Ultrazvuk

Poslednjih decenija ultrazvučna dijagnostika je značajno usavršena zahvaljujući tehnološkom napretku i danas se sa sigurnošću oslanjamo na njene nalaze.

Zahvaljujući tome svaki simptom koji ukazuje na stomačne bolesti može da se jednostavno i brzo proveri.

Dijagnostici pomoću visoko frekventnih talasa su dostupni jetra, slezina, pankreas, žučna kesa, bešika, mokraćni kanali, bubrezi, nadbubrežne žlezde, materica, jajnici /prostata, limfne žlezde i krvni sudovi.

Ultrazvuk abdomena otkriva na stotine bolesti i ozbiljnih stanja koja zahtevaju lečenje, a predstavlja laku, bezbolnu i neškodljivu metodu.

Da bi se u potpunosti iskoristili veliki potencijali ove dijagnostičke metode neophodno je da je obavlja dovoljno iskusan i edukovan lekar.

Ultrazvučni pregled može da se obavlja po preporuci lekara opšte prakse ili specijalista, ali i samoinicijativno, kada se pojave simptomi koji ukazuju na mogućnost postojanja bolesti.

Tako svaki dugotrajniji bol u stomaku, mučnina, povraćenja, promene u pražnjenju creva i bešike, nadutost, osećaj težine, neobjašnjivo mršavljenje, gubitak apetita i prisustvo neobjašnjive visoke temperature treba da bude razlog za odlazak na ultrazvučni pregled.

Problemi sa jetrom su vidljivi

Bolesti jetre, među kojima je karcinom, ne daju uvek jasno vidljive simptome sve dok ne pređu u više stadijume.

Međutim, kada se radi ultrazvučni pregled, veoma se dobro vidi njeno stanje i većina promena na njoj.

Ultrazvukom se može utvrditi postojanje masne jetre i ciroze, uvećana jetra, povrede, primarni tumori i metastaze.

Uz naprednu kolor dopler funkciju može se pratiti i protok krvi kroz krvne sudove na jetri.

Bolesna žučna kesa

Bolesna žučna kesa je svaka koja u sebi sadrži kamence i to je znak da pacijent treba da se javi abdominalnom hirurgu.

Kamenac u žučnoj kesi se otkriva na rutinskom ultrazvučnom pregledu i što je veoma važno, u mirnoj fazi pre upale žučne kese.

Na ultrazvučnom pregledu se može utvrditi i postojanje „napada“, odnosno stanja akutne upale žučne kese, što je urgentno stanje.

Promene na bubrezima

Sastavni deo ultrazvuka abdomena je i detaljan prikaz stanja tkiva i funkcije bubrega.

Tako se otkriva prisutan kamenac u bubrezima, ciste, fibroze, lezije, tumori, ali hidronefroza, kao i vrlo opasni bubrežni zastoj.

Zahvaljujući naprednim funkcijama modernih ultrazvučnih aparata lekar može da prepozna mnoga patološka stanja u ranoj fazi razvoja kada je izlečenje izvesnije.

Takođe, ultrazvučnom dijagnostikom se uspešno prati lečenje i efekti prepisane terapije za postojeće bolesti bubrega.

Zapušeni krvni sudovi

Ultrazvuk abdomena podrazumeva i proveru protoka krvi kroz stomačne krvne sudove, pri čemu najveću pažnju imaju najveći krvni sudovi.

Tako se sa lakoćom i velikom preciznošću mogu uočiti znaci bolesti arterijskih i venskih krvnih sudova, kao što je proširenje, suženje ili postojanje plaka.

Kolor dopler opcija meri protok krvi kroz krvne sudove u realnom vremenu, sa velikom preciznošću.

Izabrani markeri koji se posmatraju mogu da ukažu na postojanje rizika od srčanog i moždanog udara, ali i na patološka dešavanja u pojedinim organima i tkivima.

Priprema za ultrazvuk

Ukoliko planirate ultrazvučni pregled imajte u vidu da je potrebno u izvesnoj meri izmeniti jelovnik dva dana pred pregled.

To znači da na meniju ne treba da se nađe pasulj, grašak, boranija, kupus i sočivo.

Nekoliko sati pred sam ultrazvučni pregled treba unositi samo vrlo laku hranu poput dvopeka i čaja.

Sat vremena pred pregled treba popiti nekoliko čaša vode kako bi bešika na pregledu bila puna i dostupna za vizuelnizaciju.

Eksperti na ultrazvuku

Da bi ultrazvučni nalaz bio verodostojan od najvećeg značaja je ekspert koji obavlja pregled.

U Poliklinici Dr Rončević ultrazvuk abdomena obavlja dr Branko Rončević, subspecijalista kliničkog ultrazvuka sa dvodecenijskim iskustvom.

Zahvaljujući stručnosti i posvećenosti, pacijenti se sa poverenjem vraćaju i preporučuju je drugima.

2 KOMENTARA

  1. Radi se o totalno neinvanyivnom pregledu koji nije ni skup ukoliko vam se ne ceka u drzavnim sluzbama. Ne može se sve videti ali je dobra polazna tačka za dalja ispitivanja, ukoliko se primeti neka abnormalnost.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime