bolest dlanova, usta i tabana

Bolest dlanova, usta i tabana…moje iskustvo4 minuta čitanja

Odmah ću vam reći, ono je loše… Pri tome ne mislim na ono da se mi muškarci nekako raspekmezimo kada se razbolimo i tražimo pažnju lepšeg i nama dražeg pola. Mada činjenica je da nema ništa lepše nego kada ti izabranica srca donese činiju tople pileće supe sa komadićima mesa u krevet, šolju čaja sa medom i još ako donese daljinski ( ah pa ja sam je birao)… Mada, moja voljena supruga se sa tim naravno ne slaže, kaže da svi muškarci u stvari traže kopiju svoje majke i poručuje vam da oklagija i varjača za mešanje supe ima istu terapijsku vrednost, ali mišljenja su različita i ponekad sa izabranicom srca svog se ne treba previše raspravljati.

No vratimo se na bolest dlanova, usta i tabana.

Prvo je bolest dlanova, usta i tabana dobila naša ćerkica, što je i karakteristično za ovu bolest. Najčešće je dobijaju deca uzrasta do 5 godina ali mogu i starija kao i starije osobe. Uzročnici su nekoliko tipova virusa od kojih je Koksaki najčešći i interesantno je da se posle preležane bolesti stekne imunitet na taj jedan virus ali ako se pojavi neki drugi virus koji izaziva ovu bolest može opet doći do infekcije ( enterovirusi takođe izazivaju ovu bolest).

Sama bolest dlanova, usta i tabana je visoko zarazna. Virus se nalazi u izlučevinama iz nosa, pljuvačci i stolici ( ne onoj za sedenje, mislimo na onu drugu stolicu…). Prenosi se kašljanjem i kijanjem, preko neopranih ruku i kontaminiranih površina, kao i bliskim fizičkim kontaktom (grljenjem , ljubljenjem).Recimo, starije osobe je često dobiju kada menjaju deci pelene ili kada brišu decu posle vršenja nužde, pa se ne operu dobro ruke.

Prvi simptomi su visoka temperatura, crveno grlo slabost i malaksalost ali i karakteristične crvene tačkaste promene koje se javljaju po dlanovima, ustima i tabanima i koje nastaju dan dva posle pojave prvih simptoma. Ako se nađu u ustima mogu da puknu i da budu bolne, takođe samo hodanje može da bude bolno ako se jave na tabanima. Sam osip može da se javi i u predelu prepona, kolena i laktova.

Bolest traje od 7-10 dana i simptomi se posle toga povuku sami od sebe. Osoba je najzaraznija u toku prve nedelje infekcije i zato je tada jako važno što češće prati ruke i dezinfikovati okolinu u kojoj se ta osoba nalazi što predstavlja i glavni način sprečavanja ove bolesti.

Bolest dlanova, usta i tabana se leči simptomatski. Treba obarati temperaturu, unositi dovoljne količine tečnosti, ovo je pogotovo važno za malu decu koja vrlo lako dehidriraju,treba izbegavati kisela jela i voće koje mogu da nadraže već nadraženo grlo ( pomorandža, limun…), možete jesti sladoled, sisati led, kupti se blagim sapunom i stavljati krečno mleko na kožne promene. I najbitnije, treba mirovati, bar nekoliko dana, a tu sam ja pogrešio…

Obično se ne razviju svi simptomi ove bolesti već budu samo po neki. Meni se nekako pogodilo da se bolest pojavila u periodu kada smo išli na more u Grčku. Imao sam temperaturu oko 38 – 39 ( lepota, svi se kupaju a ja sedim i gledam, skakanje u vodu da bi se oborila temperatura je loša ideja…), grlo mi je bilo natečeno sa ranicama i imao sam osip i na dlanovima, tabanima i na ustima i po celom licu ( moja žena je mislila da neće da nas puste da pređemo granicu koliko sam strašno izgledao), još mi je u sećanju bolno hodanje po pesku do plaže… Posle nekog određenog vremena i povlačenja simptoma, koža mi se na tim mestima u potpunosti preljuštila, bukvalno se skidala kao kod guštera… Nisam izgubio nokte što je jedna od mogućih komplikacija i hvala Bogu nisam imao meningitis ili encefalitis što predstavlja najgoru ali i jako retku komplikaciju i sve je prošlo posle otprilike 10 dana.

Zaključak je da bolest dlanova, usta i tabana bez obzira što izgleda strašno, nije, samo je treba kao i svaku bolest ispoštovati, javiti se lekaru na pregled, unositi dosta tečnosti i mirovati.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *