helicobacter pylori

Jako dosadna Helicobacter pylori3 minuta čitanja

Da li ste ikada imali problem sa želucem koji se javio, što bi rekli, iz čista mira? Da li ste se možda zapitali zašto se to dešava, zašto odjednom osećate nadutost u stomaku, mučninu i gorušicu? E pa možda imate Helicobacter pylori infekciju.

Svi  smo čuli za Helicobacter pylori, bakteriju zbog koje možemo da  osećamo bol u želucu, mučninu, gorušicu, žarenje u stomaku, nadimanje,  učestalo podrigivanje i povraćanje. Obično se njome zarazimo u detinjstvu, a prenosi se sa čoveka na čoveka, preko usta, preko stolice a i hrana i voda mogu da budu kontaminirane njome.

Neke nove statistike pokazuju da je čak 85 % odrasle populacije ima, ali ne uzrokuje svima probleme sa želucem, već samo nekima pogotovo ako dođe do pada imuniteta ili se čovek nalazi pod stalnim stresom. Ova bakterija se prilagodila da živi u kiseloj sredini želuca, a opasna je zato što može da dovede do gastritisa i  čira, koji sam po sebi može da dovede do komplikacija kao što je njegovo pucanje koje  dovodi do  krvarenja, može da dovede  i do zapaljenja trbušne maramice ( peritonitisa ) što su sve stanja opasna po život. Ljudi koji su zaraženi ovom bakterijom imaju i povećan rizika za dobijanje nekih tipova raka želuca.

Otkriva se na nekoliko načina:
1) Testom iz krvi gde se merenjem titra antitela utvrđuje da li se radi o aktuelnoj ili pređašnjoj infekciji.
2)Testom iz stolice kojim se prepoznaju specifični proteini (antigeni) koji se nalaze na Helicobacter

3) Ureaza izdisajnim testom koji se samo radi u većim kliničkim centrima.


Kad se potvrdi njeno postojanje obično se leči sa dva antibiotika i inhibitorom protonske pumpe ( lekovi koji sprečavaju proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu- IPP) i taj tretman inicijalno traje od nedelju do dve nedelje. Nakon toga se antibiotici isključuju  a nastavlja se samo sa IPP-om do osam nedelja maksimalno. U inostranstvu se koriste i preparati na bazi bizmuta, ali na  našem tržištu ne postoje. Postoji još dosta protokola za lečenje, ali o tome će da odluči vaš lekar. Kontrolni test se obično radi 6 meseci od završetka terapije. Pored postojeće terapije, bitno je da se poštuje i određeni režim ishrane koji će vam preporučiti vaš lekar.

Šta još  možemo da uradimo da sprečimo njeno širenje?
Prvo i osnovno je da peremo redovno ruke i održavamo higijenu, posebno posle odlaska u toalet, peremo posuđe, voće i povrće. Pušači takođe češće oboljevaju od nje, tako da bi bilo dobro da prestanete da pušite. Izbegavajte začinjenu, ljutu i kiselu hranu jer ako ste već zaraženi ovom bakterijom, upotrebom ovakve hrane samo će Vam te tegobe biti izraženije i veći rizik za nastanak komplikacija.

Ova bakterija se leči, što je najbitnije i dobro da je otkrivena jer posle terapije ona isčezne i više nema tegoba, ranije su pacijenti godinama bili  bez nekog pravog rešenja. Naravno može i da se vrati, baš kao i svaka infekcija, zato prema njoj morate ozbiljno da se odnosite, da poštujete terapiju i pratite  savete vašeg doktora.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *