U narodnoj medicini mnogih zemalja odavno su poznata blagotvorna dejstva anisa i slatkog kumina.
Pored upotrebe u narodnoj medicini, široku upotrebu imaju i u prehrambenoj industriji.
Najčešće se upotrebljavaju za aromatizaciju alkoholnih pića, ali i kao začini za slatka i slana jela.
Eterično ulje od anisa
Anis je bogat lekovitim sastojcima, a najčešće se koristi u koncentrovanom obliku, kroz eterično ulje, koje se uglavnom dobija destilacijom biljke, ili nekih njenih delova.
Na kvalitet eteričnog ulja utiču dosta faktora, kao što su: klima, kvalitet zemljišta, nadmorska visina i tehnologija koja se koristi u proizvodnji.
Koristi se kod stanja anksioznosti, besa, stresa i depresije.
Redovnom upotrebom može olakšati simptome artritisa i reume.
Od davnina se koristi kao sredstvo za smanjivanje apetita i moćan je saveznik žena u borbi sa celulitom.
Eterično ulje treba koristiti oprezno i u malim količinama.
Velike doze ovog ulja imaju opojno dejstvo i mogu dovesti do usporavanja disanja.
Nikada se ne nanosi direktno na kožu, već razblaženo sa nekim biljnim uljem, kao na primer bademovim ili kokosovim.
Zbog blagotvornog dejstva na kožu, čest je sastojak kupki, šampona i pilinga za telo.
Iako je delotvorno, ne preporučuje se upotreba ovog eteričnog ulja kod dece, trudnica i dojilja.
Takođe je savet da ga ne držite izloženog svetlosti i vazduhu, jer na taj način gubi važan sastojak anetol.
Dejstvo na sistem organa za varenje
Anis se godinama koristi kao prirodni lek za brojne probavne smetnje.
Poboljšava funkcije varenja i obezbeđuje nesmetano funkcionisanje organa za varenje.
Ukoliko patite od mučnine ili povraćanja možete rešiti problem upotrebom slatkog kumina.
Takođe, uspešno rešava probleme dijareje, bola u stomaku, problema sa gasovima i upale želudačne sluznice.
Povećava sekreciju pljuvačnih žlezda i na taj način uspešno otklanja zubni plak.
Poseduje i antibakterisjko dejstvo, pa je efikasan u uništavanju bakterija koje izazivaju karijes.
Otkriveno je i povoljno dejstvo na želudac, tako što smanjuje kiselost želudačnog soka.
Efikasan je i kod hronične opstipacije, pa olakšava pražnjenje creva.
Ukoliko imate problema sa pankreasom i jetrom, možete koristiti ovu biljku i olakšati tegobe.
Čaj od slatkog kumina možete koristiti ukoliko patite od gastritisa, nadutosti ili ako imate lenja creva.
Kumin u jelu
Još od antičkih vremena, plodovi se upotrebljavaju kao jedinstven začin za hleb i torte.
Turska rakija, grčki uzo i francuska vina sadrže ovu biljku pikantnog ukusa, koja im daje specifičnu aromu.
Slatki kumin se najviše ističe kombinovanjem sa korijanderom i kimom.
Kako ne bi postao dominantan začin, prilikom njegovog dodavanja nekom jelu vodite računa.
Mala količina je sasvim dovoljna, kako bi jelo dobilo fantastičan ukus.
Ukoliko želite da se vaša jela prepoznaju po specifičnom ukusu, dodajte slatki kumin u kompote, jela od mesa, supe ili sočivo.
Može se potopiti u crveno vino, pa zatim procediti i koristiti kod pripreme brojnih peciva.
Ulje ove biljke povoljno utiče na centralni nervni sistem, jača srce i želudac, ali i pospešuje cirkulaciju.
Povoljno utiče i na ženske hormone, pa se koristi kod neredovnih menstruacija.
Sadrže ga i brojne čajne mešavine, koje se koriste u lečenju kašlja i astme.
Pospešuje lučenje mleka, pa se preporučuje trudnicama.
Ukoliko imate problema sa nesanicom, počnite da koristite anis i brzo ćete osetiti njegovo blagotvorno dejstvo.