Maligni melanom

Maligni melanom3 minuta čitanja

Sigurni smo da ste svi čuli za maligni melanom! Ali da napravimo mali uvod. Koliko često imate običaj da sebe posmatrate ispred ogledala, tj da gledate svoju kožu i da pratite promene na njoj, to uključuje i mladeže, nokte i sve delove tela koji su pokriveni kožom.

Žene obično gledaju bore na licu, strije i celulit, ali često zanemare neke druge promene. Muškarci obično bace samo letimičan pogled na sebe u ogledalu. Tako da je prvo i osnovno u životu samopregled kože, jer koža je jedan od naših najznačajnih organa i potrebno je da bude zdrava. Pošto nas štiti od spoljašnje sredine može da bude i pod njenim štetnim uticajem, pre svega pod lošim uticajem sunca i UV zračenja koji ne doprinose samo starenju kože, opekotinama već i mogu transformisati ćelije kože u ćelije raka. Ovaj tekst je posvećen malignom melanomu koji spada u jedan od najzloćudnijih tumora.

Maligni melanom nastaje od melanocita-ćelija kože koje proizvode melanin ( to su ćelije koje stvaraju crnu boju kada se sunčate ). Kod žena obično se pojavljuje na nogama, a kod muškaraca na licu i na trupu. Inače promene mogu nastati na bilo kojem delu kože, a često nastaje malignom transformacijom mladeža.

Promene mogu biti raznolike od smeđih mrlja sa tamnijim crnim vrhovima, preko malih lezija na koži koje imaju iskrzane ivice i delove koji mogu biti različitih boja crvenih, plavih, crnih. Ako nastaje od mladeža, obično mladež promeni boju, oblik, može da krvari. Takođe karakteristično za maligni melanom da se može naći i na sluznicama usta, nosa, vagine i čmara. Ako se dijagnostikuje na vreme, postoje šanse za izlečenje, ali spada u grupu najzloćudnijih tumora jer zna da da udaljene metastaze.

Šta je bitno u celoj ovoj priči?

Najbitnija je preventiva. S’ obzirom da maligni melanom može da nastane kao posledica izlaganja sunčevoj svetlosti, odnosno štetnom dejstvu ultravioletnog zračenja, neke opšte preporuke su da izbegavate sunčanje između 10 h i 17 h, stavljajte zaštitne kreme sa visokim faktorom, izbegavajte solarijum, kontrolišite svoju kožu. To se posebno odnosi na ljude koje imaju dosta mladeža (više od 25), na one koji su imali ili imaju u porodici osobu obolelu od raka kože, takođe na one koji su imali opekotine od sunca, kao i na one koje su svetlije puti i boje kose i očiju.

Danas postoji metoda kojom mogu da se uoče mikroskopske promene na koži, a zove se dermatoskopija. Kožna promena se premaže alkoholom, uljem ili vodom i onda se posmatra ručnim dermatoskopom ( stereomikroskopom, kamerom) i bukvalno pošto funkcioniše kao mikroskop, ova metoda omogućava da one strukture koje nisu vidljive golim okom postanu vidljive.

Ako se posumnja na maligni melanom, pored dermatoskopije, rade se i analize kao što je kompletna laboratorijske analize, rentgen grudnog koša, ultrazvuk abdomena i limfnih čvorova, kao i skener grudnog koša, mozga , a po potrebi i dodatne analize.

Terapija je hirurška, a po potrebi se uključuje hemioterapija, radioterapija, imunoterapija.

Naravno, ovi tumori ne nastaju isključivo zbog štetnog uticaja UV zraka, a kao ti drugi faktori koji doprinose nastanku raka pominju se razni toksini koje unosimo i nasledni faktor. Zato nemojte da zaboravite na samopregled, čuvajte svoju kožu, treba vam!

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

1 komentar na članak “Maligni melanom3 minuta čitanja

  1. Melanom nastaje isključivo u Anomalijskom magnetnom i elektromagnetnom polju (AMiEMP). Jako je pogrešno povezati melanom sa sunčanjem. Proučite radove:,, Primeri nastanka malignih oboljenja u anomalijskim magnetnim poljima,, au8tori:

    Trifunovic Nikola¹1 and Vladislav Cizmic²

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *