očni pritisak

Povećan očni pritisak je jedna podmukla bolest koja može da dovede do slepila.

Opasna je jer gotovo da nema tegobe, a kada već do tegoba dođe za vid može da bude kasno.

Koliki je normalan očni pritisak?

Naše oko u svom prednjem delu ima tečnost koja služi za ispiranje oka i za održavanje njegovog oblika.

Tu tečnost stvaraju jedne posebne ćelije koje čine „cilijarno telo„.

Tečnost u oku služi kako bi se oko ispiralo.

Iz oka se odvodi posebnim kanalićima načinjenim samo za to.

Da bi oko normalno funkcionisalo i imalo normalan oblik, očni pritisak treba da se kreće od 8-12 donji do 21-22 milimetara živinog stuba gornji pritisak.

Ukoliko je pritisak manji oko postaje meko, a u koliko je veći postaje tvrdo.

Zašto nastaje povećani očni pritisak?

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom.

On nastaje kada dođe do začepljenja u kanalima koji odvode tečnost iz oka.

Jednom kada se ti kanali začepe, tečnost iz oka prestaje da se odvodi a nastavlja da se stvara i pritisak raste.

Taj proces je postepen i vrlo često bez ikakvih tegoba.

On može da skače i iz drugih razloga, kao što su povrede, nasleđe, korišćenje steroida itd…

Zašto je opasan?

Zamislite oko kao balon koji viši na peteljci.

Balon je očna jabučica a peteljka je nerv koji informacije iz našeg oka prevodi u mozak na dalju obradu.

Kako pritisak raste tako raste i pritisak na očni nerv, koji postepeno počinje da propada što dovodi do razvoja bolesti koja se zove glaukom.

Kave tegobe osećaju pacijenti?

Na žalost, povišen pritisak ne stvara neke osetljive i prepoznatljive tegobe sve dok ne bude kasno dođe do oštećenja očnog nerva i glaukoma.

Jedini način da pretpostaviti da ga imate je da ga redovno kontrolišete posebno u sledećim situacijama:

1. Ukoliko neko u porodici ima očni pritisak ili galukom možda ga imate vi,

2. Ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide veća je verovatnoća da će da vam skoči očni pritisak,

3. Starije osobe su pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja,

4. Osobe koje su imale povrede očiju takodje mogu da ga dobiju,

5. Neke studije su pokazale i da žene u menopauzi mogu da budu pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja.

Da li se leči?

Da, povišeni očni pritisak se leči.

Terapiju određuje oftalmolog u glavnom ide na recept i jednom započeta terapija je u glavnom dožvotna.

Važno je napomenuti da je bitno terapiju redovno koristiti jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva povratka na staro više nema.

© Ivana i Ivan
Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

17 KOMENTARA

 1. Clanak mi se veoma dopada. Hvala sto nas podsecate n a moguce posledice
  da se blagovremeno obratimo oftalmologu – ja posebno jer imam 75 godina.

 2. Saveti su odlični i poučni za pacijente-laike. Već više godina sam pod nadzorom Oftalmologa, obzirom da koristim lekove za hipertenziju 20-tak godina. Veliki pozdrav.

 3. Trudnica u 3trimestru, oseca tvrdo levo oko I bol u oku, uedno I krvni pritisak se povecava.
  Dobila je od svoje dr. Nifalat 2×1/2 dnevno
  (Nalazi :hormona, proteina, hemogl sve u granice normal) molimo za savet😘

  • Poštovani,

   Metildopa bi trebala da reši problem pritiska, stim što ako početna doza od 2×1/2 ne bude bila delotvorna doktorka će već da je koriguje i poveća. Što se tvrdog oka tiče, na žalost tu metildopa neće mnogo pomoći, morate kod očnoig lekara da idete kako bi se izmerio očni pritisak i obavio pregled.

   Pozdrav

 4. Izvinite ali vrednost IOP koji ste naveli je dobrano u hipotenzivnoj oblasti (vrednost IOP od 8 do 11 mmHg). A hipotenzija u oftalmoloskom domenu je veoma opasna stvar moze vrlo brzo da dovede do rupture u predelu ocnog dna a potom do razvoja ablacije retine.
  Ispravite me ako gresim.
  Terapija za glaukom (za tip glaukoma koji nije pomenut u tekstu normotenzivni glaukom – NTG – Glaucoma Normotensivum) ima za cilj da se IOP drzi na onoj vrednosti gde je vrlo mala verovatnoca da NTG predje u progresivni oblik koji vrlo brzo dovodi do Glaucoma Total.
  Inace sa gornjom granicom IOP od 22 mmHg se slazem.

 5. Ispravna kontrola vrednosti IOP je Dnevni profil IOP.
  Kao ilustracija u februaru 2020. sam imao kod merenja IOP vrednost 24/19 mmHg a inace imam Dg OU H40.1 Glaucoma simplex (NTG) prvi put potvrdjena 2018. godine uz IOP od 18/18 mmHg u Oftalmika – Centar za vid (sada deo MilosKlinike) kod Prof. Univ. Dr Sci med. Paraskeva Hentova Sencanic (spec. oftalmologije).
  Vrednost IOP od 24/19 mmHg kod Glaucoma Normotensivum – NTG moze ukazati na razvoj sekundarnog Glaucoma usled neke infekcije oka ili pak pocetka zamucenja ocnog sociva – katarakte ili treci razlog jer se radi o februaru 2020. a ne znamo tacan obim rasprostranjenosti infekcije korona virusom.

  • Poštovani, u cilju da budemo što precizniji istraživali smo koje su normalne vrednosti očnog pritiska. Došli smo do više različitih vrednosti koje su se kretale od 8-12 za donji i od 21-22 mmHg za gornji pritisak. Iz tog razloga smo uneli 8 mmHg kao minimalnu vrednost pritiska. Uneli smo izvesne korekcije u sklopu teksta kako bi naglasili da postoje varijacije u očnom pritisku i u merenjima što je verovatno idividualna stvar.
   Pozdrav

 6. Posto smo u Pandemiji Covid-19 izazvanom korona virusom a infekcija korona virusom od simptoma ima i glavobolju – hteo bih da Vas pitam kada se javlja glvobolja a da je uzrok u oftalmoloskom domenu dakle nagli porast IOP (i ovde u literaturi imamo razne vrednosti IOP, kao i u slucaju normalnih vrednosti IOP – Vi ste naveli vrednost od 8 do 22 mmHg za normalnu vrednost IOP).

  • Poštovani, verovatno mislite na to da li korona virus ima neki uticaj na skok očnog pritiska, mi se za sada sa takvim simptomima nismo sreli. Glavobolja koja se javlja kod Covid 19 infekcije je verovatno posledica upale sinusa.Tako da ne bi trebala ova vrsta glavobolje da ima veze sa skokom očnog pritiska. Mada je kroona oš u fazi istreživanja i zan da priredi razna iznenađenja.

 7. A sto se tice progresije (obicnog) Glaucoma kod drzanja IOP na 22 mmHg koliko imamo Rezultata KVP i OCT i kako izgleda KVP i OCT kada se pacijent drzi na IOP od 22 mmHg u duzem vremenskom periodu (ovo pre svega u vezi mog komentara da se slazem sa Vama sto se tice gornje vrednosti IOP od 22 mmHg).

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime