lečenje

Dragi prijatelji, molimo vas da od nas ne očekujete da vas lečimo preko interneta.

Znate, mi smo tu da vam objasnima nešto što vam nije jasno, da vam damo smernice u vezi onoga što bi mogli da uradite povodom vašeg stanja i da vam pomognemo koliko god možemo ali nismo tu da vas lečimo.

Jer vidite, medicina je jedan prelepi zanat u kojem se uvek nešto uči i uvek nešto novo saznaje. To je zanat u kojem 2+2 vrlo često nisu 4 , već ponekad budu 3 ili 5.

To je takođe zanat koji traži da se zasuču rukavi, uzmu slušalice u ruke i zategne merač za pritisak (ok, ponekad zatreba i čekić ali ne onaj kovački ).

U njemu ima toliko finesa da se ponekad osećamo kao detektivi koji u kriminalističkim serijama skupljaju dokaze, traže tragove krvi ili urina, ispituju svedoke i pokušavaju da reše jedan zločin i nadju krivca koji je napao naše telo.

Mi od vaših reči i tegoba crtamo sliku koju pokušavamo da stavimo u ram pregleda i ispitivanja kako bi ona lepo izgledala i uklapala se kada je okačimo u našoj galeriji lečenja.

Ta slika ne može da se sklopi preko interneta, to je kao da od kovača tražite da napravi potkovicu bez vatre i žara.

I ako vam slučajno nekad negde neko ponudi da naslika tu sliku i stavi je na zid bez rama, recite mu da će možda ta slika da se pocepa kada se okači na ekser i idite da potražite taj ram kod zanatlije koji ga pravi i sklapa.

Pozdrav za sve vas i hvala vam što nas pratite.

15 KOMENTARA

 1. Imam konstantne bolove u nogama od kolena nadole do prstiju nogama stopala bole sa gornje strane i zglob.to mi se desava dugo vec a imam i bolove u krstima povremeno.recite mi kako da ispitam o cemu se radi i sta je problem i po vasem misljenju sta moze biti uzrok? Unapred zahvalan

  • Poštovani, tegobe koje imate mogu da budu posledica više različitih stanja. Ali pre svega trebate da uradite dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta, kako bi se utvrdilo da nije možda problem u venama. Zatim RTG donjeg dela kičme, jer problemi i sa kičmom mogu da daju takve simptome. Mogli biste da uradite naravno i kompletnu laboratoriju uz mokraćnu kiselinu kako bi se videlo da nije možda u pitanju giht. Što se specijalista tiče , koje bi mogli da posetite, izdvojili bi vaskularnog hirurga, zbog mogućeg problema sa venama i neurohirurga zbog mogućeg problema sa kičmom.

 2. Pao sam u nesvest i imao sam kao neki napad trajalo je oko pola sata i onda sam dosao sebi sve sam pregledao sve je uredu jedino nisam radio magnetnu rezonancu…

  • Postovani, padanje u nesvest moze da se javi iz razlicitih razloga. Pre svega moze da bude neuroloske prirode pa treba posetiti neurologa i uraditi EEG zbog napada koji ste imali da bi se iskljucila epilepsija. Takodje i magnetna rezonanca glave dolazi u obzir. Padanje u nesvest moze da se desi i zbog problema sa srcem i krvotokom pa treba i to ispitati, uraditi ekg, nositi holter i posetiti internistu ili kardiologa. Uraditi komoletnu laboratoriju sa svim parametrima je pod obavezno , anemija tu takodje dolazi u obzir. Te dogadjaje treba uvek detaljno ispitati

 3. Postovanje interesuje me labaratorija ovo su povisene analize da li znate o cemu je rec?
  fibrinogen 5.05 (1.7-4.0)
  Bilirubin direktni 7.0(<5.1)
  Crt 11.9(<5)

  • Postovani,
   Povecanje direktnog bilirubina ide u prilog problemima sa zucnom kesom i zucnim putevima , jetrom ili pankreasom, a fibrinogen i CRP govore o nekoj upali. Dobro je sto nisu puno povecani , ali bi trebalo uraditi i ultrazvuk abdomena da bi se videlo da nemate kamen ili upalu zucne kese , kao i da bi se videli ostali organi. Pretpostavljam da ste uradili i transaminaze (AST,ALT), gama-GT i alkalnu fosfatazu , kao i urin.Sve zavisi koje tegobe imate. U svakom slucaju , javite se izabranom lekaru.

 4. Molim vas za savet. Mama, 61 godina. Bez operacija, ne koristi nista od lekova. Redovno se seta po 8km, zdravo se hrani. Riba dva puta sedmično, supe, dorucak pola sata bakon budjenja, ne konzumira alkohol, posti,… Uradila je sistematski pregled, sve je dobro osim masnoće. Holesterol 7.71,HDL holesterol 2.93, LDL holesterol 3.93. Poslali su je na Dopler sve OK. Jos dva puta radjene masnoce u krvi slicni rezultati. Molim vas, da li vi imate ideju sta jos moze da se proveri. Hvala

  • Poštovani,
   Imajući u vidu da je Vaša majka uradila sistematski koji je pored pregleda, EKG-a i laboratorije obuhvatio i rentgen srca i pluća, ultrazvuk abdomena kao i abdominalne aorte , te Dopler vrata i da su svi ti nalazi bili u redu , ostaje jedino da vidi sa svojim izabranim lekarom da li će biti potrebna korekcija ishrane , da proveri hormone štitaste žlezde i eventualno uvođenje nekog leka za masnoću . Naravno , može i da konsultuje internistu. Inače , kod žena sa ulaskom u menopauzu i nakon toga zbog nedostatka hormona obično rastu masnoće bez obzira na ishranu.

 5. Postovani, imala bih pitanje vezano za bruh na vratnom delu kicme izmedju 5-6 prsljenja koji nije mnogo velik svega 7mm a stvara mi probleme… Tegobe koje mi se manifestuju u vidu tremora, vrtoglavice, loseg hoda,bolovi i trnjenje u rukama, ukočenost vrata. Odradjen je magnet cervikalnog dela kicme i tu se prikazalo bruh (5-6) a suzenje i prosirenje na delu izmedju 3-4 e sad pitanje je sta mogu ocekivati kao terapiju, operaciju, zakazan pregled neurohirurgu ali tek za 3 meseca pa me ubija iscekivanje, molim vas da me malo umirite vasim savetom. Hvala unapred

  • Poštovana, postoji više opcija u terapiji vašeg problema. Naj verovatnije je da ćete ići za početak na fizikalnu terapiju i možda probati sa lekovima da malo sanirate tegobe. U slučaju da se tegobe ne smire, tu je i opcija operacije ali se ona uvek ostavlja za kraj i dolazi tek nakon procene neurohirurga da ništa drugo ne pomaže.

 6. Дужи низ година имам проблем са високим притиском. Пре две године сам се онесвешћивала на улици, на радном месту. Веома неугодна ситуација.крвним Притисак је варирао. Занима ме да ли је изаврани лекар у обавези да пошаље пацијента повремено на контроле у вези са коришћењем лекова за снижавање крвног притиска.
  Знам да је то непопуларно, али да ли могу променити изабраног лекара? Приватне клинике су ми недоступне

 7. Postovana, možete da promenite izabranog lekara, za proceduru se najbolje raspitajte kod med.sestre ili kod glavne sestre. Vi bi trebali da odete do interniste i neurologa da Vas pregleda sobzirom da ste padali i da imate problema sa pritiskom. Što se obaveza lekara tice, na njemu je da proceni kada može sam da zabrinjava neka stanja a kada mora da pošalje specijalisti.

 8. Imam mucniu osecam glad nadutost… nocu me mogu da spavam malaksalost umor . . . Kao da mi zeludac ne vari hranu . . .

 9. Imam mucniu osecam glad nadutost… nocu me mogu da spavam malaksalost umor . . . Kao da mi zeludac ne vari hranu . . . Radio sam krvnu sliku sve je u normalu… sve je u redu a meni nije dobro? Neki savet sta treba da proverim jos ?

  • Poštovani, kod bolova u stomaku treba uraditi i ekg, eho stomaka i test na helikobakter pilori. Te rezultate treba odneti hirurgu ili gastroenterologu koji će da uradi pregeled i nastavi sa daljim ispitivanjem.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime