Možete li se kupati dok nosite kontaktna sočiva?

Uvođenje kontaktnih sočiva zauvek je promenilo način na koji su ljudi korigovali svoj vid.

Međutim, jedna preovladavajuća briga je da li je korišćenje kontaktnih sočiva u aktivnostima poput plivanja i kupanja bezbedne ili ne.

U ovom članku ćemo proći kroz specifičnosti zdravlja očiju i upotrebe kontaktnih sočiva kako biste mogli da donesete odluke koje su najbolje za vaše oči.

Postoji nekoliko opcija kada su u pitanju kontaktna sočiva, kao što su dnevna, nedeljna, mesečna, pa čak i sočiva za produženo nošenje.

Pre nego što uradite bilo šta u vodi, uverite se da znate šta vaša sočiva mogu, a šta ne mogu da podnesu.

Kontaktna sočiva su raznovrsna i laka za upotrebu, ali dolaze sa nekim potencijalnim zdravstvenim problemima kojih bi trebalo da budete svesni.

A zašto je to tako?

Iako su moderna kontaktna sočiva mnogo poboljšana, i dalje postoje određene opasnosti povezane sa njihovom upotrebom pod tušem.

Mikroorganizmi, uključujući bakterije, viruse i amebu, mogu se zalepiti za kontaktna sočiva ako su potopljena u vodu, kao što je ona u bazenima, jezerima, hidromasažnim kadama, pa čak i u vodi iz slavine.

Infekcije oka uzrokovane ovim mikroorganizmima, kao što je mikrobni keratitis, mogu biti prilično ozbiljne.

Postoji nekoliko načina na koje voda može oštetiti kontaktna sočiva.

Sočiva koja su upila vodu možda više neće dobro pristajati ili pružiti adekvatnu korekciju vida.

Opasnost od infekcije je dodatno povećana zbog potencijala da voda unese zagađivače u sočiva.

Moguće je da čak ni voda za piće nije dobra za vaša kontaktna sočiva.

Generalno, ne bi trebalo da idete na plivanje ako koristite kontaktna sočiva.

Mikroorganizmi i bakterije mogu da napreduju i u hlorisanoj vodi bazena i u netretiranim izvorima vode kao što su jezera i mora.

Vodite računa o infekcijama

Sočiva se mogu inficirati ili iritirati ako se ove čestice zadrže na njima.

Pored toga, povećana je šansa da vam kontaktna sočiva ispadnu iz oka tokom aktivnosti vezanih za vodu.

Slično tome, ne bi trebalo da se tuširate ako nosite kontaktna sočiva.

Iako je većina vode iz slavine tretirana kako bi bila bezbedna za ljudsku upotrebu, još uvek postoji šansa da bi mogla biti kontaminirana opasnim klicama.

Vaše oči mogu biti oštećene ako voda uđe u kontaktna sočiva dok se tuširate.

Da biste zaštitili oči i kontaktna sočiva od vode, izvadite ih pre tuširanja ili kupanja.

Umesto da izvadite kontaktna sočiva pre plivanja, možete koristiti naočare na recept napravljene za vodene sportove da biste dobro videli i zaštitili oči.

Da biste sprečili iritaciju oka i infekciju, neophodno je držati kontaktna sočiva van vode.

  • Kontaktna sočiva mogu izgubiti svoju efikasnost i čak promeniti oblik kada su izložena vodi. Moraju se oprati i čuvati u fiziološkom rastvoru koji je formulisan za ovu svrhu.
  • Kontaktna sočiva hvataju i zadržavaju na očima potencijalno štetne organizme koji se nalaze u vodi iz slavine i drugim izvorima vode.
  • Nošenje kontaktnih sočiva je zgodno i obezbeđuju fleksibilnost za aktivnog pojedinca; međutim, postoje određeni rizici kojih treba biti svestan.
  • Kada kontaktna sočiva dođu u kontakt sa vodom, ona mogu promeniti njihov oblik i smanjiti njihovu efikasnost. Uvek ih treba čistiti i čuvati u specijalno dizajniranom fiziološkom rastvoru.
  • Voda iz slavine i mnogi drugi izvori vode mogu sadržati opasne organizme, koji kontaktna sočiva zarobljavaju i drže ih protiv očiju.

Zbog zdravlja vaših očiju i vaše sposobnosti da jasno vidite, trebalo bi da znate da ne nosite kontaktna sočiva pod tušem ili kada plivate.

Voda predstavlja rizik i za vaše oči i za vaša kontaktna sočiva, negirajući neke od prednosti njihovog korišćenja.

Ako nosite kontaktna sočiva, važno je da razgovarate sa svojim očnim lekarom o najboljem načinu da se brinete o njima i uklonite ih pre nego što ih pokvasite.

Pružajući svojim očima negu i pažnju koju zaslužuju, možete nastaviti da uživate u prednostima kontaktnih sočiva, dok istovremeno smanjujete rizik od komplikacija oka i održavate kristalno jasan vid u svakoj situaciji.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime