kazna

Drage kolege lekari opšte prakse ali i pacijenti, kao što i sami znate, nas često kontroliše inspekcija. Kontrolišu sve, ali najčešće bolovanja i lekove koje propisujemo pacijentima, tj. da li ih propisujemo pravilno.

Iz ličnog iskustva ćemo u ovom tekstu pisati o tome na šta treba da obratite pažnju prilikom propisivanja recepata i pomagala jer je lako nešto propustiti u toni informacija kojima smo zatrpani.

Šta pacijent mora da poseduje od dokumentacije da bi mu lekar izdao određeni lek na recept ili pomagalo?

1. Insulini

Pacijent mora da poseduje izveštaj (otpusnu listu) specijaliste endokrinologa, interniste ili pedijatra i prateću dokumentaciju na osnovu kojih mu je propisan insulin.

Lekari specijalisti takođe moraju da ispoštuju pravilnik o uvođenju insulina, odnosno promeni insulina i prevođenju pacijenta sa humanog na analog.

U većini slučajeva ako pacijent nakon 6 meseci i dalje ima HbA1C >7,0 %, ili često ima epizode hipoglikemije <3,5 mmol/l ili postprandijalne glikemije >9 mmol/l merene 2 h nakon obroka, a da je ubeleženo adekvatno (u memoriji aparata za merenje glikemije, ili u dokumentaciji zdravstvene ustanove), ima pravo da se prevede sa humanog na analog.

Kad je insulin propisan, lekar bi trebalo da kontroliše pacijentu HbA1C na 3-6 meseci i da šalje pacijenta na kontrolne preglede kod specijaliste radi nastavka terapije.

Podrazumeva se da sve to treba da bude uredno zavedeno u kartonu.

Poželjno je da pacijent radi dnevni profil i da izabrani lekar ima uvid u to i da to zabeleži kad može.

Zašto je to bitno?

Bitno je jer se često dešava da zbog velikih gužvi između dva kontrolna pregleda kod specijaliste prođe više od 6 meseci, kao i to da pacijenti koji su redovno kontrolisani ne donesu svom izabranom lekaru rezultate i izveštaje, pogotovo ako nema promene u terapiji i doziranju.

Zato kolege, insistirajte da Vam donesu izveštaj!

2. Pumpice

Za astmatičare i osobe koje boluju od HOBP a, one su neizostavne. Ali i za njih vam treba izveštaj pneumoftiziologa ili pulmologa obavezno, kao i spirometrija gde bi bilo poželjno da bar u kartonu bude upisana vrednost FEV1.

Ako se radi o HOBP-u mišljenje mora da sadrži o kom stadijumu bolesti je reč.

Kontrole su takođe potrebne na 3-6 meseci.

3. Lekovi za srce i pritisak

Postoje lekovi koji idu samo po izveštaju interniste, odnosno kardiologa, izveštaj ne sme da bude stariji od 6 meseci. Na toj listi se nalaze često primenjivani antihipertenzivi iz grupe antagonista angiotensin II receptora, kao i neki antiaritmici.

4. Lekovi za prostatu

Kod ovih lekova je obavezna kontrola kod urologa na 6 meseci za propisivanje.

5. Psihijatrijska terapija

Kontrola kod psihijatra na 3 ili 6 meseci, jasno, čitko upisan ili iskopiran izveštaj.

6. Neurološki lekovi

Kontrola neurologa minimum na 6 meseci, ubačeno u karton ili čitko ispisano. Tu treba da se obrati pažnja jer neki od njih mogu biti propisani na osnovu mišljenja specijaliste samo iz tercijarne zdravstvene ustanove.

7. Lekovi za plućnu hipertenziju i posebni lekovi za retke dijagnoze

Morate imati u vidu da što se tiče lekova koji se skupi i koji se propisuju samo za određene uslovno rečeno retke bolesti, morate da vodite još precizniju evidenciju.

Pored toga što dijagnoza mora biti potvrđena odgovarajćim dijagnostičkim procedurama od strane odgovarajućeg specijaliste (npr primarna bilijarna ciroza), morate proveriti i da li taj lek nije na listi lekova sa posebnim režimom izdavanja.

Mnogi od tih lekova da bi bili izdati moraju da budu predloženi od strane tri lekara iz tercijarne zdravstvene ustanove (izveštaj mora da sadrži tri pečata), takođe mnogi od njih pored toga što moraju da budu predloženi od strane lekara iz neke tercijarne zdravstvene ustanove, da bi bili izdati, moraju imati odobrenje lekarske komisije.

Zato svaki lek koji ne propisujete često, pogledajte pažljivo u pravilniku uslove za njegovo propisivanje.

Verujte nam, poštedeće vas mnogih nevolja.

Ukratko rečeno u kartonu mora da stoji sledeće:
1. Upisan izveštaj ne stariji od 6 meseci.
2. Odobrenje od komisije, kopija ili upisan izveštaj, ali bolje kopija.
3. Redovno rađene laboratorijske analize i ostale dijagnostičke procedure, podrazumeva se da ti nalazi budu upisani.

A ako neki od pacijenata baš insistira da mu date terapiju a „nema pravo“ jer nema svež izveštaj, otvorite novčanik i dajte mu novac da kupi, spasićete sebe barem papirologije i pravdanja…

Iz ličnog iskustva pišemo…

Ivana i Ivan - Autori
Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime