heljda

Znači došao je i taj tužan dan, treba da vam iznesem hvalospeve o heljdi…a ne volim je, baš je ne volim… taj ukus. A pazite, nije ništa strašno, verovatno preterujem… ali je ipak ne volim.

Elem, heljda je izuzetno lekovita u lečenju bolesti krvotoka, reume, glaukoma, dijabetesa kao i slabe memorije. U Rusiji je zbog toga zovu kaša za studente obzirom da jača pamćenje (a studentima to treba obzirom da izlaze, zezaju se itd… nedostaje mi to vreme… sredom uvek neki party, subotom punč veče… čekaj bre, HELJDA!).

Njene belančevine su kvalitetnije od belančevina žitarica (da da znam, ali ona nije žitarica verovali ili ne već zeljasto povrće). Sadrži vitamine B1, B2, vitamin P koji je dobar za krvne sudove, minerale kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Ha, ko bi rekao da me je sigurne smrti od ukusa heljde… spasila heljda :).

Od heljde se može praviti testo za hleb, rezanca, kolačići a možete je jesti i kao kašu (dodate dve kašike heljde u kafenu šolju vrele vode i samo pustite da nabubri a onda dodajte med, borovnice, maline, jagode, banane… šta god hoćete).

Sve u svemu heljda je super zdrava, mrzim je.

2 KOMENTARA

  1. Ja mislila sad ću nešto pametno čuti :-).Neki recept za snižavanje šećera,triglicerida i ostalog,a on ne voli heljdu :-).Ni ja je ne volim.Ali napravim nekad hljeb ili uštipke od brašna.Divni ste.Pozdrav.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime