Izbeljivanje zuba

Osmeh i belina zuba predstavljaju ličnu karakteristiku i vrlo su bitni kada je prvi utisak upitanju. Stoga je vrlo razumljivo zašto svi težimo blistavom osmehu.

Međutim, tu blistavost i belinu nije jednostavno sačuvati.

Sigurno ste primetili da Vaši zubi nisu više tako beli i pitate se zašto.

Uzroci su najčeće vezani za stil života, konzumaciju obojenih pića i hrane, upotrebu cigareta, kao i lošu higijenu usta i zuba.

Uzrok prebojenosti pojedinačnih zuba mogu biti traume ili se mogu javiti kao posledica lečenja zuba, odnosno endodontske terapije.

Stomatološka ordinacija Brkić iz Novog Sada je pripremila ovaj tekst i dala savet šta je najbolje uraditi kako bi vaši zubi ponovo zasijali punim sjajem.

Da li svako može da izbeljuje zube?

Da biste znali da li ste dobar kandidat za izbeljivanje, neophodno je da posetite svog stomatologa.

Vrlo je važno pre izbeljivanja zuba ukloniti sve čvrste i meke naslage, popraviti prisutne karijese, sanirati dotrajale zubne ispune.

Pacijenti koji u estetskoj regiji imaju krunice i veće plombe moraju znati da se procesom izbeljivanja neće promenuti njihova boja.

Takođe, ukoliko se planira neka protetska rekonstrukcija pojedinačnih zuba u regiji osmeha, potrebno je prvo izbeliti preostale zube pa tek onda pristupiti protetskom zbrinjavanju i odabiru lepše i svetlije boje.

Izbeljivanje se ne savetuje trudnicama, dojijama i mlađima od 18 godina, kao ni pacijentima kod kojih je uznapredovalo oboljenje potpornog aparata zuba – parodontopatija.

Koji način izbeljivanja izabrati?

Najbezbedniji i najsigurniji način izbeljivanja jeste ordinacijsko izbeljivanje.

Pored toga što imate stručno osoblje pored sebe, preparati koji se koriste su provereni, pouzdani, bezbedni, imaju skoro neutralan ph, i vrlo visok sadržaj vode.

Kupovinom preparata u drogerijama ili putem interneta rizikujete pojavu mnogih komplikacija.

Neke od njih su trajno oštećenje tvrdih zubnih tkiva (gleđi i dentina), upala živca, preterana osetljivost i druge.

Profesionalno izbeljivanje zuba može biti ordinacijsko i kućno.

Ordinacijsko izbeljivanje najčešće traje oko sat vremena i rezultati su odmah vidljivi.

Preparati koji se koriste su na bazi vodonik ili karbamid peroksida, i imaju visoku koncentraciju aktivne materije.

Pre nanošenja izbeljivača na zube, desni se zaštićuju posebnim gelom, kako ne bi došlo do kontakta sa  izbeljivačem.

Sam proces izbeljivanja baziran je na procesu oksidacije, koji je bezbedan za tvrda zubna tkiva.

Naime, kontaktom izbeljivača sa tvrdim zubnim tkivima dolazi do oslobađanja slobodnih kiseoničnih radikala koji procesom osmoze prolaze između gleđnih prizmi i svoje dejstvo ispoljavaju unutar dentina, od koga boja zuba i potiče.

Tokom samog procesa ili neposredno nakon završetka, može se javiti osetljivost zuba, koja je prolaznog karaktera,po intenzitetu najčešće blaga i ne treba da budi zabrinutost.

Potrebno je znati da su rezultati odmah vidljivi, ali se potpuna stabilnost boje postiže za dve nedelje.

Ukoliko pacijenti  žele znatno belje zube u odnosu na boju zuba sa kojom su se javili stomatologu ili pak nemaju vremena za ordinacijsko izbeljivanje, potrebno je usmeriti se na metodu kućnog izbeljivanja.

Na osnovu otiska vilica, u laboratoriji se izrađuju individualni splintovi koje pacijent nosi 4-10h, zavisno od koncentracije izbeljivača, i to najčešće noću.

Izbeljivači koji se koriste su znatno niže koncentracije, a pogodnost ove vrste izbeljivanja je praćenje efekta izbeljivanja iz dana u dan, odnosno prestanak beljenja po dostizanju željene nijanse.

Takođe je pogodno i za pacijente koji često putuju.

Koliko dugo traje efekat izbeljivanja zuba?

Efekat beljenja može biti dugotrajan i povezan je sa vašim navikama, odnosno održavanjem oralne higijene, kao i navike konzumiranja obojenih napitaka i cigareta.

Zanimljivo je primetiti da su pacijenti koji se izbelili svoje zube, smanjili unos pigmenata kroz hranu i pića svojevoljno, kao i da se pacijenti nisu vratili na svoju početnu boju zuba.

Dakle najbolji način prestavlja savetovanje sa vašim stomatologom koji će proceduru prilagoditi Vama i Vašim trenutnim potrebama.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime