žučna kesa

Praznici su, obično se jede više nego što treba a tada trpi žučna kesa. Svo to pečenje, ruska salata, slatkiši i suhomesnato mogu biti prava atomska bomba za žučnu kesu pogotovo ako još imate kamen u njoj.

Gde se nalazi žučna kesa i šta radi?

Žučna kesa se nalazi odmah ispod jetre u desnom delu stomaka. Važna je jer  izlučuje žuč u tanko crevo i tako pomaže u varenju masti.

Kada se javlja problem sa žučnom kesom i kakva može da bude upala?

Kad se žučna kesa ne prazni u potpunosti, žuč  se nagomilava u njoj i to dovodi do stvaranja mulja. Taj mulj sa druge strane može da dovede do upale žučne kese (holecistitis) ili do formiranja kamenja koji  mogu da dovedu do holestaze, tj blokiranja izlivanja žuči jer se zapušio  žučni kanal.

Upala žučne kese može biti akutna (kratkotrajna) ili hronična koja nastaje kao rezultat više akutnih upala koje su bile jedna za drugom.

Kamenje koje se formira većinom se sastoji od holesterola, a u manjem broju slučajeva od bilirubina i kalcijumovih soli.

Može da postoji jedan veliki kamen, što je bolja opcija jer on zbog veličine ne može da uđe u izlazni kanal i zapuši ga, ili više manjih kamenčića koji prilikom grčenja mogu da krenu kroz izlazni kanal i zapuše ga.

Koje simptome daje upala žučna kesa?

Pacijenti koji nam se jave u ambulantu se najčešće prvo žale na pojavu bola u stomaku ispod desnog rebarnog luka. Bol se najčešće javlja posle obroka i jaka hrana bogata mastima (najčešće posle recimo kuvanih jaja ili kupusa).

Zatim mogu da imaju mučninu, povraćanje i kao neku težinu u stomaku. Mogu da imaju proliv, svetliju stolicu i tamniji urin boje piva.

U najtežem slučaju, kada se zapuši žučni kanal imaju žuticu i dodju žuti kao limun.

Kako se otkriva da postoji problem sa žučnom kesom?

Dobra stvar je što se običnim ultrazvukom gornjeg abdomena može otkriti da li imate probleme sa žučnom kesom.

Takođe klasična laboratorija koja obuhvata krvnu sliku i mokraću, enzime jetre AST, ALT, gama-GT, alkalnu fosfatazu, bilirubine (direktan i totalni) je neophodno uraditi jer su ti parametri obično uvećani kod upale žučne kese.

U svakom slučaju u zavisnosti od simptomatologije i ozbiljnosti situacije pribegava se različitim tretmanima.

Ako nemate nikakvih simptoma, a rutinskim ultrazvukom je utvrđeno prisustvo kamenaca ili mulja, obično se savetuje dijeta i zdrava ishrana bez masne hrane i kuvanih jaja.

Ako su ti kamenci veliki i imate hroničnu upalu gde se vidi zadebljan zid žučne kese, obično se ona onda uklanja.

U većini slučajeva laparaskopskom metodom koja je postala rutinska operacija i pacijenti posle nje vrlo brzo idu kući.

Često se kod upale pored dijete, primenjuju antibiotici, kao i neki drugi lekovi.

Da li treba uklanjati žučnu kesu?

Ako već znate da imate kamenje u žučnoj kesi, ili bilo kakav problem sa žučnom kesom, morate otići na pregled kod hirurga, povremeno raditi ultrazvuk i laboratorijske analize.

Na osnovu pregleda i nalaza hirurg će proceniti da li je žučna kesa za operaciju ili ne.

Vi bi trebali kod kuće da vodite poseban način ishrane kako bi sprečili mogući napad žučne kese. To znači da morate da:

 1. Izbegavate masnu, jako začinjenu hranu, ljute namirnice i žumanca.
 2. Izbacite iz upotrebe prerađevine od mesa.
 3. Smanjite upotrebu biljnog ulja .
 4. Izbacite peciva i smanjite upotrebu hleba i belog brašna.
 5. Ishrana treba da vam se bazira na laganoj hrani.
 6. Obroci moraju da budu češći a manji da ne bi nadraživali žučnu kesu.
 7. Jedite što više povrća i hrane bogate vlaknima kako bi varenje bilo bolje.

Da li može da se živi bez žučne kese?

Bez žučne kese može da se živi. Vađenjem žučne kese se sprečavaju komplikacije kao što je recimo perforacija, kada ona pukne i sav sadržaj iz nje se izlije u unutrašnjost trbušne duplje  što dovodi do akutnog abdomena koji je urgentno stanje.

Takođe postoji  mogućnost da se zapuši pankreasni kanal kamenjem i time dođe do akutnog pankreatitisa (tad enzimi pankreasa ne mogu da se izluče u creva da bi potpomogli varenje, nego deluju na sam pankreas što dovodi do upale koja predstavlja još jedno hitno stanje).

Oba ova stanja ugrožavaju život tako da žučnu kesu treba shvatiti ozbiljno i njeno lečenje ne treba zanemarivati.

17 KOMENTARA

 1. Имате нејасноћа у чланку. Овај пасус под насловом „да ли може да се живи без жучне кесе“ није прецизан. Какве везе постоје између упале жучне кесе и панкреаса? Пише да „такође постоји могућност да се запуши канал панкреаса“, али не пише у ком случају то има везе са жучном кесом. Нисте објаснили.

  • Poštovani,

   O pankreasu, tegobama i bolestima vezanim za njega planiramo da detaljno pišemo i povežemo tekst sa ovim.

   Pozdrav i hvala što ste nam skrenuli pažnju

 2. postovani
  imam bol ispod desnog rebra nog luka to me boli vec 6 meseci na dodir dali mogu dobit neki odg sve sam pregledo skener ultra zvuk sve mi ok .

  • Poštovani ,
   Ako su ultrazvuk i skener uredni , laboratorijske analize i nemate nikakve probleme koji ukazuju na jetru , žučnu kesu , desni bubreg i posetli ste i hirurga , jedino što biste mogli da uradite je ultrazvuk mekih tkiva prednjeg trbušnog zida da se vidi da li je neki problem tu. Ako nije ni tu , možda je problem u crevima , pa je potrebna kolonoskopija.

 3. Imam povremeni bol sa desne strane ispod rebara vise me je strah nego sto boli. bol se povremeno pojavljuje i kao da se pomera na ledza,onda kao da padnem u depresiju neki strah me uvati. primetio sam kada sam jeo kuvana jaja i zadnj put kada sam jeo przeno curece meso. kada drzim dietu ok je nista ne osecam.

 4. Moja mama ima kamen u zucnoj kesi i veliki je oko4cm zuc joj je otekao i dali bi trebalo hitno da operise ili moze ta oteklina da splasne odredjenom ishranom.
  Hvala na savetu

  • Poštovana, iskreno bi Vam savetovali da majku odvedete kod hirurga i ipak sa njim porazgovarate o tome, 4 cm nije malo a činjenica da je žučna kesa otekla znači da tu postoji i upala…. U svakom slučaju treba da izbaci iz ishrane sve što može dodato da iziritira žučnu kesu….

 5. Pre mesec dana sam pala na stepenicama (75)god.i posle pregleda kod neurologa, ortopeda, snimanja i terapije, otišla sam kod bioenergetičara, i već posle prve posete mi je bilo bolje. I to je sve sada a nadam se i biti u redu. Moja sestra ima 80g. kamenje i mulj u žučnoj kesi i drugih zdravstvenih problema i htela bi da ide sa mnom kod bioen. Ja se plašim da se ne pokrenu kamenčići i mulj u žučne kanale, jer lekari odbijaju i laparaskopsku i klasičnu operaciju. Molim vas za mišljenje jer sam jako uplašena za njeno stanje. Hvala.

  • Poštovana,

   Iskreno ne znam šta da Vam kažemo, nismo imali kontakta sa bioenergetičarima niti načinom na koji oni rade. Činjenica da lekari odbijaju svaki vid operacije kod Vaše sestre ukazuje da ona ima još dosta pridruženih bolesti koje dovode do tog ograničenja tako da u svakom slučaju treba biti oprezan.

   Pozdrav

 6. Postovanje
  Pitanje u vezi Zucne jede.Prvi jak Bol Sam imao Oktober 2019 god,Morao Sam se javiti na hitnu Jeli je bool bio jak posle nekoliko infuzija bol je prestao utvrdjeno je da imam kamen u Zuci.
  Do sada je bilo ok sve sada u September Sam ponovo osetio bol jak i trajalo je sat vremena,bol je prestao, Ali Sam bio Kod kucnog lekara utvrdjeno je da se kamen pomerao i srecom prosao bez zadrzavanja u kanalu,Ali Doktor je predlozio operaciju i uklanhanje zucne kese.
  Termin imam za operaciju, bolove Nemam Ali pazim ipak na ishranu,masti, meso,secer skroz umanjeno i nemam nikakav Problem ni bol.
  Nije mi bas jasno da zuc Nema toliku funkciju,i da mora da se ukloni.
  Nisam siguran Jos uvek Dali to uraditi otkloniti ili probati dalje sa unisom druge ishrane i tecnosti mnogo vise dali bi bilo rezultata da bi mogao sacuvati Organ .

  Hvala unapred na Savetu.

  • Poštovani, na žalost ponekad je neophodno odstraniti žučnu kesu bez obzira što trenutno nema simptoma. Kamen koji je može u jednom trenutku da zapuši izlaz žučne kese što predstavlja opasno stranje vezano za zdravlje. Vi u svakom slučaju treba da vodite računa o ishrani kako ne bi dodatno iziritirali žučnu kesu do operacije.

  • Poštovanje imam bol već 3 dana sa desne strane ispod rebara a pre 3.4 meseca sam bila na pregledu rekli su mi da imam kamenje e sad neznam dali su proradili cak me bol udara sa desne strane na ledja neznam sta moze da bude dali jetra ili kamenje

   • Poštovana, bol ispod desnog rebarnog luka bi ukazivao na problem sa kamenjem ali bol prilikom udara sa desne strane u predelu bubrega bi značio problem sa kamenom u bubregu. Šta god da je trebali biste da uradite ultrazvuk stomaka , krvnu sliku i mokraću i tako će se razotkriti šta bi m ogao da bude problem.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime