jačanje imuniteta

Jačanje imunitet je osnova za borbu protiv svih vrsta bolesti i stanja.

Razmišljajući kako je sve moguće podići imunitet, setili smo se onog starog da „Zdravlje na usta ulazi“ i došli na ideju da objavimo jelovnik za jačanje imuniteta.

Nutricionista Jovana Pejaković, dipl. nutricionista – dijetetičar Nu3 centra, nam je pomogla u realizaciji ove ideje i kreirala za vas ali i za nas jelovnik za podizanje imuniteta i to za čak 5 dana.

Ovo je naravno sjajno, ne samo zbog jačanja imuniteta već i zbog onog večitog pitanja „Mama šta ima za doručak, ručak ili večeru ?“.

Evo kako bi trebao da izgleda jelovnik za podizanje imuniteta:

1.Dan

Doručak – ovsena kaša sa mlekom od badema, bobičavim voćem (maline, kupine, borovnice, aronija, brusnica…) i cimetom, po mogućstvu cejlonskim.

Cejlonski cimet obiluje antioksidansima, ubrzava metabolizam i povoljno deluje na regulaciju šećera u krvi.

Ručak – paradajz čorba i pastrmka (ili druga kvalitetnija riba) sa batat krompirom i mixom zelenih salata (rukola, matovilac, domaća zelena slata…).

Riba obiluje omega 3 masnim kiselinama, a batat krompir je zdravija varijanta „običnog“ krompira.

Užina – grejpfrut sa nekoliko badema

Večera – hleb od integralnog brašna sa par listova pilećih grudi i čaša probiotskog jogurta (probiotske kulture povoljno utiču na creva koja su glavni izvor imuniteta).

2.Dan

Doručak – omlet sa svežom paprikom (koja obiluje C vitaminom) i tikvicom i hleb od spelte.

Ručak – ćuretina sa spanaćem (u spanać staviti kiselu pavlaku sa 12% mlečne masti) i hleb od ražanog brašna.

Užina – bobičavo voće.

Večera– ćuretina od ručka (bez spanaća) sa svežim sezonskim povrćem i hlebom od ražanog brašna.

3.Dan

Doručak – kukuruzni kačamak (utiče dobro na probavu) sa mladim sirom.

Ručak – bistra supa od povrća + govedja šnicla (govedina je dobar izvor gvoždja) sa grilovanim povrćem.

Užina – povrćni smoothie (spanać, cvekla, šargarepa, zelena jabuka).

Večera – integralni hleb sa humusom i svežim paradajzom.

4.Dan

Doručakbarena jaja (jaja sadrže esencijalne aminokiseline), maslac namazan tanko na integralni dvopek od punog zrna.

Ručak – potaž (od tikvice, bundeve, krompira i šargarepe) sa domaćim krutonima koji se prave tako što se integralni hleb iseče na kocke, blago začini i isuši u rerni.

Kupovni krutoni su uglavnom prepuni trans masnih kiselina pa ih izbegavati.

U potaž staviti malo kisele pavlake.

Užina – crna čokolada sa preko 50% kakaa (kakao je moćan antioksidans).

Večera – ražani hleb sa par listova domaće govedje pršute i zelena salata.

5.Dan

Doručak – tuna u komadu sa crnim hlebom i sirovim povrćem.

Ručak – bela čorba sa kurkumom (jedan od najboljih protivupalnih začina) i brokoli sa integralnim pirinčem.

Užina – sezonsko voće.

Večera – integralni hleb sa mladim sirom, paradajzom (paradajz je bogat likopenom koji štiti protiv kardiovaskularnih bolesti i oksidativnog stresa) i peršunom.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao.

U svakom slučaju, ukoliko imate neko pitanje ili vam je potreban nutricionista iz bilo kog razloga, slobodno možete da pitate i nutricionistu Jovanu Pejaković putem kontakt podataka:

+381 66 518 21 85
[email protected]
www.nu3.rs
Koste Šokice 1, Novi Sad

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime