boje

Dok sedim i lagano ispijam omiljeno piće bogova, gledam u čašu i razmišljam o njegovoj boji. Zašto je tako crveno i zašto mi rasplamsava maštu? Šta to boja znači meni a šta tebi? Zašto ovako deluje na mene a onako na tebe? Kako je to Bog odredio da list bude zelen a nebo plavo? Zašto je milo sunce zlatno a mesec od srebra? Slučajnost, moguće, mada mi je draže da verujem da postoji razlog i red u svemu.

Ono što sigurno znam je da boje utiču na mentalno zdravlje, i to utiču mnogo. Ne verujete, ok probajte ono što sam ja radio. Naredni put kada krečite svoju sobu, stavite nežnu nijansu zelene. Sednite i pustite vaš um da pronađe dodir sa prirodom. Kladim se da ćete pre ili kasnije da osetite mir šuma i livada baš u vašoj sobi. Dodajte neku biljčicu, drvenu figuricu, možda čak i mali akvarijmum. Dozvolite mašti da radi ono što najbolje zna. Plavo… hm, deluje primamljivo i jeste lepo ali je pomalo hladno… probao sam i to :). Nijansa žute, odlična za prostor gde vam dolaze dragi gosti. Širi toplinu i radost.
Ono što trebate izbegavati su jarke i agresivne boje. Pa zamislite samo, to je mesto koje nazivate dom, koje treba da vam pruži mir i toplinu, mesto gde dolazite na samom kraju svake priče. Koliko god tačno bilo da trebamo izaći iz zone komfora, svako sazlužuje da ima kutak, svoj siguran prostor… pa zašto ne biste i vi?

Oči imamo sa razlogom a boje su nam date kao dar. Uživajte u njima baš svaki dan!

„Pfff, sitnice…“

2 KOMENTARA

  1. Postovani, pojavljunu mi se modrice na stopalima, prvo svrab pa posle desetak minuta pojavi se modrica koja traje oko 2 nedelje. O cemu je rec. Unapred hvala.

    • Poštovana,
      Pojava modrica na stopalima može imati mnogo uzroka , od nekih banalnih kao što je nošenje neodgovarajuće obuće , preko povreda , preterane upotrebe nesteroidnih antiinfalmatornih lekova (lekovi za bolove i obaranje temperature kao što je npr acetilsalicilna kis, ibuprofen, diklofenak) , nekih antibiotika i drugih lekova… Takođe bolesti krvi kao što je trombocitopenija ( nizak broj trombocita) ili vaskulitis ( upala krvnih sudova) su česti uzroci pojave modrica. Naravno ima još mnogo drugih stanja i bolesti koji mogu dovesti do njihovog stvaranja, te je stoga najbolje da se javite izabranom lekaru na pregled, da bi se odradila krvna slika i biohemija za početak, a posle će prema nalazima da se odluči za dalji tok lečenja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime