PITAJTE NAS

Ako imate pitanja, u nedoumici ste, treba Vam savet ili samo razgovor, a nemate vremena ili mogućnosti da odete do Vašeg lekara, kontaktirajte nas.

Pitajte nas
  1. Dodajte fajl
  2. Prihvatam uslove korišćenja

Popunite polja “Vaše ime i prezime”, “Vaša e-mail adresa”, izaberite uslugu i opišite nam ukratko vaš problem. Ukoliko želite, možete nam dostaviti i dodatnu dokumentaciju ili nalaze na uvid (pdf, docx, doc, jpeg i png). 

Takođe Vam savetujemo da pažljivo pročitate uslove korišćenja.

Molimo Vas da pre slanja poruke proverite da li ste uneli ispravnu e-mail adresu.

Ako Vam ne stigne e-mail, proverite u Nepoželjnim porukama (Spam) ili u Otpadu (Trash).

Izdvojili smo najčešća pitanja koja su nam postavili naši pacijenti a koja vam mogu biti korisna.

Leti je normalno da pritisak bude niži sobzirom da se leti čovek znoji time gubi tečnost i pada pritisak. Takođe leti se zbog toplote šire krvni sudovi i to takođe obara pritisak

Vidite, ako do sada niste imali problem sa prolivom dok ste pili antibiotike onda ne morate. Takođe ako se radi samo o jednoj kutiji antibiotika i nemate tegobe u vidu proliva isto tako ne morate. Ako koristite više kutija bactrima ili počinjete da imate retku stolicu onda bi trebalo.

Prvo da bi sunčanicu sprečili, dovoljno je da nosite kapu i pijete dovoljno tečnosti. U slučaju pojave sunčanice, sklonite se sa sunca, popijte andol, vitamin c, istuširajte se mlakom vodom, namažite telo hidratantnom kremom, unosite vodu i odmarajte.

Mi smatramo da jednom započeta terapija visokog pritiska traje celog života uz korekcije u zimskim i letnjim mesecima.

Da, jednom započeta terapija traje doživotno.

Da, jednom započeta terapija se ne prekida, osim ako Vam to ne odredi pneumoftiziolog.

Za vađenje krpelja je potrebno određeno iskustvo i zato se obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi ali pre svega nemojte da koristite nikakve antibiotike. Prvi simptomi Lajmske bolesti koju oni prenose se javljaju tek nakon tri nedelje.

U suštini, skolioza je jedno stanje gde pomaže jedino fizikalna terapija i sportske aktivnosti kao što je plivanje. Ona zna sa godinama da se pogoršava u zavisnosti od toga koje Vam je zanimanje, ali sa skoliozom problema uglavnom imaju oni koji sede po 8 sati za stolom.

Možete da pijete flaširanu vodu neko vreme, čaj od uve i čaj od peršuna.

Možete, ako niste preležali ovčije boginje (varicella). Herpes zooster uzrokuje isti virus kao i ovčije boginje i zooster se obično pojavljuje kod odraslih posle pada imuniteta ili nekog stresa i zarazan je u smislu samo ako neko nije preležao ovčije boginje.

Kalijum se izbacuje putem bubrega, hormon aldosteron utiče na njegovo izbacivanje a razlozi gubitka mogu biti razni, od smanjenog unošenja, raznih bolesti pa do gubitka usled dejstva lekova za izmokravanje (diuretici).

Bez obzira koliko je čaj zdrav, ipak ne može da zameni vodu zbog dodatnih supstanci koje sadrži u sebi. Recimo uvin čaj ne treba piti više od dve šolje dnevno dok zeleni čaj sme samo jedna šolja na dan.

Napraviti sok u blenderu od jedne jabuke, jedne cvekle, jedne pomorandže i jedne šargarepe i piti ujutru pre doručka. Čaj od koprive je takođe dobar, ali budite oprezni anemiju treba detaljno ispitati!

Pre svega treba izbegavati ljutu i začinjenu hranu, kao i svo povrće i voće koje ima opnu, alkohol, kafu i cigarete ( to važi i za gastritis).

Pre svega higijena, čim osetite da i malo imate tegobe odmah reagujte, operite se mlakom vodom i neutralnim sapunom i stavite neku od masti za hemoroide.

Pored terapije savetovane od strane lekara, bitno je unositi dovoljno vode da bi se mokrenjem bukvalno isprala iz urinarnog trakta i naravno higijena.

Za opekotinu tek nastalu potrebno je odmah staviti opečeni deo pod hladnu vodu, pa kada ga ohladite, stavite med. To se odnosi naravno na opekotine koje obuhvataju malu površinu, za sve ostalo se javljate lekaru!

Protiv zatvora je najbitnije jesti što više vlaknastih namirnica, supice i šetati, jer šetnja podstiče rad creva.

Pre svega vitaminima i unošenjem dovoljne količine tečnosti.

Dve do tri kafe dnevno su sasvim dovoljne i ne mogu da škode. Ali sve preko toga može da iziritira želudac, dovede do nesanice i razlupavanja srca.

Šolja čaja od matičnjaka nekih pola sata pred spavanje čini čuda.

Da, jedna čaša dva do tri puta nedeljno, ali nemojte više od toga.