maslinovo ulje

Maslinovo ulje je postalo sastavni deo naše trpeze. Koristimo ga za sve, od salata do pripreme raznih jela. U ishranu smo ga ubacili jer je jako zdravo, ali i zbog činjenice da hrani daje lepši ukus.

Maslinovo ulje predstavlja sastavni deo mediteranske ishrane koja predstavlja jednu od najzdravijih tipova ishrane na svetu.

U ovom tekstu ćemo probati da Vam objasnimo zašto je ovo ulje tako zdravo.

Šta je to maslinovo ulje?

Maslinovo ulje se dobija cedjenjem maslina između presa. Korišćenje i proizvodnja maslinovog ulja datiraju još iz vremena pre Hrista u doba starih Grka ( sećate se onih amfora ).

Takodje, maslinovo drvo predstavlja jedno od najdugovečnijih drveta i može da doživi od 500 do 1500 godina.

Koje je ulje najzdravije?

Ekstra devičansko maslinovo ulje predstavlja najzdravije ulje. Ono se proizvodi hladnim cedjenjem maslina bez temperature ili nekog drugog hemijskog procesa.

Zato je ono najskuplje ali sadrži najveći broj zdravih supstanci.

Od čega se sastoji ekstra devičansko maslinovo ulje?

Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži :

1. 73% mononezasicene masne kiseline, mononezasicene masne kiseline se ubrajaju u nezasicene masne kiseline i one nas štite od kardiovaskularnih bolesti i mogu da spuste vrednosti lošeg LDL holesterol i eventualno povećaju vrednosti dobrog HDl holesterola

2. 11 % polinezasicene, koje se takođe ubrajaju u nezasicene masne kiseline i dobre su za naš kardiovaskularni sistem

3. 16 % zasićene masne kiseline, ove masne kiseline se ubrajaju u opasne masne kiseline koje dokazano, u prevelikom unošenju, mogu da povećaju verovatnoću razvoja kardiovaskularnih bolesti

4. Veliku količinu antioksidanata i vitamina E

Zašto je maslinovo ulje zdravo?

Činjenica da je ovo ulje bogato nezasicenim masnim kiselinama i da sadrži dosta antioksidansa govori u prilog tome da je ono dobro u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti ( angina pectoris, infarkt srca…) i razvoju drugih hroničnih bolesti.

Ali ne možete posmatrati samo ulje kao čarobni napitak koji će rešiti sve vaše probleme vezane za srce i krvne sudove.

Istraživanja koja su radjena vezano za ovo ulje su pre svega radjena u kontekstu mediteranske ishrane.

Otkriveno je da ljudi koji žive na Mediteranu imaju manju verovatnoću za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od razloga za to je i naravno maslinovo ulje koje predstavlja osnovno ulje u njihovoj ishrani, ali i celokupna ishrana koja se bazira na ribi, orašastim plodovima, voću i povrću, te manjim, a cešćim obrocima.

Sve to, uključujući i plivanje na moru, potpomaže maslinovom ulju i njegovom zdravom uticaju na oganizam.

Tako da ne možete da očekujete da vam ulje pomogne u smanjivanju holesterola a da pri tome celokupnu ishranu ne prilagodite mediteranskoj.

Da li može da se sprema na maslinovom ulju?

Da, na njemu može da se sprema. Obratite pažnju na emisije u kojima svetski kuvari pripremaju hranu i videćete da oni koriste ovo ulje.

Velika količina mononezasicenih masnih kiselina, čini ulje pogodnim za kuvanje jer su nezasicene masne kiseline otporne na toplotu.

Takodje, ekstra devičansko ulje se pretvara u dim na temperaturu od oko 190 do 207 Celzijusovih stepeni što ga takodje čini pogodnim za najveći broj načina pripreme hrane.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime