5 najboljih hrana posle operacije zuba

Nažalost, većina ljudi se tokom života susretne sa potrebom da izvadi zub, a razlozi mogu biti veoma različiti.

Zub se nekada mora izvaditi usled uznapredovalog karijesa kvara ili upalnog procesa, a vađenje umnjaka je takođe jedan od čestih razloga.

Pored toga, ponekada je kao pripremu za ugradnju fiksne proteze, odnosno ortodontski tretman, neophodno prvo napraviti prostor kako bi se ostali zubi doveli u pravilan položaj.

Nezavisno od razloga ekstrakcije zuba, pacijent se posle ovog zahvata mora pridržavati konzumacije mekane, nezačinjene hrane na sobnoj temperaturi, kako bi sprečio eventualno iritiranje rane i produžio oporavka.

No, vađenje zuba nije jedina vrsta operacija zuba koja zahteva pridržavanje privremeno pridržavanje ishrane mekanom hranom.

Na primer, ugradnja zubnih implanata ili operacije kao što su podizanje sinusa ili nadoknada zubne kosti, takođe će zahtevati oporavak.

U nastavku donosimo 5 idealnih namirnica za period oporavka od operacije zuba.

Bistre supe i krem čorbe

Bistre supe, krem čorbe i potaži su savršen izbor posle operacije zuba, budući da ne samo što su hranjive, već će doprineti i hidrataciji organizma.

Gotovo sve vrste supa i čorbi dolaze u obzir, no ono o čemu je važno voditi računa je da se ne koristi previše začina, uključujući ovde i so.

Samim tim, gotove supe verovatno da nisu najbolji izbor tokom oporavka.

Pored toga, treba voditi računa o temperaturi, te nikako ne treba konzumirati vruću supu.

Jogurt

Jogurt donosi nekoliko prednosti tokom oporavka zuba.

Pre svega, bogat je proteinima i kalcijumom koji je potreban za adekvatan oporavak posle operacije zuba.

Osim toga, jogurt sadrži probiotike koji mogu pomoći tokom oporavka unapređujući balans dobrih i loših bakterija u ustima i crevima.

Tokom oporavka treba birati obične jogurte, bez dodataka voća, šećera ili žitarica.

Ovi sastojci mogu se zaglaviti u ranu od zuba i iritirati je, a šećer može povećati rizik od pojave infekcije.

Na kraju, za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili su na biljnoj ishrani, dobra opcija mogu biti i jogurti koji su napravljeni na bazi soje, ovsa ili drugi biljni jogurti.

Ovsene pahuljice

Sitne, skuvane ovsene pahuljice ili ostavljene preko noći u vodi, mleku, jogurtu ili čaju odličan su izbor posle svih vrsta operacija zuba.

One su izuzetno hranjive, ne sadrže gluten te su dobar izbor i za osobe koje pate od celijakije, imaju visok nivo proteina i dobrih masti, i povrh svega, izuzetno su ukusne.

Mogu se pomešati sa malo cimeta i zrelom bananom i pružiti puno energije za početak dana.

Humus

Humus je namirnica koja je sa pravom sve popularnija na ovim prostorima, zahvaljujući svom sjajnom ukusu ali i obiljnu nutrijenata koje pruža.

Humus se pravi od kuvanih leblabija i susamove paste, a obično sadrži i limunov sok i beli luk, a ponekada i maslinovo ulje.

Ovo jelo koje dolazi sa Bliskog istoka puno je proteina, vlakana i različitih vitamina i minerala, pa je izuzetno popularan izbor posebno među vegetarijancima i veganima.
Zbog ovih svojstava, humus se redovno nalazi na listi mekanih hrana posle vađenja zuba.

Krompir pire i drugo pasirano povrće

Ova lista nikako ne bi bila kompletna kada ne bi pomenuli i krompir pire, verovatno prvo jelo na koje se pomisli kada je u pitanju meka hrana.

Domaći krompir pire se lako pravi, dobar je izvor energije i ugljenih hidrata, kao i vitamina i minerala.

Posebno je bogat vitaminom C i kalijumom, nutrijentima koji su izuzetno korisni tokom oporavka od operacije zuba.

Umesto običnog krompira, pire se može napraviti od batata, slatkog krompira, koji je nutritivno još bogatiji.

Avokado

Ovo voće je izuzetno specifično, budući da sadrži veliku količinu dobrih masti, što nije tipično za voće.

No, ne samo što je odličan izvor nezasićenih masti, avokado je bogat mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin E, vitamin B6, kalijum, magnezijum i folnu kiselinu.

Zahvaljujući ovome konzumiranje avokada sigurno će imati pozitivan uticaj na brzinu oporavka nakon stomatološkog hirurškog zahvata.

Kajgana

Za kraj, kajgana može biti jako dobar izbor, kako za doručak, tako i za večeru tokom ovog perioda.

Kajgana se lako priprema i jede, izuzetno je dobar izvor proteina, ali i vitamina i minerala.

Ovde treba pomenuti vitamine iz B kompleksa, vitamin D, selen i jod. Svi ovi mikronutrijenti važni su za oralno zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime