Ispadanje zuba

Ispadanje zuba je san koji vrlo često ujutru tera na razmišljanje, pogotovo ako se taj san ponavlja.

U želji da vam približimo ovu temu, zamolili smo psihoterapeuta Žarka Petrovića da sa nama podeli svoje iskustvo u radu sa pacijentima o tome.

Kakva su najčešća iskustva pacijenata sa snom o ispadanju zuba?

P: Poštovani Žarko, imam san koji mi se vraća u kome otkrivam da moji zubi ispadaju (čuo sam da je to uobičajen san). U snu, ja završavam neke svakodnevne poslove kada, iznenada, stavim ruku u usta i izvučem jedan od mojih zuba. Nakon toga shvatam da se brojni zubi klate. I pre nego sto to shvatim, imam punu šaku zuba u mojoj ruci. Prožet sam osećanjem panike. Opšti osećaj sna je neprijatnost, nelagoda i doživljaj zbunjenosti.

O: Da, potpuno ste u pravu, ovo je vrlo učestao (uobičajen) san (i takodje neprijatan). Usudio bih se čak da kažem da je to najčesci san koji ljudi dele sa drugima. Sigurno da pripada kategoriji istih, repetativnih snova i sanjač nakon sna, veoma rado i bez otpora deli sadržaj sa drugim osobama iz svoje okoline. Tako da je to stvarno čudno, sadržaji snova se ne dele tako lako, ne želimo da neko nešto zna o nama a da mi sami nemamo uvid u to.

Snovi koji se vraćaju, repetativni snovi, se dogadjaju iz razloga što nam se dogodilo “zaglavljivanje” u psihi.

Najčešće kada postoji problem ili emocije koje prožimaju našu psihu ali ne mogu sasvim biti rešeni.

Najlakši način da postignete da se ovi sni izgube Ili da se smanji njihova učestalost (ukoliko želite da ih se oslobodite) je da san napišete i o njemu razgovarate sa nekim ko može objektivno da vam pomogne da ga istražite.

Ono što vi tražite je emocija u slikama, a to nije jedan potpuno intelektualan proces.

Na primer, vi znate da osećate paniku u ovom snu, ali koju vrstu? Na šta vas ona podseća? Koji su specifični strahovi uvijeni u nju?

Ta emocija će morati da pronadje svoj put napolje iz vašeg sistema i da se to oseti.

Nažalost, nikakva interpretacija bezličnog sna ne može da kompletira (zadovolji) u potpunosti ovaj zahtev bez vašeg učesšća. “Ah da!” momenti su isuviše lični, isuviše posebni, i moraju da budu doživljeni da bi bili prenosivi.

Šta je simbolika zuba?

Zubi su sam početak procesa varenja, oni mrve hranu pre nego što ona uđe u naš stomak tako da hranljive materije mogu bolje da se ugrade u naš sistem.

Simbolično, oni nas mogu usmeriti na početak sličnog procesa psihičkog varenja, kada pokušavamo da obradimo informacije i događaje koji ulaze u našu svest.

Šta ako ispadaju zubi u snu?

Ispadanje zuba u snu može sugerisati da se mi borimo da integrišemo nešto. Možda kao rezultat toga da smo preokupirani (preopterećeni) time.

Važno je, zubi takodje ispadaju prirodno u par perioda u životu: u ranom detinjstvu kada dobijamo zube odraslih, i u starije doba.

Mi imamo gole desni kada smo bebe i često kada ostarimo.

Iskustvo izmedju beba i odraslih je jedan nedostatak autonomije, osećanje tipa da smo počišćeni od strane sopstvenih potreba i zahteva spoljnjeg sveta; za oba ova perioda u životu, lični izbor i lična želja predstavljaju luksuz.

Vratimo se na razgovor sa pacijentom na početku teksta.

Kažete u ovom snu da regularno ispunjavate neke svakodnevne zahteve, što mi sugeriše osećanje monotonije i dosade u vašem životu.

Usudjujem se da kažem da za vas, ovaj san ukazuje na osećanje neprekidne dosade i gubitak autonomije u vašem životu, osećanje podetinjenosti (radom ili školom), a onda paničite oko toga kako da preokrenete ovo iskustvo i ponovo postignete osećaj odraslosti i kontrole.

Predpostavljam da vaša panika u ovom snu uključuje jedno predpostavljeno osećanje da morate da se suočite sa svetom sada.

Ovi snovi o ispadanju zuba mogu biti verzija snova goli na ulici: čista panika, teror, osećaj beznadežnosti – “kako ću se izvući iz ove situacije i učiniti da ovo nestane?”

Zato sam ja vrlo radoznao u vezi nijansi vaših emocija onda kada otkrivate da gubite zube. Interesuje me ta panika. Možda mišljenja o tome da ne kontrolišete vaše svakodnevno egzistiranje, da morate da se suočite sa svetom pred vama, mirno i sabrano (čak i razgolićeni), odjekuje. Šta je još u tome? Ove slike mogu da ukažu na teme s kojima se i drugi sreću, ali nijanse su samo vaše. Koji su vrlo specifični strahovi i razmišljanja o budućnosti, jedinstveni (karakteristični) samo za vas, koji se pojavljuju kada pogledate u svoje ruke i vidite sake pune zuba? Na šta vas iz vašeg budnog stanja ova osećanja podsećaju?

Literature
REČNIK SIMBOLA Žan Ševalije, Alen Gerbran
AION Karl Gustav Jung


Više o autoru saznajte na linku ispod:
Žarko Petrović, psihoterapeut;
[email protected]

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime