Jačanje imunitet je osnova za borbu protiv svih vrsta bolesti i stanja.
Razmišljajući kako je sve moguće podići imunitet, setili smo se onog starog da „Zdravlje na usta ulazi“ i došli na ideju da objavimo jelovnik za jačanje imuniteta.
Nutricionista Jovana Pejaković, dipl. nutricionista – dijetetičar Nu3 centra, nam je pomogla u realizaciji ove ideje i kreirala za vas ali i za nas jelovnik za podizanje imuniteta i to za čak 5 dana.
Ovo je naravno sjajno, ne samo zbog jačanja imuniteta već i zbog onog večitog pitanja „Mama šta ima za doručak, ručak ili večeru ?“.
Evo kako bi trebao da izgleda jelovnik za podizanje imuniteta:
1.Dan
Doručak – ovsena kaša sa mlekom od badema, bobičavim voćem (maline, kupine, borovnice, aronija, brusnica…) i cimetom, po mogućstvu cejlonskim.
Cejlonski cimet obiluje antioksidansima, ubrzava metabolizam i povoljno deluje na regulaciju šećera u krvi.
Ručak – paradajz čorba i pastrmka (ili druga kvalitetnija riba) sa batat krompirom i mixom zelenih salata (rukola, matovilac, domaća zelena slata…).
Riba obiluje omega 3 masnim kiselinama, a batat krompir je zdravija varijanta „običnog“ krompira.
Užina – grejpfrut sa nekoliko badema
Večera – hleb od integralnog brašna sa par listova pilećih grudi i čaša probiotskog jogurta (probiotske kulture povoljno utiču na creva koja su glavni izvor imuniteta).
2.Dan
Doručak – omlet sa svežom paprikom (koja obiluje C vitaminom) i tikvicom i hleb od spelte.
Ručak – ćuretina sa spanaćem (u spanać staviti kiselu pavlaku sa 12% mlečne masti) i hleb od ražanog brašna.
Užina – bobičavo voće.
Večera– ćuretina od ručka (bez spanaća) sa svežim sezonskim povrćem i hlebom od ražanog brašna.
3.Dan
Doručak – kukuruzni kačamak (utiče dobro na probavu) sa mladim sirom.
Ručak – bistra supa od povrća + govedja šnicla (govedina je dobar izvor gvoždja) sa grilovanim povrćem.
Užina – povrćni smoothie (spanać, cvekla, šargarepa, zelena jabuka).
Večera – integralni hleb sa humusom i svežim paradajzom.
4.Dan
Doručak – barena jaja (jaja sadrže esencijalne aminokiseline), maslac namazan tanko na integralni dvopek od punog zrna.
Ručak – potaž (od tikvice, bundeve, krompira i šargarepe) sa domaćim krutonima koji se prave tako što se integralni hleb iseče na kocke, blago začini i isuši u rerni.
Kupovni krutoni su uglavnom prepuni trans masnih kiselina pa ih izbegavati.
U potaž staviti malo kisele pavlake.
Užina – crna čokolada sa preko 50% kakaa (kakao je moćan antioksidans).
Večera – ražani hleb sa par listova domaće govedje pršute i zelena salata.
5.Dan
Doručak – tuna u komadu sa crnim hlebom i sirovim povrćem.
Ručak – bela čorba sa kurkumom (jedan od najboljih protivupalnih začina) i brokoli sa integralnim pirinčem.
Užina – sezonsko voće.
Večera – integralni hleb sa mladim sirom, paradajzom (paradajz je bogat likopenom koji štiti protiv kardiovaskularnih bolesti i oksidativnog stresa) i peršunom.
Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao.
U svakom slučaju, ukoliko imate neko pitanje ili vam je potreban nutricionista iz bilo kog razloga, slobodno možete da pitate i nutricionistu Jovanu Pejaković putem kontakt podataka:
+381 66 518 21 85[email protected]
www.nu3.rs
Koste Šokice 1, Novi Sad