadila sam D dimer i on je 602 a vrijednost je 500 dali je to puno povecani i dali je razlog za brigu upucena sam angiologu i ortopedu

  • Poštovana, to jesu povećane vrednosti i trebalo bi se javiti lekaru na dalje ispitivanje. Ukoliko se pokaže da problem nije do venskog sistema , trebalo bi uraditi i laboratoriju u sklopu koje i mokraćnu kiselinu u potrazi za gihtom kao i reuma faktor u potrazi za reumom. Pozdarav

 63. Poštovani, u martu 2021 sam prelezala koronu beu upale pluća ali sa povisenim d dimerom 2 ( ref vresnost 0,55) posle 7 fraxiparina je pao i ostao je tako,,,,pijem aspitin već 8 meseci ( iz straha) a sada mi pucaju kapilati u nosu te istresam blagu sukrvicu. Pre 3 dana sam prestala sa uzimanjem aspirina a 3 nedelje ranije sam kontrolisala d dimet koji je bio 310 ( ref vrednost 500)….Radila sam dopler krvnih sudova nogu i ok je. Bila sam kod kardiolaga, tahikardija…i doila Concor 1,25. Zanima me da li je u redu da sam prekinula sa aspirinom i da li, kada mi zaraste ranica u nosu nastavim sa aspirinom 100. Hvala na odgovoru. Ne bih isla u DZ da se ponovo ne zarazim jer sam odbijena za vakcinu…Zahvaljujem

  • Poštovana, u redu je što ste prekinuli sa aspirinom uzimajući u obzir pojavu pucanja kapilara u nosu i krvarenja. Trebalo bi da uradite kompletnu krvnu sliku za svaki slučaj kada budete mogli da dođete do lekara. Što se tiče uzimanja aspirina opet nakon zarastanja ranica u nosu, za sada ipaj nemojte, sačekajte da vidite kakva je laboratorija. Pozdrav

 64. Milica
  Postovani,

  Ja imam 65 godina i u oktobru sam prelezala koronu. Imala sam blage simptome. Doktor mi je dao samo vitamine. Posle prelezane korone sam proverila sve rezultate krvi ukljucujuci i d-dimer koji nikad ranije nisam proveravala, svi rezultati su bili dobri izuzev d-dimera koji je bio 19.9 a granica je 0.5 (znaci skoro 40 puta veci) . Primila sam 16 injekcija 0.6 kleksana i spao je na 4.7. Potom sam dobila xalerto 20 mg jednom dnevno. Doktor je rekao da pijem tri nedelje i da dodjem sa novim rezultatima. Posle dve nedelje sam uradila novi d-dimer i ponovo je skocio na 16. Doktor mi je dao ponovo da primam injekcije kleksana 0.6 i to po dve deset dana.
  Moram da napomenem da imam reumatoidni artritis vec 15 godina, ali ne pijem nikakve lekove i verujem da d- dimer moze da bude lazan ako je RF povecan. (Kod mene je RF ) uvek povecan(oko 80).

  Pored toga u avgustu sam operisala na kozi brade bazo celularnikarcinom koji je u celosti odstranjen.

  Zaista sam zabrinuta. Zasto se ponovo povecao d-dimer. Da li je moguce da je lazan zbog RF ili je mozda povecan zbog bazo celularnog karcinoma.

  Da naglasim da sam proverila dopler vena nogu i doktor kaze da su mi vene u odlicnom stanju. Bila sam i kod kardiologa i interniste i nisu nasli nikakav problem.
  Molim vas sta da radim? Zaista zabrinuta.
  Sa postovanjem
  Milica

  • Poštovana ,
   Imajući u vidu da ste sve proverili , jedino Vam preostaje da se još obratite hematologu. Zbog RF vrednosti D-dimera mogu biti povećane , ali ne toliko kao kod Vas. Tako da pošto ste radili i Dopler nogu i i iamli pregled interniste i kardiologa , jedino Vam preostaje pregled hematologa.

 65. Poštovani,
  Prije dva dana sam izašao iz bolnice (upala pluća izazvana korona virusom).. Vrijednosti d dimera u toku 14dnevnog boravka su bile: 0.7… 0.84… 1.06… 1.23… I na dan izlaska 0.63.. U terapiji mi je propisan Xeradoxo.. Isti taj lijek je nedavno propisan još jednoj osobi koju poznajem (drugi zdravstveni problemi su u pitanju) a koja je imala d dimer 9.7.. Izašla mi je modrica na zglobu lijeve sake nakon dva dana konzumacije po jednu tableticu od 10mg.. Malo mi nije logično da se istom dozom lijeka tretiraju ovako drastično različiti nivoi d dimera… Očigledno je da je lijek jak i da brzo deluje na kritične parametre.. Da li mislite da je ovo prejaka doza za mene? Alternativa? Mišljenje? Hvala!

  • Poštovani ,
   Obratite se lekaru i uradite krvnu sliku da se vidi koliki su vam trombociti , jer očigledno da je ta doza za Vas velika. Ne znam koje su referentne vrednosti za D*-dimer u laboratoriji gde Vam je rađen, ali vrednosti za većinu laboratorija su normalne do 0,50. Tako da ta vrednost od 0,63 koliko ste Vi imali se obično ne tretira tim lekom , već nekim preparatom acetilsalicilne kiseline od 100 mg( kardiopirin , aspirin protect… ) sem ako ne postoji neka kontraindikacija za acetilsalicilnu kiselinu ili Vi još imate neke pridružene bolesti zbog čega je bolje bilo da Vam se uvede Xerdoxo.

 66. Poštovana, molila bih Vas savjet. Danas mi je 15. dan covida. Cijepljena sam. Imala sam prvo blage simptome, zatim osmi dan jaka slabost i tezina u nogama i rukama. Obrađena sam na hitnoj covid, ekg,krvna slika, rtg pluca. Sve ok. Drugi dan mi je uveden antibiotik Klavocin zbog urinoinfekta i upale sinusa. Kako sam se osjecala lose i dalje, na svoju ruku napravila sam d dimere-rezultat 0,69, ref. interval 0 50. Dr je rekla da to nije nista zabrinjavajuce i da mogu popiti Andol 100, kontrola za tjedan dana. Imam i hashimoto, tsh blago povisen.
  Mene brine postoji li kakva opsanost za mene s obzirom na taj nalaz. Jako sam slaba i imam svakave senzacije po nogama i rukama, te zaduhu. A ne znam što je normalno s obzirom na covid,a sto nije…
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

   • Poštovana ,
    Trebalo bi da se opet javite lekaru radi radi kontrolne laboratorije i eventualno novog snimka pluća. COVID sam po sebi pored upale pluća i komplikacija sa disanjem , može da uzrokuje malaksalost i zamor koji umeju da potraju , kao i upalu srčane maramice i srčanog mišića , ali su pacijenti opisivali i te neke mnoge druge simptome , pa i te senzacije koje VI osećate- U svakom slučaju , morate opet na pregled.

    • Poštovana,
     Zahvaljujem na odgovoru. Iako sam tek sada uplašena. Koje pretrage bi trebale isključiti upalu srčanog mišića?

 67. Postovani, obracam se Vam se zbog povecanih vrednosti D Dimera. Prelezala sam koronu u septembru ( pozitivan test 5.sept) bez vecih tegoba, CRP i ostali parametri u granicama normale. Nakon 20 dana dr mi je savetovala da proverim D Dimer za svaki slucaj. Bio je 1500. Uradjen mi je RTG plucai uveden fraxiparin 0,6 7 dana. Nakon terapije mi je spao na 654. Savetovano mi je da nastavim sa aspirinom jednom dnevno i da proverim D Dimer nakon mesec dana. Pre 10 dana je ponovo bio 1500. Ponovo mi je uveden fraxiparin 7 dana od o.6. i Dimer se spusta na 630. Savetovano mi je da uzmem jos jedan fraxiparin i da nastavim xarelto 10 mg mesec dana. U medjuvremenu radjen dolper krvih sudova ruku, nogu i vrata i sve u redu. I krvna slika ( trombociti u redu). Da li je ovo preduga terapija za mene s obzirom na poslednje vrednosti D Dimera? Neki savet, misljenje? I da li mogu da prekinem sa xareltom dok mi traje menstruacija s obzirom da je bila obilna i produzena i dok sam koristila samo aspirin? Hvala unapred na odgovoru

 68. Postovani, molim za savet. U septembru sam prelezala koronu, blazi oblik ( 5 sept pozitivan test). Svi nalazi i crp u normali. Nakon 20 dana dr mi savetuje da uradim d dimer. Bio je 1500. Uradjen rtg pluca, nalaz uredan uveden mi je fraxiparin 0.6 7 dana. D dimer spada na 600. Savet da nastavim sa aspirinom mesec dana i da proverim d dimer. Pre 10 dana sam ponovo proverila i bio je opet 1500. Uveden mi je fraxiparin 0.6 7 dana. D dimer pada na 630. Savetuje mi se jos jedan fraxiparin i xeralto 10mg mesec dana. U medjuvremenu odradila dopler krvnih sudova vrata, nogu i ruku. Nalaz u redu. Da li je ovo previse duga terapija s obziorom da se d dimer spustio? Da li treba da uradim inr? Trombociti su bili u redu. I da li moze da se prekine terapija u menstruaciji jer mi se krvarenje produzilo i bilo obilnije i dok sam pila samo aspirin?
  Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana, nije preduga terapija ne brinite što se toga tiče , na žalost sve češće ,posle korone, imamo pacijente koji imaju problem sa d dimerom. Ne morate da radite INR nakon započinjanja xarelta ali bi trebalo nakon mesec dana da ponovo uradite D dimer. Što se tiče menstruacije, može da se desi da bude obilnija ali i ne mora. U svakom slučaju nastavite da pijete ali ukoliko dođe do promene u ciklusu javite se najbojle lekaru na pregled.

 69. Veliki pozdrav,
  Jako korisno

  Zasto neke laboratorije kazu da je normalan d dimer manji od 250 a neke manji od 500 a pri tom daju istu meru ng/ml? Da li to znaci da je u jednoj labi rezultat u granicama, a u drugoj nije ili je dublja prica?

  Prelezao sam covid pre 15 dana :

  1 dan crp 9 d dimer 500 ref 250
  8 dan crp 6 d dimer 400 ref 250

  Nakon toga izlaz iz covid sistema -samo me je opaste prakse pitala kako se osecam.. osecao sam se ok

  Na svoju ruku radim kontrolu crp je sada 9 d dimer 1100 ( referenca manje od 250)..

  Vidim da posle covida krvna slika divlja.
  Imam li razloga za brigu (imam 68 godina)?
  Da li pojava krvavih hemoroida moze da utice na povecanje ovih vrednosti posto sam se pre vadjenja krvi mucio sa njima 5-6 dana.

  Pozdrav

  • Poštovani, pretpostavljamo da laboratorije imaju različite aparate i da su ti aparati fabrički tako podešeni sa tim vrednostima. Što se tiče Vapeg D dimera, jeste ova visoka vrednost i može ali opet i ne mora da bude povezana sa hemoroidima. U svakom slučaju ukoliko su mnogo krvarili onda bi trebalo da se javite hirurgu na pregled kako bi on uveo terapiju i za d dimer i za šuljeve.Što se CRP – a tiče, nemate razloga za sada za zabrinutost. Pozdrav

 70. Postovani .Imala sam pre 2 meseca koronu ,posle mesec sam uradila de dimer bio je 0,5 dobar a danas sam u radila isto sad je 0,66 ali sam danas isto dobila ciklus pa kazu da je to zato povecan i reklisu mi da uradim posle 7 dana

 71. Postovani, imala sam Covid 19 pre 2 i po meseca, obostranu upalu pluca, D- dimer je bio 1200, primala Fraxiparin, pao je na 720, i na toj vrednosti je poslednjih mesec dana, i pored toga sto pijem aspirin. Danas je bio 770. Lekari kazu da pustim, da je to normalno posle Covida, ali ja ipak strahujem. Sta kazete Vi?

  • Poštovana, iskreno mi smo oprezniji kada je u pitanju d dimer i stanje posle kovid infekcije, nastavite da pijete terapiju koju koristite i porazgovarajte sa internistom o ovom problmu. Pozdrav

 72. Poštovani,
  u septembru mjesecu sam preležala koronu, gdje mi je utvrđen skok d-dimera na 1,44 granica 0, 5. Propisana i je terapija Xcalerto 10 g, koju sam trošila 10 dana i nalaz se spustiona 0.6. Isključena mi je terapija, nakon 15 dana sam ponovila nalaz i vrijednost jebila 1.97. Dobila sam istu terapiju mjesec dana koju je propisao hematolog. Naložio je da radim dopler i gentske nalaze na stečenu i urođenu trombofiliju. Svi nalazi su bili uredni, kao i crp, alt, ast, šećer, kreatini, urin. Nešto blago povišena sedimentacija. Nakon toda d-dimerje spao na 0.52 i terapijaje isklnučena. Nakon 20 dana ponovo sam radila d-dimer i sada je 1.0. Interesuje me šta treba dalje da radim? Prije 2 godine sam se porodila nakon čega sam dobila strašne upale zglobova kada su mi reuma faktori bili 500, ali ultrazbukom nije otkriven reumatoidni artritis. Da li to može biti povezano ili je d-dimer posljedica korone? Hvala Vam mnogo na svakom savjeru. Lijep pozdrav

  • Poštovana ,
   Dešava se nakon korone i posle nekoliko meseci da D-dimer skače gore dole , ali moramo ipak da se ogradimo jer pre korone D-dimer nije rađen rutinski toliko. Sad ga pacijenti rade svaki čas , ali je normalno da on varira jer taj parametar raste u svakoj upali organizma bez obzira na uzrok. Takođe je povećan kod gojaznih ljudi , pušača , nedovoljno hidriranih , kod kardiovaskularnih bolesti , autoimunih bolesti u koje spada i reu.artitis , kod hematoloških bolesti , malignih , kao i posle operacija i mnogih drugih stanja… Nisu bitne samo vrednosti D-dimera , nego koje Vi još tegobe imate i pridružene bolesti jer taj parametar je samo manifestacija nekih dešavanja u organizmu.

 73. Poštovani,
  Kad sam imala koronu u septembru radila sam d dimer i tada je bio 150ug/l, mesec dana posle 350ug/l i evo danas 480ug/l to je jos uvek ispod referentne vrednosti <500ug/l.. Ali se brinem da sl mesece ne bude preko..

 74. Postovani,
  Prvo zelim da vam iskazem veliko postovanje i zahvalnost za konsultacije koje vrsite na ovaj nacin.

  Moja mama je pozitivna na koronu od 3.12. (danas je 9. dan). U petak, 7. dana infekcije je bila na kontroli. Crp je u redu (vrednost 3, a gornja granica u laboratoriji je 5, krvna slika u redu, trombociti 200 i nesto, a gornja granica je 400 i nesto), snimak pluca nije pokazao upalu pluca. Na terapiji je Pancefom, koju zavrsava sutra uvece (ukupno 10 dana).

  D dimer je povisen (913, a gornja granica je 500). Ona kao redovnu terapiju uzima Cardiopirin od 75 vec godinama, a doktor je rekao da se taj lek zameni Xalertom od 10mg, 1×1 10 dana, pa ako sve bude ok sa D dimerom posle tog perioda, da se vrati na Cardiopirin.

  Ono sto je problem je sto je mama onkoloski pacijent (karcinom debelog creva sa metastazama u plucima i limfnim cvorovima, operisana je 2018. i nije bilo recidiva na crevu). S obzirom na to da ona aktivno prima biolosku terapiju na svake dve nedelje, kao nezeljeni efekat se javljaju obilna i cesta krvarenja iz nosa.

  Ono sto nam je sad najveci problem je da li je terapija Xareltom odgovarajuca za nju, jer sam saznala da antikoagulantna terapija moze izazvati jos vece probleme i krvarenja. Svesni smo rizika neuzimanja nekog leka za to, jer bi moglo da dodje do pojave tromba, a samim tim i do mnogo gorih komplikacija.

  Znam da je pitanje vrlo nezgodno, ali bi nam mnogo znacilo i bili bismo veoma zahvalni da nam kazete da li ste imali neko slicno iskustvo i da li mozda imate neki savet za nas.

  Puno pozdrava i svako dobro.

  • Poštovana, nadamo se da je majka bolje jeste komplikovano pitanje uzimajući u obzir njenu bolest, koronu….Mada sada treba rešavati trenutno stanje i mišljenja smo da terapija od desetak dana ovim lekom ne bi trbala da naudi .

  • Poštovana, nadamo se da je majka bolje jeste komplikovano pitanje uzimajući u obzir njenu bolest, koronu….Mada sada treba rešavati trenutno stanje i mišljenja smo da terapija od desetak dana ovim lekom ne bi trbala da naudi . Hvala takođe na podršci , trudimo se koliko možemo da svima odgovorimo. Pozdrav

 75. Postovani,mojoj majci je ustanovljena covid infekcija pre 4 dana,ima 79.godina,srcani je bolesnik i HoBP.Od simptoma ima brzo se umara,malaksalost i nema apetita,kiseonik je 96 u stanju mirovanja.D dimer joj je tada odradjen i 2.15 je,a CRP je 100.Dobila je tog dana kada je ustanovljena infekcija Fraxiparin 0.6 injekciju i sutradan monoklonska antitrla.Inace koristi Clopigal od 75 mg 1×1,da li on pomaze kod smanjivanja vrednosti D dimera,kao i da li je to razlog sto joj nisu uveli nadalje Fraxiparin injekcije ili tablete kao zamena za Fraxiparin.Hvala

 76. Postovani,
  moja mama starosti 72 godine, od pridruženih bolesti : ima ulcerozni colitis u remisiji ne pije lekove, pre godinu dana je operisala tromboflebitis na levoj nozi, nije joj rađena analiza d-dimera samo pred operaciju inr i bio je dobar. Nema duboke proširene vene. Redovne kontrole kod vaskularnog hirurga sve ok.
  Pre mesec ipo dana je dobila koronu, blaži oblik, nije vakcinisana, lecena antibioticima u kućnim uslovima, d-dimer je bio 1410 (referentna vrednost 500), doktor joj uvodi xalerlto 20 koji pije 6 dana kada je d-dimer pao na 785, zatim pije xalerzo 10 jos 15 dana i tad je bila vrednost 537, nakon toga još 15 dana pije pola te tablete od 10 i d-dimer se spusta na 492. Prestaje pijenje xalerte, a aspirin ne sme zbog creva, sad nakon dve nedelje opet joj d-dimer 872 kaze doktor da to nije nista zabrinjavajuće i uvodi opet xalerto 10 . Ona je dosta uplašena pije po neki bromazepam. Krvna slika je svo vreme dobra, imala je crp 13 u kovidu a posle 1,2. Molim Vas za mišljenje.

  • Poštovani, moguće je da je problem vezan za posledicu infekcije korona virusom ali i raniji roblem koji je imala sa venama. Sigurnosti radi biste mogli da uradite ponovo dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta ali najbitnije je da pije propisanu terapiju i trebalo bi da se problem sredi. Pozdrav

 77. postovani, molim za savjet. rodila sam prije 6 meseci, u toku bremenosti konstantno je bio pokacen didimer, kontrolirala sam ga sa clexanom. napravila kontrolu u septembar ,opet je bio povisen, terapiju vise nisam koristila. ponovo sam napravila kontrolu prije jedne nedelje, opet je visok, 2.300, normalne vrednosti do 500. dobila sam ciklus dva dana posle kontrole. hematolog kaze da je normalno sta je didimer visok radi period laktacije i ciklusa i da ne treba nikakvi ispitivanja ni terapiju. ali ja sam u velikoj panici, nemam nikakvi bolesti osim hiptireodizam i hashimoto

  • Poštovana,
   Prema našem znanju lekara opšte prakse pošto nismo specijalisti , vrednost D-diimera nakon 6 meseci od porođaja bi trebalo da se spusti na normalne vrednosti i na njega ne bi trebalo da utiče normalan menstrualni ciklus.

 78. Poštovani, nekon smrti oca uzrokovanim trombom, rešila sam da majci odradim preventivno d dimer. Prvi put je vadila krv 20.11.2021 i tada je bio 1074, zatim 30.11.2021. tad je bio 1275. A danas 10.01.2022 – 1539. A normalno je manje od 500.

  Išla je kod interniste, kažu da je to normalno i nisu joj dali nikakvu terapiju. Ja sam joj rekla da pije preventivno cardiopirin. Nema proširene vene, radjen kolor dopler nogu i nalaz je odličan. Nije prelezala kovid.

  Sta bi trebalo da odradimo od analiza sledeće?

  • Poštovana,
   Taj nalaz D-dimera jeste povećan. Može da bude očekivan u mnogim stanjima jer to je parametar koji ne raste samo u koroni , već i kod drugih bolesti. Može da bude povećan u angini pektoris , kod pušača , dijabetičara i uopše kod bolesti krvnih sudova , nekim karcinomima i tumorima i mnogim drugim bolestima, kao i kod pacijenata koji su imali velike operacije i koji su slabo pokretni ili nepokretni… Obično postoji problem sa krvnim sudovima . To što je uredan Dopler krvnih sudova nogu , ne znači da je uredan i na ostalim krvnim sudovima. Mogu da se rade eho grudne i trbušne aorte , kao i karotidnih arterija , pa angiografija krvnig sudova mozga , pluća , bubrega , eho srca itd….To naravno zavisi od tegoba koje ima Vaša majka , kao i bolesti od kojih boluje i ostalih nalaza. Njen izabrani lekar bi u odnosu na to mogao da indikuje , tj da predloži i da uputi na neko određeno ispitivanje jer ne može da se radi ispitivanje svih krvnih sudova i svega ostalog odjednom.

  • Poštovani, često se dešava da u korona infekciji bude i skok u d dimeru. Verovatno već imate neku terapiju za ovaj blagi skok tako da ne bi treblo da bude ništa strašno i nadamo se da će za 7 dana kada ponovite nalaz sve biti ok .

 79. Postovani,imala sam koronu,pre dva dana sam izasla iz izolacije.Vrednost D dimera 13. dana je bila 320,ref.vrednost 230.Inace 4 meseca unazad pijem preventivno cardiopirin od 100 i ipak je povecan malo.Da li ima razloga za brigu s obzirom da nikakve tegobe nemam cak ni u nozi na kojoj imam jednu prosirenu venu? Unapred hvala.

  • Poštovana, jeste ipak povećan, ne previše tako da nije strašno ali opet jeste razlog da se opet javite lekaru na pregle i da pratite kako će ove vrednosti da se kreću . Pozdrav

 80. Poštovani, imam koronu, drugog dana crp je bio 19 a d dimer 0.180,treba manji od 0.500.Osmi dan korone crp je 4 i krvna slika sve u redu
  , a d dimer je o. 450 a treba manji od 0.500.Nisam dobila aspirin ni cardiopirin da pijem… Nista… Od aspirina nekada davno mi je isla krv iz nosa tako da ga nisam jako dugo pila. Moje pitanje je da li treba da pocnem sa nekim lekom preventivno da pijem i kada ponovo da proverim d dimer?

 81. prelezao sam koronu drugi put u decembru 2021. Radio sam d dimer i bio je 120,6, a crp19,5
  danas sam uradio ponovo testove d dimer je 162 a crp 1,1
  da li su vrednosti visoke i da li treba da pijem nesto asporin od 100 ili ne

  • Poštovani, to zavisi od referentnih vrednosti za laboratoriju u kojoj ste radili ovu analizu, u svakom slučaju ukoliko su iznad graničnih vrednosti, najbolje je da s ejavite lekaru na pregled.

 82. Poštovani, da li i u kojim situacijama treba uraditi D dimer kod tinejdzera koji su zaraženi koronom? Moj sin je po drugi put zaražen, i prvi i drugi put je spavao po 16 sati s tim da je prvi put imao temperaturu 40 i sve se svelo na površne lekarske preglede bez vađenja krvi ni snimanja pluća. Unapred hvala na odgovoru

  • Poštovana ,
   To zavisi od stanja pacijenta. Laboratorijske analize i rtg pluća bi trebalo uraditi , pogotovo ako ima simptome kao što su kašalj , visoka t , malsalost , gubitak apetita…Što se tiče D-dimera , on se ne radi rutinski deci , ali ako je njegovo stanje loše ili ima neke pridružene hronične bolesti , onda se radi. Vi ga u svakom slučaju možete uraditi u bilo kojoj privatnoj laboratoriji pa odneti lekaru na uvid.

 83. Dobar dan, danas mi je 8. Dan od pojavljivanja simptoma korona virusa, krvna slika u redu dva puta proveravana, jel ima potrebe da radim d-dimer? Simptomi su bili kašalj i curenje nosa, a rtg pluća pokazao blagu senku, bez temperature, da napomene da nemam nikakve pridruzene bolesti, sem tahikardije koja je pod terapijom propranolola, imam 25 godina. Pozdrav za sugradjane 😘

  • Poštovana, pozdrav i za Vas 🙂 , sve zavisi od toga kakva je laboratorija i da li imate od ranije nekih problema sa venama i cirkulacijom . Ukoliko ste dobr, nemate problema sa cirkulacijom i laboratoija Vam je dobra onda nemate potrebe. Pozdrav

 84. Postovani
  12.01.sam bila pozitivna na Kovid… Nakon terapije sam uradila analize i d dimer je bio 601.25 da li je ovo povišena vrednost i da li treba da se dalje obraćam lekaru?

  • Poštovana, sve zavisi od referentnih vrednosti koje su za laboratoriju u kojoj ste te analize uradili ( mada pretpostavljamo da su ovo povišene vrednosti i da bi ipak trebali da se javite lekaru ) .Pozdrav

 85. Poštovani,

  Imam jedno pitanje: Moja majka je preležala koronu pre godinu dana, tada je imala povišen D-dimer, sve je sređeno lekovima. D-Dimer je vraćen u normalu. Tad je bila i na skeneru, trombove nije ima. Sada je izvadila krv da bi ga prekontrolisala i rezultat je 0,52. Ima li razloga za zabrinutost?

  Hvala

  • Poštovana,
   Za većinu laboratorija , normalne vrednosti su do 0,50 . Ako je tako i u laboratoriji u kojoj ste radili analizu , onda 0,52 nije vrednost za brigu.

 86. Postovani,
  majka je pozitivna vec 2 dana,simptome ima nekih 5 dana.Invalid je,ima 83 godine i terenska sluzba je pregledala i odredila terapiju.Imala je 1 dan temperaturu 37,2 curenje nosa i kasalj.Vakcinisana,3 doze.
  Uradjena krvna slika,leukociti 2,3 ref vrednosti 4-10,trombociti 111 ref. vrednosti 150-400,crp 12,d dimer 2,09 ref .vrednost manje od 0,5.
  Kakav savet imate za nas,hvala vam unapred na odgovoru…

  • Poštovana ,
   Zbog tog D-dimera koji je 2,09 bi trebalo da kontaktirate lekara jer bi trebalo da se uvede neki antikoagulantni lek ako već nije uveden. Obično se uvode injekcije Fraxiparina ili Clexane, ali mogu i lekovi u obliku tableta ( Xarelto, Pradaxa i slični..). U svakom slučaju pozovite lekara , odnosno službu koja ju je već pregledala.

 87. Postovani, majka ima 72 godine I pre pola godine je prebolela koronu. Dimer je na nalazima nakon toga iznosio oko 3 I po, te je kao terapiju primala clexane injekcije. Nakon toga nije kontrolisala dimer, do pre neki dan kada je iznosio 1.14. (Inace ima prosirene vene na nogama oduvek I povisen pritisak za koji pije lekove). Kao terapiju je dobila cardiopirin. Nije naglaseno koliko dugo da pije cp. Da li je to ok terapija po vama, skepticni smo da li uopste da pije, s obzirom da pola godine nije nista uzimala nakon injekcija?

  • Poštovani, ovo su ipak povišene vrednosti d dimera tako da treba da s euzima terapija , pretpostavljamo da ste bili kod hirurga i da je urađen i dopler krvnih sudova donjih ektremiteta . Što se ponovnog testa tče, trebalo bi za 7 do 10 dana da ponovi. Pozdrav

 88. Dobar dan postovana ja sam iz crne gore . Pozitivna sam na koronu 5dan nemam simptome i imam nefrotski sindrom trenutno sam na pronizonu pre 3dana radila sam d dimer vrednost je 0.53 meni je 0.73 dali je to opasno ja sam i pusac i mnogo se plasim

  • Poštovana,
   To sve zavisi od toga koliki je bio d-dimer i Vašeg stanja , korist u odnosu na negativne efekte se uvek procenjuje individualno. Menstrualno krvarenje ako nije obilno nije kontraindikacija za primenu fraxiparina ako je on indikovan sa razlogom.

 89. Postovani,
  Prelezala sam korona prije 10 meseca,lesnu klinicku sliku,ali d dimeri su varirali ,sa terapijom spadali na normalne vrednosti.Uradila sam analize za trombofilije,i imalo je otstupka na nekoliko gena.Isto tako imam hashimoto tireoiditis,pa moje pitanje je dal je moguce da ove navodene sostojbe mogu dovesti do varijacije u vrednostima d dimera.
  P.s Nemam druge dodatne tegobe

  • Postovana, trombofilije daje verijacije u d dimeru ali previse vremena je proslo do korona infekcije da biste to povezivali sa ovom infekcijom. Tako da bi trebalo da se javite hematologu u svakom slucaju. Pozdrav

 90. Molim Vas za pomoc, pre 27 dana imala sam covid, pogorsanje izmedju 7 i 10 dana. Dva puta infuzija, preslolo u venu. Velika tehidratacija, suvoca usta nosa, tahikardija ubrzan puls, zamor i veliko znojenje. Pila 7 dana pancef i 5 dana roxsamisan, inhalacije sa verodualom i pulmicoertom. Crp varirao od 7 do 3, sada opet 7. Sinusi i grlo upaljeni. Pluca danas snimala u redu. Uzvadim d dimer pise 0,12 a vrednost manje od 0,5, kao i eritrociti koji su blago poviseni. Pre dve nedelje d dimer je bio dobar. Dal zbog ove povisene vrednosti treba da brine. I dalje se lose osecam, zamaram i kao da sam dehidrirana. Oulmolog mi je i pre ovog nalaza rekao da pijem cardiopirin preventivo mesec dana ali kaediolog je rekao da ga ne pijem. Trenutno imam u nosu kao neke rane, kraste i kao neki gnoj koji izlazi sa sukrvicom. Cak sta vise bide kad istresem kao neki cepovi krvavi. Sta da radim 4 nedelje me lece i sve traljavo. Hvala

  • Postovana, pre svega se naoruzajte strpljenjem , na zalost kod Vas se to ukomplikovalo i trebace vremena da prodje . Trebalo bi da se javite ORL lekaru zbog problema sa nosem i sinusima i da uradite bris grla nosa i jezika . Niste spomenuli da li ste radili eho srca , verovatno jeste ali ako niste uradite i to. Vrednosti d dimera nisu zabrinjavajuce.

 91. Poštovani, do 17.01.2022. sam preležao koronu sa skoro nikakvim simptomima. Međutim, od tog datuma kreće agonija u vidu anksioznosti i uznemirenja. Krvnu sliku sam radio 21.02.2022. koja je kompletno u redu sem D-dimera koji ima vrednost 613 (manje od 500 smatra se normalnom vrednošću u državnoj laboratoriji gde sam i radio kontrolu). Uradio sam eho srca i kolor dopler srca gde nisu nađena nikakva oštećenja. Od terapije za D-dimer sam dobio xarelto koji sam počeo da koristim od 23.02.2022. a prethodnih mesec dana pio sam andol protect od 75mg. Da li će se D-dimer smanjiti i kada je ponovo najbolje odraditi kontrolu istog? Da li D-dimer može izazavati anksioznost ili je to ipak posledica preležanog virusa? Za anksioznost sam poručio Bachove Rescue kapi. Kakvi su saveti za to? Hvala unapred i svako dobro.

  • Poštovani, moguće je da je anksioznost posledica svega ovoga što nas okružuje i što ste prošli. Ali ako se nastave tegobe, naravno trebalo bi da se javitesvom lekaru kako bi Vam odredio neku terapiju i za to. Što se d dimerea tiče, obično se posle desetak dana od početka radi kontrolna laboratorija. Pozdrav

 92. Postovani, imam 26 godina, Prelezao sam kovid pre 13 dana,
  Drugi dan sam radio d dimer i bio jer 84, deseti dan 144, danas 13 dana je 270.
  Svaki dan pijem Cardiopirin od 100mg. Vrednosti su u normali tj granicama koje su normalne po laboratoriji ali je ocigledno da postoji porast i pored toga sto uzimam Cradiopirin. Imam bol u listovima.
  Sta mi savetujete?

  • Poštovani, pretpostavljamo da je granica 500 za laboratoriju u kojoj ste radili , tako da za sada ne bi trebalo da imate neku dodatnu terapiju za to. Mogli biste samo , zbog bola u listovima, da uradite dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta za svaki slučaj. Pozzdrav

 93. Poštovani,
  mom sinu koji ima 14 godina D dimer je 1,28 granica je 0,5. On je u dve godine dva puta imao Coronu otprilike na godinu dana po jednom, Oba puta sa jako blagim simptomima , neznatnim. Slučajno smo uradili krvnu sliku, kao neku kontrolnu. Prvo je dimer bio 0,98 posle dve nedelje 1,12 pa opet na dve nedelje 1,28.
  Svi ostali parametri iz krvi su uredni. Molim Vas za savet. Pozdrav.

 94. Imao sam povredu kuka pio sam lek za tromb,popio sam celu kutiju tog leka dali je potrebno jos da ga pijem i dali je dobro prestati odjednom da se pije.

 95. Postovani, 25. sam nedelja trudnoce, pre 20 dana dobila sam covid po drugi put, nakon 2 dana d dimer bio je 130( do 250 granica za opstu populaciju) uveli su mi aspirin od 100mg za svaki slucaj zbog trudnoce, pre 3 dana a nakon 17 dana od prethodnog sam ponovo radila d dimer i sada je 670 bio( referentna vrednost za opstu populaciju 500, za trudnice do 1200) da li je to veliki skok i da li se na tu vrednost uvodi neka jaca terapija kod trudnica? Imala sam blage simptome, temperatura 37.4 i kasalj i kijavica, nakon par dana sve je proslo.
  Pozdrav i hvala

  • Poštovana ,
   Na tu vrednost se obično ne uvodi terapija sem ako nemate neke faktore rizika kao što su proširene vene ili neke trombofilije ( da imate trombofiliju za to biste znali i imali biste terapiju od starta trudnoće). U svakom slučaju , možete sa ginekologom da vidite za koliko da ponovite analizu i naravno da redovno idete na kontrole za trudnoću.

 96. Postovana dr. Ja sam Ljilja iz Sapca. Prelezala sam koronu u februaru prosle godine. Od tada sam imala 2700 posle godinu ipo dala sam pre 7 dana D dimer i bio je 920 pila sam aspirin protekt i juce dala nalaze bili su 2, 2 danas odem da ponovim kada ono 3,3 znam da je mnogo velika vrednost. Pre pola godine uradila sam skener pluca i bilo je u redu. Onda sam uradila dopler nogu i UZ stomaka sve je bilo ok. Zasto mi je u jednom danu pojavljuje 2,2 sutradan3,3 . Ocajna sam , dali su mi da pijem Pradaxu 150 ujutro i uvece. Da li je ovo opasno?

  • Poštovana ,
   Te vrednosi D-dimera jesu povećane i jesu za terapiju , ali moram da Vas pitam da li imate neka hronična oboljenja?
   Te vrednosi jesu za brigu i za ispitivanje, pogotocvo od strane kardiologa i hematologa pod pretpostavkom da nemate u anamnezi neko maligno oboljenje. Sve zavisi koje tegobe imate i kad ste radili taj skener , ultrazvik abdomena i dopler krvnih sudova … Vwerovatno bi trebalo ponoviti neke od tih analiza , ali morate kod Vašeg lekara , trebalo bi da se nađe uzrok tom skoku D-dimera.

 97. Dobar dan, moje poštovanje.
  Proveravam svakog meseca d-dimer od kada sam ostala u drugom stanju i bio je 0,3 do sada.
  Juče sam opet proveravala i sada je 0,75.
  U 5-tom sam mesecu trudnoće i primam svakodnevno fraksiparin od 0,6.
  Kontrolu su mi zakazali tek za sredu pa me zanima da li je u redu da toliko poraste vrednost, s’ obzirom na terapiju koju koristim .
  Hvala na odgovoru.
  Srdačan pozdrav.

 98. Postovanje,

  Dijagnostikovan mi je Cov19 i CRP vrednosti su mi 12.110 mg/ml a D-dimer 1.508 μg/ml. Inace povremeno imam aritmije vec nekih 5 godina, kzu zbog Hijatus Hernije, koje su sad intenzivnije, narocito kada mi skoci temperatura. Takodje imam i Hasimoto, blazu formu. Star sam 53 godine.

  Da li je potrebno da se uvede dodatna terapija zbog D-dimera, uz antibiotike (Hemomicin) koji sam dobio.

  Lep pozdrav
  Nenad

 99. Poštovani, suprug je nakon epizode aritmije apsoluta dobio kardiolosku terapiju- nebilet, propafen i pradaxa. Odmah je uradio dodatne analize i dijagnostikovana mu je Grejvsova bolest, tako da je problem sa štitnom žlezdom. Terapiju endokrinologa ce dobiti nakon sutrašnjeg pregleda.
  Moje pitanje je: 4 dana nakon terapije kardiologa na ledjima sam primetila ljubicasto crvene tackice koje podsecaju ma petehije. Moze li to da bude od terapije, pretpostavljam pradaxe? I da li se u tom slucaju nastavlja sa terapijom? Koliko je to opasna nuspojava?
  Kontrolu kod kardiologa ima tek za 6 nedelja, pa nije moguce da njega pita.
  Hvala!

  • Poštovana, moguće je da je to posledica pradakse ali trebalo bi da s ejavi kardiologu pre zakazanog termina kako bi on doneo odluku o potencijalnom prekidu terapije i zameni leka.

 100. Postovani, u 22. nedelji trudnoce sam i zbog pai1 49/59 heterozigot mutacije sam na fraxiparinu 0,4 od pocetka trudnoce.
  Rezultat d dimera mi je 240, a referentna vrijednos je 230. Da li je to u redu ili treba korigovatj terapiju?! Unapred hvala.

 101. Postovani, zbog povecanih d-dimera nakon prelezane korone, 1000 ( ref. granicna vrednost 500 ), lekar mi je prepisao Xarelto 10mg nedelju dana. Zanima me dali ste u vasoj praksi videli neželjene efekte ovog leka i dali je bezbedan za upotrebu? Nakon toga ako sve bude dobro, reko mi je da koristim aspirin 100 jos neko vreme. Moze li se preci sa Xarelto direktno na aspirin? Imam 42 godine i nikada nisam koristio ovakve lekove, a ova nezeljena dejstva me pomalo zabrinjavaju. Hvala vam, pozdrav

  • Poštovani,
   Izvinite što kasnimo sa odgovorom. xarelto ne bi trebalo da napravi nikakve probleme korišćenjem leka od nedelju dana . Ako nemate neke sklonosti ka krvarenju i broj trombocita Vam nije ispod donjih vrednosti , ne bi trebalo da bude nikakvih neželjenih efekata.

 102. Poštovani,

  Imam 44 godine, nepusac sam. Nisam prelezala covid 19 infekciju, vakcinisana sam 3 puta pfeizer/biontech vakcinom. Pre 10 godina mi je dijagnostifikovan hronican perikarditis, imam uvek ehogeniji i pomalo raslojen, ali bez izliva. Takođe imam dg chr fibromijalgije, i redovne, mada promenljive po intenzitetu bolove. KKS mi je potpuno uredna kao i biohemija koje redovno proveravam. Ono sto se unazad nekoliko godina pojavljuje su povišene vrednosti Ddimera, od 0,9 do 1,8 otprilike i koje ne reaguju na kardiopirin. Ponekada spontano padnu , budu oko 0,3 do 0,6 ( ref vrednosti do 0,55 u lab gde redovno proveravam). Radila sam vise puta UZ pregled vena, sem blago proširenih površinskih, nema znakova tromboze. Vase misljenje u pogledu uzroka povišenim vrednosti. Pozdrav

  • Poštovana, pretpostavljamo da ste do sada već konsultovali kardiologa zbog toga kao i reumatologa. Bilo koje hronično stanje odnosno postojanje hronične bolesti može da poveća d dimer, tako da pretposavljamo da se u Vašem slučaju radi o tome.

 103. Postovani
  imam dva pobacaja za sobom nasli su mi mutaciju PAI-1 4G/4G
  do 4 meseca trudnoce uzimala sam Fraxiparin 0,6 d dimer se spustio na 0,2 pa sam prekinula sa inekcijama uz kontrolu svaki mesec je rastao sada sam 8 mesec i d dimer se povecao na 1,1 molim vas za vase misljenje dali su mi potrebne inekcije ponovo
  Molim za odgovor

 104. Postovani..prije par dana sam osjetila pritisak u grudnom kosu i srce kako ubrzano kuca (pomislim da je i od straha,ali nisam sigurna) 🙁 ..zamorim se pri bilo kakvoj aktivnosti..na desnoj nozi se vidi prosirena vena i dosta manjih kapilara kod zgloba..uradjen mi je ekg i prema njemu dr mi dao da uradim d dimer ..iznosio 969 (ref vrijednost >500),i uputi me na collor dopler vena na nogama,taj nalaz uredan,dr kaze nema tromboze..nakon dva dana d dimer 1152,i jos uvijek nemam terapiju..7 dana prije vadjenja nalaza sam zavrsila sa jednim pakovanjem kontracepcijskih pilula Microgynon,koje sam pila pred planirani zahvat histeroskopije radi uklanjanja submukoznog mioma..e sad me zanima sta dalje mogu napraviti,dr mi nista nije dao..ali ne znam i kako ce,jer inace taj miom mi stvara produzena (od menstruacije do menstruacije) i obilna krvarenja,tako da se plasim da ne iskrvarim..imate li bilo kakav savjet..unaprijed zahvalna..

  • Poštovana ,
   Korišćenje bilo kojih kontracepcijskih pilula nosi potencijalan rizik za stvaranje tromboze , ali ako nisu kontraidikovane o čemu naravno Vaš ginekolog brine i procenjuje potrebu za istim, one se koriste u različite svrhe. Ta vrednost d*-dimera od 1152 je za poraćenje , terapija je potrebna ako spadate u rizične grupe a to su:ljudi sa oboljenjima srca i krvnih sudova ( visok pritisak , angina pektoris ) , raniji infarkt srca ili šlog , tromboze vena , ranije plućna embolija, oboljenja krvi i krvotvornih organ i oboljenja jetre…

 105. Postovana,
  Imam 74god i dimer mi je vec zadnjih mesec dana preko 2300. Imala sam povrsinski tromb koji se povukao posle koriscenja emulzije koju mi je doktorka prepisala. Dimer mi je i dalje povecan. Redovno koristim lekove za srce i visok pritisak. Radila sam kolordopler i bio je u redu. Doktorka kaze da je sve to normalno za moje godine i nije mi dala nikakvu terapiju da bi se to sredilo ako je moguce. Da li da potrazim jos jedno misljenje drugog lekara? Zbunjena sam….

  • Poštovana, trebalo bi ipak da uradite dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta. Ukoliko se pokaže da postoji neki problem sa cirkulacijom da se javite vaskularnom hirurgu. Ukoliko sve bude u redu sa doplerom, onda da se ipak javite internisti ili kardiologu na pregled.

 106. Postovani,
  D dimer mi je 324 a referentni interval <500
  Da li je ovo u redu? Nalaz sam vadila u sklopu pripreme za vantjelesnu oplodnju.

 107. Postovani
  D dimer mi je 1643, a referentna vrednost <500, inace porodila sam se pre 10 dana, da li porodjaj moze biti razlog skoka d dimera?

  • Poštovana, mnogo uzroka može da bude razlog ovog skoka, stanje posle operacija, problem sa venama….. Najbolje je da s ekonsultujete sa Vašim ginekologom o tome a nakon toga i sa hirurgom.

 108. Poštovani,
  Majka koja je onkološki pacijent slabo pokretna 65. godina prelezala je kovid pre 10 dana bez ikakvih simptoma. Pocinje da joj oticu ruke, noge i lice. Od terapije od lekara iz kucne nege dobila je oreventivno antibiotik. Odlazimo 1.2. na onkologiju kako bi dobila svoju terapiju faslodex, dr odmah upuceuje da odradi d dimer. D dimer je 1600 referentna vrednost je 250. Dobila 6 injekcija fraxisparina.
  Da li ce otok splasnuti od fraxiparina? Inace 22.02. ima zakazano snimanje msct skenerom. Napominjem da ne postoji mogucnost odlaska kod interniste jer se ne krece. Pacijenti kojima dolazi kucna nega su u velikom zacaranom krugu. Sta nam je ciniti?
  Hvala ,

  • Poštovana, nadamo se da je stanje bolje. Nismo sigurni da je taj otok posledica samo korone ili nekog drugog pogoršanja stanja . Naš savet bi bio da opet posle terapije ponovite d dimer i opet se javite na pregled ili onkologu ili lekaru koji dolazi sa kućnom negom na pregled.

 109. Postovani, imala sam pre 20 godina duboku vensku trombozu i emboliju pluca. Pretprosle i prosle godine povrsinsku trombozu. Nakon poslednje tromboze uzimam xarelto 10 mg svakodnevno. Da li je moguce da opet dobijem trombozu iako sam “ pokrivena “ lekom?
  Unapred zahvalna na odgovoru.
  Srdacan pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime