Musaka

Musaka sa rendanim tikvicama mi je pala na pamet sasvim slučajno.

Želeo sam da napravim jedan ukusan ručak za decu, a nije mi padalo ništa na pamet.

Stajao sam pored šporeta pre par dana, razmišljao šta da kuvam… U glavi sam već nabrajao sastojke koje imam i setih se tikvica u frižideru.

Odmah mi je na pamet pala musaka od njih, ali malo drugačija, lenja musaka, tj.musaka koja se sprema brzo jer nisam imao mnogo vremena.

Tako sam smislio ovaj recept za koji vam treba:

  1. Struk praziluka,
  2. Pola kilograma mesa, bilo kog ja sam u trenutku imao neke juneće šnicle,
  3. 2 osrednje mlade zelene tikvice kojima se ne ljušti kora,
  4. Pola šolje pirinča,
  5. 3-4 jaja,
  6. Oko 250 grama pavlake,
  7. Šolja mleka,
  8. Brašno,
  9. Biber,
  10. Beli luk u granulama ili bilo kako drugačije,
  11. 1 slatki batat krompir
  12. Maslinovo ulje.
  13. Vegeta, so ili neki drugi slani začin sa sušenim povrćem.

Praziluk sam sitno iseckan i stavio u tiganj sa maslinovim uljem da se prži desetak minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Dok se praziluk pržio, sitno sam isekao meso na kockice.

Meso sam dodao u tiganj sa prazilukom da se dinsta nekih pola sata.

Začino sam kašikom vegete, malo bibera i belim lukom u granulama.

Tikvice sam oprao, narendao u činiju i pustio da odstoje. Nisam ih cedio već sam ih samo i stavio u činiji.

Dok se meso dinstalo, umutio sam 4 jaja sa 250 grama pavlake i šoljom mleka, dodao malo bibera i kašičicu granula belog luka.

U sve to sam dodavao brašno do gustine jogurta. Brašno sam dodao da bi upilo višak vode iz tikvica.

Posle pola sata dinstanja mesa, sklonio sam ga i pomešano sve sa rendanim tikvicama i pirinčem u jednom većem plehu namazanim uljem.

Zatim sam sve to prelio smesom od jaja i pavlake. Dodao sam još malo soli jer mi se učinilo da nije dovoljno slano.

Batat krompir sam isekao na kolutove i prekrio sve to kao poklopcem. Batat sam malo utopio u smesu kako bi i on upio deo tečnosti.

Za batat sam se odlučio jer je slatkast i računao sam da će dodati slatkast notu kada se bude zapekao.

Celu smesu sam pekao u rerni bez prekrivanja na oko 190 stepeni oko 45 minuta, tj dok se nije napravila žuta korica na vrhu a batat se zapekao.

I to je to, za sve mi je trebalo oko 45 minuta spremanja i oko 45 minuta pečenja u zavisnosti od rerne.

Musaka

Ispalo je sve jako ukusno.

Sada se pitate otkud ovaj recept na sajtu www.savetilekara.rs. Šta da kažemo, lep je i naš je :).

Copyright © 2020 Ivana i Ivan
Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime