Uvećana prostata

Da li ste znali da se prostata povećava kod skoro svih muškaraca starijih od 50 godina i da uvećana prostata predstavlja jedan od glavnih problema kod muškaraca u tom životnom dobu.

U ovom tekstu ćemo pisati o tome.

Šta je prostata gde se nalazi i čemu služi?

Kao što smo u jednom od naših ranijih tekstova o upali prostate naglasili, prostata je organ koji se nalazi samo kod muškaraca.

Nalazi se između mokraćne bešike i korena penisa, obuhvata početak uretre, kanala kroz koji se izbacuje mokraća iz bešike.

Prostata služi za stvaranje semene tečnosti koja je sastavni deo ejakulata.

Zašto se uvećava prostata i javlja benigna hiperplazija prostate ( BPH )?

Kod svakog muškarca posle 50 godine života dolazi do većeg ili manjeg uvećanja prostate.

Ne zna se tačan razlog toga, ali najverovatnije da istovremena činjenica starenja udružena sa naslednim faktorom i drugim bolestima koje se razvijaju kako čovek stari dovodi do toga.

Koji su simptomi benigne hiperplazije prostate (BPH) tj. uvećane prostate?

Simptomi benigne hiperplazije prostate (BPH) tj. uvećane prostate nastaju zbog samog položaja prostate oko kanala kojim se izbacuje mokraća iz mokraćne bešike.

Kako se prostata uvećava, ona sve više pritiska uretru i fizički otežava mokrenje.

Samim tim tegobe uvećane prostate obuhvataju:

1. Često mokrenje, pogotovo noću
2. Otežano mokrenje
3. Mlaz urina koji ide sa prekidima
4. Osećaj da je zaostalo mokraće u bešici
5. Bolno mokrenje
6. Osećaj težine u donjem delu stomaka
7. Kapljanje pri kraju mokrenja
8. Potpuni prekid mokrenja
9. Oticanje i bol u donjem delu stomaka

Bitno je napomenuti da nije važno koliko je uvećana prostata, već koje simptome pacijent oseća.

Kod nekih pacijenata postoji uvećanje prostate koje nema značajnih tegoba, dok kod drugih i najmanje povećanje dovodi do tegoba koje zahtevaju terapiju.

Kako se otkriva uvećana prostata tj. benigna hiperplazija prostate (BPH)?

Prvi problem na koji se žale pacijenti sa uvećanom postatom jeste noćno učestalo mokrenje koje im ne dozvoljava miran san.

Tegobe se obično javljaju postepeno, jedno do dva mokrenja sa postepenim povećanjem.

Ispitivanje takvih pacijenata podrazumeva ultrazvuk stomaka, mokraćne bešike i prostate, kompletnu laboratoriju sa mokraćom i urinokulturom.

Ukoliko se pronađe uvećana prostata, ispitivanje se dopunjuje tumor markerom PSA kako bi se utvrdilo da nema slučajno malignog uvećanja prostate i pregledom kod urologa koji dalje preuzima ispitivanje i terapiju.

Kako se leči uvećana prostata tj. benigna hiperplazija prostate (BPH)?

Osnova terapije predstavlja uvođenje lekova koji smanjuju prostatu.

Oni se uvode na duži vremenski period, često doživotno.

Terapija nije stalna već se povremeno menja i dopunjuje i zato su redovne kontrole kod urologa neophodne.

Ukoliko je prostata previše uvećana ili postoji neki drugi rizik od pogoršanja stanja i komplikacija, moguća je i operacija prostate, koja se sada smatra rutinskom operacijom i rade je gotovo svi urolozi.

Koje su moguće komplikacije uvećane prostate tj. benigne hiperplazije prostate (BPH)?

Ukoliko zanemarimo nemogućnosti spavanja, bilo koje zadržavanje mokraće i nemogućnosti izmokravanje predstavlja opterećenje za ceo urinarni sistem.

Mokraća koja zaostaje može da dovede do upale urinarnog trakta, oštećenja i stvaranja kamenčića u mokraćnoj bešici koji su dodatni problem.

Jednom kada se prostata uveća toliko da u potpunosti blokira izbacivanje mokraće neophodno je staviti kateter i uraditi operaciju prostate.

Zato ne treba čekati i trpeti simptome uvećane prostate.

Ako imate neki od gore navedenih simtoma, obavezno se javite lekaru kako bi ih ispitali.

4 KOMENTARA

  1. Da li je opasan Psa 7.18 radjen mi je biopsija hvala bogu nemam tumor a imam uvecana prostate ne ustajem novu da bih isao u Wc pijem tamsol i super mi je pijem i Finasterid neznam sto mi presdlazu operaciju moja dr kaze po mogu nositi jos kod privatnika nemogu jako sam glup da smo na tako niske grane spali

    • Tumor marker veličine 7.18 jeste povišen, ali to može da bude i zbog upale dobro je da ne idete noću da mokrite lekovi deluju. Što se operacije tiče, ona se radi na osnovu procene urologa da li postoji veroatnoća da se stanje pogorša. To zavisi i od veličine prostate na ultrazvuku, hoćemo da kažemo da je više faktora za i protiv operacije moraćete prosto nekome da verujete od njih dvoje….

  2. Trazim treceg oni lece rezultate ne lece mene prvo kad odes kod Dr pirate kako je a ne sa vrata operacija i prva analiza biopsija malo za moj pojam neozbiljno trazim postenog icu i u Bg

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime