more

More i lekovi nikako ne idu zajedno…. Ali pored kantica, lopatica i piratskog dušeka broda sa sve pumpom za naduvavanje koji deca hoće da ponesu na more, obavezno planirajte i torbu za prvu pomoć i još ponešto…

1. Obavezno uplatite putno osiguranje, nije skupo a isplatiće vam se i imaćete miran san jer ćete bez po muke moći da odete kod lekara, a da ne platite neku basnoslovnu cifru.

2. Obavezne su kreme za sunčanje sa visokim faktorom (za decu faktor 50 bar prvih nekoliko dana, posle možete i manji, mada mi naše dete sve vreme mažemo faktorom 50). Kreme za posle sunčanja su jako dobra stvar, tako da ako vam se uklapaju u budžet, bilo bi dobro da ih imate. Postoje razni melemi za opekotine ako dođe do njih, naše proizvodnje, njih smatramo obaveznim kod odlaska na more.

3. Morate imati pribor za dezinfekciju rana. To podrazumeva 3% hidrogen kojim se prvo ispere rana, zatim jod za spoljašnju upotrebu kojim se vrši bukvalno istrebljivanje mikroorganizama (pod uslovom da niste alergični na njega), pa na kraju ide previjanje, gaznim kompresama, flasterima ili zavojima. Naravno, medicinski alkohol može da posluži za sve to (i rakija koja se doduše nekako uvek popije, pa dobro de, more je to), ali naravno možete kupiti i dezinfekciona sredstva u obliku sprejeva koja ne peku (octanisept), koja su jako praktična za mališane.

4. Četvrta stavka je neki antibiotik. Mi smo u suštini protiv korišćenja antibiotika bez preporuke lekara, ali u realnosti, kada krećete na more nije loše imati neki kraj sebe. Nema ništa gore nego gnojna angina u nekom izolovanom mestu van civilizacije. Ok je i odlazak kod doktora u inostranstvu ali naš narod ima skepsu prema tome, a i pruža mu sigurnost i miran san ta jedna kutija antibiotika ušuškana u zadnjem delu torbe.

5. Dolaze na red antihistaminici, lekovi za alergiju. Ako imate malu decu, antihistaminici za njih su u obliku sirupa, za vas ćete naravno poneti tablete. Ne bi bilo loše da imate i neku kremu ili mast koje bi ste mogli iskoristiti ako se pojavi alergija bilo kao posledica nekog ujeda ili nečeg drugog. U našim apotekama imate čitav niz takvih formulacija (kortikosteroidi, antihistaminici, postoje i kombinacije kortikosteroida i antibiotika jer često od češkanja ranice od ujeda insekata znaju da se inficiraju).

6. Takođe bi bilo dobro da ponesete neki od sprejeva za uši za plivanje da bi ste sprečili upalu spoljašnjeg ušnog kanala ili plivačko uvo. Na našem tržištu postoje i sprejevi i kapi koje se mogu kupiti u apotekama koji sprečavaju pojavu upale ili saniraju ako dođe već do nje. Oni koji imaju problema sa učestalim upalama sigurno neće ovo zaboraviti, a zbog dece je dobro ovako nešto imati u torbi za prvu pomoć.

7. Kad smo već kod kapi, zgodno je poneti i neke kapi i mast za oci jer nema ništa gore od konjuktivitisa na moru.

8. Fiziološki rastvor je obavezan, bilo za ispiranje dečjih nosića ili za korišćenje u inhalatoru. Fiziološki rastvor postoji u obliku sprejeva, kapi, ampulica od 5 ml za decu, a naravno i u bocama (100 ml, 500 ml, 1000 ml).

9. U slučaju proliva i stomačnih tegoba obavezno morate imati neki od probiotika. U našim apotekama imate čitav niz probiotika. Većini ljudi je zgodno da piju one koji se doziraju jednom dnevno. Ali naše iskustvo pokazuje da su oni bolji za prevenciju proliva, a za samo lečenje oni koji se doziraju više puta dnevno (to je logično jer vi sa prolivastim stolicama izbacujete i probiotik bez obzira na koncetraciju i prosto i tim dobrim bakterijama je potrebno vreme da oblože creva). Takođe, bolji su probiotici sa cinkom jer skraćuju vreme trajanja proliva. Morate imati neko sredstvo za rehidrataciju, nebitno je da li ćete kupiti neki rastvor ili ćete poneti supice iz kesice koje takođe mogu da nadoknade elektolite. Takođe ako povraćate, dobro bi bilo da imate neke od lekova za želudac pod uslovom da ste ih koristili (ranitidin, omeprazol, pantoprazol…).

10. Lekovi za obaranje temperature i sirupi na istu temu za decu su obavezni (kao i toplomer). Uglavnom svi lekovi koji obaraju temperaturu istovremeno deluju i na bolove, tako da mogu da se koriste ako ste dobili sunčanicu i imate glavobolju, kao i za sve druge vrste bolova.

I za kraj, pored lekova za svaki slučaj, obavezno ponesite dobro raspoloženje, isključite telefone i uživajte!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime