dojki

Ženske grudi nisu samo simbol ženstvenosti i seksualnosti već i materinstva i kao takve igraju bitnu ulogu u našem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Iz tih razloga ćemo u ovom tekstu da opišemo kako da sami izvršite pregled svojih dojki, kad to da radite i koliko često.

Bitno je za svaku ženu, posebno posle dvadesete godine života da vrši samopregled dojki jednom mesečno, pogotovo što je rak dojke načešći od svih karcinoma kod nežnijeg pola i zato je bitna ta samokontrola da bi se svaka promena uočila što je moguće ranije.

Morate da odredite vreme u mesecu kad ćete da vršite taj pregled. Kod žena koje imaju menstruaciju, najbolje je da to rade 5-6 dana nakon završetka ciklusa jer tada grudi nisu obično više ni otečene ni osetljive, a kod onih koje su u menopauzi najbolje bi bilo da odrede dan u mesecu kad će to da obavljaju, najlakše je prvi ili poslednji dan u mesecu.

Za početak stanite ispred ogledala, posmatranjem zapravo vršite inspekciju dojki, a satoji se od tri koraka.

1.Prvo stanite sa rukama spuštenim pored sebe, onda sa podignutim rukama, na kraju ih stavite na bokove. Pri tome posmatrajte da li su dojke u istoj ravni, da li su istog oblika i veličine. Prirodno je često jedna dojka malo veća od druge, ali nagle promene u veličini su upozorenje.

2. Posmatrajte i svoju kožu da li je postala crvena, ispucala, da li se ljušti ili poprima izgled pomorandžine kore. Svaku promenu na koži koju uočite ne treba da zanemarite.

3. Na kraju posmatrajte bradavice isto prvo oblik, pa onda da li su postale uvučene, da li koža na njima ima različitu pigmentaciju, da li ima neke znake ispucalosti ili udubljenja.

Kad završite sa inspekcijom, tj posmatranjem, prelazite na palpaciju, tj prosto rečeno pipanje dojki. To možete da radite i stojeći i ležeći, ali možda je lakše u ležećem položaju.

1.Lezite na leđa i za pregled desne dojke postavite desnu ruku ispod potiljka, neki tanji jastuk ili urolani peškir stavite ispod levog ramena ( to nije obavezno).

2. Levom rukom spojte kažiprst, srednji i domali prst i njihovom ravnom stranom (ne jagodicama) pravite kružne pokrete veličine dinara da biste ispitali tkivo. To radite prvo površno, a onda sve dublje i dublje da biste u potpunosti ispitali dojku. Naravno to možete da radite i pravolinijski u oba smera ili zrakasto, bitno je da ne propustite ni jedan deo dojke.

3. Kad završite sa tim, pregledajte pazušnu jamu od vrha do linije ispod brushaltera.

4.Na kraju ispitajte bradavicu na isti način s tim naravno što ćete da je lagano stisnete da vidite da li postoji neki iscedak. To sve naravno ponovite i sa drugom dojkom.

Svaki čvorić ili promenu koju primetite da se razlikuje od okolnog tkiva notirajte i obratite se lekaru da bi se videlo o čemu se radi.

samopregled dojki

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime