Erektilna disfunkcija

Neplodnost je danas goruća tema i problem – sve više čujemo za mlade parove koji ne mogu da ostvare potomstvo, uprkos borbi i dugogodišnjim lečenjima.

Neplodnošću su podjednako pogođeni i muškarci i žene, i u jednom i drugom slučaju to je donedavno predstavljalo tabu temu.

Danas, stvari u tom pogledu kao da idu nabolje – o neplodnosti se govori, ljudi se osvešćuju i ohrabruju da idu lekarima da provere u čemu je problem kada ne mogu imati dece.

Uzrok gotovo nikad nije usamljen. To mogu biti neki nedostaci fizičke prirode, koji su u nekim slučajevima urođeni, a u nekim stečeni.

Njima se po pravilu pridodaju psihički problemi koji i te kako mnogo utiču na celokupnu situaciju.

Kako muškarci važe za one kojima tema neplodnosti predstavlja veći bauk pa o njoj nerado govore, u daljem tekstu će biti reči o tome šta sve može uticati na njihovu plodnost, odnosno potenciju.

Erektilna disfunkcija kao učestali problem

Kada se govori o erektilnoj disfunkciji kao problemu koji se dešava muškarcima bez obzira na godine, i tu se mora pre svega napomenuti kompleksnost tog problema.

Naravno da je ona učestalija kako muškarac stari, ali i da se o njoj danas više priča kako su se razvil pristupi u lečenju.

Erektilna disfunkcija predstavlja nemogućnost da se uspostavi erekcija i da se ona održi da bi se imao seksualni odnos.

Danas se ona vrlo uspešno dijagnostikuje i leči, samo je potrebno da se muškarac obrati za pomoć pre svega svog lekara opšte prakse, koji će ga zatim uputiti na lekare specijaliste, urologa pre svega.

Uspostavljanje dijagnoze i utvrđivanje ozbiljnosti situacije

Urolog je doktor koji je nadležan za probleme koji se tiču impotencije, onako kako je to kod žena ginekolog.

Važno je reći i da nije svaki nedostatak seksualne moću uvek alarmantan.

Naime, ako se ne dešava često i uzastopno, takav nedostatak potencije se uglavnom vezuje za neke faktore koje u današnje vreme ne možemo izbeći, u kojima dominira stres.

Urolozi na neki način klasifijuju slučajeve erektilne disfunkcije na minimalnu, zatim umerenu ili potpunu.

U dijagnostikovanju erektilne disfunkcije izuzetno mnogo pomaže multidisciplinarni pristup.

Pored urologa, ispitivanja treba da sprovede i neurolog, vaskularni hirurg, endokrinolog, i na kraju, ali i ne najmanje važan, psiholog.

Zatim, postoje i laboratorijske analize koje daju uvid u stanje hormona i drugih parametara koji su pokazatelji datog problema.

Kako sprečiti pojavljivanje erektilne disfunkcije

Ono što muškarac može da uradi da bi sprečio nastanak erektilne disfunkcije u bilo kom životnom periodu jeste da uradi nešto što je dobro za njegovo celokupno zdravlje, pa i za njegovu potenciju.

Veliku ulogu u tome ima telesna težina, koja treba da bude u optimalnim granicama.

To prati i adekvatna fizička aktivnost – koja treba biti svakodnevna i ne mora podrazumevati odlazak u teretanu.

I jedno i drugo utiče na dobo raspoloženje, koje je jako oružje u borbi protiv stresa koji nas danas vreba sa svih strana, i koji utiče na svaki segment zdravlja, a naročito na reproduktivni.

Dakle, i erektilna disfunkcija se u mnogim slučajevima može sprečiti – ona nije nužna kako zrelo doba zakuca na vrata.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime