kruna

Jednom prilikom smo izbacili motivacionu poruku koja kaže „Kada padneš, popraviš krunu i kreneš dalje“. Više puta sam zatekao sebe da gledam u tu poruku i pitam se, zašto baš krunu? Zašto ne otresti jednostavno prašinu u koju smo pali i nastaviti dalje. Zar je kruna zaista potrebna?

Ako se okrenemo oko sebe videćemo na hiljade i hiljade „kraljeva“ i „kraljica“ uključujući i nas same, koji sa takvom pažnjom i čežnjom pokušavamo da namestimo tu prokletu krunu da prosto više ni ne vidimo koliko je to beznačajno i besmisleno. Posmatramo druge na isti način kao što drugi posmatraju nas. Kroz gomilu filtera štampamo čekove bez pokrića koji stoje na krhkim nogama, činimo nešto što zapravo ni ne želimo ne bi li i mi prodefilovali kao novokrunisani „kraljevi“ i „kraljice“ kroz nečiji život, kroz nečiji ekran telefona…

U telu čoveka stanuju dva entiteta, duša i ego. Oboje su gladni ali samo jednog treba nahraniti. Šteta što obično krenemo sa dušom a završimo sa obimnom večerom namenjenom samo i isključivo egu. A ego je stalno gladan, nemojte se varati, i što mu više dajemo sve je gladniji i veći, potiskujući dušu negde duboko u dubini našeg tela. Gradimo mehur u kojem nam je lepo i toplo, živimo u vakumu u kojem čujemo samo naš eho i lepo nam je jer je to ono što smo oduvek želeli da čujemo o nama. Lajkovi se nižu kao tapšanje po ramenu, „Najbolji sam!“, „Najlepša sam!“. Ko kaže?

Međutim jednu stvar zaboravljamo, mehur nije trajan, mehur kad tad puca, a kada pukne pad je brz i bolan. Koprcamo se, hladno nam je i odjednom čujemo sve i vidimo sve. A prizor je fantastičan, goli i bosi očajnički tražimo krunu. Ona nam je bila sve a ništa…i nje više nema. Ovo srce koje bije u grudima je stvoreno za prelepe stvari ali i da popije po koji metak.

I šta nam na kraju ostaje, ono najjednostavnije, dobra stara prašina. A zašto sam ovo rekao? Pa zato što sa prašinom znamo tačno kako da rukujemo za razliku od krune. Postoji samo jedna stvar koju možemo da uradimo sa njom, prosto je otresemo i nastavimo dalje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime