Lasersko skidanje dioptrije

Svi koji imaju problema sa vidom i radi njegovog korigovanja nose naočare ili sočiva znaju koliko to može biti naporno, dosadno ili opterećujuće.

Lasersko skidanje dioptrije je stoga način da se ovaj problem zauvek reši, a da život dobije jednu sasvim novu notu.

Za bolji osećaj

Narušen vid može mnogo otežati funkcionisanje u svakodnevici jer osim što ne možemo sa lakoćom obavljati brojne aktivnosti, mogu se javiti glavobolje, tikovi i različite tegobe.

Nošenje naočara ili kontaktnih sočiva je nužno i dobro rešenje jer pomoću njih premošćavamo nedostatke koje imamo.

Danas su ova pomagala sve učestalija i potrebnija jer većina poslova iziskuje precizan vid, poput rada na računaru.

Ipak, ova pomoćna sredstva iziskuju i kontinuiranu brigu o njima i s vremena na vreme nabavku novih, što je svakako i trošak.

Kako bismo prenebregli probleme sa vidom i jednom zauvek rešili se ovog problema, možemo pribeći laserskom skidanju dioptrije.

Intervencija za poboljšan vid

Kako sam naziv kaže, lasersko skidanje dioptrije podrazumeva intervenciju, odnosno svojevrsnu operaciju, pomoću lasera, koja ima za cilj njeno trajno uklanjanje.

Anestezija pri ovom postupku je lokalna, ukapavanjem kapi u oči, nakon čega se pacijent izlaže operaciji koja se izvodi veoma brzo i koja nije bolna.

Obično se u toku jednog dana ovaj proces vrši na oba oka.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i modernim i uspešnim metodama, postoperativni period obično nije težak i ne traje dugo.

Rezultat

Bilo da smo kratkovidi, dalekovidi ili je naš vid obeležen asigmatizmom, izvesno nije idealan i treba mu korekcija.

Poteškoće pri svakodnevnom funkcionisanju osećaju se i pri najmanjim dioptrijama, te se javljaju svakojaki problemi ili otežano učenje, rad, čitanje ili vožnja bez pomagala za vid.

Lasersko skidanje dioptrije specijalizovanom metodom eliminiše ove nedostatke, delujući direktno na rožnjaču.

Sam vid biva pospešen neposredno nakon operacije, a dioptrija uklonjena u veoma visokom procentu, iznad 95%.

Nakon toga nam naočare za vid i kontaktna sočiva najčešće više neće biti potrebni.

Uticaj trenutnog stanja

Sama dioptrija ne mora biti odlučujuća za pribegavanje ovoj intervenciji, premda postoji opseg koji bi trebalo razmatrati.

Tako se kod kratkovidosti za uklanjanje razmatra ona do -10, kod dalekovidosti do +6, a kod asigmatizma do +/- 6.

Donja granica suštinski ne postoji, mada iskustvo pokazuje da se uglavnom uklanjaju one veće od -1.

Uslovi

Kao i svaka medicinska intervencija, i lasersko skidanje dioptrije ima niz uslova koje pacijent treba da ispoštuje, a pre svega treba da bude punoletan.

U zavisnosti od dijagnostike i toga da li je pacijent nosio naočare ili sočiva, takođe postoje preduslovi.

Jedan od uslova jeste i da je dioptrija stabilna, tačnije da nije varirala više od +/- 0,5 u pređašnjoj godini.

Bitno je i da osoba nije trudnica niti dojilja.

Svakako, detaljan specijalistički pregled nužan je pre upuštanja u lasersko skidanje dioptrije, a sprovodi se uz pomoć brojnih dijagnostičkih uređaja.

Metode

Lasersko skidanje dioptrije obavlja se u specijalizovanim očnim klinikama, a izvode ga vrhunski stručnjaci, poštujući sve neophodne procedure, a uvažavajući osobenosti svakog pacijenta ponaosob.

Samih metoda ima više, a konačan izbor zavisiće upravo od potreba pacijenata i karakteristika njegovog vida.

Svakako, koriste se najsavremenije tehnologije, tako da je celokupan proces veoma brz i jednostavan.

Oporavak

Nakon ove intervencije pacijenti se u vrlo kratkom roku vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Istoga dana bivaju upućeni kući, potom slede propisne kontrole, te nakon nekoliko obaveznih, one koje se realizuju spram potreba u izvesnom mesečnom razdoblju.

Svakako, obavezno je tokom postoperativnog perioda slediti uputstva i savete lekara kako bi oporavak bio najbolji mogući, a oni se odnose na, na primer, kvašenje očiju, gledanje u ekran, nanošenje šminke, fizičku aktivnost i uopšte vraćanje uobičajenom aktivnostima.

Faktički je sedmicu dana potrebno da se pacijent vrati svojim navikama, dok je za neke teže napore potrebno da prođe i do tri ili četiri sedmice.

Period oporavka uslovljen je i primenjenom metodom, ali i individualnim karakteristikama svake osobe, a podrazumeva i izvesne tretmane, kao što je korišćenje potrebnih očnih kapi.

Odluka je na svakom od nas

Lasersko skidanje dioptrije je sasvim siguran, pouzdan i pragmatičan postupak kojem pribegavamo kako bismo rešili problem s vidom.

Budući da se za sprovođenje ovog postupka koriste vrhunska tehnologija i proverene metode, da je sam postupak brz, jednostavan i bezbolan, lakše ćemo se na njega odlučiti.

On ne predstavlja samo rešenje funkcionalnog problema, već nam u načelu menja mogućnosti i navike, čineći nas izvesno zadovoljnijim i rasterećenijim osobama, a našu svakodnevicu lepšom.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime